Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 146 733
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 705
  • В заешката дупка
Ники, оставам с впечатление, че за някои хора "активно раждане" означава нещо екзотично, супер претенциозно и хъм... скъпо. Това си е просто нормалното раждане, с минимална намеса от страна на персонала и оставяне на родилката да следва собственото си тялото.  Най-простичко казано.

# 706
vita@vita.bg  
info@st.lazar-hospital.com

Това са мейлите на двете болници, Ники. Пиши им дали биха удовлетворили такива искания и срещу каква сума?

Аз бих добавила в исканията на Мария.Ст да се пререже пъпната връв след като спре да пулсира.

Инак за мен е ненормално да си плащам, за да не ми слагат медикаменти и за да не използват "скъпата си техника". Но все пак бих си платила, ако изобщо имаше такова място, но няма... все още.

# 707
  • София
Котката Марта, аз пък като раждала във въпросната болница мога да ти кажа, че може и за не отделят бебето от теб ако не искаш. Питат те как искаш.
Освен това не е зле да се информираш какво означава активно раждане и какви са практиките в БГ, ако искаш да участваш в дискусията.
Информирана съм какво е активно раждане от тази тема и от темите в които се включва Мег1 /моите уважения към нея заради начина по който се изказва и обяснява - без да обижда, за класифицира  и без да си налага мнението!   bouquet/
Аз не искам да се налага да ми правят ОПЕРАЦИЯ, за да избегна "рутинната практика". Не ме устройва.
Това понеже разбирам, че е към мен, ще отговоря.
Операция не ми е правена за да избегна рутинните практики, показанията ми са миопия с много висок диоптер и плацетна превия. Факта, че мога да избегна раждане в държавна болница и от раждането ми да останат само прекрасни спомени не беше решаващ за начина ми на раждане.

# 708
Аз се бях засилила да раждам в частна болница срещу куп пари точно за да ме оставят на мира и за да не ме зорлисват по време на раждането. Еми не ми разрешиха присъствие на бащата, въпреки парите. После и други изцепки се получиха и ме отказаха да раждам там.
Имам познати (които може би ще се включат в темата), за да обяснят доколко и как е взето под внимание желанието им за естествено или поне вагинално раждане в Св.Лазар и Вита.

# 709
Подкрепих петицията и ще пратя линк на всичките си приятелки. Дано раждането в БГ все някога да се доближи поне малко до естествения му начин на протичане. Че от 17 раждания на мои близки, и моето собствено не виждам поне едно едничко нещо да е било направено така както природата го е измислила. То са клизми, то са фризури, то са системи, то е едно връзване за леглото с апарата за бебешките тонове, то е едно катерене по магарета, за отделянето на бебета, ПЪЛНАТА ЛИПСА на адекватни съвети за кърменето и т. н. направо не ми се говори. Sick

# 710
Все успявам да науча по нещо, което в моите очи и на базата на това, което имам тук, ми изглежда - меко ще го кажа - странно. Това, с пелената между майката и бебето, също сега го разбрах.

Че_ka, ,много хубав постинг си написала  Peace  Иначе бъди сигурна, че изненадите край нямат... Тук редовно овикват майките защо си сменят памперса на бебето (в средностатистическата болница това висше право имат само акушерките), защо го кърмят в легнала поза, защо го галят по лицето ("тука да не си си вкъщи, вкъщи си го гали както искаш, тука ще го щипеш по бузата, за да го събудиш") и прочее... Бисери да искаш... Ако се направи една скрита камера, ще оберем овациите, сигурна съм...
На въпроса ти - трудно е да се каже колко персонал присъства на едно раждане. Ако си без 'протекции' (плащане) всеки, който мине е свободен да се разпорежда, да те пребърква и т.н. На самото раждане се събират поне 3-4 човека да ти викат "Напъваааааай", освен ако в този момент не са заети. И понеже докторите и акушерките в повечето случаи са безлични - никой не благоволява да се представи (нито пък носи обозначение), всъщност не е много ясно колко точно отговарят за една родилка.

Ники., направи си проучването (ама наистина, със списъка искания в ръка) и пак ще си говорим (и имай предвид, че това не е пълния списък - може да се допълва още - да мога да се храня и да пия вода, да няма ярко осветление, да се говори тихо, да ми пипат бебето с ръкавици и др.). Но съм повече от сигурна, че дори само с тези искания ще опреш на камък. Ако положението не беше наистина зле, нямаше толкова майки, повечето с по две деца (т.е. надали поредно раждане им предстои скоро), някои работещи, други с бебета на ръце, да се хванем да търсим промяна. Но понеже се получава малко ситият на гладния не вярва, нека говорим след като провериш.

# 711
Да попитам още нещо. А колко и какъв мед. персонал присъства на раждането? Имам предвид нормално и безпроблемно протичащо раждане. Тук, Исландия, примерно, е само 1 акушерка. В самият край, точно на изгонването, се вика още една.

На моето раждане, хем беше посред нощ (а може би именно заради това, знам ли...) присъстваха мнооооого хора. Моята лекарка, 2-3 акушерки от родилното отделение (броят им се менеше), педиатър, акушерка от неонатологията, 2 санитарки, а накрая дойде и анестезиолог, за да ме приспи за шевовете. Tired

Аз поне не съм чувала за болница, в която да може да се осъществи активно раждане в София. Не зная как е в действителност в болниците "Приятели на бeбeто" там, където ги има.

# 712
Хайде да споделя и аз опит с търсенето на болница. Бях готова да платя много повече от 2-те хиляди за секцио за да имам активно раждане без никакви намеси във Вита. Познайте! В началните месеци всичко беше ОК, малко очудени погледи, но като цяло - да, добре, може да се уреди и пр. и в осми месец вече се започна едно бясно уговаряне за секцио  Shocked Shocked Shocked И дума не можеше да става за активно раждане, бяха изложени куп примери колко опасно е вагеналното раждане  Shocked И всичко това, защото да се пави секцио е много по-лесно и добре платено за частните болници. Защото, кежете ми какъв опит имат екипите с естественото активо раждане в болници, където 90% от ражданията са секцио?!? Просто правят всичко възможно да те уговорят за секцио, даже и в последния момент - измислят наложителство! Визирам Вита и Св. Лазар.

# 713
Това понеже разбирам, че е към мен, ще отговоря.
Операция не ми е правена за да избегна рутинните практики, показанията ми са миопия с много висок диоптер и плацетна превия. Факта, че мога да избегна раждане в държавна болница и от раждането ми да останат само прекрасни спомени не беше решаващ за начина ми на раждане.

Не беше съвсем директно към теб, защото не знаех как си родила и защо.
Беше си съвсем лично за мен - аз съм с -9 диоптъра и не познавам бг акушер-гинеколог, който би се навил да ме оставя да родя нормално. А дори и да бях намерила (примерно в друг град), нямаше да се доверя, че няма да ми приложи "рутинните" си практики (няма да повтарям кои) и да не ми увреди зорлем ретината. Имам опит с български лекари, български болници и родилни зали в частност. В Германия, където съм завършила медицина, миопия НЕ Е показание за секцио. Просто не успях да се организирам и не ми стискаше да пътувам в напреднала бременност и да раждам на място, където не съм у дома (и пари нямах). За следващото, ако има, живот и здраве, ще търся варианти извън България за нормално активно раждане. Ето това е тъпотията - че де факто нямах избор и ако искам да стане така, както аз си го представям, трябва да си платя пресолено (пътуване, място за живеене, болнични разходи и т.н.) за нещо, което не би трябвало да представлява никакъв проблем в една нормално уредена болница с нормални практики.

Меги, истината е, че дори в болници с по-ниски проценти секцио, екипите нямат никакъв опит с естественото активно раждане, а само с дирижираното от тях вагинално раждане. Бас ловя, че в България няма лекар, който да е учил и специализрал изцяло тук (без да е ходил в чужбина), който да е наясно от практиката си какво е това жУвотно Wink

# 714
   Ама защо се говори за естественото активно раждане като за лукс - вип-стаи, дрън-дрън?...
Във всяка провинциална или голяма клиника тук, в Германия, ще си родиш така, както искаш -
защото ще те подготвят предварително с това какво е раждането. И това ще е безплатно -
защото си плащаш здравни осигуровки, няма да пъхаш нищо в ничий джоб под или над масата.
И това ще е сигурно - защото хората са професионалисти и в час. При мен присъства само
акушерка и то, когато и казах, че бебето май иска да излезе вече. Дотогава тихо си пишеше
някаква документация и само ме питаше как се чувствам. Лекарката дойде в началото и в края
и тя вършеше това, което в българска болница биха накарали да върши санитарката, честно!

И още не мога да спра да мисля за това, което написа Яна за ръкавиците - как така няма да
има мивка във всяка стая??? Къде се мият родилите жени??? Не се ли къпят? Яна, кажи, че се
шегуваш...

п.п. Поздравявам Duol и компания за участието им в "Часът на мама" днес! Дано повече хора са ви чули!

# 715
  • В заешката дупка
Цитат на: Котката Марта
В Германия, където съм завършила медицина, миопия НЕ Е показание за секцио.

Тук също. Аз съм с -7 диоптъра и подплашане от писанията из форума, още преди първото  раждане, питах акушерката дали ще се наложи да раждам секцио. Тя ме изгледа суперс странно. Страхът обаче какво ли не прави, та трябваше и да се ровя за допълнително инфо, та да се уверя в крайна сметка, че практиката да се ражда секцио при миопия не почива на никакви реални изследвания. Две естествения раждания имам и още не съм окьоравяла.

А работата на акушерката по време на раждането се ограничаваше в това да предложи няколко идеи на мен и съпруга ми, за да се облекчи болката ми (като, примерно, искаш ли да си вземеш душ) и да търчи след мен с възглавница,  да не би да родя докато клеча облегната на леглото.  Grinning

# 716
Че Ка, ей за това иде реч - минимум намеса, максимум човешко отношение, масимум спокойствие за родилката и всичко това в крайна сметка се равнява на минимум средства от общата каса за здравеопазване. Затова не разбирам хората, които си мислят, че петицията се стреми да измъкне някакви пари  Shocked
А има и искане за домашните раждания, там пък съвсем се спестяват пари - една, две акушерки и съвсем малко консуматив, даже няма "наем" на болнични помещения.
Из аз съм го чувала това за задължително секцио при проблеми с очите и все се чудих защо. Може би при дирижирано раждане и поза по гръб с краката във въздуха, наистина трябва да се положат кански усилия и евентулано може да се пренапрегнат очите, ама иначе  newsm78

# 717
Из аз съм го чувала това за задължително секцио при проблеми с очите и все се чудих защо. Може би при дирижирано раждане и поза по гръб с краката във въздуха, наистина трябва да се положат кански усилия и евентулано може да се пренапрегнат очите, ама иначе  newsm78

Както и при НАПЪВАЙ!, когато не му е времето и скачане по корема  Rolling Eyes Ама нали знаеш каква е практиката по нашите географски ширини, та не реших да рискувам, а нямаше и при кого, де.

# 718
  • густо майна Филибето
Дъщерята на моя съседка роди в Испания. Питах как - искала е секцио, но там такова нещо като секцио по желание нямало, родила нормално.
Имам чудесни спомени от първото си раждане, независимо от петте жени в предродилна и още две в родилна. Никой не ми пука мехура, изчакаха ме. Никой не ми прави клизма. Никой не ме натиска и не ме разширява ръчно. С мен беше само акушерката, доктора мина да види дали всичко е наред. Това беше най-безболезненото ми раждане от всичките 3, и най-малко травмиращото.
При второто също ми спестиха клизмата, защото беше преждевременно. Система също нямаше, защото серклажа трябваше да се изчисти и тогава да започне раждането, това беше по-болезнено от контракциите. Отвратителното обаче беше, че четирима студенти се бяха скупчили да надничат и цъкаха с език и кривяха физиономии, докато аз мислех дали детето ми ще се роди живо и какви ще са последствията.
Е, при третото платено нормално раждане си получих клизмата, независимо, че протестирах и посетих тоалетната преди това, както в другите два случая. Получих си и системата, защото доктора беше приключил с работното време и бързаше за среща. Получих си и епизиотомията, въпреки, че нямах нито шев от предните раждания. Такъв бил реда, това било по-доброто и т.н. В такъв момент не е в интерес на родилката да се съпротивлява, пък ако ще да е платила. Ценностната система на докторите е променена, те са тези, които искат парите, не ние.

# 719
  • София
Е, вие се хванахте за миопията само, но тя при много висок диоптер както е при мен, Катката Марта и Че Ка, понякога води след себе си и проблем с очните дъна, високо вътрешноочно налягане и частично отлепяне на ретината - което е показание за секцио навсякъде, или греша? Просто всеки случай трябва да се разглежда отделно, като тук вече почти всичко зависи от това колко е информирана родилката и дали ще се поддаде на натиска да ражда с операция /каквато е практиката тук/.
Моето очно заболяване с допълнение към плацента превия не позволяваше вагинално раждане.

Имам въпроси.
Относно клизмата и нежеланието ви рутинно да се прави такава. Въпроса е следният - колко от вас отказаха клизма и лекарите не се съобразиха с вашето желание?
Питането ми е продиктувано от личния ми опит. За пръв път се опитаха да ми направят клизма когато бях на 10 години и трябваше да ми правят операция - апандисит. Не позволих и не ми направиха.
Вторият път беше при раждането - на 30 години. Категорично заявих, че клизма няма да ми се прави и се съобразиха с желанието ми. Естествено, този разговор бе проведен няколко дни преди раждането и просто ми изписаха очистително - всичко това стана съвсем лесно и без напрежение за никоя от страните.
И от тук съвсем естествено идва и следващия ми въпрос - правят ли се рутинни микробиологични изследвания на изпражненията на родилката преди вагинално раждане? Защото ако не се правят ще имам още няколко въпроса.
Другият въпрос е свързан с обезкосмяването. Не се ли притеснявате при едно раждане, ако все пак се наложи някаква интервенция или шиене, да не попадне някой косъм в зашитата тъкан? Тук съм съвсем наясно, че при активно естествено раждане, така, както го искате, едва ли ще се стига често до интервенции, но все пак никой не е застрахован.

Общи условия

Активация на акаунт