Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 146 728
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 720
Клизмата и обезкосмяването да са ни проблемите  Laughing  На мен въобще не ми пука от тях, честно казано; другите идиотщини ме тревожат много повече.

# 721
Да, клизмата и обезкосмяването наистина са от дребните проблеми, но от друга страна са част от цялостния пейзаж, защото всичко си е до характер - на някои не им пука, други се стресират. Аз мога да кажа, че определено тази поточна линия, на която бях поставена в приемната при първото ми раждане, изигра своята си роля в психирането ми, чувството на безпомощност, мисълта, че си просто някакъв предмет в техните ръце, а от там и в цялостното протичане на нещата от там насетне.  Част от програмата беше бръсненето със студена вода и ръждив бръснач (при положение, че бях свършила тази работа почти изцяло, решиха, че три косъма им пречат и трябва да ги избръснат). Друга част беше стоенето на магарето с маркуч в д-то под погледите на влизащи и излизащи в кабинета всякакви личности (дори любопитни татковци надничаха от време на време), подвикването пред тоалетната, която не се заключваше, "хайдеееее, какво толкова правиш там, има и другиии" и страха, че всеки момент ще нахълта някой...

Ники., нямам такива притеснения. Едва ли ще е по-лошо, от чувството на набождащи косми върху разкъсана и шита тъкан. А ако се налага секцио, точно за минутка могат да обръснат нужната област, докато ти слагат катетъра и викат анестезиолог.

За клизмата - да, казах, че не искам първия път, отговорът беше, че не е въпрос на искане - така се прави. Вторият път излъгах, че са ми правили, и се разминах. С клизма или без, флората си е налице, предполагам не мислиш, че клизмата я отмива (това по повод питането ти за микробиология). Рискът да свършиш работата по време на раждането е колкото с клизма, толкова и без (на мен ми се случи първия път с все клизмата, а втория път - не). По принцип тялото ти обикновено се погрижва да са изпразнени червата преди раждането, и клизмата е напълно излишна.

Но... това е просто част от пейзажа, която по-скоро показва общото отношение (не случайно не я включих в списъка с искания, който ти писах по-горе)... има къде-къде по сериозни проблеми...

# 722
Глупавото с клизмата е че когато раждането започне, дори и малко преди това, тялото се самоочиства по съвсем естествено път - по няколко пъти ходиш по голяма нужда.
Сега, не съм спец по анатомия, ама окосмяването е около, а не на отвора или във влагарището, т.е. няма как да попадне косъм, пък и бръсненето не пречи на космите да растат, т.е. ако евентуално шиене е причината за бръснене - ефект никакъв.
Както обаче Янечек каза, това са ни най-малките проблеми, НО точно тези двете са най-свързани с достойнството на човека. За мен имат психологически смисъл и за двете страни. Нямам нищо против нито едното действие нито другото, НО когато АЗ го искам или реша, че така ще ми е по-добре, а не рутинно, не някой да ми налага. Правила съм клизма при първото си гладуване и ми беше по-добре така, но при раждането беше последното нещо от което имах нужда!
Освен изброените нежелани намеси в петицията, в БГ болниците все още се случва нещо напълно недопустимо за мен - съвершенно непознати хора, които нямат никакво отношение и работа по време на твоето раждане се трупат да зяпат, щото нямат друга работа, или щото се случва нещо нетипично или за да се учат.  #2gunfire И нямаш никаква възможност да кажеш, че не искаш непознати и стажанти по време на раждането. Щом си отишла в болницата, един вид си се съгласила априори със всички нечии хрумки и безумки там #Cussing out
И в другите държави се учат, аме не по 10 накуп върху теб и първо те питат имаш ли нещо против да присъства и еди кой си, който сега се учи, и първо се запознаваш с него преди раждането, а и съответният човек не просто стои и зяпа, а ти оказва морална подкрепа.

(имам лапароскопия, по време на която се е наложил още едни разрез - направили са го малко под линията на окосмяване, като съответното място е било избръснато в процеса на операцията - 1см - точно колкото им е трябвало, дргото не са пипали - значи все пак може да се съобразяват, когато искат! А може би се съобразиха, защото не беше АГ клиника и беше частна - не знам...)

# 723
Ники., за секретите, на мен ми вземаха в 9-я месец, без да са ме питали дали ще раждам нормално, т.е. според мен на всички би трябвало да им вземат.
И на мен ми направиха клизма, но не ми беше гадна процедурата. Най-неприятната част ми беше лежането на леглото със система окситоцин, дори и напъните не ме измъчиха толкова, въпреки че постоянно ми казваха, че не напъвам ефективно #Cussing out. Ами как да напъвам ефективно, като бях останала без сили от постоянните и силни контракции /за 2 часа, 4 см разкритие с включена система/ Rolling Eyes

# 724
  • София
Е, добре, доколкото съм информирана от прочетеното, без да съм раждала вагинално - раждането рядко става за минути. Обикновено трае часове. В този случай не е по-лесно да направите както направих аз - да кажете на лекаря си какво не искате и да ви изпише някакво очистително предварително?
Иначе и според мен това е процедура, пряко свързана с моето достойнство, затова не позволих да ми я приложат.

# 725
Ники., да, така е. Но...
Първо, има известен риск, защото когато започне раждането, никога не се знае колко точно ще продължи (не е като планираното секцио).
Също така не е много ясно очистителното кога и колко време ще действа, индивидуално е.
Надали е добре точно в сюблимния момент човек да е под действие на очистително Laughing 
Отделно, дори да си взел очистително, трябва буквално да се спазариш в приемния кабинет, едва ли не да го докажеш.
Отгоре на всичко, в общи линии е безсмислено, защото самото тяло има механизъм, включващ 'очистването' му в часовете преди раждане.
А най-лошото е, че нещата за които човек трябва да се моли, да се бори и да се уговаря са толкова много, че клизмата, при все че е свързана с достойнството, просто остава на заден план... Затова я има и петицията...

# 726
Общо взето, според мен, в операционни, манипулационни и т.н. - в болници - трябва да присъстват само и единствено хората, без които няма как да се извърши дадената процедура. Примерно без родилката няма как да стане просто. Също без доктор, акушер, мед. сестра...
Единствените без които няма как да се извърши "процедурата" раждане са майката и бебето.  Без "доктор, акушер, мед.сестра..." си става прекрасно. Така че напълно те подкрепям, те трябва да чакат отвън, освен ако не стане така че услугите им са нужни. Peace

Рутинни клизми и бръсненета са за повечето жени унизителни процедури, които не допринасят за по добри резултати при раждането и затова Световната Здравна Организация не ги препоръчва.
Също, според мен това е част от церемонията на отнемането на силата на жената като постъпи в болницата за раждане - взимат и се дрехите, разделена е от близки хора и подкрепа, подлагат я на такива процедури които малко по малко я подтискат и я 'слагат на мястото' - да е добро момиче и да прави както и се казва. Затова аз не ги считам за дребни проблеми.

# 727
Рутинни клизми и бръсненета са за повечето жени унизителни процедури, които не допринасят за по добри резултати при раждането и затова Световната Здравна Организация не ги препоръчва.
То пък родните ни лекари кога ли са били на едно мнение със СЗО. Иначе съм съгласна, че не трябва да са рутинни, просто на фона всички останали екстри на мен ми се виждат маловажни. В момента всичко е направено да му е удобно на лекаря, включително магарето за раждане, вместо да е удобно на родилката. Надявам се за нашите децата вече положението да се е променило и да раждат като нормални хора.

# 728

п.п. Поздравявам Duol и компания за участието им в "Часът на мама" днес! Дано повече хора са ви чули!

Благодаря!   bouquet

За тези които са изпуснали предването, може да се види тук http://btv.bg/videos/broadcast_video.pcgi?f (от падащото меню избирате Часът на мама, датата е 26.11.2008)
Темата е Активно раждане. Участваме аз, още една майка от Естествено и Благовеста Костова - една страхотна акушерка, която отворена към идеята за естествено раждане без ненужни интервенции.

# 729
А защо не е цялото предаване, ами пише някаква "втора част"?

Всъщност май това е съществената част. Гледах го, доволна съм Simple Smile

Последна редакция: чт, 27 ное 2008, 18:35 от Pea®ly

# 730
  • В заешката дупка
...частично отлепяне на ретината - което е показание за секцио навсякъде, или греша?

Не е задължително. Ако наистина имаш частично отлепена ретина, това трябва да се лекува оперативно, без значение дали си бременна или не. Дори тук във форума, мисля, съм чела за майка, живееща в България, която след "залепване" на частично отлепена ретина е родила нормално. 

Поправка. Ще взема да се поправя, че не съм съвсем сигурна, дали това, което бях чела във форума, беше наистина залепване на ретина или някаква друга манипулация на окото. Така или иначе, мисълта ми е, че поне извън Бг е възможно раждане по естествен начин след операция за залепяне на ретината.

Последна редакция: пт, 28 ное 2008, 12:08 от Че Ка

# 731
Аз съм на мнение ,че всяка майка трябва само да преценикак би искала да роди нормално или секцио,тово е въпрос на личен избор не отричам нито едното нито другото.Ако медицински се изисква да е секцио ок,ако майката има притеснение,че няма да може да се справи с нормално раждане т.е не може да изтърпи болка също ок.

# 732
Sisi, знам че 48 страници са много за четене, но поне първата си заслужава да бъде прочетена. НЕКЪДЕ не става дума за отнемане на избора, а напротив искаме да можем да изберем Естествено Активно раждане с минимум намеси и максимум подкрепа. Засега това е НЕВЪЗМОЖНО дори да иска човек да плати няколко хиляди от собствения си джоб, въпреки че точно такова раждане струва най-майлко пари от всички възможни опции!!!

# 733
  • Sofia
Sisi, знам че 48 страници са много за четене, но поне първата си заслужава да бъде прочетена. НЕКЪДЕ не става дума за отнемане на избора, ....

Извинявам се, че пак се намесвам, но ето точно това горното не е вярно! Макар и не в пряк текст част от тази петиция иска точно това.Ще цитирам точно тази част и ще обясня как точно се нарушава избора:

"Всяко родилно отделение следва да достига поне следните показатели за качество на предоставяната родилна помощ:
    * Раждането да се предизвиква медикаментозно в не повече от 10% от всички случаи [11], [30].
    * Раждането да се ускорява медикаментозно в не повече от 10% от всички случаи.
    * Епизиотомия да сe извършва при не повече от 5% от всички родоразрешения [3], [11], [18].
    * Секцио да се извършва в най-много 10-15% от всички случаи [8], [11], [18], [30].
    * Вагинално раждане след секцио да се провежда при поне 30% от всички раждания след първо секцио [7], [9], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [21], [23]."

Значи твърдите, че тази петиция е за това всеки да може да избира раждането си. И ето какво се случва- да приемем, че дадена болница започне да се съобразява с майката, обяснява и всичко и оставя на нея да направи преценка за себе си и детето си. Чудесна ситуация, точно както повечето майки искат. Обаче идва края на годината и се прави преценка по гореописаните критерии. И се оказва, че в тази болница не 10%, а да речем 20% от майките са искали медикаментозно ускоряване на раждането. И хоп- болницата всъщност се е държала перфектно с родилките, обаче не отговаря на показателите за качество. Съответно излиза, че тази болница предоставя некачествено обслужване, което е парадокс, при положение, че напълно се е съобразила с родилките.  Thinking Та за да си вдигне "качеството" лекарите ще трябва да започнат да оказват натиск върху родилките да раждат по съответния начин (в случая без медикаменти). Което е точно това, от което сте недоволни в момента- оказван натиск да се ражда по съответния начин. Виждате ли сега как нищо не се променя в посока жената да има избор, а просто избора се канализира да бъде този, който на вас ви харесва?

# 734
Хайде пак старата песен на нов глас  Laughing  Ами не, NBM, практиката е показала, че ако отношението към родилките е прекрасно, ако се разясняват всичко, както си му е реда, просто шанс няма да се случи това, което ти казваш. Тези проценти не си ги е изсмукал някой от пръстите, базирани са на достатъчно голям брой проучвания на това, което се случва в действителност. Кой ще иска медикаментозно да му ускоряват раждането (ако няма медицински показания), знаейки че това нанася сериозни вреди на бебето му? Стига вече  Stop

Общи условия

Активация на акаунт