Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 146 786
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 1 620
Пак погледнах разказа. Жената е казала "Не може ли без бръснене". След това е отказала да подпише информирано съгласие, и това е взривило духовете. Този отказ ли за вас е неприемлива конфронтация?

# 1 621
все пак ми е интересно дали желаещите да раждат естествено са договорили всяка подробност с лекаря си и са научили неговото мнение предварително.
например плащаш избор на екип. разбирате се, доктора се съгласява да го карате без интервенции докъдето може. свършва му смяната. той си тръгва като казва на колегата как да процедира и му звънят като тръгне последния етап или ако се налага друго. сестра ми беше така. докторът си отиде. и се върна в болницата когато започна да ражда общо взето само за спокойствие. и всичко си беше ок. нямаше разрези, шевове, проблеми. акушерките си я гледаха и така...

Опитах се да обсъждам, Мишка, даже идваше винаги и мъж им (психолог), за да може наистина да говорим мноооого внимателно и деликатно, но лекарят или сменяше темата, или ни избутваше от кабинета, понеже много чакали отвън. Беше мил иначе, но диалог никакъв... Хем ме познаваше одавна. Просто нямаше желание да говори за активно раждане, при все всичките ни обяснения, накаря се усмихна и ми обясни кък мъжът ми щял да ми държи ръката докато напъвам  ooooh! Беше безнадежно, но положихме усилия. Болницата - частна, плащането - гарантирано и подобаващо. И въпреки това не се получи... Може би при теб е хванало дикиш понежи си колежка, но и това не е гаранция.... Толкова окипазени раждания на акушерки и лекарки има...

Прочетох петицията отново, както бях казала, защото исках да разбера (ако мога) къде езикът е недопустим. Надявам се да посочиш по-конкретно тези места, понеже познаваш "психологията" на системата отвътре. Да не би да се усеща в нея намек, че специалстите не са добре обучени и не полагат никакви усилия да стигнат до добрите практики?
Идеята не е да се водят словестни битки - за никого не са от полза, а да се види как може да се работи за постигането на настина добро отношение и минимум травми от раждането.

# 1 622
  • София
да де, ама лошото е че конфронтацията пак е за сметка на нищо неподозиращите и безпомощни родилки...
докато активистите призовават към конфронтация някой преживява трагедия.

Мисля, че не искате да видите колко крайно се гледа в тази тема!

Не може бременната жена да диктува едно раждане, при положение, че вероятността да иска невъзможното няма как да се избегне! Трябва да има ясни правила и гарантирано човешко отношение, а не ние да им казваме как да действат, пък после да ги държим отговорни, ако стане сакатлък!

Ще дам пример със себе си: родих като бяла жена (за което платих, но не много повече, отколкото би се наложило в преФалените "големи" болници). Държаха ми ръката цяла нощ, сменяха каквото се наложи, клизма не е имало, но когато попитаха искам ли упойка... когато попитах "Как е по-добре за бебето?"... когато честно казаха "Без упойка е по-добре"... когато избрах да не ми сложат упойка... не знаех какво съм си избрала. Тоест, била съм неподготвена, имам нисък праг на търпимост или каквото искате, но се молех да умра! Накрая се предадох. Избутаха го. Не съм шита и всичко беше ОК, но... Не знам. При първо раждане болшинството от нас не са в час и не може да се дава възможност да експериментираме с живота на бебетата си!

Ако едно бебе се задушава, ако друго тревожи екипа, как ли пък не майката да решава сама!

Казала някоя, че еди какво си било по, по, най; подвела се жената по писаници из нета и хайде на война с докторите! Не че повечето от тях не са... за изтребване, но все пак! Ако и умре бебето, какво правим?! Пак анатема, пак теми, как са могли, това болница ли е и т.н.... Няма угодия. Само цел за атака да има...

Не бързайте толкова, тук има дълъг път да извървим преди да приложим челен чужбински опит! Да се преборим за човешко отношение и възможност за премерен избор при умерен риск! Стига гледахме в канчето на развитите държави! Видяла жабата, че подковават коня...

# 1 623
  • София
Хайде, моля ви се, за каква конфронтация става въпрос?! Че не е подписала информираното съгласие? Това не е ли право на всеки?!! Не се ли нарича информиран отказ и нещо, което изрично е споменато като възможност, да му се не види?!
Аз също не го подписах, защото не мога да си сложа подписа под нещо, което несъм в състояние да прочета, нито пък съм съгласна да подписвам интервенции на кило!

За какво задушаване става въпрос, като то е пряко следствие на това, което са извършили с нея. Разкъсаната шийка и кръвоизлива също най-вероятно!

# 1 624

Не бързайте толкова, тук има дълъг път да извървим преди да приложим челен чужбински опит! Да се преборим за човешко отношение и възможност за премерен избор при умерен риск! Стига гледахме в канчето на развитите държави! Видяла жабата, че подковават коня...

Като отида да строя 4 етажната къща на този "доктор", не му я правя от кирпич, а с "приложим челен чужбински опит"(каквото и да значи това). Подковававам си го като расова кобила. Не се оставя да е жаба.

Е... искам такова отношение и към жена ми(за което съм си платил). Много ли е?

# 1 625
  • София
...
Е... искам такова отношение и към жена ми. Много ли е?[/color]

Не е много! Много ще е жена ти да си води раждането и да преценява кога и дали има риск за бебето!

Меду другото, моя приятелка роди в Мюнхен и болницата я задължаваше да посети определен брой занимания за подготовка на родилката за раждането! После вече и избор и е бил даден. Но не да избира между чуто и прочетено оттук-оттам!

Системата трябва да се ремонтира, а не всеки да експериментира с бебето и докторите. Това казвам.

Последна редакция: ср, 04 ное 2009, 17:32 от AnMary

# 1 626
...
Е... искам такова отношение и към жена ми. Много ли е?[/color]

Не е много! Много ще е жена ти да си води раждането и да преценява кога и дали има риск за бебето!

Защо тогава се налага жена ми да роди вкъщи? единствения начин да се избегне грубото отношение!
единствения начин да не и бръкне някой с два пръста между краката още в приемната. Единствения начин да не и бута, рита и скача върху корема. единствения начин да избегне системата.  и много много други.
.

# 1 627
  • София
...
Защо тогава се налага жена ми да роди вкъщи? единствения начин да се избегне грубото отношение!
единствения начин да не и бръкне някой с два пръста между краката още в приемната. Единствения начин да не и бута, рита и скача върху корема. единствения начин да избегне системата.  и много много други.
.[/color]

Това изобщо не е вярно! АЗ родих по начин, за който не ме е страх да си спомня (е, освен болката)!

Не е нужно да вкарваш излишен драматизъм - за едно и също нещо говорим, но ти май имаш излишни емоции за изсипване.  Wink

# 1 628
Добре, най-лесното е да кажем "изверги, как може" и "вие сте с робска психика" и "нищо няма да се промени". И какво- утре в ТК друга жена ще я насилят както Лорчето и ние пак ще сме възмутени. И друго бебе ще бъде увредено както бебето на Не е Важно и ние пак ще плачем....

Няма ли да е по-полезно да приемем реалността такава, каквато е и да се опитаме да помогнем, доколкото може поне мааалко по-добро да бъде отношението към Лорчето утре, поне един доктор да има, на който Не е Важно да може да има доверие? И как точно ще стане това- като кажем на Доц. Сираков, че ако веднага не признае че всяко раждане трябва да става без никакви интервенции той е назадничав и няма смисъл с него да се говори? Че нали повечето лекари са толкова далече от това, което искаме? Да им забраним да практикуват? Или да се опитаме малко по малко, един по един да ги променим?

Ако използвам сравнението с изнасилването- Шийла каза, че излиза че жената е виновна че е изнасилена, защото носела къса пола. Е, аз смятам, че жената не е виновна за изнасилването, каквито и дрехи да носи и че жената има право да мине по най-най-тъмната и забутана уличка посреднощ и да не се страхува. Да, но ако живея в град, където изнасилванията са ежедневие бих се замислила и бих посъветвала дъщеря си, приятелката си, жените по принцип да не се движат сами по тъмни улички, да заобиколят малко, но да минат по някоя оживена улица, както и, да не се държат предизвикателно и т.н. Не защото смятам че трябва да се примирят, а защото искам да не пострадат, да не преживеят травма. И да, успоредно с това бих се борила нещата да се променят, така че след години на тъмната уличка да е безопасно. Дано сега разбирате какво имам предвид.

Аз смятам, че Доц. Сираков вече би се съгласил, ако негова пациентка не иска клизма и бръснене. Мисля, че той може да приеме да остави жената да се разхожда и да заема удобна поза, ако раждането върви добре. Надявам се, че ще се убеди че може повече да изчаква преди да предприеме интервенция. Или поне ще се замисли за тези неща, ще ги обсъди с колеги... И промяната ще започне....

Кукла, в ПО в Разлог нормалната практика е да насърчават родилката да се разхожда, чак на последна фаза от раждането те карат да легнеш. Но има докторка, с която може да се разбереш и да не се налага да лягаш изобщо. Въпросната докторка с гаранция се държи към пациентите си с уважение. Бебето остава в същата зала в която е и родилката, има вариант да ти го дадат още на магарето, въпреки че не е много удобно да го държиш, може малко "по втория начин" да те настанят заедно с бебето в стая. Битовите условия не са прекрасни- тоалетна с клекало, душ, много примитивен само в предродилна, олющени стени, легла с пружини, но е топло и чисто... Ако искаш мога да ти дам тел. на лекарката.

Последна редакция: ср, 04 ное 2009, 16:45 от yanast

# 1 629
  • София
yanast, принудена съм да призная, че съм съгласна с всяка твоя дума от горния пост!

Това е нещото, към което исках да насоча вниманието и аз.

# 1 630
Персона, не ти прави чест да злепоставяш хора, които не познаваш, в тема, която няма нищо общо с твоята вътрешна непоносимост към дадените личности!

Аз не мога да се съглася, че злепоставям някого.
А и няма да приема двоен стандарт.

Ако някой копира в тази тема разказа на lorcheto от "Раждане вкъщи 5", за да аргументира позицията си, аз също имам право да разгледам историята от самото й начало и от всички страни, както и да копирам публикации от "Раждане вкъщи 4".
Няма нищо неетично или нередно, нито смятам, че фактите може и трябва да останат скрити.

Все пак на всеки е ясно, че написаното от него остава и във всеки момент може да се прочете. Ето защо трябва да е готов да застане зад думите си, съветите си и да поеме отговорността, когато реши да напише нещо в публичното пространство и особено когато написаното (и казаното) насочва някого към поредица от несъобразени с реалността решения, които в крайна сметка водят до катастрофални резултати.

Още нещо - лично на мен ми е трудно да отдиференцирам кои са мненията на създателите на петицията.

Нека това да е по-ясно, за да може позицията им по важните моменти от петицията да се открива по-лесно сред всичко написано.

В подкрепа на написаното от yanast, много по-добър подход според мен би бил да потърсите и момичетата като нея, които са доволни от ражданията си и ги оценяват като естествени, да научите от тях имената на лекарите, при които са раждали, да помогнете на онези, които искат да родят естествено да осъществят контакт с тях и да обсъдят спокойно проблемите си и представите си за раждането. А такива лекари определено има.

Повярвайте ми, този подход ще даде много по-добър резултат за конкретната жена и за промяната в по-далечен план, отколкото негативизма, подстрекаването към конфронтация с лекарите и насаждане на недоверие към тях.

Последна редакция: ср, 04 ное 2009, 17:03 от Persona

# 1 631
Persona, ако аз ти подаря един шал и на другият ден както си ходиш по пътя някакъв пиян идиот реши, че цветовете му са на омразният от него футболен отбор и те пребие, аз ли ще съм виновна? Сигурно мен ще съдиш, защото горкият той не е могъл да се спре?

Фактът, че сблъснати с този, а и други, ужасяващи разкази карат някои хора да търсят вината в който и било друг, но не и в престъпниците, е разбираем.  Ако аз и Мег, сме виновни, тогава това не би могло да се случи на вас. Ние сме лесни за заплюване, а майката пък като пресна жертва е чудесна да се заклейми. Друго е да се приеме за действителност, че в болницата е като затворническа касапница. Това е много по трудно да се преглътне. За съжаление, и без нас, и когато жената не се съпротивлява, и когато си плати през носа, и когато докторът се 'съгласи' да не се намесва или да не и реже вагината, насилието си продължава всеки ден. Само разгледайте болшинството разкази из този форум. Но ако по някакъв начин ви помага да сочите пръст към мен, заповядайте. Всеки има право да си намери начин да живее със зловещите, умопомрачителни неща които ни заобикалят.

И не съм изненадана, че г-н Сираков е абсолютно съгласен, че ние ужасните "горди" жени сме виновни за случилото се. Въпреки че, за да се приеме, че има вина, това означава че нещо нередно е станало, но по неговите думи в едно такова раждане няма нищо необичайно или неприемливо. Да ви припомня неговите думи:
Но също така не по-малко пъти ми се е случвало да се намесвам грубо, силово, с Кристелер, с всичките си сили, с епизиотомия, вакуум или форцепс... И бебето се е раждало живо...
И въпреки всичките ми предпочитания ще продължавам така да действам и да не слушам майката, ако тя, в този «силно емоционален момент», започне да ми казва – «това не искам, онова не искам». Защото тук става дума за ЖИВОТА на детето й, а нерядко и за нейния собствен. Нещо, което тя не може да прецени. И колкото и да казваме «тя си носи отговорността», добре знаем, че после лекаря ще бъде обвинен. Ако не от родилката и нейните близки, то поне от неговата собствена съвест. Защото той е професионалистът. И знае как трябва да се действа, а не е действал. И това «тя не ми разреши» звучи абсолютно смешно  и неприемливо.
И се продължава:
Цитат
И, извинявайте, но всеки нормален лекар, като чуе думите за «силата» която щяла да я залее и как хомеопатията щяла да и помогне (не разбрах – за какво...) ще си постави в главата една определена диагноза и ще прекрати диалога
Извинявайте, но това е ужасяващо. Реалност, но ужасяваща. Ако не ви допада пациента, или не дай си боже реши да задава въпроси, го обявявате за луд и го третирате като такъв. ТОВА е причината поради която лекарите нямат законното право да си правят каквото си искат. Така биват защитени пациентите от подобни абсолютно субективни диагнози и последващите 'лечения за тяхно добро'.

Какво сте правили в Африка, не знам. Чухте ли лекцията на Сибил Чудин от Швейцария за причините които водят до жените да искат секцио по желание и как може да се избегнат? Пропуснахте сигурно не малкото разговори относно насилието срещу жените по света (от което вие сте част, да Ви го кажа)? Говорело се е как някои от тези които се държат като "луди" са жертви на такова? Сигурно, иначе нямаше да се върнете и да бъркате във вагината на вързана жена която вика НЕ и да го считате за приемливо. Били сте другъде когато Гордон Смит е говорил за нормално раждане след секцио и колко е важно да се обсъдят плюсовете и минусите (рискове за бъдещи бремености, дихателни проблеми за новороденото и т.н.) с майките вместо да се пращат под ножа като практика? Или Тахир Махмуд от Англия който е говорил за подобряване на грижите към жените и стандартите които го подпомагат? И т.н. И т.н.
Човек не му трябва да се разхожда по командировки, били то и подплатени от фармакологични компании, за да се докопа до информация. Единственото което е нужно е желание и връзка с Интернета.

И тука идва проблема с лекарите. Изведнъж тяхната дума не е меродия. Изведнъж ние можем да се информираме сами, без да чакаме медът да тече от устата им и да изискваме на-доброто, а не само това което те считат за нужно да ни предложат. Кое му е хубаво на това? За всеки който е запознат с исторята на медицината или поне на акушерогенекологичното движение знае. Оставени да си правят каквото си искат с телата на жените, тези загрижени хора са били причината за най-голямата смъртност при родилката - родилната треска. Те са правили рентгени на бремени жени. Те са им давали Хероин и Опиати, рязали са им яйчниците за да ги спасят от "емоционални проблеми" и като цяло са винаги били много интересовани как да контролират жените да си "стоят на мястото" - включва рязане на клиторите им, матки... . Близо 30 години са давали на бремени жени Diethylstilbestrol  което сега се знае да е причинило знайно и незнайно какви генетични проблеми не само за тях но и за следващото поколение. След дрогирането с Клороформ, което е лесно да е смъртоносно, следва ужасяващото дрогиране на раждащата жена с Морфин и скопомалин, след което тя бива вързана за легло и оставена да се гърчи и ражда без да има спомен за това, което докарва камара поне психологични проблеми за майката. Това приключва към 6о-те години, с натиск от жените, които започват да разказват ужасяващите истории. И т.н.
Гарднер казва в края на 19 век "нови специалисти, гинеколози, са се увеличили в периода 1845-1870, точно когато се разкрива че като цяло жените се развалят до такова ниво, че специалисти са нужни". И отогава досега подходът е бил един и същи, като към развалена стока, която ако е оставена сама, ще се погуби. По-добре да се направи нещо с незнайни резултати отколкото да не се прави нищо.

Доц. Сираков и Мишка не дадоха никакви доказателства, че практиките в болниците са в полза на майката. Стана дълго, но ето голям списък на научни изследвания, които са прегледани от Кохрейн Библиотеката - link ако не работи във вашата страна отидете тука и търсете childbirth. Не подбирам. Четете какви са фактите за най-добри грижи при раждане сами. Нямат нищо общо с това което е предложено в болниците. Историята по насилието над жената продължава да се пише.

Вие искате да се подложите на операция да се роди бебето ви, няма проблем. Искате да се започне раждането, въпреки че носи рискове? Няма проблем. Искате магаре, резане на вагината, клизми, бръснене...няма никакъв проблем. Ваше тяло, ваше решение. Така и трябва да бъде, не оспорвам.

Какво ни прави нас 'сектантки', 'крайни', 'свидетели на йехова'? Дразнещи идиотки с емоционални проблеми? Искаме да ни оставят на мира. Искаме да РОДИМ (не да бъдем изродени). Това е. Нищо повече.
Помислете ако желаете.

# 1 632
  • София
На мен ми се избистря следната идея - в някоя голяма болница /да, вътре в самата болница/ да се обособят една-две /по възможност и повече, разбира се/ стаи за активно раждане на което да присъства само акушерка и семейството на раждащата.
В същото време, ако се получат усложнения да може да се ползват услугите на дежурните екипи.
Ако пък всичко е ОК, родилката да остава в същата стая през целия престой заедно с бебето. Малко ВИП звучи за нашата реалност, затова съм убедена, че и от болницата ще настояват услугата да е заплатена по принцип, тук може да има пазарлъци относно цената, защото все пак говорим за присъствието на една или две акушерки /които, както знаем не са особено добре заплатени/, не на цял екип. Липсата на системи, липсата на АМ за бебето, стерилизация  и т.н. също сваля от цената.
Също така нямам идея как стои въпроса с финансирането на ремонта на тези стаи - дали можете да разчитате на някакво външно финасиране или трябва да го поеме болницата.
Престоя също - ако родилката се чувства добре да може да си тръгне и след кратък престой /за нашите разбирания - например ден или два макс/.
Аз бих работила в тази насока. Ако такъв проект се окаже успешен /а той вероятно ще бъде/, и други болници биха се възползвали.
Размишлявам си на глас.... Thinking

# 1 633
Не знам има ли някъде списъци на болниците и лекарите, които подкрепят активното естествено раждане. Всичко досега е някаква анонимна информация за това, колко ужасно е всичко, и тук таме споменаване, че видиш ли и в България може. Не мога да си представя, че няма в БГ и един екип, който да се държи човешки с пациентките! Не знам правно как стои въпросът, но не мога да си представя, че такава информация трябва да остане тайна. Нека майките,  които искат максимално естествено раждане, се насочат към такива екипи, ако в крайна сметка отивам при "моя доктор", трябва да му  имам доверие и наистина да изживея такова раждане, каквото съм искала (оставям настрана усложненията, тях никой не може да предвиди). И зарежете тази категоричност, че видиш ли секциото едва ли не само на тези на смъртно легло трябва да е позволено, или че раждашите вкъщи са сектантки. Колкото има хора, които се чувстват спокойно само когато наблизо има медицинска апаратура, която да се приложи в случай на нужда, така има и хора, които се плашат от болници или просто се доверяват на тялото си, имат опит или или... Да се налага някакъв сценарий както на едните, така и на другите е голяма глупост.

# 1 634
ivonska, ако ти искаш да оставиш нещата в ръцете на екипа и да не ти казват нищо, а просто да взимат най-доброто решение според тях, това е напълно ОК.Позицията е разбираема-не всеки иска да се  натоварва с такива важни решение, за които не е учил и не може да взима компетентно. Не осъждам тази позиция. Но това не значи, че всички са на това мнение и  че това е най-доброто за всяка жена. Примерно аз откачам ако някой се опитва да взима решения за мен, без изрично да съм уведомена  за какво става дума.Реално решението го взимам аз, као лекарят е източник на информация за това какви  са плюсовете и минустите на вариантите и какво е точно положението и прогнозите. В темата не се гледа крайно, а просто може би повече жени са на сходна с моята позиция. Работата е там, че ако правата на жени като нас  са спазени, както е записано в хартата за правата на пациента, то правата на жени като теб също ще са си спазени и то даже по-добре.Няма конфликт между двете.

Цитат на: Ника в Сряда, 04 Ноември 2009, 16:57
На мен ми се избистря следната идея - в някоя голяма болница /да, вътре в самата болница/ да се обособят една-две /по възможност и повече, разбира се/ стаи за активно раждане на което да присъства

Такива родилни стаи има в Англия и са много популярни. Много добра идея, дано стане скоро и у нас.

Последна редакция: ср, 04 ное 2009, 20:28 от Archangel

Общи условия

Активация на акаунт