Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 146 930
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 1 260
WhimZ, твое право е да не подкрепяш петицията.
Искам само да отбележа, че това, което е описано като активно раждане в петицията, до голяма степен е стандарт в държави, които ние приемаме за "развити", т.е. Германия, Англия, Швеция, Финландия, Испания и други. Припокриванеъо на исканията в петицията и стандартите там е около 90-95%.

В петицията освен това се споменава, че тези практики са препоръчителни (те са evidence based), освен ако родилката не желае друго. Тоест, остава опцията всяка жена да си поиска окситоцин, епидурална анестезия, епизиотомия, че дори и секцио, по нейна преценка. Просто ние искаме да съществува и възможността да се роди без окситоцин, амниотомия, епз, легнала по гръб и с обезболяване различно от епидурална упойка. Не виждам нищо възмутително в това да имаме повече алтернативи.

Започвам да придобивам чувството, че си говоря със стената  ooooh!
... и все по-голяма увереност, че ако имам следващо дете, няма да го родя в България...

# 1 261
Припокриванеъо на исканията в петицията и стандартите там е около 90-95%...Не виждам нищо възмутително в това да имаме повече алтернативи.

Обясних, че подкрепям много точки от петицията.
И никъде не съм се възмущавала от наличието на алтернативи пред жените.

НО неприятно впечатление ми прави огромното несъответствие между сравнително добре формулираната петиция и странния начин, по който се представят каузите на "Естествено" пред обществеността - от различни форуми до телевизионни предавания - а именно причудливи екстри в концепцията на "Естествено", които реално не фигурират в петицията, но иначе широко се пропагандират.

Но хората, подписвайки се под смислените изисквания на петицията, се подписват и ЗА каузата на "Естествено", която всъщност не е ясно формулирана в самата петиция.

Като прибавя и наблюденията си, че около "Естествено" гравитират хора със съмнителни според мен подбуди и схващания - всичко това ме кара да съм дълбоко скептична към действителните цели на петицията.

И да се коригирам малко:
Но не подкрепям АКТИВНОТО вагинално раждане в този вид, в който се представя от хората на "Естествено" по форуми и в ефир.

Цитат
Започвам да придобивам чувството, че си говоря със стената  ooooh! ... и все по-голяма увереност, че ако имам следващо дете, няма да го родя в България...

Котката Марта, ако не се лъжа, ти си лекар и експерт към "Естествено". Този твой избор няма ли да дискредитира цялото начинание на "Естествено"?
Все пак има и немалко хора, подкрепили петицията, които възлагат надеждите си за промяна на "Естествено" и в частност на хората, които стоят зад сдружението, особено на единствения лекар в него...

Последна редакция: сб, 23 май 2009, 17:07 от WhimZ

# 1 262
WhimZ, кое точно не ти харесва в начина, по който членовете на "Естествено" представят концепцията си за активно естествено раждане? И какво наричаш "съмнителни подбуди"?

# 1 263
WhimZ, кое точно не ти харесва в начина, по който членовете на "Естествено" представят концепцията си за активно естествено раждане? И какво наричаш "съмнителни подбуди"?

Отговорът на тези два въпроса ще доведе до нова вълна от конфронтация, което аз не желая.

Факт е, че във всички тези 85 страници много хора изразиха притеснения, подобни на моите. Така че не виждам смисъл да ги повтарям.

# 1 264
Ако някой реши да подпише, подписва петицията за естествено активно раждане в България. Никой не кара никого да се индетифицира с "Естествено", било то в тази петиция или извън нея.

Като страничен наблюдател се радвам, че вече има толкова много подписи в подкрепа на активното и естествено раждане. А колкото до "Естествено" и техните каузи, пожелавам им успех и все повече поддръжници.

# 1 265
Ха, сега де!  Thinking
Петицията си е петиция, с подписа ти човек удостоверява единствено, че подкрепя написаното в нея и желае то да бъде чуто и приведено на практика.
Другите идеи на Естествено, ако на човек му допадат, подава си заявка да стане член и да работи в тази област, ако не - прескача, и продължава нататък. Подписът под тази петиция далеч не е равен на съгласие с всевъзможни други идеи - юристите да ме поправатя, ако бъркам  Peace Ако пък силно не е съгласен - прави сдружение, което да оспори тези идеи и да покаже на хората, че има по-прав път. Не виждам общо с петицията  newsm78

# 1 266
  • в страната на чудесата

Котката Марта, ако не се лъжа, ти си лекар и експерт към "Естествено". Този твой избор няма ли да дискредитира цялото начинание на "Естествено"?
Все пак има и немалко хора, подкрепили петицията, които възлагат надеждите си за промяна на "Естествено" и в частност на хората, които стоят зад сдружението, особено на единствения лекар в него...

не виждам с какво изборът на котката марта би дискредитирал принципите на естествено? да се бориш за постигането на по-добър стандарт като лекар не означава непременно да те касае лично. например ако един лекар се бори за по-добър стандарт на хората, болни от диабет трябва ли на всяка цена да е диабетик???

а хората не бива да възлагат надеждите си на единствения лекар, защото една птичка пролет не прави. вместо това могат да работят (кой както може) за да постигнат желаното обслужване в коя да е област.

# 1 267
Винаги към смятала, че за да успее начинанието на "Естествено", трябва да участват повече лекари. Иначе е безсмислено и лаишко и трудно ще доведе до каквото и да е развитие по въпроса за активното раждане. Как да се изразя по-ясно : инициативата трябва да тръгва от АГ специалисти!

# 1 268
Как да се изразя по-ясно : инициативата трябва да тръгва от АГ специалисти!

Как да тръгне от лекарите инициативата, ако повечето ги устройва статуквото?
Инициативите за промяна тръгват от тези, които имат нужда от нея - в случая това са жените.

# 1 269

Инициативите за промяна тръгват от тези, които имат нужда от нея - в случая това са жените.

Peace   С всичко е така - инициативата тръгва от тези, на които не им харесва положението и искат промяна...

# 1 270

Peace   С всичко е така - инициативата тръгва от тези, на които не им харесва положението и искат промяна...

Добре, инициативата вече е налице. Аз не съм наясно какво "Естествено" възнамеряват да правят с тази петиция, но истината е, че за да видят изпълнени исканията си, трябва активно да работят с лекари - експерти от Министерството на здравеопазването, които да наложат новите практики в АГ-отделенията, а също и със самите лекари по болниците.
Така че тоталното отричане и пренебрежителното и презрителното отношение към българските лекари, които проявяват хората от "Естествено" и техните последователи по разни телевизионни предавания, не е най-добрият начин, по който да се започне това сътрудничество.
А за единствения лекар от екипа на "Естествено" - Котката Марта - чудесно е, че си завъшила медицина в Германия и искаш да практикуваш в България. Но острото критикуване и конфронтацията с българските лекари и акушерки, без да отчиташ обективната реалност в България, без да търсиш диалог с колегите си и без да целиш конструктивни решения - стъпка по стъпка, също няма да доведат до много съмишленици сред колегите ти и до успех на цялото начинание...

# 1 271

Как ли? Ами АГ-докторите нямат ли съпруги, нямат ли дъщери, снахи? Няма ли АГ-докторки жени, акушерките не са ли и те жени? Или искате да кажете, че тях не ги интересува как е по-добре да родят собствените си деца?

# 1 272

Това не означава, че ще емигрирам (макар че никога не се знае Wink), а просто, че ще отида да родя в друга държава.
Не виждам как това би дискредитирали начинанието на "Естествено"?

Що се отнася до другата ти забележка - аз имам впечатление, че някои лекари са доста по-груби и пренебрежително към пациентите си. Например в едно много отдавнашно предавене поканеният лекар каза, че се раждало по гръб, защото така било по-удобно за персонала... Ако членовете на "Естествено" оставят такова впечатление (?), то е, защото всички имаме в един или друг смисъл кофти експириънс.
Иначе се стремим към диалог с лекари и акушерки, както доказва конференцията, която организирахме миналата седмица в сътрудничество с трима лекари. На нея дойдоха доста акушерки, с които ще поддържаме контакт и които искат да изградим сътрудничество.

Последна редакция: нд, 24 май 2009, 18:10 от Котката Марта

# 1 273
Но острото критикуване и конфронтацията с българските лекари и акушерки, без да отчиташ обективната реалност в България, без да търсиш диалог с колегите си и без да целиш конструктивни решения - стъпка по стъпка, също няма да доведат до много съмишленици сред колегите ти и до успех на цялото начинание...

С риск да оспамя, колко лекари в България познаваш??  Колко от тях са отворени за диалог и могат да приемат и друга гледна точка, освен тяхната и тази на учебниците им от 50-те години?? Тук не говоря за АГ-тата, не съм имала много работа с тях, но познавам много други и вярвай - диалог с тях не може да се води, защото сме от двете страни на бариерата - те знаят, а ние се бъркаме, където не ни е работа... Подхода явно трябва да е друг, въпросът е какъв (освен със закон и яки глоби за неспазването му)...

# 1 274
  • Sofia
Диалог може да се води и това доказа конференцията на Естествено.
Друг е въпросът доколко и двете страни са отворени за други мнения. На мен ми се струва, че са се капсуловали взаимно.

Например един от поканените лектори, много добър специалист от Майчин дом, който говори по темата "Нормално раждане след секцио" и определено подкрепя нормалното раждане опроверга една от тезите на естествено за това, че децата, родени след секцио по-често имат астма/алергия. Той представи друго логично обяснение на изследванията. Но не мисля, че някой от Естествено възприе тезата му и ще я вземе под внимание.

И да разсея обвиненията по-горе - конференцията беше много приятна и не съм забелязала натиск от страна на Естествено да се наложи непременно някаква теза (за моя изненада). Някой от поканените лектори изразиха съвсем спокойно виждания в противовес на твърденията на Естествено, като например, че секциото е напълно безопасно за плода. От друга страна лекари признаха, че често се прилага окситоцин без това да се налага.
Изобщо диалога беше точно какъвто трябва да е, но резултата ми се струва нулев, никой не възприема противната гледна точка.

Общи условия

Активация на акаунт