Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 150 200
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 1 935
  • София
Аз не зная какъв е този спор, но и в други теми съм изразявала мнението си - че лекар и само лекар може да прецени кое е правилното - ние не сме лекари и не можем да имаме компетентно мнение, когато се засягат изцяло медицински въпроси Peace

Явно не е съвсем така, щом ти дават да подписваш информирано съгласие.
Аз без да съм лекар, мога да имам изисквания какво не искам или пък искам. Например детето ми да си е при мен от самото начало и да не му правят нищо без мое разрешение - това странно ли е?
Друга жена може да не иска епизотомия или да й пукват мехура, може да не иска да й насядат краката и да й разширяват мануално шийката, за което съм чувала, че боли зверски.

Как можеш да знаеш кое е правилно или не, кое е наложително или не и да даваш разрешение, като не си медицинско лице - това питам аз???
Как можеш да си купиш жилище без да си инженер, как можеш да ползваш кола и да я закараш на сервиз без да си автомонтьор? Така и тук. Има и такова животно като "потребител на здравна услуга" и като такъв всеки човек може да се поинтересува и да научи достатъчно, за да знае какво да избере. Най- малкото, лекарят може да му обясни човешки какво и защо се налага, какви ще бъдат последствията и защо.
Жалко е, че представители на една от най- отговорните и хуманни професии се изживяват като властелини на живота и гледат надменно и с пренебрежение пациентите си. Лошо е, че опреш ли до болница в повечето случаи осъзнаваш какво означава да те третират като организъм, а не като човек. Има и такова нещо като оценка на психическите щети след престой в болница и тези щети са налице често и след не много скандални случаи в болница, след обикновен престой, при обикновена ситуация като раждането. Психиатрията е част от медицината и аз подозирам много болници в производство на пациенти за своите колеги /това в кръга на шегата/.

И в случая с естественото раждане въпроса не е какво е редно да се направи, а родилките да могат да избират къде да опитат да родят както искат. Ако всички отхвърлят варианта естествено раждане просто няма възможност за избор, защото където и да отидеш се сблъскваш с едни и същи рутинни практики. Като избрала секцио се радвам, че подобен избор е възможен и се надявам хората с избор за естествено раждане да имат същата възможност да го реализират.

# 1 936
Като си купувам жилище - няма опасност за живота ми и това на бебето ми. Само това ще кажа, че е некоректен пример.
Както секциото, така и вагиналното - са си вид раждане. Аз давам предимство на медицината пред личното ми обогатяване на тая тема. това е. Просто казвам, че не подкрепям нещо, което не е в компетенцията ми.

# 1 937
viliko, ще го кажа по друг начин: С тази Петиция българските жени искат да раждат по начинът, който е установен за правилен и най-малко рисков по света. Наистина ли мислиш, че милионите доктори по света грешат, а нашите бг умници са открили топлата вода?

# 1 938
Там е проблемът - не съм доктор  и не мога да знам кое би било най-добре за мен в подобна ситуация.
Затова се доверявам на специалистите, имам доверие винаги на лекарите, при които съм ходила.

# 1 939
  • София
Като си купувам жилище - няма опасност за живота ми и това на бебето ми. Само това ще кажа, че е некоректен пример.
Как да няма опасност? Ако е нестабилна конструкцията, ако има мухъл, ако е в лош квартал, ако е с лошо изложение, ако го се срути и останете на улицата?
Но да вземем друг пример. Детето ми е недоносено. Една педиатърка препоръчва да му дам сок, когато навърши 40 дни, а друга да го захраня на 6 навършени месеца след нужните изследвания отхвърлящи желязодефицитна анемия. Как избирам кого да послушам? Това е елементарен казус, но в много случаи при тежки диагнози има противоречащи си мнения на специалисти и пак пациента решава. Как го прави? Или с диагноза "ще живееш от 3 до 6 месеца" просто се прибираш и чакаш да умреш?
Не казвам, че пациента разбира колкото лекаря, това е абсурдно, но след като лекаря му обясни какви са вариантите и възможните изходи се предполага, че може да вземе решение. Но трябва да има възможност да избира, а не при предоставен от напредъка в медицината възможен избор да се поставя пред свършен факт. Ако имаше известен процент наистина естествени раждания както е в други страни никой нямаше да спори, предполагам.

# 1 940
  • Варна
Ако в БГ отдавна беше установена практика на подкрепа на активно естествено раждане, нямаше да има такова недоверие към акушер-гинеколозите. Ако аз знаех, че лекарите правят всичко възможно да ме подкрепят да родя естествено и ще прибегнат до интервенция само ако действително има нужда, въобще нямаше да се налага да се обясняваме надълго и нашироко и да му мисля "сега защо иска да ме сложи на система - дали за да му се разкарам от главата или пък наистина бебето трябва да се роди по-скоро".  Тоест с приемането на петицията и самите лекари ще почувстват по-голямо доверие от пациентите си.

А относно психическите травми - някой сериозно ли мисли, че такова дело би могло да бъде заведено и още повече спечелено? Жени с физически травми след раждане не могат да заведат дело, а все пак това е нещо, което по-лесно се доказва.

# 1 941
Ако има мухал и е с лошо изложение - няма да умра, нека не пишем вече простотии  Crazy
Аз вече казах, защо не подкрепям позобно нещо. Съжалявам, ако съм такъв трън в очите ви, но това е моето мнение. Разбирам, че вашето е доста по-различно /и по-опасно според мен/, но факт, хората са различни  Laughing

# 1 942
Добре де, да вземем дребните нещица, за които се говори в петицията, а не за тези, за които не можеш да вземеш решение, понеже не си медицински кадър  Crazy
С какво Millena е застрашила живота на бебето си като е казала да не му дават АМ, защото е склонно към алергия? Точно обратното - в болницата са застрашили здравето му като не са се съобразили с нейното искане, подкрепено с бележка от алерголог! Дали са си му АМ рутинно, защото там така се прави.
С какво е застрашен животът на детето, чиято майка отказва да я обръснат и да й направят клизма? Много животоспасяващи практики са това. На мен лично не ми пука от това, но има жени, за които е страшно унизително.
С какво застрашавам живота на бебето си ако не искам да го ваксинират в първите 12 часа от раждането и стои при мен, вместо в детския кът, където ще си скъсва задника да реве?

# 1 943
...
Затова се доверявам на специалистите, имам доверие винаги на лекарите, при които съм ходила.

Е, дано не ти се налага да влизаш по спешност, защото тогава няма да имаш избор.

# 1 944
  • София
А относно психическите травми - някой сериозно ли мисли, че такова дело би могло да бъде заведено и още повече спечелено? Жени с физически травми след раждане не могат да заведат дело, а все пак това е нещо, което по-лесно се доказва.
Не съм казала такова нещо. Казах, че има такива травми, а не че има кой да ги констатира и да започне дело.  Wink С последното изобщо не съм запозната и не мога да кажа каквото и да е.

Ако има мухал и е с лошо изложение - няма да умра, нека не пишем вече простотии  Crazy
Аз вече казах, защо не подкрепям позобно нещо. Съжалявам, ако съм такъв трън в очите ви, но това е моето мнение. Разбирам, че вашето е доста по-различно /и по-опасно според мен/, но факт, хората са различни  Laughing
Ако има мухъл можеш да умреш като нищо, но това е друга тема, за която е по- добре да прочетеш сама- не му е тук мястото да давам подробности. Ако смяташ да използваш още изрази като "простотии" по отношение на казаното от мен ще избера да не разговаряме. Нямам никакво намерение да търпя подобни грубости, дори и в интернет.

# 1 945
Аз не казвам, е на 100% не съм съгласна с изброеното в петицията. Но има неща, които наистина не мисля, че трябва да са мой избор, затова не я подкрепям.

Именно - по спешност - тогава какъв избор има човек? Никакъв нали. Същото е и ако стане нещо по време на раждането, по спешност, непредвидено, животоспасяваща интервенция и т.н...

Бояна Ламбер - и аз с удоволствие бих спряла разговора с човек, според когото мухъл и лошо изложение са животозастрашаващи.

# 1 946
viliko, петицията дори да се приложи точка по точка както е заявена, тя няма да ти отнеме правото изцяло да се довериш на лекарите си. Можеш спокойно да си отидеш с корема в родилно и да кажеш - ето идвам да раждам, не искам да ме питате как и кога, направете каквото е нужно, за да излезе бебето и да сме живи и здрави и двамата. Това право никой никога няма да може да ти отнеме. Въпросът е, че на другите хора, които искат, им се дава правото на избор да откажат например да им спукат мехура при 5 см разкритие и да ги сложат 3-4 часа на запис на тоново легнали по гръб. Разбира се след като лекарите им обяснят до какво може да доведе този отказ, те се подписват че са известени и лекарите не носят отговорност.

Сега например аз като ходя на рафтинг подписвам винаги документ, че съм запозната с рисковете, минавам на инструктаж какво се прави и какво не, но ако нещо стане, после нямам право да съдя организаторите, те не носят отговорност ако изпадна от лодката и не могат да ме издърпат. По същата логика не може да се държи лекар отговорен ако една жена каже да не й пука мехура, а после се стигне примерно до секцио или форцепс поради неспукването...Само като пример за отговорността.

А предполагам всяка жена, колкото и да иска естествено да роди, ако и обяснят човешки, че има проблем, то тя ще послуша лекарите. Не мисля, че някоя от мамите тук има самочувствието че знае повече от тях. Но лекарите понякога са водени от съвсем други фактори (недостиг на време, чакащи паценти в частния кабинет) и спекулират с това доверие - не всички, но ги има и такива. Ето това трябва да се промени, но то няма да стане с петиция...

# 1 947
... Но има неща, които наистина не мисля, че трябва да са мой избор, затова не я подкрепям ...

Ама тези неща са доказани и на теория и на практика, където се сетиш. Защо и ние да нямаме право да раждаме така, както една французойка напрмиер? Или мислиш, че там докторите са безотговорни и не учат достатъчно?

# 1 948
Их тоя стремеж да сме кат европейците  ooooh!
Вижте, не искам да споря - пишете си петицията, който я подкрепи - браво, но аз не съм от тях. Опитах да обясня защо. Вместо да се опитате да разберете мотивите ми - вие нападате, а очаквате да повярвам аз във вашите. Не че ми пука особено.
Просто спирам  Stop

# 1 949
Аз не казвам, е на 100% не съм съгласна с изброеното в петицията. Но има неща, които наистина не мисля, че трябва да са мой избор, затова не я подкрепям.

Именно - по спешност - тогава какъв избор има човек? Никакъв нали. Същото е и ако стане нещо по време на раждането, по спешност, непредвидено, животоспасяваща интервенция и т.н...
Когато не можеш да решиш, казваш - "Ами както прецените Вие!"
Като не си искаш детето при теб също има решение.

Общи условия

Активация на акаунт