Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 146 767
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 1 650
dora7511, предвид втората част от изречението ми мислех, че се подразбира това, което наричам " щадящо ", а именно, че не усещаш болка и всичко става за 20 минути. Честно казано, не мога да кажа кое от двете е по-малко опасно, истината е, че ако нямах цяла нощ контракции и почти никакво разкритие след 2 часа на системи, болезнени прегледи и други интервенции нямаше да попитам доктора дали не е по-добре да извадят бебето с операция. Той беше против и не съм настоявала, но според мен нещо с тоновете на бебето не беше съвсем наред и затова взеха решение да оперират. При втората бременност попитах дали мога да опитам да родя нормално, но ми казаха, че след първото секцио не било препоръчително. Но е факт, че лекаря трябва да информира родилката, моята първоначално каза: " Има време, ще видим ", после изведнъж ми сервира, че ми е назначила дата за секцио, ако имаше и минимален шанс да родя без никакъв проблем естествено втория път бих предпочела да го знам.  

# 1 651
В твоя случай може да е било наложително.Имах предвид изобщо за секциото Simple Smile

# 1 652
Извинете ме, но колко пари получава месечно един гинеколог доцент в България, хайде в София да кажем?

Д-р Сираков написа, че има над 30 години стаж, нали? 83 конгреса е посетил за това време. Браво! Това прави по близо 3 конгреса на година. Чудесно!

Първата трета на трудовия му стаж е преди 10-ти ноември. Парите са били държавни. Просто няма как да е било по-различно. Конгресите са били в соц-блока (а някои помним книгата на Солженицин и как майка Русия се грижи за болните), здраво се ковеше тогава. Това наследство владее българските болници с пълна сила в наше време. Който разбрал - разбрал. Върнете се по-назад да прочетете Шийла пак, даже линк има.

Останалите 20 години д-р Сираков е успявал да спонсорира сам средно по 3 конгреса на година - евала заплата...

Или мойта сметка е грешна някъде?   bouquet Шийла споменава мафията на фармакологичните компании. Ако те са спонсорите, тогава Мишка е подала некоректна информация.

Съвсем по темата съм, ако някой не вижда връзката, при удобен случай ще обясня.
И не, аз не бих родила неасистирано у дома. В случай, че някой е готов да ми скочи.

Идеята на Ника ми се струва прекрасна, както и споделеното от Янаст.
Маринамима споменава за списъците с лекари и акушерки в болници, подкрепящи естественото раждане. Според мен още дълго тези списъци ще се раздават апокрифно, защото ще се започне с мобинг върху тези хора от останалите лекари и персонал. Предполагам само, дано се лъжа, дано скоро в някоя тема тук се започне такъв списък. Същото се надявам да се случи и за обратния, черен списък.
Мег, кой е филма? Дай име и автор, моля!

В дискусията за рутинна клизма, бръснене и епизотомия въобще не ми се включва.  ooooh!

Последна редакция: чт, 05 ное 2009, 03:59 от Кюбит

# 1 653
И всъщност защо тръгваме от постановката, че трябва да има достатъчно данни за вреди, за да се спре дадена практика, при положение, че не съществуват доказателства за препоръката й за стартирането й изобщо?

Eто това Е есенцията! Има някакви практики от някога си. Имало е някакви причини ТОГАВА да бъдат въведени. И сега вече са толкова рутинни, че тонове референции да извадиш за безмислието и даже вредата им, пак не можеш да ги премахнеш Sad
И защо пак докторите пропускат емоционалната страна на въпроса? Подех темата, други мами писаха след мен. Дори да е нужна клизмата, трябва ли да се прави като те разкрачат пред цялото Шейново в 8:00 сутринта  ooooh! И не искам пак да чувам за липса на първи седем години. Нали докторите учат толкова много години след тези 7, все трябва да са чували колко е важно психичното здраве и колко зле му се отразява унижението.

# 1 654
И защо пак докторите пропускат емоционалната страна на въпроса?

Защото това не смятат, че им влиза в задълженията. Те Трябва да изродят бебето и майката и бебето да са живи и здрави, в рамките на възможното, при "съвременните" практики. От там нататък как се чувства майката, има ли нужда бебето да е до нея, са едни съвсем отделни въпроси, които касаят единствено нейната "емоционалност" и са изцяло нейн проблем. За бебето пък съм сигурна, че изобщо не допускат, че то има нужда и от майка си, освен от техните грижи.

# 1 655
  • София
ivonska, ако ти искаш да оставиш нещата в ръцете на екипа и да не ти казват нищо, а просто да взимат най-доброто решение според тях, това е напълно ОК.Позицията е разбираема-не всеки иска да се  натоварва с такива важни решение, за които не е учил и не може да взима компетентно. Не осъждам тази позиция. Но това не значи, че всички са на това мнение и  че това е най-доброто за всяка жена. Примерно аз откачам ако някой се опитва да взима решения за мен, без изрично да съм уведомена  за какво става дума.Реално решението го взимам аз, као лекарят е източник на информация за това какви  са плюсовете и минустите на вариантите и какво е точно положението и прогнозите. В темата не се гледа крайно, а просто може би повече жени са на сходна с моята позиция. Работата е там, че ако правата на жени като нас  са спазени, както е записано в хартата за правата на пациента, то правата на жени като теб също ще са си спазени и то даже по-добре.Няма конфликт между двете.
...

Не възразявам по отношение на казаното, но твърдя, че не всички са в час и много Лорчета могат да си убият бебетата, докато се опитват да извоюват активно естествено раждане, за което си мислят, че са подготвени! Да не говорим, че при конкретното Лорче дори съпругът е бил против!

Направете училище за такива жени! Пък тогава да ходят да го практикуват! Не звучи абсурдно, нали?!

# 1 656
Гнидка, именно! Човек да се чувства натрапник и "лигла", защото иска да е до бебето си и иска да е Човек, а не обект.
А те определено си вярват, че могат да се грижат за телата ни и бебета ни по-добре от самите нас! Щом като мислят, че имат пълното право на това и винаги размахват тезата, че най-важното е "живото бебе" като че ли усложненията са просто задължителни. Но да, доктора каза, 2/3 от жените имат нужда от намеса..  Tired

# 1 657
  • в страната на чудесата
иве, не оставай с погрешно впечатление. вече ти казах, че подкрепих петицията. за да се освободим постепенно от практиките, които са недоказани и заради уважаването на правото да избираш. онова, което искам да кажа е, че има проучвания за някои изходи, а за други не и в подобни случаи се приема мнението на експертите. далеч съм от мисълта, че липсата на доказателство е доказателство в противната посока. но трябва да се проучва. освен това мога да ти покажа доста проучвания в най-различни област, в които дов. интервали са толкова големи, а разликите толкова малки (при големи бройки стават значими), че е нужно да се замислим какво означават. заключенията всеки може да ги чете, но трябва да се обръща внимание на самите резултати. разбираш ли ме?
аз не съм фен на рутинните операции (каквато е епизиотомията). това пречи ли да се коментират резултатите. и ако ние не коментираме кое създава нуждата от по-добри серии с включени повече първични и вторични изходи?
науката се развива защото някой някъде се усъмнява в досегашните проучвания. освен това методите (не методологията на кохрейн Simple Smile) се развиват. например средите за бактериите днес са много по-успешнио отколкото преди 80 години Wink
а отношението и правата на пациента са много, много друга тема...
И кжете кой е доктора на лорчето...

Последна редакция: чт, 05 ное 2009, 09:18 от mishka_moja

# 1 658
Мег, кой е филма? Дай име и автор, моля!

Филмът се казва Birth Trauma, представен е Today's Health Dr. George B. Curry и по-скоро е въведение в проблемите - кратко описание (11 мин), както и кратко описание на начините на справяне чрез хиропрактика (у нас донякъде това се прави от рехабилитатори). За съжеление не мога да се сетя другата терапия за новородени, преживели травмиращо раждане как се казваше ... помага им да преживеят раждането по начина по който е трябвало да се случи, а не по начина по който се е случило. Пращам ти линк на лични  Peace

И кжете кой е доктора на лорчето...
Доколкото разбрах не знае кой, били са много хора в последния момент. Сигурно знаеш, че нямат навика да се разхождат с табелки и да се представят, а и кой има сили и желание да чете табелки в такъв момент. Може единствено да се провери кой е бил на смяна....

# 1 659
  • Варна
Подкрепих петицията доста отдавна.
И аз, като много от вас, се "опарих" с първото раждане - предизвикано, пукане на води, окситоцин, епиозотомия, бебе в стрес. Е, вярно, грубо отношение нямаше, нали си платих.  Mr. Green Но какво ме грее това, след като бебете ми беше 5 дни отделено от мен, на системи и два вида антибиотик (изследванията показаха после,че е нямало нужда).

Та, поуката, която си взех е, че само със сляпо доверие в лекарите няма да стане. Ходих, рових, питах и се ориентирах къде и при кого има най-голяма вероятност да родя естествено. Естествено, вече познавах по-добре възможностите си и знаех какво точно трябва да направя преди и по време на раждането. Резултата си заслужаваше - второто и третото раждане бяха напълно естествени, да, в БГ-болници, колкото и невероятно да изглежда

Та подкрепям предложението на пишещите тук - Нека направим списък на болниците, лекарите и акушерките, подкрепящи активното и естествено раждане. Така ще спестим доста усилия на бъдещите майки.

Съчувствам много на Лорчето и Не-е-важно! Милички, дано намерите сили да си потърсите правата. Но системата е такава, че съм силно скептична относно резултата. Както се каза, родилката е сама срещу всички, нейното мнение срещу мнението на експертите, които като един ще рекат, че е имало животозастрашаваща нужда от всички интервенции и всъщност родилката трябва да им е благодарна, че все пак е жива, тя и детето й.

за доктора на Лорчето не е само лекарят за черния списък, ами всички от екипа.

# 1 660
  • в страната на чудесата

Доколкото разбрах не знае кой, били са много хора в последния момент. Сигурно знаеш, че нямат навика да се разхождат с табелки и да се представят, а и кой има сили и желание да чете табелки в такъв момент. Може единствено да се провери кой е бил на смяна....
това вече е много кофти...
дано се оправят по-бързо.
за цялото време там никой от близките ли не е разбрал кой е екипа?

# 1 661
Аз не мисля, че има такова голямо значение (що се касае до настоящата тема - не казвам в никакъв случай, че трябва да се мълчи и да се търпи!) кои са докторите от последните два разказа. Ако бяха изолирани, единични случаи - да. И тогава те бързо щяха да бъдат осъдени или най-малкото отритнати от колегите си. Защото ако при лекарска грешка е в сила поговорката 'гарван гарвану око не вади' (съответно е трудно да се намерят експерти за доказването и), едва ли грубото отношение, подигравките, потъпкването на изконни човешки права,  щяха да минават в тази категория. В случая става дума за масова линия на поведение, за отношението на 90% от докторите, което се копира и надолу по веригата като се започне от част от акушерките и се стигне до санитарките.

Що се касае до положителен списък, мислите ли, че ако беше толкова лесно, нямаше да сме го направили досега? Истината е, че срещу всеки разказ за прекрасно активно раждане, имаме поне един, в който същия лекар / екип / болница (особено тези в големите градове) не са се държали прекрасно и постъпвали компетентно (в най-добрия случай), а много често дори са се държали откровено грубо. Така например за небезизвестна докторка, уж радетел на активното раждане, си имаме лаф, че има две лица и всичко зависи от това на кое ще попаднеш. За съжаление същото важи и за останалите доктори. По тази причина досега не смеем да се нагърбим с препоръки в официален формат, а дори и неофициално винаги включваме горния дисклеймър (даже и в по-разширен вариант), когато говорим с бременни.
/Отделно в част от случаите самите доктори не искат да бъдат препоръчвани за активно раждане - на кого му трябва да се нагърбва със специални изисквания.../

# 1 662
От вчера си мисля, дали не можем да се обърнем към комисията за борба със сегрегацията? Тук имаме група от хора, отделени по признак (родилки в България), които са дискриминирани и са им отнети права- правото да откажат да подпишат информирано съгласие (без да ги натискат и убеждават) правото да откажат манипулация, както и зачитане на личното им пространство, достоинство (нали помните, когато американските войници в САЩ държата пленници от Ирак голи и ги унижаваха какъв шум се вдигна, нима не е същото като раждащата жена, която се съблича гола, а в това време влиза и излиза куцо и сакато), не им се дава информация относно случващото се с тях, отнема им се бебето, не им се дава информация за него и т.н.

Дали някой знае каква е процедурата?

# 1 663
  • в страната на чудесата
или омбудсмана?

# 1 664
yanast, и аз това казвам. Че към момента даже не искам да говоря вече за манипулациите като такива и тяхната нужда. А най-вече за отношението. Защото дори при позитивен и ерудиран доктор като д-р Сираков се усеща толкова силно именно нещото, което лично на мен ми е най-голямата болка. И както каза Мария, това е отношение което започва от докторите и се копира надолу по веригата. И в крайна сметка дори санитарката се държи унизително към родилката Sad И целия низш и среден персонал, които просто си вършат работата върху теб. Ако опиташ да се поприкриеш, защото все пак някак не ти е комфортно всеки да те гледа гол, особено в такъв момент, то те гледат с насмешка тип "какво толкова има да се криеш". Че и от доктор директно получих коментар за това, че като си там си гол и т.н. Не искам да продължавам, би трябва да е ясно. И не мога да приема, че това е липса на първи седем години. Не и при такива професионалисти каквито трябва да са лекарите и всичките им години образование, конференции и конгреси...

Общи условия

Активация на акаунт