Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 147 308
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 2 835
Да, затова да се впускаме в прекалено много следене и изследвания, когато няма индикации за това е безмислено. Статистически. Винаги може да се окаже, че нещо е пропуснато и един допълнителен ехограф би решил проблема. Не че омотаната пъпна връв на сина ми я видяха, но това е друга тема и е въпрос на късмет, нека така го кажем.

П.С. Редактирам се, за да добавя, че сега видях, че сте подкачили темата за безопасността на изследването на предната страница. Аз написах коментара си най-вече към viliko.

# 2 836
  • в страната на чудесата
не си спомням къд е някой представи проучвания, че се повишава температурата на средата...от ултразвука... просто не мога да си спомня къде го четох.
от друга страна практиката показва, че в последния месец, като изключим доплера (а и с него не е розово) в повечето случаи ехото служи за определеяне на зрелостта на плацентата и назначаване на датата за секцио  Mr. Green ако Бояна чете темата ще потвърди,че десетките ехографи не можаха да предиктират рисково раждане и недоносено бебе...

благодаря. аз по принцип не съм заядлива и приех каузата на Естествено съвсем позитивно и креативно, но някои пожелаха по-различна дискусия. благодаря за търпението и извинете ако съм причинила досада.

# 2 837
Мишка, същото съм чела и аз. Както и други разни неща. Както и факта, че рентгеновите лъчи са били супер на мода в началото. И т.н.
А за по-другата дискусия, тя си е неизменна част за съжаление. Аз заради това толкова пъти вече спирам да пиша, понякога за месеци.

# 2 838
не си спомням къд е някой представи проучвания, че се повишава температурата на средата...от ултразвука... просто не мога да си спомня къде го четох.

Моята лекарка ми каза същото, защото в началото на бременността си се бях вманиачила на тема ехограф. При мен също не видяха омотаната пъпна връв, за размерите да не говорим ... дребното бебе се оказа едро и дълго Crazy Та може би наистина, част от процедурите и изследванията , които се правят по време на бременността са излишни Peace

# 2 839
  • София
Mr. Green ако Бояна чете темата ще потвърди,че десетките ехографи не можаха да предиктират рисково раждане и недоносено бебе...

Чак десетки не са били, но може да се каже, че се изследвах обстойно. Mr. Green Както се казва, ако нещо може да се обърка то се обърква. Но не съм съгласна с теб. Не мога да си представя филмите, в които би се вкарал някой на мое място, ако не е правил "десетки ехографи" и чести прегледи. Въпросните прегледи и резултатите от тях успокоиха неонатолозите, че хипотрофирането се е случило в последните дни, а неонатолозите успокоиха и мен. Проведоха всички нужни изследвания, за да се установи, че с бебето всичко вече е наред, взеха и нужните превантивни мерки, но не целеха на сляпо, защото има доста подробна база данни. не мога да си представя и що антибиотици и ненужни лекарства щеше да поеме бебчо превантивно, защото няма абсолютно никаква яснота.

Вярно е, че една бременност не е нужно да минава по болници, но при възможност някои рискове да се контролират не бих рискувала само с акушерки и вяра в природата. Съвременната медицина е достигнала до ниво, което позволява поне понякога да контролираме и избягваме определени рискове. Няма да отида при гинеколог вместо при мамолог, няма да си проверя очите в кварталната оптика и няма да поверя живота на детето си на волята на природата. Дори да е противо-Естествено. Ще ме прощавате. Но ще подкрепя правото всеки да може да избира къде и как да следи бременността си и къде и как да роди.

# 2 840
Разбира се, че ако има рискове или пък притеснения на майката е по-добре да има повече изследвания, дори и излишни. Губила съм бебе преди децата ми и знам ужаса да не знаеш какво се случва и постоянно да се терзаеш, че нещо не е наред. Психическото здраве е също толкова важно, колкото физическото. Но, ако всичко изглежда наред, развива се нормално, майката е спокойна и т.н., защо в "пакета" да има ехограф всеки месец? Пак допираме до правото на избор.

# 2 841
  • София
MillenaАз не бях в риск по никакъв показател, но макар да съм уравновесена личност нещо ме човъркаше да по- внимателна и изглежда това е била интуицията ми.
Всеки трябва да има право да избира, в рамките на разумното, според нуждите си. Все пак, трябва да има и някакъв лимит, защото съм срещала съм хора, които биха били спокойни само ако изкарат и 9-те месеца прикачени поне за ехографа, ако не и за някоя по- сложна джаджа.  Laughing Ако гинеколога, акушерката забележи неестествена повишена тревожност е редно да ориентира майката към психолог, а не към закупуването на личен ехографски апарат.  И аз не мисля, че е нужно касата да поема повече от сегашните ехографски прегледи. предполагам при рискови случаи или съмнения винаги може да се направят допълнителни прегледи, които да минат по каса.

# 2 842
Бояна, не виждам нищо в изказването ми, което да противоречи на правото на избор и на тезата ти като цяло. Т.е. не виждам за какво спорим Simple Smile Пожелавам ти хубава вечер   bouquet

# 2 843
  • в страната на чудесата
Simple Smile
казвам само, че ехографа няма желаната от нас предиктивна стойност.
Бояна, примерите ти не са адекватни на онова, за което говорим.  Peace
никой тук не проповядва да поверим животът на детето си на волята на природата.

относно вече голямото ти момче - да сте живи и здрави (всичко е добре, когато свършва добре). аз винаги се съмнявам, когато не се установява нищо. даже и когато ми се случва ... в компетентността или в моментната кондиция.

# 2 844
  • София
Бояна, не виждам нищо в изказването ми, което да противоречи на правото на избор и на тезата ти като цяло. Т.е. не виждам за какво спорим Simple Smile Пожелавам ти хубава вечер   bouquet
Не споря изобщо, само допълвам. Hug Хубава вечер и на теб!  bouquet

mishka_moja ти си позволи да използваш моя случай за пример и намирам квалификациите, които правиш по повод на коментара ми за излишни.
За пожеланията- благодаря, подобно за теб и твоето момче.

Последна редакция: пт, 08 яну 2010, 00:12 от Бояна Ламбер

# 2 845
за затопляне на средата от лъчите на ехографа не бях чувала, но знам, че е опасно ако лъчът попадне директно в ухото на бебето, звукът бил като от излитане на самолет до теб
не мога да гарантирам колко е вярно това  Rolling Eyes

иначе не знам защо, но имам чувството, че напоследък проблемните бременности стават все повече... (вкл и моите две бяха такива)
вероятно е голяма съвкупност от фактори, но все пак съм ЗА да имам право да ходя при лекари специалисти без да трябва да заплащам допълнително за това
имам доста критики към здравните системи на западните държави, така че не бих искала лично аз да ги ползвам за пример...

# 2 846
И аз съм чувала това за шума като от самолет и се чудя възможно ли е да е така наистина. Та нали ултразвука е подобен на сигналите, с които прилепите си комуникират, а това е безшумно за човепкото ухо... Не знам, просто някой ако е по-запознат?
Освен това се чудя може ли с видеозона да се види дали пъпната връв е увита. Моята лекарка смята, че това е невъзможно....

# 2 847
Азалеа, ултразвукът в водна средна и във въздушна среда е нещо различно. От друга страна картината, която идва на екрана, не е директна, а е плод на компютърна симулация със съответния порцент грешка (тук най-вече се засягат статистическите граници, където информацията е най-малко - затова има много грешки при големи и малки бебета, а при тези с нормално тегло отклоненията са минимални). Като добавими и възможните грешки при разчитането на картинката от страна на четящият (и това изобретателят на уреда за медицински цели счита за най-големият риск), картинката може да стане много неточна. Наистина няма как да се види дали е омотана пъпната връв, защото няма как да се получи 360-градуса информация с ултразвука - вижда се това което е към коремната стена, пъпната връв може да е върху вратлето на екрана, но не и да минава около шията, или пъпната връв може да минава между ръцете и покрай шията (доста типично), но да не е омотана около вратлето. Моят лекар настояваше, че е омотана и че бебето ще се обеси на на нея, ако се завърти (беше седалищно, леко в дясно в 33-та г.с.), ама нА, нито беше омотана, нито нещо попречи на нормалното раждане с главично предлежание. Та, или трябва да приема, че лекарят е сгрешил в разчитането (доста вероятно), или че моето бебе има свърхспособнити Wink

# 2 848
  • София
Понеже сте заговорили за ехографските прегледи искам да спомена какво ми каза моята лекарка относно Допелера. Жената постоянно подобрява квалификацията си, ходи на семинари и т.н. и каза, че последните изследвания доказали, че е по-добре да се избягва доплера в ранна бременност, защото може да бъде опасен за плода. Не съм разпитвала повече и не съм на ясно точно как може да повлияе и от къде е тази информация. Разликата между доплера и ехографа в технологията не знам точно каква е  Embarassed, все пак и двете са ултразвукови техники, така че не се знае наистина след време какво ще се открие и за ехографските прегледи...

# 2 849
Благодаря за инфото! Мег, като се има предвид майката, детето ти със сигурност има големи способности:)  bouquet. Иначе докито ми беше убедена, че бебето ще е голямо на база данни на ехограф, ма на, оказа си се съвсем в "нормите"Simple Smile
Ивон, това за доплера е много итересна информация. При какви случаи изобщо се препоръчва доплер? Коя е твоята лекарка?

Общи условия

Активация на акаунт