Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 147 320
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 930
  • в страната на чудесата
Дуол,
може ли няколко забележки. А з не мога да подкрепя подобна петиция защото я смятам за малко пресилена.
Цитат
Медицински стандарт.
Супер. може би вече има стандарт по АГ и педиатрия. този по какво ще е? Мисля, че стандартите не се съгласуват с пациентските организации. Иначе няма да са медицински,  hahaha Извън майтапа - ами то и сега е така - просто всеки лекар може да мотивира намесата си с риск. вие как ще го контролирате? с независими медицински експерти?
независим одит? това би било чудесно за цялата ни медицина, но защо ли не знам как напрактика ще стане в държавата на БАТКО... не, не казвам че не трябва да се промени... само че проблемът с одитирането на лекарите и акредитирането им е болен в цял свят... ЛОБИ!
Цитат
Да бъдат провеждани регулярни проучвания на удовлетвореността на родителите, включително от различните етнически малцинства, от предоставената им родилна помощ, чиито резултати също да се публикуват.
кой ще финансира тези проучвания? ако е от моите пари на данъкоплатец не съм съгласна. според мен има далеч по-важни неща за проучване от степента на доволство на ромките. искам моите пари да отиват за сериозни проучвания с реално приложение...

Посочените източници не са достатъчни за да се възприеме подход, в който
Цитат
Всяко родилно отделение следва да достига поне следните показатели за качество на предоставяната родилна помощ:   

* Раждането да се предизвиква медикаментозно в не повече от 10% от всички случаи [11], [30].
    * Раждането да се ускорява медикаментозно в не повече от 10% от всички случаи.
    * Епизиотомия да сe извършва при не повече от 5% от всички родоразрешения [3], [11], [18].

* Вагинално раждане след секцио да се провежда при поне 30% от всички раждания след първо секцио [7], [9], [12], [13], [14], [15], [16], [17], [21], [23].
Забравяте, че отделните родилни отделения не са равностойни - например МД е несъизмерим като богатство на опит и патология в сравнение с болници в някой малък град, където често се случва само една родилка в отделението!!! Освен това тук говорим за здрави (в повечето случаи) жени - защо да нямат избор за раждането?

Цитат
Секцио да се извършва в най-много 10-15% от всички случаи [8], [11], [18], [30].
защо е задължително секцио да се извършва в десет процента. можете ли да посочите cohrane анализ, който да сравни естественото раждане и плановото секцио като изход, усложнения и т.н. за майката?  мисля, че не. този въпрос стои открит не само в БГ. и сега има цифри, които се спазват, наложени са ограничения на плановите секцио, но това само създава затруднения за измислянето на причини за спешност... ако сега се приемат исканите от вас неща, кой за Бога ще се занимава с жениците, които раждат естествено? обучените на миниинвазивни оперативни интервенции лекари ли? или акушерките със съветско образование?
посочените референции [8] не разкриват разлики между секцио и естествено раждане, а между различно натоварени центрове, така че може би трябва да се преоцени мястото на цитата.

хайде по-спокойно с исканията! мисля, че ако ги адресирате само до асоциацията на АГ все някой ще се навие да направи клиника за естествено раждане.

Цитат
Жените да бъдат насърчавани да родят нормално, включително и след предишно оперативно раждане, ако нямат изрични противопоказания за вагинално раждане.
нали няма да бъдат забранени абортите и плановото цезарово сечение с относителни индикации? и нежеланието за вагинално раждане смята ли се за изрично противопоказание? ако не - тогава не съдите ли с двоен аршин?
Цитат
Всички отклонения от нормалния процес на бременността, раждането и следродилния период, необходимостта и рисковете на предлаганите медицински интервенции (вкл. тестове и наблюдение) да бъдат подробно разяснявани, за да могат бъдещите родители да бъдат активна страна във взимането на решенията, които ги касаят и да могат информирано да поемат отговорността за тях [1],[6],[20]. Всички процедури (ваксини, антибиотици, вземане на кръв за различни тестове и др.), които трябва да се направят на бебето, да бъдат разяснявани на майката и да не бъдат извършвани без нейното съгласие [1],[6].
ми то и сега законът така казва? как ще се постигне това? с петиция? министърът ли ще нареди на докторята да бъдат малко по-любезни?
не с петиция ще решим един от най-болните въпроси в БГ. достъпността и удовлетвореността от здравна помощ.

абе на думи много лесно и гръмко...

ааа и да питам - ако медицинския персонал откаже да води раждане у дома, нищо, че някой си го избрал. някой ще го принуди ли? как според вас този избор ще се уреди законово?

моля да ме извините, ако съм отегчила някого, възползвах се от свободата в този форум.
иначе, пожелавам ви успех, част от исканията ви са прекрасни и се надявам в тази си част да успеят.

# 931
  • София
mishka_moja, дългият ти постинг изисква дълъг отговор Laughing, но ще го разделя в няколко постинга.

Отзад напред за смисъла на петицията - на всички ни е ясно, че петициите не постигат незабавен и непосредствен ефект, но пък дават гласност на проблемите и когато по даден проблем се дава гласност достатъчно продължително и от достатъчно хора, вероятността да му се обърне внимание рязко се покачва. А и ако не вярваш в петициите, защо тогава предлагаш такава за промяна на положението в Шейново Wink.

Цитат
ааа и да питам - ако медицинския персонал откаже да води раждане у дома, нищо, че някой си го избрал. някой ще го принуди ли? как според вас този избор ще се уреди законово?
не става въпрос за принуда, а за свободата да практикуват, понеже и сега има лекари/акушерки, които са съгласни да израждат у дома, но нямат законовото право.

Цитат
Цитат
Жените да бъдат насърчавани да родят нормално, включително и след предишно оперативно раждане, ако нямат изрични противопоказания за вагинално раждане.
нали няма да бъдат забранени абортите и плановото цезарово сечение с относителни индикации? и нежеланието за вагинално раждане смята ли се за изрично противопоказание? ако не - тогава не съдите ли с двоен аршин?
За какви забрани става въпрос, когато думичката е "насърчавани".  Колкото до относителните индикации, каквото е желанието/нежеланието - това се обсъждаше надълго и нашироко в цялата тема и няма да го коментирам.

Цитат
посочените референции [8] не разкриват разлики между секцио и естествено раждане, а между различно натоварени центрове, така че може би трябва да се преоцени мястото на цитата.
Съвсем на място си е референцията - демонстрира, че се наблюдава нарастване на неонаталните проблеми (фетална хеморагия, асфикция, травми, електролитни нарушения..) както в болници с много нисък процент секцио, така и в тези с много висок: "RESULTS: Compared with average-cesarean delivery-rate hospitals, infants born to low-risk mothers at low-cesarean delivery hospitals had increased fetal hemorrhage, birth asphyxia, meconium aspiration syndrome, feeding problems, and electrolyte abnormalities (P <.02). Infused medication, pressors, transfusion for shock, mechanical ventilation, and length of stay were also increased (P <.001). This suggests that some infants born in low-cesarean delivery hospitals might have benefited from cesarean delivery. Infants delivered at high-cesarean delivery hospitals demonstrated increased fetal hemorrhage, asphyxia, birth trauma, electrolyte abnormalities, and use of mechanical ventilation (P <.001), suggesting that high cesarean delivery rates themselves are not protective."

Ще продължа по-късно.

# 932
Ива, имате ли извадки относто законовото право за присъстване на раждане у дома в момента?
Моето проучване показа само, че има дупка в законовата уредба относно присъствието на планирано домашно раждане. Не забрана, а дупка! Иначе при невъзможност на родилката да стигне до болница, екип идава на място и раждането става вкъщи, без това да е незаконно. Т.е. спешна медицинска помощ може да бъде оказана на всяко едно място.
Одавна се чепка този въпрос, а знам, че имате и юристи в екипа и вероятно сте проучили въпроса много по-задълбочено от мен newsm78

# 933
  • в страната на чудесата
Ива_Д, не съм против петициите. никак даже. аз също се включвам в подобни инициативи, когато са съгласно убежденията ми. това, което мисля е, че тази е крайно формулирана. ще изчакам и другите ти постинги и ще ти пиша. идеята не е лоша, смятам, че е лошо изказана. но предполагам е консултирана с юрист, все пак това е сериозна работа.
за шейново съм категорична, освен това предложението ми беше да се обърне към новото ръководство на болницата, защото мисля, че от тях зависи промяната на отношението  на персонала, както и разписания вътрешен правилник. може и до кмета, ако шейново е общинска болница...
като цяло достъпът до медицинска помощ в БГ е труден, знам. а една от причините за раждане в болницата е намаляване на майчината заболеваемост и смъртност в перинаталния период. останалите искания за намаляване на интервенциите са супер, но трябва да се работи с организацията на АГ активно. поне така бяха постигнати много сериозни крачки напред в лечението на вирусните хепатити. със съвместна работа на пациентската организация с дружеството по гастроентерология. но стандартът е друга работа. може би е по-удачно да се говори за guideline?
ако имаш пълния текст на проучването на Gould ще ми го пратиш ли? между другото смятам че е необходимо проучване на детската и майчина заболеваемост при раждане per vias срещу планово секцио. че и тези проучвания не са много, поне не клас А, които да могат да се използват в основата на стандартите.

Последна редакция: вт, 27 яну 2009, 12:10 от mishka_moja

# 934
  • София
По-късно ще се върна към това, което си писала последно, че затънах в дебрите на секцио vs вагинално анализите Laughing.

Цитат
Цитат
Секцио да се извършва в най-много 10-15% от всички случаи [8], [11], [18], [30].
защо е задължително секцио да се извършва в десет процента. можете ли да посочите cohrane анализ, който да сравни естественото раждане и плановото секцио като изход, усложнения и т.н. за майката?  мисля, че не.

Кажи, дори да оставим другите изследвания (някои от които дават като резултат и по-малки проценти, а същевременно са добри  по отношение на качество, количество и последователност) защо според теб препоръките на СЗО не са достатъчни, за да възприемем тази практика? Нямам изследването на Gould (бих ти го пратила с удоволствие), но ето това на Johnson (което също е в рефернциите ни): http://www.bmj.com/cgi/content/full/330/7505/1416 , чиито резултати сочат, че 8% и по-малко е безопасно като процент  цезарови сечения. А това, изследване публикувано в Лансет също е много показателно по отношение на безопасния процент цезарови сечения: Caesarean section: the paradox
И щом забиваме в тази посока, ето още нещо: Caesarean delivery rates and pregnancy outcomes: the 2005WHO glo …  in Latin America
А това систематично ревю е много пълно (има всички таблици и източници): http://www.childbirthconnection.org/article.asp?ck=10271
Цитат
Забравяте, че отделните родилни отделения не са равностойни - например МД е несъизмерим като богатство на опит и патология в сравнение с болници в някой малък град, където често се случва само една родилка в отделението!!! Освен това тук говорим за здрави (в повечето случаи) жени - защо да нямат избор за раждането?
Не сме забравили - затова процентът стига до 15.

Цитат
Посочените източници не са достатъчни
Защо пък да не са Simple Smile?

Цитат
Цитат
Да бъдат провеждани регулярни проучвания на удовлетвореността на родителите, включително от различните етнически малцинства, от предоставената им родилна помощ, чиито резултати също да се публикуват.
кой ще финансира тези проучвания? ако е от моите пари на данъкоплатец не съм съгласна. според мен има далеч по-важни неща за проучване от степента на доволство на ромките. искам моите пари да отиват за сериозни проучвания с реално приложение...

Ако оставим настрана ромките (макар че, не са ли и те жени Wink), публикуването на такива проучвания ще окаже сериозен натиск върху болниците, защото истината е, че Човешкото отношение е от огромно значение по време на раждането и пряко се отразява на протичането на процеса на раждане.

По отношение на АГ стандарта - нямаме още такъв (отговориха ни, че се изготвя в момента) и всъщност след публикацията му в определен срок, ако има възражения, може да се подадат (т.е. тук е мястото на пациентските организации, не пряко в изготвянето). Стандартът по неонатология ни е толкова близък до ЕС практиките , че е върнат за преразглеждане Rolling Eyes
Сподели малко повече, ако можеш за съвместната работа на пац. отганизация с дружеството по гастроентерология. Идеята е чудесна, макар че предполагам, че зависи и от хората, които стоят зад мед. организацията.

Мег, не сме изобщо навътре по въпроса. Трябва наистина  да помолим Лили да провери.

# 935
  • в страната на чудесата
може да окаже натиск, а може и не. но въпросът ми е друг - КОЙ ще ги ФИНАНСИРА? мислили ли сте по този въпрос? и понеже обикновено парите са ограничени за сметка на кои проучвания ще са тези?

по-късно ще ти пиша по другия въпрос

Ако оставим настрана ромките (макар че, не са ли и те жени Wink), публикуването на такива проучвания ще окаже сериозен натиск върху болниците, защото истината е, че Човешкото отношение е от огромно значение по време на раждането и пряко се отразява на протичането на процеса на раждане.
Стандартът по неонатология ни е толкова близък до ЕС практиките , че е върнат за преразглеждане Rolling Eyes

стандарт по неонатология е публикуван на сайта на МЗ

Последна редакция: вт, 27 яну 2009, 17:45 от mishka_moja

# 936
  • София

стандарт по неонатология е публикуван на сайта на МЗ

Да, но е от 2003г и (ще) се преразглежда, за да се уеднакви в съответствие с ЕС директивите.

може да окаже натиск, а може и не. но въпросът ми е друг - КОЙ ще ги ФИНАНСИРА? мислили ли сте по този въпрос? и понеже обикновено парите са ограничени за сметка на кои проучвания ще са тези?
Не знаем кой, а и не можем да мислим по този въпрос по съвсем обективни причини. Но това не може да е пречка, за да настояваме за нещо, което смятаме за важно. А иначе от спестяване на интервенции  би се спестило немалко Simple Smile.

Забравих да спомена и внушителната статистика от "Фермата" на Ина Мей Гескин (нищо, че звучи ала Оруел Laughing): От над 2000 раждания: секцио от 1,4%, форцепс/вакум < 1%, постпартален кръвоизлив 1,8, прехвърляне в болница: 4,9%.

# 937
Нямах време да изчета всичко, но считам, че всеки трябва да има правото да бъде информиран, да се популяризират курсовете за бременни и жената да има право бремената жена да избира как да роди. Имам много приятелки, които са родили вече веднъж и казват че никога повече не биха преживяли това нещо. Много от тях вече са с пораснали деца и няма да имат второ, само заради отвратителното отношение към родилките в държавните ни болници и това, че са жертви на времето в което са живяли, време в което нямаше частни болници и имаше райониране.
Считам, че раждането в БГ, трябва да бъде такова каквото е навсякъде в цивилизования свят. Не може в 21 век присъствието на близък човек по време на рждането да е лукс, дали е таткото, майка ми или някоя приятелка. И ако този "лукс" е разрешен някъде то този "лукс" да се плаща. Не може да има общи предродилни, та дори и родилни зали. Не може упойката да е лукс и да не се покрива от здравната каса?

В крайна сметка скъпи Мами е важно в България да се раждат деца, ако ще и по-големия процент от ражданията да бъдат със секцио!

# 938
Подкрепих! Дано повече бъдещи мами прочетат и разберат, че няма по-добър избор от този на природата! Praynig

# 939
Твърдо ЗА, родих по естествен път и няма по силно изживяване в живота ми, разбира си имах всички предпоставки да направя това без да има риск за живота ми и този на бебока

# 940
Нямах време да изчета всичко, но считам, че всеки трябва да има правото да бъде информиран, да се популяризират курсовете за бременни и жената да има право бремената жена да избира как да роди. Имам много приятелки, които са родили вече веднъж и казват че никога повече не биха преживяли това нещо. Много от тях вече са с пораснали деца и няма да имат второ, само заради отвратителното отношение към родилките в държавните ни болници и това, че са жертви на времето в което са живяли, време в което нямаше частни болници и имаше райониране.
Считам, че раждането в БГ, трябва да бъде такова каквото е навсякъде в цивилизования свят. Не може в 21 век присъствието на близък човек по време на рждането да е лукс, дали е таткото, майка ми или някоя приятелка. И ако този "лукс" е разрешен някъде то този "лукс" да се плаща. Не може да има общи предродилни, та дори и родилни зали. Не може упойката да е лукс и да не се покрива от здравната каса?

В крайна сметка скъпи Мами е важно в България да се раждат деца, ако ще и по-големия процент от ражданията да бъдат със секцио!

подкрепям с две ръце  Peace  /аз за малко да съм от тези мами които да са само с 1 дете, поради ред причини... включително и изброените/

# 941
Подкрепих я!!!!!

# 942
Подкрепих. Аз съм горда майка на две деца родени по естествен път!Болката от раждането се забравя а белега по тялото ти остава!Няма по велико преживяване от естественото раждане.

# 943
Подкрепих. Аз съм горда майка на две деца родени по естествен път!Болката от раждането се забравя а белега по тялото ти остава!Няма по велико преживяване от естественото раждане.
    newsm10 newsm10 newsm10

# 944
МНОГО КЪСНО ВИЖДАМ ТЕМАТА,НО АЗ СЪЩО ПОДКРЕПЯМ ИНИЦИАТИВАТА ЗА ЕСТЕСТВЕНОТО РАЖДАНЕ.АЗ СЪЩО СЪМ ГОРДА МАЙКА НА ДВЕ ДЕЦА РОДЕНИ ПО ЕСТЕСТВЕН ПЪТ.НЕПОВТОРИМО ЧУВСТВО!!! Peace

Общи условия

Активация на акаунт