Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 146 649
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 1 440
Мен никой не ме е допуснал да родя неасистирано.
Аз просто си казах какви са ми плановете.
Лекарите не бяха съгласни с решението ми но нямаха много избор.
И аз тази петиция я виждам като шанс да се уважава мнението и желанието на жената. Да няма грубо и притискащо поведение, когато лекаря не е напълно съгласен с плановете на жената.
От тази гледна точка - болницата, в която ходех за следене на бременността се държаха прекрасно с мен. Никой за момент не е усъдил решението ми, камо ли да се опитва да го променя. Да, имаше много разговори, в които лекари и акушерки се опитаха да ме опознаят максимално и в крайна сметка да помогнат с каквото могат по пътя, който аз съм избрала.
Мисля си, че именно подобни петиции са пътя, по който това да започне да се случва и в България.

# 1 441
2019 човека са подписали, а петицията е от една година. Очаквах сякаш повече.
Колко са официално болничните раждания за миналата година, знае ли някой?

# 1 442
Мен никой не ме е допуснал да родя неасистирано.
Аз просто си казах какви са ми плановете.
Лекарите не бяха съгласни с решението ми но нямаха много избор.

В Канада ли си родила? Аз се колебая дали като дойде момент да не ида до там. В България ми изглеждат крайно отчайващи нещата, като чета какво са писали майките....Sad

# 1 443
Нямах предвид петицията, като писах за неасистираното раждане. Подкрепих я, както написах. Просто ми се струва, че от активното естествено раждане крачката до това да отречем всякаква медицинска намеса е малка (и натам вървят някои от постовете в тази тема, да не говорим за други теми).
Вървят, да - постовете на недочелите и недоразбралите.

# 1 444
2019 човека са подписали, а петицията е от една година. Очаквах сякаш повече.
Колко са официално болничните раждания за миналата година, знае ли някой?

Кюбит, мисля че са около 72000...

# 1 445
Дори и рутинните процедури са били въведени за облекчение на майката и детето и намаляване на смъртността, макар от днешна гледна точка да не изглежда така. И ако в някои болници вече отдавна са премахнати, целта на тази петиция е да се подобри положението във всички останали, нали така?

Действително е така, но сега нещата са стигнали просто в другата крайност - има-няма нужда, дай да си сложим система, да си направим епизиотомия за всеки случай и т.н. Същото като с антибиотиците - абе то май и без антибиотик ще се оправи, ама дай да пийне нещо все пак.

Нещата просто трябва да намерят баланс.

# 1 446
  • София
Мисля, че българските доктори имат определена схема на това, как трябва да протече едно раждане и си карат по нея.
Може би още в академията ги учат на това и им го набиват в главите:
Едно нормално раждане ТРЯБВА да е 2 часа и туйто!
И по време на раждането ТРЯБВА да се направят определени процедури.
А на родилката хич не трябва да и се обяснява - тя не е учила 6 години.
Давай да и сложим системата, да и пукнем мехура, да и скочим на корема, да го изкараме това бебе и да ходим да пием кафе!

# 1 447
  • в страната на чудесата
дилянка, мисля че пишеш глупости.
ако беше така, кой би си губил 7 (седем) години за да учи медицина и после още 5 (пет) за да специализира АГ? просто си правиш една разпечатка какво ТРЯБВА и толкоз.
вече прекалихте...

# 1 448
  • София
Е, добре де, не ги знам точните години.

Откъде точно мога да си разпечатам какво трябва?
Наистина ме интересува!
Ровя тука по интернет, но никъде не намирам точните процедури при протичане на раждането от постъпване в болницата.
Благодаря на момичетата тук за постовете им на по-предни страници от там се разбира горе-долу.

В консултацията, в интернет, по списанията, в училищата за майки всички ви обясняват как това раждането е естествен процес, как тръгват контракциите, как слиза бебето, как трябва да дишате, как трябва да напъвате и всичко ще е спокойно и ок.

А после, когато се почне наистина разбираме, че нищо не е естествено.

# 1 449

Мишка, нали разбираш откъде идва това прекаляване?! Просто нещата вече са отишли толкова делеч по отношение на намесите и незачитането на майката и бебето, че недоволството е готово да избухне като вулкан. Твърде дълго е било подтискано, затова така се получава сега. Много е трудно когато си търпяла насилие, особено от хора, които са ти обаснявали, че е за тове добро, да се стърпиш и да не им отвърнеш по същия начин (думите също могат да бъдат насилие), когато можеш - от една страна да освободиш гнева, от друга - надявайки се поне малко да усетят какво са ти причинили с техните си вярвания...

# 1 450
  • в страната на чудесата
не знам дали бих подкрепила подобна гледна точка мег.
просто прави впечатление, че докато някои лекари се опитват да влязат в този стил и да предложат професионална помощ от всякакъв характер, тук продължават просташки (моля да ме извини мод-а) изказвания.
помощ, от каквато определено имате нужда, защото никоя петиция не може да ни принуди да работим както не сме убедени. лекаря не е чиновник, въпреки усилията на институциите и желанието на хората да се превърне в такъв. лекаря има свободата да решава как да практикува (съгласно законно действащите разпоредби) или да не практикува впрочем.
не желая да се връщам назад в страниците; казала съм много, може да съм била полезна, може би не. въпрос на избор.
само ще ти кажа мег, че нещата са отишли твърде далеч и от страна на пациентите. твърде далеч. или нашия вулкан няма право да избухне?
моля те ми отговори. ти би ли работила добре и творчески срещу всичкия негативизъм на света, защото този срещу теб е имал проблем, за който ти не си крива?
12 години мизерия, защото ученето е толкова, че работата е почти невъзможна. ние имаме единствената професия, в която 5 години ПЛАЩАМЕ за да работим. (по време на специализацията). единствената държава в цивилизования свят и против директивата на ЕС за професионалната квалификация на лекарите.
е, каквото повикало, такова се обадило. вие ще си гледате вашето,. ние нашето. така ли да разсъждавам, мег?

# 1 451
Мишка, разбирам и твоята гледна точка (може би защото имам приятели лекари, хора с невероятне потенциал, които са принудени да мизерстват заради системата на обучение, която описваш). Има дълбок разрив в системата и в отношенията лекар-пациент.
Напълно съм съгласна обаче, че петицията няма да има ефект, ако не бъде подкрепена по някакъв начин от повече лекари и че е важно когато една страна е готова да протегне ръка за диалог, другата страна да отвърне по подабаващ и уважителен начин. Убедена съм че точно така ще протече срещата днес!

# 1 452
  • София
Мишка, не знаех че си лекар и не исках да те обидя!
Мир! Peace

Просто не ми се разказва пак за моето раждане и как откакто прекрачих прага на болницата и ми казаха: Ще раждаш сега! ми се случиха само гадости, които са могли да бъдат избегнати.

Или поне да ми бяха казали: Сега ще ти направим това и това, ще ти стане много гадно, ама това е раждането в болницата, това са процедурите. А те и това не направиха.

# 1 453
  • в страната на чудесата
дилянка, съжалявам мила. както казва мег, разривът е тотален. лошо е, че раждането от празник се превърна в кошмар със всеобщото ни участие (имам предвид и на лекари и на пациенти). но пак от нас зависи нещата да тръгнат. ключовата дума е заедно. защото интересите ни са общи. доц. сираков го е казал по-напред мисля.

# 1 454
само ще ти кажа мег, че нещата са отишли твърде далеч и от страна на пациентите. твърде далеч. или нашия вулкан няма право да избухне?
моля те ми отговори. ти би ли работила добре и творчески срещу всичкия негативизъм на света, защото този срещу теб е имал проблем, за който ти не си крива?
12 години мизерия, защото ученето е толкова, че работата е почти невъзможна. ние имаме единствената професия, в която 5 години ПЛАЩАМЕ за да работим. (по време на специализацията). единствената държава в цивилизования свят и против директивата на ЕС за професионалната квалификация на лекарите.
Мога да съчувствам просто на човешко ниво.
Но нито едно от тези неща не извинява нечовешкото третиране на раждащите жени в болниците. Това че на лекарите им е зле, по твои думи, не им дава право да си го изкарват на жените които им се доверяват в най-уязвимият си момент.

Общи условия

Активация на акаунт