Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 146 922
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 600
Котката Марта, това, че ти си разгледжала операционното поле в лампите, вместо да си чакаш бебето, и то не ти е било достатъчно интересно, на мен само ми говори за съществуващ лично твой емоционален проблем! моля ти се, спри се с обобщенията. как не чух един лекар тук да ги реди такива, макар че хората са винаги "за" естествено раждане, когато е възможно!  ooooh! просто страхотни глупости се ръсят вече! за твое сведение, на мен през ум не ми е минавало да зяпам където и да било и се държахме за ръце с мъжа ми и само чакахме да чуем първия рев на сина си! и го гушнахме веднага. направо недоумявам как може лекар с претенции за обективност да ги говори подобни бисери!  Tired сега какво следва - родилите секцио имат емоционални проблеми във връзката с децата си ли? и цял живот ще наваксват? думи нямам  Crazy пак конфронтации секцио/естествено, пак обобщения, нямащи общо с темата, пак квалификации...  Tired

и много съжалявам, обаче ми е супер демагогия раждали секцио да обясняват на неродилите още колко е супер естественото раждане! каква била положителна болката и колко добре го е измислила природата! все едно аз да се изтъпанча да агитирам колко е супер естественото раждане - как да стане? аз знам ли какво е? то с четене не става. става с опит!

подкрепям dune по отношение на упойките - тук лекарите също смятат епидурала за добро решение. разбира се, ако майката не иска - няма, но то и в България е така. по думите на лекарите, с които аз се консултирах преди раждането, много родилки отиват с нагласата за "без упойка", но в хода на процеса им се слага такава по тяхно желание. според лекарите една правилно и навременно поставена упойка не вреди. за сведение в болницата, в която аз раждах епизиотомията е голяма рядкост - нищо, че раждат често с епидурал.

# 601

аз знам ли какво е? то с четене не става. става с опит!

Symplyaven, не е лично, но просто не мога да го подмина това и извинявай, че го вадя от цялостта на постта.

Става с четене, аз съм живото доказателство, както и много като мен, родили естествено и активно само благодарение на писмената информация, която са събрали. Единственото, което мога да кажа от опит, е че написаното беше вярно и ме подготви добре. Естествено, човек подбира и търси какво да чете, но все пак...

# 602
Мег, ти си раждала естествено и знаеш какво е - това имам предвид! ти можеш да обясниш вероятно или поне да дадеш идея! а аз като няма най-малко понятие, мога ли с четене да разбера какво е естествено раждане? не, не мога. както и всички, които никога не са раждали естествено. просто не приемам, че аз или друга жена, която не е изпитала това, може да бъде меродавен източник на информация!

# 603
  Хм, аз го изпитах два пъти преди да родя, в съня си, изключително реално. Simple Smile
Но това беше източник на информация само за мен. Simple Smile Това - да разведря обстановката. Simple Smile

# 604
а съня ти имаше ли общо с реалността?   newsm78

# 605
   Е, не, не родих в банята, за съжаление. Wink
   Меродавен източник няма - за всяка жена раждането носи различни усещания.
   Ама не ми харесва леко агресивният тон, някак ще взема да я  отбягвам тази тема вече.
Аз вярвам в успеха на петицията и (ще) помагам, както мога.

# 606
simplyaven, това явно значи, че и гинеколог мъж също не може да бъде меродавен източник на информация Thinking

# 607
първо: написаното се отнася до Котката Марта, която както и аз е раждала секцио и не виждам как може да знае дали болката е сладка или несладка - това с четене не се научава, доколкото на мен ми е известно. някак не мога да си го представя как от книгите се придобива реална представа. а да агитираме другите жени да раждат естествено, без да имаме понятие какво им казваме... аз го наричам демагогия. и затова не агитирам никого за нищо.

второ: да, определено значи, че един мъж гинеколог няма как да е достоверен източник дали раждането е сладка болка и дали природата го е измислила най-добре. той може да бъде достоверен източник какви са вариантите за протичане на раждането, но не виждам как ще се постави на мястото на раждащата, за да изпита дори и една стотна от това, което изпитва тя.

ако вървиш в посока да ми изкривиш думите, че се отнасят за раждането по принцип - недей. каквото съм написала ясно касае конкретни постове на конкретен човек  - лекар, обясняващ каква е болката и кое как се случва, при положение, че лекарят е раждал секцио. останалите коментари на лекаря за емоционалностите няма какво да ги коментирам повече.

# 608
simplyaven, извинявай, но до момента твоята позиция относно естественото раждане не ми стана ясна.

Аз лично много исках да родя естествено, смятам, че природата не беше поставила пречки за това пред мен, но по известни на повечето хора причини, това не ми се случи. Котката Марта, също би искала да роди естествено, но не се е получило така. В един по-добър свят и на двете щеше да ни се случи. Не разбирам къде точно виждаш конспирация.
/ откъде знам, че естественото раждане е приятно, ами беше ми много приятно преди да почнат да ме ръчкат, теглят и обработват- физически и психически /

# 609
simplyaven моите уважения, но тезата ти издиша  Peace
Какво като някой не е раждал естествено, защо да не агитира за това, щом смята, че е по-добрия, по-естествения, по-здравословния избор...Агатицията не е начин да накраш някой да направи нещо, а е начин да накараш някой да се замисли за нещо. Теб някой ако те агитира за нещо, вероятно първо ще отидеш да се информираш за какво става въпрос, а няма да тръгнеш да го правиш...поне предполагам, че всеки средно интелигентен човек би постъпил така.
И аз не съм раждала естествено, всъщност никак не съм раждала, ако трябва да сме точни. Това по какъв начин ми пречи да мисля и да вярвам, че естественото раждане е най-добрия вариант за мен и за бебето, в случай на нормално протичаща бременност? Разбира се, че можеш да знаеш дали болката е сладка или несладка и разбира се, че само и единствено твоята нагласа и подготовка предопределят каква ще е болката при едно активно, естествено раждане, без излишни интервенции.
И между другото с изказването си наистина автоматично отписа компетентността на акушеро-гинекологичния персонал от мъжки пол  Laughing

# 610
Britt, аз също мисля, че поне донякъде знам какво би било нормалното раждане. Стигнах до 8 см преди да решат да ме срежат. Вярно, че най-болезненото било най-накрая, но пък казват, че било много кратко също.

# 611
dune, прочети малко за pain pathways и ще видиш как са свързани невроните, които провеждат усещането за болка до ЦНС и производството на ендорфини (естествена аналгезия), както и връзката на таламуса с лимбичната система. Адски съм изморена, не ми се обяснява сега. Това е чиста биохимия, нищо общо няма с католицизма Wink
Учебникът е Therapie chronischer Schmerzen, Walter Striebel, Schattauer Verlag, 2002
Глава първа - Physiologie des Schmerzes.
По него съм учила за държавен изпит по анестезиология.

simplyaven, в България обаче нито пускат мъжа ти в операционната, нито ти дават да си гушкаш бебето *веднага* и дори много след това. И да, имам емоционален проблем с раждането си. И когато си съвсем сама в някаква операционна и те режат, за да ти извадят бебето, и нито ти, нито то сте готови за това раждане, нищо чудно да си леко неадекватна  Rolling Eyes

Само набързо:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/1247567.stm
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3628543?dopt=Abstract
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10593465

Цитат
Application of epidural morphine significantly suppressed beta-endorphine release...

Потискайки освобождаването на бета-ендорфин от хипофизата, епидуралната анестезия всъщност потиска нормалната, адекватна емоционална реакция спрямо раждането и появата на бебето. В лимбичната система, където се "помещават" емоциите ни, има най-високо съдържание на рецептори за ендорфини - "хормони на щастието". Когато концентрацията на ендорфини е ниска, емоционалната реакция също е притъпена. Много е просто.

# 612
ЗаЩото аз тъкмо днес си 4етях в сайта на Европейската асоциация на анестезиолозите, 4е горепосо4ените от теб Хм.."теории", са плод на културо_характеризирани предрасъдъци, базирани на католи4ески у4ения и "ези4ески" вярвания и практики, според които "болката" допринася в просцес на раждане, за някакъв принос за здравето и духовното развитие на раждаЩото се дете.

Symplyaven, ти нали нямаше вече да пишеш или това беше само за тогава, когато нямаше какво да кажеш  ooooh! 
Има достатъчно неща, известни за болката, които се знаят и без човек да я изпитвал лично. Нещо повече, голяма част от нещата, които лекарите обясняват, предписват, съветват и т.н. , самите те никога не са ги изпитали, така че не виждам нищо странно тук, освен ако не искаш да наречеш всички лекари демагози.
И като ще си говорим за демагогия, за мене пък е демагогия някой да си седи в Канада и да се бърка по такъв агресивен и арогантен начин във въпросите, които касаят раждането в България, и да обяснява кое как е при положение, че си няма и идея какво се случва напоследък.

# 613
Britt, аз също мисля, че поне донякъде знам какво би било нормалното раждане. Стигнах до 8 см преди да решат да ме срежат. Вярно, че най-болезненото било най-накрая, но пък казват, че било много кратко също.
Ами не, всъщност накрая въобще не боли. Боля между 6-10 см, но ми бяха боднали любезно окситоцинче и изживяването ми може да не е меродавно. Само едни напъни на които не можеш да устоиш, докторът ти вика напъвай, а акушерката врещи - не напъвай, а дишай  #Crazy / а помощник докторката ти скача евентуално по корема/ без предупреждение/ и те гледа тъпо като и напомниш, че вътре всъщност има човек/

# 614
нищо не й издиша на тезата, че нераждала естествено жена няма как да знае кое му е сладкото и кое не му е сладкото на естественото раждане - айде пак прочетете, че явно не съм го удебелила достатъчно. иначе статии за болката има много, да - и какво като ги изчетох по време на бременността? мога ли да кажа, че знам каква е болката? ами не.

Котката Марта, нещо не ми се връзва изказването, че не ти е било интересно кога ще видиш бебето, а сега изведнъж се оказа неподготвена за раждането си. кой е трябвало да те подготви и как (за секцио говорим)? емоционалната връзка или я има, или я няма. сега излезе, че са виновни те, че не са ти дали веднага бебето. или че не пускали мъжете. а това няма нищо общо с твоя личен интерес към твоето бебе.

позицията ми е, че е много хубаво да се подобрят условията в българските болници, но трябва да се промени и отношението на персонала към родилките, а това става с времето. и с желание от страна на персонала. и аз лично, като нераждала естествено, много повече съм склонна да се доверя на жена, която е минала оттам - тя да ми обясни, тя да ми каже кое е по-добро и защо. затова имах доверие и на акушерката - защото е минала оттам неведнъж.

Maria.St , точки ли трупаш или се правиш на интересна? не си ти човекът, който може да ми каже къде и кога да пиша, но определено манията ти да отговаряш постоянно на постове, които по никакъв начин не визират теб е смешна и досадна. ами спри и ти тогава да цитираш чужди източници, като не знаеш как стават нещата в останалия свят - много е просто. ограничи се само до болницата, от която имаш личен опит - така ще бъдеш максимално обективна.

и коя си ти, че да кажеш на която и да е българска майка извън България дали да се бърка или не? толкова е нагло! жалко за инициативата, че си част от нея. както обикновено, имиджът й страда от отношението ти и личните ти симпатии и антипатии.

Последна редакция: чт, 13 ное 2008, 01:00 от simplyaven

Общи условия

Активация на акаунт