Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 146 715
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 1 695
Majata, аз също не виждам нищо нелогично в коментарите на доцент Сираков. Доста добри аргументи е извадил за някои неща, но искам да попитам - а защо другаде не е така?

Примерно бръсненето и клизмата, както и да не се дава храна - ами в Германия храна ти казват да си носиш от любимата, сокчета, вода, всичко което ще те накара да се чувстваш добре и спокойна. Никой не бръсне, никой не прави клизма. Защо в БГ не е така? Българките ли да дефектни та повръщат при раждане? А защо не повръщат като раждат в Германия?

Защо в БГ смятат, че най-доброто за бебето и майката е тя да лежи по гръб на магарето с часове, овързана с кабели, за да се слушат тоновете на бебето. А германката се разхожда, очаква се че ще има по 1 см разкритие на час и не се пришпорват нещата. Само от време на време я слагат на запис на тонове, през останалото време си стои в каквито пози иска. Ама с нея е мъжът й, който се грижи за нея, успокоява я, не виси на ръцете на санирарките и акушерките. А в БГ кой да се занимава с нея! Колко още жени чакат да раждат особено в големите болници, лекарите и акушерките не могат да огреят навсякъде. Затова на тях им трябва жената мирно да си лежи на магарето и да не им пречи! Ей това тръбва да се промени!

# 1 696
Примерно бръсненето и клизмата, както и да не се дава храна - ами в Германия храна ти казват да си носиш от любимата, сокчета, вода, всичко което ще те накара да се чувстваш добре и спокойна. Никой не бръсне, никой не прави клизма. Защо в БГ не е така? Българките ли да дефектни та повръщат при раждане? А защо не повръщат като раждат в Германия?

А бе стига с тия градски легенди. Аз раждах в Германия, ако държиш ще ти кажа и в кой град и коя болница, клизма ми направиха, повръщах доста, вкл. и кръв, разликата с едно раждане в БГ беше че не някоя сестра или акушерка, а мъжът ми, държеше легена в който повръщах. А, и преди епизиотомията ме бръснаха. И не, не е било преди 100 години, говорим за 2006та година.

# 1 697
Татяна, доста други майки раждали в Германия писаха, че не са им правили такива екстри. Явно там е изключение, а в бг е правило, има известна разлика, предполагам ще се съгласиш.
А и ти сигурна ли си, че ако беше отказала, щяха да ти ги направят?

# 1 698
Tatjana, разликата е че това за което ти говориш не е масова практика, а се случва само в определени случаи, ако се прецени че има нужда.
Но иначе, не са те държали вързана за леглото, докато дойде момента на раждането и не са ти забранявали да пийнеш и една глътка вода, ако ще и да умираш от жажда, нали?

# 1 699
Tatjana, аз говоря за Южна Германия - по специално Бавария и Баден-Вюртенберг. Вероятно ако се наложи в хода на раждането да се направи епизиотомия, тогава ще те обръснат. Но в БГ го правят още като постърваш в болницата - т.е. стандартна процедура, налага се, не налага се - бръснат. Ама и не ти обясняват защо! А добре, ти си повръщала, но казаха ли ти да не ядеш нищо с часове преди раждането? Аз още не съм раждала, но в списъка с неща, които тръбва да си нося за болницата има храна и напитки за мен, а не за таткото...Което не предполага да ме държат гладна и жадна преди раждането. А за процедурите говоря въз основа на филми и книги за раждането в Германия, които съм гледала, както и разговори с моята лекарка и приятелки, които са раждали тук.

# 1 700
  • в страната на чудесата
много близка моя приятелка роди миналата година в дюселдорф. вагинално, клизма, бръснене, епизиотомия, окситоцин... но предполагам, че само тя и татяна са раждали така в германия. сигурно немците  са искали да се чувстват като у дома си Mr. Green

Последна редакция: чт, 05 ное 2009, 19:20 от mishka_moja

# 1 701
Знаех си че ще бъда нападана. Изцяло съм съгласна с вас, че грубото държание и вързването не е допустимо и трябва да спре незабавно.

Не съм и твърдила, че моето раждане е немски стереотип, че е масово явление. За клизмата не ме питаха. Сигурно нямаше да има проблем ако бях казала че не искам, не знам, за мен не беше проблем да ми я правят.

Не ми изваждайте думите от контекста - отговорих на твърдението на НансиБ, че в Германия НИКОЙ не бръснел и правил клизми, и че в Германия не повръщали по време на раждането. Просто не е вярно.

# 1 702
предполагам, че само тя и татяна са раждали така в германия. сигурно немците  са искали да се чувстват като у дома си Mr. Green

Мне, аз съм си у дома тук. Германка съм.  Mr. Green

Нанси, аз раждах в Ханновер.

# 1 703
Разочарована съм, защото доктора изобщо не е проучил въпроса преди да коментира....
Апропо:
-доста от родилите в България с клизма съобщиха за спонтанно изпускане (въпреки клизмата) по време на раждането. А има и доста случаи (аз лично 2 пъти раждах без клизма и без да се изпускам) в които жени без клизма не "замърсяват" мястото, където предварително е планирано да ги режат... Какъв е смисъла от клизмата тогава? Да се размекне това, което е останало в дебелото черво за да излезе по-лесно в неподходящ момент?
-Напъването, когато раждането се остави да върви само започва спонтанно, мускулатурата на матката напъва само, без съзнателно участие на жената, то е трудно, да не кажа невъзможно да го спреш. И няма никакъв смисъл някой да те учи как.... Знам разликата- при първото ми раждане бях със дирижирани напъни- разликата е огромна! Но нуждата от дирижирани напъни се появява заради пукането на мехур, системката, упойката....
-Пукането на мехур- кой казва че целта е раждането да мине бързо? Защо се пука мехура? Кому е нужно форсиране на раждането?
-Казват, че анестезиолога иска 6 часа преди операцията да не е яла жената- ами това по презумпция е невъзможно да се гарантира, т.к. някои жени ще родят за 1-2-3 часа... И излиза че няма смисъл да се лишават от храна и вода. Също така, всеки знае, че често човек повръща от обезводняване, и именно пиенето на вода често и по малко решава проблема....
-Връзването за монитор означава че жената е принудена да лежи неподвижно на едно легло. Което в пъти увеличава болката и затруднява раждането.

Също така държа да отбележа че и двете ми деца имаха желание да сучат още в първия час след раждането, предполагам че не са чааак такова изключение. И не е редно да се твърди че в МД бебето не се отделя от майката, защото бебетата се дават на майките в най-добрия случай 2 часа след раждането. Т.е. майката пропуска най-прекрасните 2 часа.....

Това са малка част от нещата, които многократно вече се коментираха и преди, именно това е нелогичното в отговора на доц. Сираков...
Реших този път да спестя времето на авторките на петицията и да повторя част от нещата аз...

Последна редакция: чт, 05 ное 2009, 19:22 от yanast

# 1 704
Tatjana, не съм искала да те нападам, съжалявам много ако така си се почувствала.

Просто досега наистина не бях чувала за друга мама, на която да са правили всичките екстри в Германия. В интерес на истина тук съм попадала на доста по-скапани лекари отколкото в БГ, но поне за раждането бях чувала изключително добри коментари. Но добре, след като при теб се е получило, както и при приятелка на mishka_moja, явно екстрите ги има и тук.

Вероятно е така, но съм сигурна, че ако сравним статистиката, в БГ са в пъти повече, дори при случаи, когато не се налага. Това е точно лошото. Нищо няма да ми стане нито от клизмата, нито от бръсненето, но ако не се налага не бих искала системи и връзване за леглото. И не бих искала да ми скачат по корема щото доктора, на който съм си платила, има и друго раждане и не може да ме чака 3-4 часа, та затова да ми каже - има проблем с тоновете на бебето, трябва да го натиснем - защото съм убедена, че в голяма част от случаите става точно така. Иди доказвай после....

# 1 705

Биби много си права, но ако се върнеш назад в дискусията ( и прочетеш петицията) това беше коментирано и доц. Сираков каза, на два пъти, че то в магазина, в институциите, в транспорта и той бил искал човешко отношение, ама няма. Толкоз!

Самураика помня това изказване, но се чудех дали да го коментирам. Мисля, че е повече от ясно, че такива сравнения са немислими. Както има една народна приказка "кой за какво е учил", та така и с докторите. Ако искаха да работят в друг вид обслужваща сфера можеше лесно да го постигнат. Те обаче са направили съзнателен избор да бъдат лекари и трябва да носят отговорноста на тази професия. Знам че понякога е неприятно, трудно се работи с хора, но лекарската професия не е като зарзаватчийската, не може да се обиждат и унижават хората, защото не си в настроение или бързаш да си свършиш работата. Не може да се гледа на пациентите от високо, защото не били учили за лекар и не знаели процедурите та дайте да ги иронизираме и да им се подиграваме. Това че нямаме същоте познания обаче не ни лишава от правото да избираме и именно за да е информиран нашият избор, лекарят е длъжен да обясни всяко едно действие, какво го налага, пооложителните и отрицателните му страни. Иска се цялостно себеотдаване, много компромиси и търпение. Ако човек не е готов на такава саможертва значи просто професията лекар не е подходяща за него.

# 1 706
Понеже нищите ражданията с екстри в Германия, да спомена, че епизиотомията се отрича от акушерките и лекарите. Предпочитат да се оставят да се сцепи сама тъканта, защото зараства по-добре и без белег.
Татяна, такива екстри като твоите се правят в големите болници. Аз бях в малка клиника, само с 20 легла за родилки и там отношението е различно.

# 1 707
Раждах преди 5 месеца в частна клиника.Наистина по време на раждането лекарят ми вика:"Хайде,че имам и друга работа".
Е,това наистина трябва да се промени!

# 1 708
По отношение на коментарите на доц. Сираков - нямам думи, та /колкото и да не обичам/ ще ползвам само емотикони:   Shocked  Crazy Whistling ooooh! Sick Cry

Цитат
"Общото ми впечатление от този раздел е: Петицията звучи, сякаш по-важно за вас е на родилката да и е комфортно, никой и нищо да не я притеснява и ако може – бебето само да си излезе. Това са идеи, извинявайте, на една, бих казал - «лигла». Казвам го директно, с ясното съзнание, че ще ядосам много от вас. Помислете и формулирайте за себе си – какви са Ви приоритетите, какво искате да постигнете и каква цена сте готови да платите за него. (Нямам предвид пари, естествено...). Къде поставяте Вас самата, Вашия комфорт, къде – бебето. Кое е по-важно – Вашият комфорт, удобствата или сигурността за двата живота – Вашия и този на бебето, раждането на живо и здраво бебе ?"

Че не е прочел референциите е по-малкият проблем. Но цитираният абзац говори нещо много по-лошо: г-н доцентът дори не е схванал основното: връзката между комфорта на родилката и доброто (ерго безопасно за бебе/майка) протичане на раждането.

# 1 709
Татяна, такива екстри като твоите се правят в големите болници. Аз бях в малка клиника, само с 20 легла за родилки и там отношението е различно.
http://www.vinzenzkrankenhaus.de/gebhi1a.htm  27 легла за новородени. Голяма болница ли е?   Thinking

Нанси, да, права си - не ми скачаха върху корема за да си идат вкъщи, наистина се налагаше. Дори вдигнаха главната лекарка за да дойде за форцепса, беше 1 през нощта и тя си спеше блажено вкъщи - но беше много любезна когато дойде. Въпреки всичко, което се случи по време на раждането ми (едва ли някоя майка си мечтае за такива екстри), не мога да кажа лоша дума нито за лекарите, нито за болницата.

Какъв е смисъла от клизмата тогава?

Според това, което съм чувала и чела тук в Германия, когато организмът е освободен от храната, бебето по-лесно излизало, имало място. За това и някои жени повръщат по време на раждането - организма прави място за бебето.

Общи условия

Активация на акаунт