Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 147 042
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 3 075
  • София
Цитат
Ще можем да работим самостоятелно единственно ако се приеме наредбата от МЗ.Но това няма да стане скоро,т.к ще трябва да влезе в сила оня чл.17А от ЗЛЗ и тогава чак ще можем да водим ЖК - тя сега е обект и сериозен доход от НЗОК на лекаря
В момента акушерките нямат почти никакви права...  Confused

# 3 076
  • в страната на чудесата
== ти знаеш как стоят нещата с документацията в болниците и кой и как може официално да има достъп до нея, още повече за да прави анализ на ефективността...

Отказа се човекът, защото ще се намалят разходите за консумативи, медикаменти, болничен престой и пр - все неща, които касата плаща. А това което интересува работещите там е личната им заплата и другите им приходи! А те ще пострадат ако жените не са наплашени и готови да платят 1-2-3 хиляди лева за избор на екип, за избор на упойка, на зала, на присъствие на бащата и пр. и пр. Къде е килипира на анестезиолога, ако започнат да се използват традиционни методи за обезполяване и те се прилагат от акушерките?! И защо този човек е прекарал 5-10 години в учене, като въпросните методи се учат за 1 сместър и са също толкова ефективни, но без странични реакции?? Къде са 1500 лв. за уговорено секцио - 1 час от влизането в болницата до влизането обратно в колата?! Иначе спестяването от консумативи, медикементи и болничен престой, дори 50% да бъде е недостатъчно значителен фактор съпоставено с приходите и възможната загуба на приход от уплашени родилки... 

Мег, именно защото знам как стоят нещата с документацията, смятам че подобен анализ е абс. възможен. освен това не е необходимо да се смята конкретно в една болница. това може да го прави екип на инспектората, без въобще да се гледат финансовите документи на болницата Х.

освен това, приходите за болницата са по-големи при намалени разходи по КП.

другите неща не отпадат автоматично ако се започне с активно ест. раждане. онзи, който иска да ражда секцио - пак ще го прави. който желае анестезия - пак ще я има. не разбирам войнственото отношение и отрицание. който желае определен екип - акушерка или лекар или каквото иска - пак ще го прави. друг е въпросът дали тази форма е законна. има доста противоречия - пациентите имат право да избират лекуващ екип, както и той да отказва. (ако не става дума за спешност, де).

# 3 077
 За промяна е нужно много. Много повече от икономическа рентабилност. Трябва да се промени мисленето на раждащите жени, на лекарите, акушерките и обществото. Нужна е информация достъпна за всички. Нужно е да е говори за проблема. Как децата в една държава идват на бял свят е въпрос, който засяга цялото население на тази държава. Или поне би трябвало. Може би някоя политическа партия или движение ще прегърне идеята за активното естествено раждане в България. Ако се случи, ще имат моя глас на следващите избори.

# 3 078
Пратете анализа на здравната каса - като могат да спестят пари, ще ги спестят и ще изискват да ги спестяват.
Намерете най-мързеливия в цялата система да ви помогне (изхождам от поговорката "накарай мързеливия на работа, на ум да те научи")

# 3 079
  • в страната на чудесата
касата плаща Х лева, независимо колко реално епохарчено по въпросната пътека. така че би могла единствено да намали цената. това обаче става с предоговаряне.
мисля, че получателя трябва да е друг.

# 3 080
  • София
Здравейте, момичета! Отдавна подкрепих петицията и редовно чета темата. Днес случайно попаднах на това интервю http://www.puls.bg/health/debate/news_3514.html - I-ва част и http://www.puls.bg/health/debate/news_3515.html - II-ра част. Струва ми се че, има интересни отговори свързани с темата.  Peace

Последна редакция: ср, 17 мар 2010, 15:50 от miyata

# 3 081
Здравейте, искам да ви попитам има ли вече направен някъде списък от конкретни болници в България, в които до голяма степен да се съобразяват с това едно раждане да е естествено и активно. И къде може да го видя? Предполагам в цялата тема е споменавано за такива, но 200 стр е наистина много материал, който бих прочела при повече налично време.

и друг въпрос, кои са т.нар. болници "приятел на бебето"? Живея на 20 км от София.

# 3 082
От опитът досега, най-лесно може да си извоюва активно естествено раждане човек, ако предварително си намери подкрепящ лекар в малка провинциална болница - там е сравтилено спокойно, компромиси с вътрешния ред се правят по-лесно, защото няма много хора, които могат да следят за него. А такъв компромис е да не раждаш на магарето по гръб, а на леглото в каквато искаш поза и да си вземеш бебето веднага - най-много да го дадеш за няколко минути да го премерят и облекат....
Последен пресен пример ми е от Димитровград - без клизма, без бръснене, без абокат, без проверки за разкрите, с едно мерене на тоновете, прекъснато от майката когато й е станало неудобно, следенето на разкритието е било по външни белези, за които методи предварително е говорено с лекарката, майката и баща са били заедно в една самостаятелна стая, без да плащат допълнително, по простта причина че няма наплив, втория и третия етап на раждането са станали в същата тази стая, без каквато и да било намеса от страна на лекарката. Майката е била на 4 крака за втория етап, не е напъвала и никой й е крещял да го прави - лекарката просто е наблюдавала процеса отстрани. Бебето е поставено на гърда веднага, преразвянето на пъпната връв е станало след като е спряла да пулсира...

# 3 083
От опитът досега, най-лесно може да си извоюва активно естествено раждане човек, ако предварително си намери подкрепящ лекар в малка провинциална болница - там е сравтилено спокойно, компромиси с вътрешния ред се правят по-лесно, защото няма много хора, които могат да следят за него. А такъв компромис е да не раждаш на магарето по гръб, а на леглото в каквато искаш поза и да си вземеш бебето веднага - най-много да го дадеш за няколко минути да го премерят и облекат....
Последен пресен пример ми е от Димитровград - без клизма, без бръснене, без абокат, без проверки за разкрите, с едно мерене на тоновете, прекъснато от майката когато й е станало неудобно, следенето на разкритието е било по външни белези, за които методи предварително е говорено с лекарката, майката и баща са били заедно в една самостаятелна стая, без да плащат допълнително, по простта причина че няма наплив, втория и третия етап на раждането са станали в същата тази стая, без каквато и да било намеса от страна на лекарката. Майката е била на 4 крака за втория етап, не е напъвала и никой й е крещял да го прави - лекарката просто е наблюдавала процеса отстрани. Бебето е поставено на гърда веднага, преразвянето на пъпната връв е станало след като е спряла да пулсира...

хм, много добре звучи, а можеш ли да кажеш как се казва въпросната лекарка?

# 3 084
Нещо не схванах дискусията за акушерките. Не искам да обидя никого, но един лекар за да стигне в родилна зала е учил минимум 12 години /висше медицина общ профил + специализация/, а колко години отнема да завършите акушерство?
Не ми се говори и за приемните изпити, които са своеобразно сито на база интелект и мотивация.
Може в някоя друга държава това за акушерките поемащи бременноста от началото до края да е вярно, макар да имам поглед върху раждането в голям брой държави и да не съм чула такова нещо  Rolling Eyes, все пак аз не бих поела риска да не бъда следена от лркар.
Може да има значение и факта, че ако родиш дете с проблеми в Америка, то ще ти е криво, но знаеш, че то ще има пълноценен живот, докато в България не стига че сърцето ти се къса за рожбата ти, не стига целият труд и грижи по болното детенце, ами и борбата с мнението и предрасъдаците на обществото са убийствени.

Може би, ако на акушерките /лично аз смятам, че и на учителите/ повишат драстично заплатите ще има повече кандидати и подбора ще повиши качеството на влизащите и завършващите тази специалност.

# 3 085
  • Paris, France
Нещо не схванах дискусията за акушерките. Не искам да обидя никого, но един лекар за да стигне в родилна зала е учил минимум 12 години /висше медицина общ профил + специализация/, а колко години отнема да завършите акушерство?
Не ми се говори и за приемните изпити, които са своеобразно сито на база интелект и мотивация.

Да, точно затова специалист-гинеколог се намесва само при нужда - форцепс, секцио итн. Така както кардиолог се вика само за проблем а не просто да присъствува на раждането. Нормално протичащо раждане се води от акушерка в повечето англо-говорящи страни, като показателите им за детска и майчина смъртност им и усложнения са по-добри от българските. Ако имам болно гърло не очаквам да ме консултира професор. Същото ако ми вадят сливиците.

Може в някоя друга държава това за акушерките поемащи бременноста от началото до края да е вярно, макар да имам поглед върху раждането в голям брой държави и да не съм чула такова нещо  Rolling Eyes, все пак аз не бих поела риска да не бъда следена от лркар.
- през първата ми бременност ме следеше акушерка и лекар не съм и виждала до спукването на водите. За секциото се наложи да извикат професорка акушер-гинеколог, консултант анестезиолог, професор неонатолог и още двама консултанти неонатолози. През втората бременност акушер-гинеколог ма консултира 4 пъти общо. Изродиха ме акушерка и стажантка. Лекарката дойде да ме поздрави. Никой не отрича нуждата от специалисти а ненужната им намеса. Мит е, че добър лекар може да промени естествения ход на една бременност. Акушерките са достатъчно обучени да реагират адекватно и да те изпратят при специалист - например заради високо кръвно, лоши лабораторни изследвания итн.

# 3 086
Nevena Virolan, от личния си опит не мога да се съглася с теб. Видях какво значи добър ЛЕКАР, който в малките, напълно безобидни признаци, видя големия проблем и мисля, че ако бях в страна  следена от акушерка щях да съм част от една мрачна статистика.

Скоро позната /лекарка/ ми сподели, че много и допаднало лечението в Русия, където пациента не говорел за щяло и нещяло с лекаря. Ако искал нещо да пита/каже на лекаря го предавал на сестрата, а тя преценявала, кое е важно или не. Това също не намирам за нормално. 

# 3 087
  • Най-сетне у дома
Мит е, че добър лекар може да промени естествения ход на една бременност.

Laughing Ще падна от смях, ама през сълзи. И в някои от "цивилизованите" страни, които се цитират като люлки на добрите практики с акушерки и прочее, също смятат така. Затова не изписват лекарства за задържане през първите три месеца, щото природата си знаела работата и отстранявала "дефектните" ембриони. Супер! Добре, че тук не изповядваме този тип цивилизовано отношение и все още тънем в митове, че лекарите нямат отношение към естествения ход на бременността. Иначе и синът ми щеше да е писан в графата "изхвърлен потенциално увреден ембрион" и нямаше сега да се разхожда из стаята, докато пиша това.

Последна редакция: чт, 15 апр 2010, 17:13 от AnMary

# 3 088
Може в някоя друга държава това за акушерките поемащи бременноста от началото до края да е вярно, макар да имам поглед върху раждането в голям брой държави и да не съм чула такова нещо  Rolling Eyes,

Това Е вярно, в Норвегия е така. Не виждам защо го поставяш под съмнение.
Доколко е правилно е друг въпрос.

# 3 089
Сауле дали синът ти се разхожда из стаята благодарение на лекарска и лекарствена намеса или чисто и просто благодарение на Божията воля, ще си остане в сферата на предположенията. Аз пък имам две живи и здрави деца, родени след упорито зацапване и дори прокървяване първите три месеца от двете бременности. Не съм пила абсолютно нищо и освен тестове за следене нивото на хормоните друго не ми е правено. На кой да благодаря за това тогава  newsm78 Не съм съгласна да усмиваме една или друга система, само защото на нас ни се струват неефективни и нестандартни. Аз все едно да припадам от смях всеки път като прочета как тъпчат в БГ с хормони майките при най-малкото зацапване, защото мен не са ме лекували така, а пък имам едно разхождащо се из къщи дете и друго, което е малко още да се разхожда, но ми гука от столчето в съседство  Wink

Общи условия

Активация на акаунт