Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 147 167
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 255
Българките са третирани като абсолютно безправни, некадърни (гранично до инвалидни) в раждането животни. Направо ми настръхва косата като чета даже "хубавите" разкази, камо ли тези които са направо кошмарни раждания. Не ми го побира акъла, че това може да се случва сега, в една горе долу развита страна с едни добре образовани и еманципирани жени.
Браво, че има такива които осъзнават че това не е нормално и трябва да се промени.

Тези които се интересуват от темата, биха разпознали че петицията изисква отличният стандарт за българката, който е доказан по света, но не е постигнат никъде (не са само българските медицински субекти които отнемат време да се променят). Но трябва да се целиме високо, а не да се примиряваме със цървули. Тези сме ги носили достатъчно като нация.

Защо петицията не защитава правата на една жена да си изисква секцио? Много просто, защото това право не е застрашено.
За разлика от това, една българска жена не може даже да откаже някакъв непознат да и бърка във вагината през половин час; не само не е попитана, но не е и уведомена от това което се предприема с нейното и това на нейното бебе тела; трябва да се моли като грешник за да някой да благоволи да и даде собственото дете...и т.н.
Това са правата които имат нужда от инициатива и това са тези които се опитват да ви връчат жените които са се заели с тази петиция. Как някой може да има проблем с това... не знам.

# 256
Чета постингите и все си мисля, че не е лошо тука да се включи някоя докторка или поне акушерка.Знам, че има и такива форумки.Нали това са хората, от които искаме да приложат на практика исканията от петицията....

# 257
днес си намерих книжката, която следвахме по време на курса ми за бременни. тя не е издавана книжка, а е написана специално за нейните си курсове от акушерката, за която ви казах, че ни водеше курса. книжката е авторска и съдържа най-различни съвети - от бременност до раждане. ако искате, мога да ви я изпратя по пощата - ако мислите, че подобни материали биха ви били някога от полза. книжката я няма в интернет, не се продава и няма изгледи да започне, защото Сали си я пази за нейните курсове. разбира се, ще искам разрешението й, но вие преценете дали би ви вършила работа.

няколко думи за самата Сали - в момента е вече над 50-годишна, цял живот се е занимавала с акушерство. завършила е акушерство, психология и има взети курсове и се интересува от диетология и йога. преди да дойде в моя град е акушерствала в Торонто и Ванкувър, истинско име в канадското акушерство. има 5 бременности и 4 деца, изживяла е май всичко, което има да се изживее в майчинството: 3 естествени раждания, едно секцио, един късен спонтанен аборт. две от децата й са кърмени, две не са. с две е пушила (е, все пак през 60-те години), с две - не. едно е било с увреждания. страхотен човек е, но не зная дали би ви допаднала, тъй като тя не е "за" конкретно раждане, за нея важно е здравото бебе накрая. при всички случаи ни е готвила за естествени раждания, но главно на нея дължим и това, че се чувствахме комфортно, когато се налагаше секцио. просто ни подготви не само физически, но най-вече психически. на нея и нейния авторитет в болниците, момичетата дължат и абсолютно естествените си раждания в болнична обстановка. винаги се отзовава да присъства на раждане, безплатно за нейните курсистки и винаги благодари за оказаната й чест. ей такава е Сали  Hug

# 258
  • София
simplyaven, благодаря за предложението ти! Ще пиша на лични за координати.

# 259
593- се подписал  Mr. Green

# 260
Zdraveite mami,
Az syshto se podpisax. Az sym ot provinciqta i iskam da se obyrna kym po-organiziranite maicheta s vyprosa: Kakvo shte kajete za "Koledni dobavki"... ne trqbva li edna podpiska i edno nadigane na bylgarskite maiki. Ta samo pensionerite li shte poluchat po 150 lv. A decata ni?.... Ostavqm temata otvorena i se nadqvam, che Sofiiskite mami shte se zaemat.
 Peace

# 261
Като цяло хората са доста скептични към идеята. От тези, с които я споделих, само едно семейство се чуди дали все пак да подкрепи. Останалите реагират като мен в началото. То се и вижда по броя на подписите де.

# 262
Янечек, ако имаш време, би ли споделила защо според теб семейставата са реагирали така.
Около мен всички подкпепят активното естесвено раждане, минали са през интервенциите, но продължават да се чудят дали са се налагали и дали е нямало да мине по-безпроблемнно всичко, ако процесът е бил оставен само с наблюдение.
Мненията във форума показват само негативното отношение на част от хората, но не дават идея за причините. Според мен това е по-важно и интересно от самото мнение - какво го провокира. Петицията не може да бъде промененеа (а, аз и не виждам смисъл) но причините могат да са основа за подобряване на комуникацията.

# 263
Само да вметна, че броят подписали /макар и на мене да ми се искаше да са много повече/ всъщност не е малък на този етап. Все пак петицията я има едва от 3 седмици, като все още не е разгласена по никакъв друг начин, освен чрез публикуването и в няколко Интернет форума, както и чрез личните контакти на подкрепящите инициативата.

# 264
  • Earth
И съпруга ми подкрепи петицията  Hug

# 265
Янечек, ако имаш време, би ли споделила защо според теб семейставата са реагирали така.
Не знам, сигурно заради процентите в началото, които се обсъждаха вече, и заради страха, че никой няма да се погрижи за тях ако нещо се случи и се налага намеса. Повечето нямат деца все още, предстои им в бъдеще някой ден. Имам приятлка, която ще се върне в България, за да роди (още не е бременна, но така твърди), понеже е ужасена от здравеопазването в Холандия, най-вече от начина, по който раждат там. Знчи там не е толкова добре, колкото звучи отстрани.

# 266
Янечек, и какво казва приятелката ти за раждането в Холандия?
Ние пък искаме тук да стане като в Холандия... Laughing

# 267
  • София
Янечек, наистина интересно защо. Вероятно самата перспектива да ражда без лекар, а с акушерка + насърчаването на домашното раждане я плаши.

# 268
И аз имам подобни наблюдения като на Янечек.
Хората масово се доверяват на лекарите, или по-скоро са се отучили да имат доверие на себе си за важните неща, сред които е и раждането, без съмнение. Много мисля през последните дни за петицията и за начините да достигне до повече хора и да постигне целите си.

Струва ми се, че търсенето на възможност за активно раждане у нас не е толкова голямо, т.е. не е налице сред достатъчен брой жени. Истина е, че почти всяка бременна се информира, чете и взема в някаква степен информирано решение как да роди, но мисля, че са единици тези, които предпочитат да се доверят повече на себе си, на собственото си тяло и инстинкти, отколкото на рутинните и отработени с години процедури в болници и лекарски практики. Причините за това са много, като сред тях са инертност, нагласа от типа на "има си хора за всичко, не съм лекар, че да знам по-добре от тях", примерите на жени, родили здрави бебета в болници (и почти пълната липса на примери за активно раждане и ефективно участие на родилката в процеса), нагласа на близките, че единственото възможно раждане е дирижирано раждане в болница и пр.

В този смисъл, една бавна и постепенна "информационно-образователна" кампания в полза на активното раждане не е никак излишна. Може да се започне с малки стъпки - репортажи в медии, някакви кратки публицистични материали от сорта на "Темата на Нова" или "БТВ Репортерите", интервюта на майки, успели да родят активно в списания...Много са важни success stories, според мен, и това те да стигнат повече жени, за да ги убедят, че такова раждане е не само възможно, но и по-добрият ИНФОРМИРАН избор. Методът "word of a mouth", т.е. от уста на уста, също доказано действа, макар и доста бавно.

# 269
  • София
И аз съм за. Ще подкрепя. Peace

Общи условия

Активация на акаунт