Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 146 847
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 1 605
Напълно подкрепям Мишка и Янечек - казвала съм го много пъти - никога не бих обвинила нито една жена избрала да роди секцио в България!!!Една моя приятелка ми "отвори очите", когато, и аз като много други, се чудех как нещо, което се счита за усложнение при раждането в другите страни, защо се възприема като висша форма на родилна помощ в България. Та на въпроса ми "защо не нормално?" тя ми отговори "в България секциото е нормално".И като се замислите е точно така!Ако вагиналното раждане протича по безумен (бих казала престъпен) начин, то секциото е що-годе в "нормални" норми (макар като чета за гноящи конци, отворени рани и кюретажи и това да ме съмнява).Така че който иска "нормално" избира секцио!Както виждате малцината дръзнали да се противопоставят на сиситемата са охулвани и замеряни с камъни.
Мишка, мисля че никой не те обвинява за твоя избор, просто изборът ти показва колко е извратена сиситемата (не ме разбирай погрешно, не визирам теб), малко като винопроизводител-прецедател на местното дружество на въздържателите.

А добрия доктор си ви го беше казал още на 99та страница, два пъти го поствах, няма да го правя пак!Четете - той също е описал всичко това, което става и в двата разказа, смята че така трябва, не смята да пита когото и да било и колкото и грубо да се е намесвал се е случвало детето да се роди живо!Е, поувредено малко, но ЖИВО.Майката никой нито я гледа нито я пита колко се разкъсла, как са я шили и прочее. И това в 2/3 от случаите.Това е положението ,по друг начин не става!

83 конгреса!!!Що държавна пара е отишла на вятъра! ooooh! Носите по нещо ново след всеки, а раждането в България протича по един и същ начин от 65та година насам  ooooh!"Нещо ново" някой нов медикаментозен продукт ли е?Бъркате конферентния туризъм със специализацията - както се видя хабер си нямате как се ражда в другите страни.Великата "тайна" на добрите клиники ви я казвам веднага - оставят жените да раждат !Пробвайте някой път, може и да се получи.Много неистини казахте - не се били връзвали рдилките, и в другите страни им отказвали храна и вода, без клизма бебето се раждало в лайна (без бръснене в косми като маймунче ли се ражда?),никой не слагал рутинно система с окситоцин и не се намесвал в раждането без нужда.Това за някое медийно участие може и да мине, ама всяка родила в България би се зачудила дали изобщо сте влизал в родилна зала в милата ни Родина с подобни твърдения!

Относно петицията - мисля че е много по-добре да се насочи към европейските институции, може и някоя телевизия да се заинтересува да снима филм по темата, доста е по-потресаваща от ромските гета ,сигурно ще има заинтересовани.

# 1 606
Много тъжно е това, което се случва. Още по-жалко е, че няма никаква гаранция, че няма да се случи пак. Та това са напълно законни, на пръв поглед, насилвания.

И какво - отишла си в болницата да раждаш, значи могат да правят с теб каквото си искат?! Ако не ти изнася - хващай си корема и много ти здраве...

Нямам против секциото по желание, но бих искала да попитам доц. д-р Сираков, къде точно е строгият контрол при случай като този на mishka_moja? И защото този избор е поощряван, по редица причини, а този за активно недирижирано естествено раждане е анатемосван и разглеждан, като направен от емоционално и ментално нестабилни жени, които заслужават съответното отношение?

# 1 607
От една съседна тема: съществуващата в момента бланка за информирано съгласие: http://mayadob.hit.bg/informirano-tina_2009.pdf

# 1 608
  • в страната на чудесата
самурайка, конгресите и специализациите не ги плаща държавата, а всеки от джоба си. тъй че няма проблем с държавната пара Simple Smile
изборът ми не е поощряван. доцентът се обърка, не разбра, че съм раждала секцио, а не вагинално-неестествено. просто не съм влязла да ги стрелям когато обясних на един от най-твърдите противници на секциото какви основания имам. и той уважи изборът ми. казвам по желание защото нямам абсолютни индикации. а останалите са въпрос на преценка в конкретна ситуация.

# 1 609
Мише, не ми е проблем за парите, бих дарила пари (а и много от тук пишещите) само да знам че ще има макар и минимална полза!Да знам че нещо поне мъъъъничко ще се промени.Чудим се ние тука защо има такава разлика между раждането в чужбина и в България, все едно за различни светове говорим, за различни биологични видове все едно става дума, питаме се не са ли били в чужбина тия наши "светила", не са прихванали нещичко.Еми били са, ама не прифащат!Толкоз по-зле ако са били лични разходи на доц. Сираков!Тия пари за 83 конгреса ще стигнат за една родилна къща си мисля  newsm78
А идеята за списък на болници и лекари, които са склонни към склоняване е много добра. То явно парите игравят важна роля - ако се прочуе даден лекар че толерира желанията на родилките и се стекат при него желаещи да раждат и други ще се присъединят.И обратно, много важно - да се изнасят имената на касапите!!!Например "моят лекар" от разказа на Не е важно си има име, нали?

# 1 610
  • София

Мишле, аз доколкото схващам идеите на петицията, борбата е секциото да е по изключение. Секциото по желание е недопустимо.

Идеята на петицитяа не е да ограничи секциото по желание, нито пък някъде третира този въпрос! Толкова пъти го дъвкахме това!Става въпрос за процента на секциото по мед. причини и това, че при нормални грижи за бременната и раждащата, той не би трябвало да надминава 15%.

# 1 611
  • в страната на чудесата
...
Например "моят лекар" от разказа на Не е важно си има име, нали?
ооо да. и според мен е важно да го разберем. не само от черните списъци... и лекаря и болницата, защото историята е потресителна и не много проста. защото иначе други лекари, които не са изверги обират общия негатив.
аз друго си мисля. не се ли обсъжда с доктора всичко прочетено? не се ли обсъжда как той би реагирал, какво би направил в еди-каква ситуация предварително. така че да не се отдават предпочитанията на "емоционалния момент". аз обсъдих всяка мижава подробност, вкл. вида на конците, иглите, лепенките, и т.н. (и понеже имах друго виждане си ги донесох, вкл. абокат и катетър).
като знам моите пациенти как обсъждат, колко четат и дискутираме понякога часове. ми писва ми, защото често едно и също въртим. но "държа" Simple Smile защото с мотивиран и информиран пациент се работи много по-лесно, а и моята роля е да обясня ползи, рискове, съотношения и да препоръчам най-добрата стратегия. но и моята работа е друга, та знам ли...
все пак ми е интересно дали желаещите да раждат естествено са договорили всяка подробност с лекаря си и са научили неговото мнение предварително.
например плащаш избор на екип. разбирате се, доктора се съгласява да го карате без интервенции докъдето може. свършва му смяната. той си тръгва като казва на колегата как да процедира и му звънят като тръгне последния етап или ако се налага друго. сестра ми беше така. докторът си отиде. и се върна в болницата когато започна да ражда общо взето само за спокойствие. и всичко си беше ок. нямаше разрези, шевове, проблеми. акушерките си я гледаха и така...

# 1 612

Мишле, аз доколкото схващам идеите на петицията, борбата е секциото да е по изключение. Секциото по желание е недопустимо.

Идеята на петицитяа не е да ограничи секциото по желание, нито пък някъде третира този въпрос! Толкова пъти го дъвкахме това!Става въпрос за процента на секциото по мед. причини и това, че при нормални грижи за бременната и раждащата, той не би трябвало да надминава 15%.

Да, разбирам го това. Според мен, смисъла на тези 15% е да се прави всичко възможно секциото да бъде избегнато, нали?

# 1 613
  • София
Относно петицията - мисля че е много по-добре да се насочи към европейските институции, може и някоя телевизия да се заинтересува да снима филм по темата, доста е по-потресаваща от ромските гета ,сигурно ще има заинтересовани.
Много добра идея, и определено би имало голям отзвук, защото нали се знаем - трябва "отвън" и "отгоре" някой да размаха пръст, за да се изпълни нещо... Само че виждам голяма пречка - кой би ги пуснал тези от телевизията да снимат, особено пък някои по-компрометиращи моменти?!
Боже, добре, че не четох такива истории, докато бях бременна, че щях да загубя ума и дума и да се чудя какво да правя! (То пък в крайна сметка беше и секцио, което много ме потисна; но като гледам, може и "по-малкото зло" да е било!) Катилиас, приятелче, списъкът с гостите, дето го говорехме, може да стане списък на "туризъм за раждане"...

# 1 614
  • София
Прочетох историята на Лорчето и на мен, както и на всички останали ми остана горчив привкус от всичко, което е преживяла.
От друга страна обаче се учудвам, че има толкова наивни хора. Нима това момиче, което не е успяло да убеди съпруга си и майка и да я подкрепят в избора е смятало, че ще убеди дежурният екип?
И да, определено смятам, че са я наказали за наивността и. Не е правилно, но е факт.
И също така смятам, че не е това начина за постигане на вашата цел - едно такова яростно противопоставяне на системата при започнало раждане, без подкрепа от никъде, дори от близките и.
Аз съм писала и преди - подкрепям правото на избор на вида раждане по принцип.
Моят избор не е застрашен, а и скоро няма да бъде - платено секцио по желание. Ако Лорчето имаше подкрепата на близките си /чисто финансово/ и беше избрала екип, с който предварително да обсъди желанията си, вероятно разказа и щеше да е съвсем различен. Наясно съм, че не всички имат възможност за избор на екип, но пък и вие сте наясно, че при дежурните екипи раждането си протича рутинно и излизане от коловоза почти е невъзможно.

# 1 615
Ясно, значи, за да може някой да спазва правата ми, трябва да му платя?! Пълне абсурд!!
 Малко порочна ми се струва тази практика и без конфронтация явно нищо няма да се промени в промитите и робски мозъци в тази страна.

# 1 616
  • ул. "Мечтание"
Ако Лорчето имаше подкрепата на близките си /чисто финансово/ и беше избрала екип, с който предварително да обсъди желанията си, вероятно разказа и щеше да е съвсем различен. Наясно съм, че не всички имат възможност за избор на екип, но пък и вие сте наясно, че при дежурните екипи раждането си протича рутинно и излизане от коловоза почти е невъзможно.

Дали? Дали ти не си наивната?! Thinking

# 1 617
  • в страната на чудесата
да де, ама лошото е че конфронтацията пак е за сметка на нищо неподозиращите и безпомощни родилки...
докато активистите призовават към конфронтация някой преживява трагедия.

# 1 618
  • София
Ясно, значи, за да може някой да спазва правата ми, трябва да му платя?! Пълне абсурд!!
 Малко порочна ми се струва тази практика и без конфронтация явно нищо няма да се промени в промитите и робски мозъци в тази страна.
Не ми казвай, че не си го разбрала досега, особено що се касае до раждането в Бг.
Нещата ще се променят, убедена съм в това, но не и с такива опити като този на Лорчето.
Ако визираш и моят мозък в изказването "промит и робски", няма как да се съглася с теб, защото аз раждам както искам и това ме кара да се чувствам добре.

Дали? Дали ти не си наивната?! Thinking
За кое по-точно?

# 1 619
Ами те трагедиите и без това се случват, като гледам даже повечето се подлагат на тях доброволно, щото са се примирили или не искат да се конфронтират...

Ника, това, че ти си го разбрала, не означава, че трябва да се примиряваме с това! Просто не е нормално и това си е. А за робския мозък имам предвид докторята и масовия случай на раждащи в Бг.
Много хубаво, че ти се чувстваш добре, защото безпроблемно си поръчваш каквото искаш, но много други не се чувстват добре за съжаление и то заради елементарни неща. това е тъжното

Последна редакция: ср, 04 ное 2009, 14:53 от Azalea

Общи условия

Активация на акаунт