Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 150 200
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 2 580
Ами уж била за активното раждане петицията, ама се прокрадват и такива искания за домашно раждане, да не се ваксинират децата без съгласие на майката...

какъв проблем намираш в това, да не се извършват менипулации, включително ваксини, над детето без да питат майка му? не е ли това законово право на родителите-да определят какво става и какво не става с децата им?

# 2 581
  • la Città Eterna
Браво, Бащатко! Което не променя факта, че конкретния репортаж цели конкретно нещо, нали?!

Предлагам да се чете текста на петицията, ако някой се чуди дали да я подпише или не. Мненията във форума прелитат от тема на тема, но далеч не се отразяват на текста на петицията...

# 2 582
...което показва,че петицията обхваща много проблеми,който трябва да бъдат обсъдени,за да се постигне едно наистина обмислено,премислено и представено пред обществото искане на българската жена.

# 2 583
  • la Città Eterna
Мненията във форума не може да са критерий за обхвата на петицията, защото всеки си пише каквото му хрумне и често се отплесваме във всякакви посоки. Каквото са искали да кажат инициаторите, са го написали кратко и ясно. Във форума често пишат хора, които дори не са чели какво пише във въпросната петиция. Как тогава мнението им да е меродавно относно съдържанието й?!

# 2 584
Бащатко,   bouquet
Това е прекрасно направено предаване, каzва всичко, така както в същност е. Благодаря, не zнаех zа него. Ами иzобщо няма какво да се говори, това е истината.

Нали видяхте, 5 части са  Peace

# 2 585
Да, определено нещата бяха представени "гадно".
Дори наличието на биберон в устата на домашнороденото бебе беше "гадно.
Но при наличието на нов живот, ми минават всякакви позиви за повръщане.
Айде по-кротко с изявленията.
Не можем да сме съдници на начина, по който са избрали да живеят тримата и кучето.
Но можем да имаме мнение за нещо, което сме гледали, нали? Рядко съм крайна, но това беше гадно. И аз съжалявам, че го гледах. При наличието на нов живот, който ще се въргаля на това "място" ми става най- гадно, но всеки има своята участ, дано този нов живот усвои урока на своята.
В случая каква е разликата с раждането в болница? Нали където и да се роди детето пак там ще живее? Не може всички да имаме еднакви финансови възможности, нали?

На репортажа/решенията и начина на живот на тези хора гледам така: ами така са си решили, така си живеят, така си раждат/гледат детето.

# 2 586
  • в страната на чудесата

От отговорност винаги може да се избяга!
Това го е доказала и съвременната ни медицинска система.
.. търсете си парите от здравна каса...

А кой ще е виновен пред себе си? За допускането на безмислени интервенции довели до увреждане!

не ми отговори.
ще приема, че заобикаляш въпроса умишлено. с надежда, че вкъщи нищо не може да стане. и НЕ те попитах за виновен пред себе си, а пред съдебната система.

# 2 587
  • София
Да, определено нещата бяха представени "гадно".
Дори наличието на биберон в устата на домашнороденото бебе беше "гадно.
Но при наличието на нов живот, ми минават всякакви позиви за повръщане.
Айде по-кротко с изявленията.
Не можем да сме съдници на начина, по който са избрали да живеят тримата и кучето.
Но можем да имаме мнение за нещо, което сме гледали, нали? Рядко съм крайна, но това беше гадно. И аз съжалявам, че го гледах. При наличието на нов живот, който ще се въргаля на това "място" ми става най- гадно, но всеки има своята участ, дано този нов живот усвои урока на своята.
В случая каква е разликата с раждането в болница? Нали където и да се роди детето пак там ще живее? Не може всички да имаме еднакви финансови възможности, нали?

На репортажа/решенията и начина на живот на тези хора гледам така: ами така са си решили, така си живеят, така си раждат/гледат детето.

Защо говориш за финансови възможности? Можеше да са богати и да принесат детето в жертва на някоя крайност- пак щеше да е неприятно. 7 годишно дете изпратено да живее само в пансион в Швейцария не е по- малко възмутително.
За болницата си права- вероятно нямаше да има разлика. И, да, разбира се, имат право да си родят и гледат детето както искат, а обществото има право да оцени техния начин според критериите си за хубаво и не- хубаво.

# 2 588
  • Sofia
Защо се абсолютизират правата на родителя да прави с детето каквото си иска?
Ако решат да го отглеждат в клетка пак ли си е тяхно право?
Не сравнявам двете неща, но този принцип на абсолютно право на родителя да си прави каквото иска с детето не го разбирам.
Трябва да има някакви критерии и начини да се преценява кога желанията на родителя вредят на детето и ако не се лъжа такива има в цял свят. И на такива родители не им се разрешава да взимат решения за детето си.

# 2 589

От отговорност винаги може да се избяга!
Това го е доказала и съвременната ни медицинска система.
.. търсете си парите от здравна каса...

А кой ще е виновен пред себе си? За допускането на безмислени интервенции довели до увреждане!

не ми отговори.
ще приема, че заобикаляш въпроса умишлено. с надежда, че вкъщи нищо не може да стане. и НЕ те попитах за виновен пред себе си, а пред съдебната система.

Въпроса медицински ли е или юридически?
И за какъв съд говорим?

Раждането е един естествен процес... поне така пише в учебника за 8-ми клас ... надявам се повечето хора са го прочели
Ходенето по голяма нужда също е естествен процес... какво правим ако баба ми получи инфаркт по време на напън, щото има запек... кой ще отговаря пред съда?

Въпреки малкия процент опасност нещо да се случи, все пак не е изключен. Бедна им е фантазията на майката, бащата,кучето, котката, пингвина как ще ги приеме обществото.
НО... Ако все пак бъде доказано съвсем "умишлено" раждане в къщи (не на път, не от закъсняване и хиляди други причини), а белята е станала, тогава кой отговаря ли?. Жените решили да родят, активно естествено са изгонени от болниците и им е казано да раждат у дома! Както е видно и Швейцарката казва: "Беше ме страх от Болницата". И не раждащите се вкъщи се отричат от лекарите, а лекарите се отричат от тях. Не може да ми твърди че в 21 век не могло да се ражда така... не знаел къде са ги чели къде са ги учили тия работа. Ама то ще ти извадят очите, ама то и СЗО ти го казва.
И ако ми се отдаде такъв казус и някой "беден" доктор ми даде пари да водя дела... без проблем ще осъдя, този който дръзне да подаде иск.

# 2 590
Защо се абсолютизират правата на родителя да прави с детето каквото си иска?
Ако решат да го отглеждат в клетка пак ли си е тяхно право?
Не сравнявам двете неща, но този принцип на абсолютно право на родителя да си прави каквото иска с детето не го разбирам.
Трябва да има някакви критерии и начини да се преценява кога желанията на родителя вредят на детето и ако не се лъжа такива има в цял свят. И на такива родители не им се разрешава да взимат решения за детето си.

#2gunfire Кой има абсолютните права над детето ми?
То според теб да ги взимат децата още в 6-тия месец от корема на майка им и да се грижат те.... как така някаква си майка ще решава кое е добре за  детето и.

Последна редакция: нд, 03 яну 2010, 10:11 от Бащатко

# 2 591
Гледах и аз репортажа за домашното раждане. Новородено, плацента в тенджера и до тях - огромно куче....отвратително! А най-гадното беше натиканото шише в устата на това иначе напълно "натурално" родено бебче.....

# 2 592
  • София
Гледах репортажа без звук и искам да питам в това легло ли е родено бебечето?
Да е живо и здраво!   bouquet
Гадно ми се видя кучето в леглото и тенджерата  Shocked, но мърляви хора е имало винаги и навсякъде. Иначе и аз съм спала на матрак на земята, когато се ожених и бях бременна, но изглеждаше доста различно (чисто и оправено). Не исках да си купуваме легло, харесваше ми да спя на ниско,но мъжът ми реши, че с големия тумбак ставам много трудно от земята.

Ааа, плацентата е била в тенджерата. Аз се питах що подмятат манджата в леглото.  Laughing

# 2 593
  • София
То според теб да ги взимат децата още в 6-тия месец от корема на майка им и да се грижат те.... как така някаква си майка ще решава кое е добре за  детето и.
Идеята май е друга.
Според мен държавата точно в случаите на хахавелки, решили да раждат в седмия месец, за да не им се развали фигурата, трябва да се намеси. И в други случаи, когато има реална опасност за живота на бебето.

# 2 594
  • София
Елица, коментираме домашното раждане на тази жена в темата, но темата изобщо не е за домашно раждане. Активното естествено раждане е напълно приложимо в родилни домове и точно за това е петицията.

Цитат
4. Място за раждане. Да бъде осигурена възможност за избор на мястото за раждане – в родилно отделение, водено от лекар, в родилен център, водено от акушерка или у дома с медицински персонал. Този избор да се уреди законово, да се изгради съответната инфраструктура за минимизиране на риска и да се осигури подготовка на медицинския персонал.

Дано такива да не си намерят медицински персонал и да ги подвеждат под отговорност.

Елица, цитатът е еднозначен. Петицията лобира и за едно законово уредено домашно раждане с минимизиран риск, за каквото има отдавна установени традиции в Европа. Но Алегрина е права - в основата на петицията са практиките на раждането в болница (което е и видимо предвид броя на точките и темите им в текста на петицията)
По отношение на съгласието на родителите за всички процедури - абсолютно стоим зад това. В БГ практиката да не се обяснява на пациента, е изключително разпространена. В болницата родилките често се чувстват натрапници когато задават въпроси за собствените си деца.

Общи условия

Активация на акаунт