Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 147 304
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 2 850
Подкрепям, но не вярвам в лесната и бърза промяна.
За жалост тук нещата се осъществяват бявно...

# 2 851
Но вече започнаха да се осъществяват  Simple Smile
Честит Бабинден на всички акушерки с пожелания за повече независимост! Wink
Имате ли новини от "Естествено" за кръглата маса, която май трябваше да е днес? newsm78

# 2 852
В Холандия бременността се следи от акушерки. Лекарят се намесва само ако има проблеми. То при тях и в линейките са парамедици, които са обучени да дават първа помощ, а не лекари. Така не се харчат пари от здравната система излишно за часове на специалисти. А както е известно това е една от страните с най-малка детска и майчина смъртност. А когато се наложи да се намеси лекар, грижите наистина са на ниво.

Но като цяло мисленето там е по-различно - изхожда се от презумцията, че си здрав и само ако има някакви симптоми, се търсят причини, докато тук на всяка бременна се гледа като на болна до доказване на противното. Вярно е, че може би в една Западноевропейска страна и начинът на живот е по-здравословен (в голяма степен), и здравната култура е по-висока. Затова тук в България на много хора им се струва ерес, че няма да им следи лекар бременността.

# 2 853
Но вече започнаха да се осъществяват  Simple Smile
Честит Бабинден на всички акушерки с пожелания за повече независимост! Wink
Имате ли новини от "Естествено" за кръглата маса, която май трябваше да е днес? newsm78

Не, плановете ни са за 21 януари. Тогава също е ден на родилната помощ - празнуват го и по стар и по нов стил.

# 2 854
Разликата между доплера и ехографа в технологията не знам точно каква е 
При обикновеното ултразвуково изследване в тялото попада ултразвук и от отражението му се съди за тъканите. В уредите за Доплеров ултразвук, ултразвукът може да е допълнително модулиран. Доплеровият ефект се наблюдава, когато един идин източник на вълни се движи: честотата, регистрирана от наблюдателя расте или намалява в зависимост от посоката на движение. Тази разлика в честотата се изполва за наблюдаване движението на течност в организма, например движението на кръвта в пъпната връв. Засега няма данни за рискове и странични ефекти при УЗ изследване (нищо не намерих за риска от УЗ за ушите на бебетата).
Но мисълта ми е, че бременността не е болест, както се е смятало в миналото. Майка ми е била приета в болница, защото е повръщала. Аз като казах на лекарката ми, че повръщам, ми каза, браво, много хубаво - смята се, че бременността е стабилна. И през ум не й мина да ме праща в болница. Много съм доволна от нея - когато определи, че е нужно, ме прати на подробни изследвания, а като си бях добре, се виждахме през няколко месеца.

# 2 855
  • la Città Eterna
Според мен няма разлика между доплер и ултразвук. Преди време исках ехографски АГ преглед и ме пратиха с направление в една клиника, където се извършваха такива. Наскоро исках преглед на вените (все още нямам обяснение за странните болки в областта на китките) и ми изписаха доплеров тест. Отново отидох в същата клиника и ме прегледа друг лекар в същата стая на същия уред, със същия компютър. Може да има някаква подробност в детайлите на самото изследване, но уреда е един и същ. Иначе за бебетата сигурно никакво облъчване не е полезно, но като се има предвид съвременния живот, май нямаме особен избор. На мен например ми казаха, че работата на компютър е вредна за бебето когато бях в доста напреднала бременност. Поне засега не виждам да има някакви негативни последици, дъщеря ми е почти на 7 години. Но за да го кажат, вероятно е имало и случаи с неблагоприятни влияния, знае ли човек....

# 2 856
Точно това исках да кажа. Със съвременните уреди може да се види допълнителната информация за потоците на кръвта, като тази информация се получава от Доплеровия ефект. Просто старите ехографи не са могли да я обработят. Май не се изказвам много ясно...

# 2 857
В Канада, провинция Квебек, най-широко разпространен е ехографът около 20-та седмица / феталната морфология /. За мен също беше първи. Преди това може да се направи такова проследяване, ако наблюдаващия лекар сметне за необходимо, ако има проблем, ако родителите са решили да се направи изследването за синдрома на Даун и на частно. В края на 8-ми месец също има ехо, но ако лекарят прецени, че няма нужда, може и да не даде направление. Мен ме изпрати заради белега от предишното секцио. После имах още един, защото преносвах. Но всичко е по преценка на лекаря. Най-много държат на феталната морфология.

# 2 858
Днес чух, че при раждане у дома в др.евр.държави пред къщата на родилката чака линйка с необходимо оборудване и специалист. Това е нещо коренно различно.

# 2 859
В кои точно държави? Не знам за нито една, в която да се практикува такова нещо.

# 2 860
Днес чух, че при раждане у дома в др.евр.държави пред къщата на родилката чака линйка с необходимо оборудване и специалист. Това е нещо коренно различно.
Не са ми известни такива практики, НО знам със сигурност, че в САЩ можеш да платиш допълнително, ако искаш такава подсигуровка и ще чака линейката отпред за колкото часа си платиш.
Номално, раждането у дома не предполага и не изисква спешна намеса, използват се други начини за минимизиране на рисковете и избягване на усложнения, налагащи спешни мерки. НО, почти винаги има back up (т.е. предвиден план за транспорт до най-близката болница).

# 2 861
В кои точно държави? Не знам за нито една, в която да се практикува такова нещо.

естествено, че никъде не се практикува такова нещо
поредната глупост е това
нещо като тази, че в шейново можеш да родиш в каквато искаш поза, включително в банята...

# 2 862
..... ултразвукът в водна средна и във въздушна среда е нещо различно.

А  случайно изобретателите на ехографите за медицински цели, дали пък не са взели предвид този факт, създавайки уреда?

# 2 863

поредната глупост е това
нещо като тази, че в шейново можеш да родиш в каквато искаш поза, включително в банята...
Казаха го по НТв и се отнасяше за Холандия, като обобщиха европейски държави.

# 2 864

поредната глупост е това
Казаха го по НТв и се отнасяше за Холандия, като обобщиха европейски държави.

не оспорвам, че са го казали, само казвам, че е лъжа и страшна глупост

Общи условия

Активация на акаунт