Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 146 845
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 660
# 661
Момичета от Естествено, колко подписа според вас трябват, за да бъде обърнато нужното внимание от страна тези, към които е адресирана петицията. Не питам от любопитство, а от желание да видим как можем да съберем тези подписи и горе-долу в каква времева рамка.
Неодавна една мама сподели тук, че е работила като ПР и е готова да помогне, аз също имам някои идеи...

Ами например, може да се пусне в АГ-болниците (държавни и частни), отделенията, родилните....Представям си обаче какъв смут ще настъпи, ужас и безумие просто.

# 662
Е, viva_nova, това наистина ще е ужас и безумие! Аз за по-лекички неща си мисля за начало.  Blush
Като цяло, не мисля, че може да се намерят многа падписи сред бъдещите мами - по-скоро сред тези, които вече са минали по пътя е занят какво не им е харесало и как са си представяли и искали да протече раждането. А в тази група можем и да разчитаме на подписи на татаковци в падкрепа на мненеието на техните половинки (нашият поне подписа Simple Smile)

# 663
Да, Меги, за татковците е добра идея Simple Smile И нашият тати подкрепя петицията (трябва да го питам дали е подписал вече...)

# 664
И аз подписах! Стигнах до 9 стр. в темата, надявам се да дочета (да намеря време), защото се обсъждат важни и интересни за мен неща. Виждам, че съм имала късмет с лекарите, понеже не попаднах на такъв, който да ми препоръча секцио, за да избегна "нечовешките" болки на нормалното раждане. Бях чела и в нета, разбира се, но все пак, сега, след време, си мисля, че компетентното мнение на един специалист е по-убедително за мен, отколкото прочетеното в нета. Радвам се, че не попаднах на мераклии-лекари да изкарат повече пари и да ми "препоръчат" секцио - опасявам се, че можеше и аз да се подведа, и ... кой знае колко щях да се възстановявам след операцията, като се зная каква съм кекава, по принцип. Моето раждане ми остави доста неприятни спомени от персонала в бургаската болница, най-вече липсата на информация какво правят с мен. Наложи се индустриална ревизия (или мануална екстракция на плацентата), процедура, за която чак след това разбрах какво представлява, но в най-щастливия момент от живота ми - раждането на детето ми - преживявах голям стрес от това невидение  Cry Чувала съм, че когато се поставя упойка, пациентът трябва да е спокоен, а не в такъв стрес (на моменти загубвах представа, че съм родилка; усещах, че съм на операционна маса и се суетят над мен, сякаш се борят за живота ми!, а то се оказа, че нищо страшно не се е случвало) И престоят ми след това беше отвратителен, защото се изтощих от невъзможността да си почина, поради другите около мен - майки и ревящи бебета (не че те имат някаква вина, разбира се), като в същото време изтърпях най-безсмисленото си пребиваване, изтърпях кривите физиономии на 80 % от персонала, досадна санитарка, просеща си нещо, условията в болничната стая - високи неудобни за родилки легла и т.н. С радост бих си тръгнала още същия ден, но останах, заради бебка, разбира се. От прочетеното дотук се доубедих, че окситоцинът е бил излишен, а може би и провокатор на проблема с плацентата  newsm78 Относно епизиотомията, в моя случай не мога да се оплача. Не зная дали е можело да мине и без нея, но е факт, че още на 5-я ден си седнах на дупето без да се сетя за нея. Много ми хареса идеята и у нас да има родилни центрове. Успех с инициативата - дано след толкова усилия от ваша страна, от моя - скромния ми глас, да се побутнат малко институциите и се позамислят малко лекарите в положителна посока  Praynig

# 665
  • София
Меги, не сме си поставяли за цел определен брой (щото може и стотици хиляди да искаме, но...). По-скоро ще изчакаме темповете на подписване да намалеят съвсем (все още има по няколко подписа поне на ден), както и още няколко организации да изпратят letters of support (Midwifery today и IMBCI изпратиха).  Така че сподели моля идеите си Grinning. Също така, ако имаш идея за/контакти с български организации, които биха ни подкрепили, казвай също Simple Smile.

# 666
И аз се подписвам.

# 667
.....Бях чела и в нета, разбира се, но все пак, сега, след време, си мисля, че компетентното мнение на един специалист е по-убедително за мен, отколкото прочетеното в нета.

Всеки здравомислещ човек би се съгласил с теб. Peace
Да, ама петицията казва точно обратното.Тъй наречените специалисти, според Петицията, са с изостанали познания, некомпетентни, методите им на работа са погрешни и т.н.

Внимавайте какво подписвате!

Вече сигурно се повтарям, но този документ трябва да е активно подкрепен от лекари и сестри, работещи в тази сфера.Иначе няма да има никакъв ефект.

Представете си, че вие сте специалист в дадена област, имате практика, да речем, 10 години. И изведнъж при вас цъфва еди кой си и ви казва "ама аз четох в интернет, че не се прави така".Как ще реагирате? Аз лично бих се отнесла несериозно към такава особа.

# 668
viva_nova, според мен ти си много права. Наистина така би трябвало да бъде. Обаче да ти дам друг пример-аз първото си дете го родих в САЩ. За огромен мой късмет просто имах тази възможност, а още преди раждането бях абсолютно убедена (без изобщо нищо да съм чела за раждането в интернет) че искам бебето да си е с мен от секундата в която се роди, че искам да ме питат преди всяка манипулация, която се прави на бебето или на мен, че искам бебето да засуче веднага след раждането и да не му се дава АМ. Всичко това там го приеха като нещо, което се подразбира. Раждането ми не беше съвсем активно, защото аз и не поисках да е такова. Но всичките ми желания ( в рамките на здравия разум) бяха уважени. Сега ми предстои второ раждане, в България. Да си призная честно-бих искала минимална лекарска намеса в раждането, но това не ми е най-големия приоритет. Но държа бебето да е пред погледа ми от секундата в която се роди (не 1-2 часа след раждането) до секундата в която ме изпишат. Държа медицинския персонал в болницата да пипа бебето ми само с ръкавици за еднократна употреба (съгласна съм да си ги купя аз), и само аз и близките ми да го пипаме с голи ръце (каквато е нормалната практика в САЩ), държа бебето да засуче веднага след раждането и изобщо да не му се дава никакъв биберон (нито с вода, нито с глюкоза, нито с АМ). Държа, освен в спешни, животозастрашаващи условия, да ме питат предварително за всяко нещо, което ми правят/дават. Всичко това е нормално в САЩ, но тук като попитам ме гледат доста странно. Намерих място, където (засега) ми казват че това е възможно, но все пак им се струват странни "претенциите" ми и имам опасения, че ще се наложи да споря и да се карам с медицинския персонал по време на раждането. А не мисля, че искам нещо нередно.
Аз се надявам тази петиция да помогне раждащите жени тук да имат право на избор. За съжаление засега не виждам начин такава инициатива да тръгне от лекарското съсловие.

# 669
   Дано не звучи мног "офф", но защо трябва бебето да се пипа с ръкавици?
Тук, вярно, че ядат морковите немити, но пък сестрите си миеха ръцете и
после слагаха две капки дезинфектант, какъвто имахме във всяка стая, а
ръкавици ползваха само при раждането на бебето.
   Работата с медицинските лица е такава, че те сами знаят, че нещата не са
наред, но кой ще си преклони главата и ще каже - "Да, тук е зле."? Малко са.

# 670
yanast , там, където аз раждах в бг персоналът пипаше бебчо с голи ръце, а на нас ни се караха, че я гушкаме без да я отделим със стерилна пелена Simple Smile .

Представете си, че вие сте специалист в дадена област, имате практика, да речем, 10 години. И изведнъж при вас цъфва еди кой си и ви казва "ама аз четох в интернет, че не се прави така".Как ще реагирате? Аз лично бих се отнесла несериозно към такава особа.

Аз лично в такъв случай бих поискала източника, за да го проверя. За да предпазя хората от неадекватн инфо, а и за да си обновя своята база знания респктивно. Всеки който си мисли, че за 10 години четене знае всичко (при постоянно развиваща се наука) за мен не е кой  знае какъв професионалист. От моето си образование знам, че залягането в университета е само за фундамент. Голямото четене започва след като завършиш.
И наистина е хубаво да цитираме източници, които са авторитетни.

# 671
анна в., искам или да си слагат ръкавици или да си мият ръцете всеки път преди да пипнат бебето. И двата варианта ме устройват, но тук в болницата няма чешма във всяка стая и няма как да видя дали са си измили ръцете - затова остава варианта с ръкавиците (засега като го спомена като възможност ми се обиждат, ама ако бебето си е при мен това ще е лесно да го контролирам, просто ако искат да го пипнат-моля, ето ръкавици)

# 672
Аз лично в такъв случай бих поискала източника, за да го проверя. За да предпазя хората от неадекватн инфо, а и за да си обновя своята база знания респктивно. Всеки който си мисли, че за 10 години четене знае всичко (при постоянно развиваща се наука) за мен не е кой  знае какъв професионалист. От моето си образование знам, че залягането в университета е само за фундамент. Голямото четене започва след като завършиш.
И наистина е хубаво да цитираме източници, които са авторитетни.

Ами да, на нас ни казваха в университета, че 50% от знанието, което ни преподават след 5 години вече ще е остаряло (Мед. университет Шарите - Берлин). Така че - правете си изводите. Много специалности в БГ все още работят по методологията на СССР от 60-те години на миналип век.

Колкото до Токуда - тая пелена ми взе здравето  ooooh! Не съм била стерилна  Rolling Eyes Понеже бебето, или въздуха, или което и да е е стерилно  Rolling Eyes То нали това е идеята - детето да се колонизира с микроорганизмите на майка си и баща си, а не с резистентните болнични бактерии  Rolling Eyes Ама върви се обяснявай.

# 673
   Ясно, разбрах. Simple Smile

# 674
  • София
viva_nova, на мен ми става смешно, когато някой заговори за интернет по този начин. Интересно ми е, да вземем наредбите за майчинството и болничните, ти къде ги прочете, в държавен вестник ли? Я да сме обективни, можеш ли да ми посочиш институция, която няма сайт и твърдиш ли, че това, което са публикували на сайтовете си като официална информация/становище е несериозна? Както Брит каза, всичко е въпрос на източници, а не на медия и самият факт, че информацията е в Интернет, а не на книжен носител, не я дискредитира. Точка. Много отдавна вече се говори за информационно общество. И както д-р Сиърс казва, за добро или зло, безвъзвратно отмина времето, когато пациентът не се и сещаше да постави под съмнение диагнозата или терапията на лекаря си. Сега пациентът иска да знае и задава въпроси. И рано или късно и нашите лекари ще трябва да го приемат Peace.

Бтв, не знам дали си чела репортажа от конференцията - над 150 подписа има от акушерки от 30-ина държави.

Общи условия

Активация на акаунт