Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 146 910
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 615
  • Sofia
как стигнахме дотам, че сме толкова некадърни да раждаме, да кърмим...
Аз не се чувствам некадърна. Ако ти се чувстваш така това е личен проблем, а не на жените изобщо. Просто можем да раждаме по-лесно, можем да се къпем по-лесно, можем да готвим по-лесно, да се придвижваме по-лесно....да изброявам ли още? Наричат го прогрес.

Куп изследвания в областта на психологията изтъкват, че именно емоционалната връзка в първите минути и часове след раждането е решаваща за благополучието на детето и ако не се случи, може после "цял живот" да се опитваш да компенсираш пропуснатото.

Много интересно! И какво ще се случи сега с благополучието на детето ми, след като сме пропуснали първите 5мин? Това изследване е смях в залата. Ако има такова "изследователят" явно е някой шарлатанин.

simplyaven моите уважения, но тезата ти издиша  Peace

Според мен simplyaven си е защитила тезата отлично и конкретно, но коментарите са неадекватни и в съвсем друга посока.

За втори път ще се опитам да сложа точка на участието си в темата, че започнах да се чувствам все едно съм попаднала в "Свидетели на Йехова"  Confused

# 616
Simplyaven и NBM, как не се уморихте да говорите (пишете) на вятъра?
Аз отдавна се отказах. Не мисля, че който и да било тук дори ще се опита да разбере какво му обяснявате. За съжаление, има много заблудени жени, които си мислят, че тази петиция ще има някакъв резултат. Докато, уважаеми организаторки вървите "с рогата напред" и поддръжниците ви си стоят в мишите дупки, дотогава всичко ще си продължи по досегашния начин. А дори да се промени нещо, повярвайте - няма да е благодарение на вас!

П.С. В България не ти дават бебето веднага след раждането и много след това ?! Я се чуйте, моля ви се. Вие пък съвсем ни изкарахте, че живеем в някакъв затънтен 3-ти свят.

И много са ми странни изказванията в полза на "естественото раждане, така, както природата го е създала", от страна на тези, които са родили "нормално, с епидурална упойка".
Това ще да е едно от най - естествените раждания, да знаете.  Laughing И последно - няма такъв вариант да рабереш що е то нормално раждане (и има ли почва у нас Wink), ако не си родил по този начин. Ставало с четене..... Абе вие вече се излагате, не усещате ли ???
Ей, пак ме предизвикахте.  Twisted Evil

# 617
уморих се не да пиша, а да ме апострофират по някакъв абсурдно детински начин в стил "да затапим другарчето" и "моята дума да е последна". за мен петицията и сайта Естествено губят много от неадекватната и невъзпитана защита в тази тема. и аз лично се чувствам обидена, че може някой, който изобщо не ме познава да си позволява да ми държи тон. но това са моите първи седем години. мислех да разпостраня петицията сред познати майки, които не са в БГ, но сега няма да го направя, защото явно не можем да се месим.

и се включих наново, защото за мен твърдения, че майките със секцио имали емоционални проблеми във връзката с децата си са абсурдни. в последствие се оказа, че ставало дума само за една родила секцио с такива проблеми, нищо че от постинга на дамата звучеше като аксиома. пък после, че не била подготвена и т.н. в тази тема всяка теза е била извъртана по няколко пъти, винаги са се вадили цитати от контекста и са въртолевили някакви измислени на тази база доводи - жалко. можеше и да излезе нещо, но не с този начин на комуникиране.

# 618
  • густо майна Филибето
За емоционалната и физическа връзка между майката и детето веднага след раждането и последствията от това - разбира се , че не е доказано, но това не значи, че не е вярно. Тя и земята за всички някога е била плоска, ама сега не е. На такова ниво сме сега, затова толкова знаем или не знаем. Анестиолозите имат интерес да има упойки - все пак са платени Wink(от чисто любопитство да питам - преди 3,5г епидурална беше 100лв, сега колко е?)
А на мен ми направиха епизиотомия, след две раждания без никакви шевове - при третото доктора набързо ми каза, че така е по-лесно за бебето. Сигурно е така, но пък на него му е по-лесно да се подсигури и зашие един шев, вместо няколко разкъсвания. На такава възраст съм, че съм спряла да вярвам в добрите намерения на хората, които правят нещо, за да им е лесно на тях..

# 619
Ставало с четене..... Абе вие вече се излагате, не усещате ли ???

Джуличка, 3 деца си родила и отглеждаш, за което "шапка ти свалям". Аз - само едно засега, но изключително и само с четене Mr. Green Е, имаше и малко физическа работа - но как да я направя и за нея четох. И как да си го направя безболезнено - също четох и успях. И как да се погрижа за бебето и как да го кърмя - пак книги и пак успях. Вялно че е по-лесно и бързо, някой да ти покаже, ама като не си сигурен в "добрите" намерения, на тези, които искат да им е по-лесно - сам си правиш нещата. 
И не съм само аз - колко майки около мен успяха да имат ражденето, което искат благодарение на четенето  Hug

За отражението на раждането върху детето и връзката с майката (дори, кой първи го е пипнал това дете) са правени проучвания, но те са били от интерес за психолози, не за лекари - съответно не са широкодостъпни. Също не знам и доколко методът на тези проучвания би се "класирал" за изискванията за "достоверност" на класическата медицина.
Аз знам много за собственото си раждане, но все още не съм се връщала в този момент - не съм сигурна, че искам да изкарам болката от ярката светлина, грубите гласове и пипането от непознати, и размятането насам-натам, отделянето от мама и т.н. - засега съм я притъпила успешно, макар и някой ден да се наложи да я извадя и преработя преди да продължа нататък. Е, поне на сина си спестих такива преживявания.

За болката - когато говорим за болката при раждане, повечето хора обикновенно си мислят за силна, непоносима болка. Болката обаче е начинът, по който тялото ни ни казва какво иска да променим - осбено при раждане - най-често силната болка е породена от невъзможност да заемеш позата, или да направш движението, от което тялото ти и и бебето имат нужда. Да, може да има известен дискомфорт, но без да съм чела учебниците на Котката Марта, мога да твърдя, че болката е свързана с физическите невъзможности за които спеменх и с психоемоционални фактори като страх, вина, несигурност. За себе си лично знам, че ако бях с крака във въздуха, щях да изпитам канска болка, но за щастие имах друга възможност, която ми остави гръбнака и таза абсолютно свободни да се движат в каквато си посока искат - натиск и рапъване усещах, но нямаше и следа от болка. А преди това се "скъсах" от клечане - 5-6 часа кляках и ставах и се разхождах, на другия ден имах страшна мускулна треска  Joy, но никакви болки.

За мъжете-гинеколози - ОК, когато става дума за гинекологични заболявания, опративини намеси, но не и за раждане. Засега познавам само един, който има нужното разбиране и съм чела за още няколко (чужденци). Умрях от смях, когато един мъж АГ ми обясняваше как не може да има раждане без болка, освен ако няма анестезия. Да, приятелю, а ти от къде, по дяволите, можеш да знаеш като как и каква болка се усеща?! Все едно, аз да ти говоря като как се усеща ерекцията  Joy Joy Joy И нямах предвид физическата част на процеса, а именно психо-емоционалната.

# 620
simplyaven, крадецът вика "дръжте крадеца". Отсега нататък ще игнорирам всичките твои обръщения към мен по всички теми, защото са тенденциозни, заядливи, извъртат казаното от мен и ме поставят в позиция да се оправдавам, което е абсурдно в разговор между възрастни хора. Освен това си харесваш нещо лично, което съм имала "глупостта" да споделя, вадиш го от контекста и ме изкарваш кретеноид, без изобщо да вникваш в това, което съм искала да кажа. Жалко, че толкова много ти личи колко не ме харесваш. Аз също не те харесвам. Get a life.

# 621
  • ул. "Мечтание"
Аз само едно не мога да проумея. Какъв им е зора на тия дето не искат да подкрепят петицията? В смисъл такъв, като не искат нека не я подкрепят и да раждат така както се ражда в момента. Какво им пречат тия, дето искат нещо по-различно? newsm78 В крайна сметка тия дето са против реално нищо не губят.

# 622
Какво им пречат тия, дето искат нещо по-различно? newsm78 В крайна сметка тия дето са против реално нищо не губят.
Това едно, точно така си е! Peace
И второ, защо все излизаме от рамките на добрия тон и обръщаме темата на "кой кого харесва и не харесва", "сектанти срещу ортодоксални" (тук цитирам НБМ със "Свидетели на Йехова" и пр.?
Темата е достатъчно конкретна и предостатъчно съдържателна. Моля ви, нека не се опитваме да си отговаряме на постовете една на друга и да изпадаме в дребни заяждания, а да се обединим в усилията си да направим така, че всеки да има избор как да ражда в България!
Simplyaven е имала добри намерения, които сега са осуетени от споровете тук, жалко.
НБМ също има добри намерения, останалите също.
Както казва котаракът Леополд: "Ребята, давайте жить дружно!" Peace

# 623
  • Sofia
Темата е достатъчно конкретна и предостатъчно съдържателна. Моля ви, нека не се опитваме да си отговаряме на постовете една на друга и да изпадаме в дребни заяждания, а да се обединим в усилията си да направим така, че всеки да има избор как да ражда в България!

Ама точно в това е проблема - от постовете тук става ясно, че борбата не е всеки да има избор как да ражда в България!, а жените да раждат естествено и немедикаментозно.
Нали и аз предложих- дайте да се обединим, да се борим всеки да има своят си избор. И какво стана- това всъщност не била целта на петицията и Естествено се бори за техните си цели.(няма да се ровя назад, за да цитирам въпросният пост).
Имат право да го правят разбира се. Но в такъв случай нека не се очаква петицията и действията да са подкрепени от хора, които са борят за избора на всеки.

Това ми е ама наистина последния пост тук Peace
Пожелавам успех на всеки, който преследва целите и желанията си както прецени, че е най-разумно!

# 624
Eurydice, в грешка си за Symplyaven. Никакви такива намерения не е имала, от самото начало каза, че не одобрява петицията, а всичките и постове в темата са провокативни, агресивни, целящи да засегнат екипа като цяло или отделни негови членове. Включително този, в който пише за 'добрите си намерения'.

NBM, това, което казваш просто НЕ е вярно, и не мога да разбера защо не го проумееш. Да, има един най-добър начин да се подходи към раждането, най-добър в общи случай, най-добър за майката, за бебето, за семейството, за обществото. Ако няма противопоказания. Редно е да се рекламира именно той. Останалите, впрочем, и без друго се рекламират, защото пък са удобни за докторите, респективно нямат нужда от защита. Никой не иска да задължава жените да раждат по този най-добър начин, ако въпреки обясненията намират своите причини да искат нещо друго. Разбира се, някои от специалните искания не трябва да се поощряват поради факта, че са хем високо-рискови, хем скъпи, респективно трябва да бъдат превърнати в (добре) платени услуги (секцио по желание, епидурал и т.н.).

Няма да ровя из постингите назад кой какво е казал, ще цитирам първоизточника:

Цитат
3. План за раждане и информирано съгласие. Да бъде възприета практиката за изготвяне на план за раждането, в който родителите да вземат решения по редица въпроси още преди постъпване в родилното отделение. Информираното съгласие да стане част от документите за постъпване в родилно отделение, издавани от лекаря, следил бременността, така че родилката да се е запознала задълбочено и спокойно с него. Всички отклонения от нормалния процес на бременността, раждането и следродилния период, необходимостта и рисковете на предлаганите медицински интервенции (вкл. тестове и наблюдение) да бъдат подробно разяснявани, за да могат бъдещите родители да бъдат активна страна във взимането на решенията, които ги касаят и да могат информирано да поемат отговорността за тях [1],[6],[20]. Всички процедури (ваксини, антибиотици, вземане на кръв за различни тестове и др.), които трябва да се направят на бебето, да бъдат разяснявани на майката и да не бъдат извършвани без нейното съгласие [1],[6].

4. Място за раждане. Да бъде осигурена възможност за избор на мястото за раждане – в родилно отделение, водено от лекар, в родилен център, водено от акушерка или у дома с медицински персонал. Този избор да се уреди законово, да се изгради съответната инфраструктура за минимизиране на риска и да се осигури подготовка на медицинския персонал.

7. Минимизиране на намесата. При нормално протичане на родовия процес да не се извършват рутинни процедури, чиято ефективност и/или безопасност не е подкрепена от научни изследвания, освен по изрични медицински показания или по желание на родилката [2, p.8], [19, p.24], [25, p.6 (2.4.)]:
    * хигиенните процедури (обръсване, клизма) [2, pp.8-9], [4, p.33S-34S], [5, ch. 29, p.258-259], [10, ch.5, par. “Initial assessment”], [30, p.D3];
    * въздържането от храна и течности [2, pp.9-10], [4, p.36S-38S], [5, ch. 29, p.259-262], [10, ch.5, par. “Nutrition and Hydration”], [19, p.18], [26, p.63-66], [30, p.D6];
    * твърде чести вагинални прегледи [2, p.21], [5, ch. 31, p.285], [19, p.27], [26, p.46-47], [30, p.D8];
    * болкоуспокояващи медикаменти [2, pp.14-16], [4, p.65S-73S], [5, ch. 34, p.323-328], [10, ch.”Pain during labor”], [19, p.20-21], [26, p.36-38];
    * продължително електронното наблюдение на плода [2, pp.16-18], [4, pp.39S-42S], [5, ch. 30, pp.270-275], [10, ch.5, “Fetal heart rate surveillance”], [19, p.28], [26, pp.40-43];
    * спукване на околоплодния мехур [2, p.22], [4, p.38S-39S], [10, appendix 2], [19, p.27], [26, p.50-53];
    * предизвикване и ускоряване на родилния процес, вкл. плацентарния период [2, pp.22-24, 29, 31-32], [4, p.42S-45S], [5, ch. 32, pp.292-294, ch. 33, 305-306], [10, ch.5, “Birth and Immediately Following”], [19, pp.27, 34 (1.8.6.)], [26, pp.74-76];
    * епизиотомия [2, pp.27-28], [4, pp.45S-48S], [5, ch. 32, pp.295-297], [10, ch.5 “Episiotomy”], [19, pp.31 (1.7.13)], [30, D10];
    * диктуване на напъните [2, pp.24-26], [5, ch. 32, pp.290-291], [19, p.31(1.7.8-9)], [26, pp.68-69], [30, p.D10];
    * избутване на плода [2, p.25].

8. Хуманно отношение към бебето и майката. Ако състоянието на бебето не изисква спешна медицинска намеса или ако майката не изрази желание за противното, имаме следните изисквания:
    * пъпната връв да се отрязва след като спре да пулсира [26, pp. 32-33];
    * да не се извършва рутинна аспирация на новороденото. При наличие на мекониум в околоплодната течност да не се извършват рутинна ендотрахеална интубация и аспирация [5, pp.421-422], [27];
    * верниксът да не се измива [26, D19];
    * бебето да се поставя върху майката веднага след раждането и кърменето да започне при първо желание от страна на бебето, [5, p.441], [10, p.7.13], [24], [28], [29], [31, p.32];
    * майките да бъдат насърчавани да кърмят бебетата си при всяко тяхно поискване [5, p.445], [10, p.7.13], [24],[28],[29];
    * да се оказва подкрепа и физическа помощ на майките, преминали оперативно раждане, за да започнат кърменето възможно най-скоро [24],[28],[29];
    * адаптирано мляко и вода да не се дават, освен по медицински показатели [5, p.445], [10, p.7.22], [24],[28],[29];
    * родилните и детските отделения да бъдат сертифицирани по програмата на УНИЦЕФ „Болници - приятели на бебето”;
    * бебетата да не се отделят от майките през целия болничен престой, включително и след оперативно раждане [5, pp. 429-430],[10, p.5.24] [31, p.33];
    * да отпадне задължителният болничен престой от 3 дни след раждането; да има възможност за амбулаторно раждане [5, pp. 434], [31,p.53].

Родителите да бъдат насърчавани да се запознаят с бебетата с увреждания и да ги приемат.

На родителите да бъде позволено да се сбогуват с техните мъртвородени или починали деца и да ги погребат според техните обичаи.

Както писахме, имаме нужда от помощ и бихме се радвали, ако намерим допирни точки, по които можем да работим заедно. Все пак, ако ти или някоя от другите майки, които въпреки всичко изписано продължавате да смятате, че петицията ограничава нечие право на избор, фронт за действие има. Широк. Естествено би подкрепило инициатива, целяща подобряването на качеството на родилната помощ, стига разбира се да не насърчава жените да раждат секцио.

# 625
как стигнахме дотам, че сме толкова некадърни да раждаме, да кърмим...
Аз не се чувствам некадърна. Ако ти се чувстваш така това е личен проблем, а не на жените изобщо. Просто можем да раждаме по-лесно, можем да се къпем по-лесно, можем да готвим по-лесно, да се придвижваме по-лесно....да изброявам ли още? Наричат го прогрес.

Куп изследвания в областта на психологията изтъкват, че именно емоционалната връзка в първите минути и часове след раждането е решаваща за благополучието на детето и ако не се случи, може после "цял живот" да се опитваш да компенсираш пропуснатото.

Много интересно! И какво ще се случи сега с благополучието на детето ми, след като сме пропуснали първите 5мин? Това изследване е смях в залата. Ако има такова "изследователят" явно е някой шарлатанин.

simplyaven моите уважения, но тезата ти издиша  Peace

Според мен simplyaven си е защитила тезата отлично и конкретно, но коментарите са неадекватни и в съвсем друга посока.

За втори път ще се опитвам да сложа точка на участието си в темата, че започнах да се чувствам все едно съм попаднала в "Свидетели на Йехова"  Confused

Напълно съгласна, ей това се опивам да кажа: Моля, дамите, които 4етат тази тема да се доверяват преди вси4ко на медиците, на здравните структури, на нау4на информация, добита по разли4ни канали. Да НЕ се доверяват сляпо на писанато тук, да не се поддават на провокации.

Eurydice, в грешка си за Symplyaven. Никакви такива намерения не е имала, от самото начало каза, че не одобрява петицията, а всичките и постове в темата са провокативни, агресивни, целящи да засегнат екипа като цяло или отделни негови членове. Включително този, в който пише за 'добрите си намерения'. 1.

2.NBM, това, което казваш просто НЕ е вярно, и не мога да разбера защо не го проумееш. Да, има един най-добър начин да се подходи към раждането, най-добър в общи случай, най-добър за майката, за бебето, за семейството, за обществото. Ако няма противопоказания. Редно е да се рекламира именно той.[/u] Останалите, впрочем, и без друго се рекламират, защото пък са удобни за докторите, респективно нямат нужда от защита. Никой не иска да задължава жените да раждат по този най-добър начин, ако въпреки обясненията намират своите причини да искат нещо друго. Разбира се, някои от специалните искания не трябва да се поощряват поради факта, че са хем високо-рискови, хем скъпи, респективно трябва да бъдат превърнати в (добре) платени услуги (секцио по желание, епидурал и т.н.). 3.
[/b]

1. Да, добрите намерения сами по себе си не озна4ават безпрекословно одобрение на петицията. Оптимален резултат се полу4ава, като се вземат предвид и критиките, 4рез тях се подобрява обЩата идея. Тук говорим за отри4ане на медицинската намеса по време на раждане, когато навсякъде по света хората се борят за оптимално подобрение на медицинските, структури, практики, персонал. Не отри4ането на такива.
2. Кой го реШи този "най добър" на4ин ?: за бебето, за майката, за семейството, 4е и за обЩеството #Crazy Ако се позовавате на Шепа "съфорумки" и скромни "нау4ни" изто4ници, статистики и изследвания.. То трябва да се има предвид, 4е съЩите, дори доста пове4е могат да се намерят, опровергавайки подобни твърдения.
3.  Shocked "добре платени услуги". Не си даваШ сметка за какво говориШ Stop  ако в бг, все оЩе се заплаЩа секцио и епидурална упойка, това е проблем, който трябва да се реШи. ЗаЩото в "развитите" държави НЯМА такова неЩо. НеЩо пове4е, освен безплатна, епидуралната упойка, при нормално раждане (нормално, Щот жените си раждат нормално Mr. Green) е обЩа практика, в Европа, от 50те години на миналия век, както и в Канада. Така, 4е е 4аст от обЩата процедура. Естествено, дамите, желаеЩи могат да се откажат.

И, да, намирам обЩия тон на подкрепяЩите безрезервно петицията, меко казано фанати4ен. Идеята е добра, развита в изкл. неправилна посока. Peace

# 626
Критиките са взети предвид, доколкото е възможно предвид обстоятелствата, а именно, че петицията е пусната и има вече доста подписи.
Не говорим за отричане на медицинска намеса, говорим за минимизирането и.
"Скромните" научини изследвания са цитирани като референции и говорят сами за себе си.
Фанатично е желанието на някои хора да ни изкарат фанатици Tired

# 627
позицията ми е, че е много хубаво да се подобрят условията в българските болници, но трябва да се промени и отношението на персонала към родилките, а това става с времето. и с желание от страна на персонала. и аз лично, като нераждала естествено, много повече съм склонна да се доверя на жена, която е минала оттам - тя да ми обясни, тя да ми каже кое е по-добро и защо. затова имах доверие и на акушерката - защото е минала оттам неведнъж.

http://estestveno.com/index.php?pageid=2&langid=0&itemid … 1602&cid=1612

Специално за теб: моят разказ за раждането - "Най-сладката болка". Аз съм изпитала и двата вида болка, можеш да ми се довериш Simple Smile.
И да, наистина е хубаво, супер важно даже да се променят условията в българските болници. Така че хайде да видим как да помогнем и да не търсим само повод да се заяждаме.

# 628
Напълно съгласна, ей това се опивам да кажа: Моля, дамите, които 4етат тази тема да се доверяват преди вси4ко на медиците, на здравните структури, на нау4на информация, добита по разли4ни канали. Да НЕ се доверяват сляпо на писанато тук, да не се поддават на провокации.

Да не смяташ дамите, дето следим тази тема за малоумни до една, че надаваш такива смешни вопли. Гледай си твоята копанка и остави хората да решават сами на кого да се доверяват  Mr. Green

# 629
  • София
Аз продължавам да следя темата, въпреки че отдавна не пиша.  Whistling
И като ще се хвалим с професии, аз като човек порфесионално занимаващ се с екология (което впрочем не значи опазване на околната среда  Mr. Green) да кажа, че природата наистина го е измислила съвършено и грешка няма. Но не и за отделния индивид, в частност родилка и бебе. Глобално, за природата, те нищо не означават. Цивилизацията ни кара да обръщаме внимание на отделните човешки същества и това, смея да твърдя, ни различава от животните.

Специално за теб: моят разказ за раждането - "Най-сладката болка". Аз съм изпитала и двата вида болка, можеш да ми се довериш Simple Smile.
Макар, че не е за мен - не мога да ти повярвам. Т.е вярвам, че така е било при теб, но не съм сигурна, как ще е при мен. Защото при мен се случи различно. Вярно, че трябваше да раждам със секцио, но водите ми изтекоха по-рано от назначената дата и имах честта да пораждам максимално естествено десет часа. Естествено ще рече без системи окситоцин, незавързана за леглото, без аналгезии и др. "Пораждах", защото всъщност въпреки редовните и силни котракции и прорязващата глава на бебето, за десете часа получих само 1 cm разкритие. Т.е. преминаване на бебето през родовите пътища нямаше изобщо  Mr. Green.Отидох в страхотно настроение, защото във възлови моменти се стягам и не се притеснявам, мислех си, че ще родя бързо и лесно, защото съм млада, права, здрава, с безпролемна бременност и мога да се справя със всичко. Но смея да твърдя, колкото и несъстоятелно да ви звучи, че по-гадна болка не съм чувствала в живота си. Направо се молех наум накрая да ме оперират по-бързо. От самата операция имам приятни спомени, самото вадене на бебето направо ми се губи обаче, толкова бях развълнувана, че просто не мога да си спомня всичко. Помня само, че знаех, че дъщеря ми е добре и че изпивах мърлявото й личице с очи. Знаех на кого прилича. Т.е. положителната емоция не я загубих.

Та идеята на този дълъг и не особено свързан пост е, че всеки човек е коренно различен от всички други и :
...хората да решават сами на кого да се доверяват  Mr. Green
Peace

Общи условия

Активация на акаунт