Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 147 032
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 3 090
Може в някоя друга държава това за акушерките поемащи бременноста от началото до края да е вярно, макар да имам поглед върху раждането в голям брой държави и да не съм чула такова нещо  Rolling Eyes,

Това Е вярно, в Норвегия е така. Не виждам защо го поставяш под съмнение.
Доколко е правилно е друг въпрос.

Да, вярно е - аз така родих дъщеря си, само с помощта на акушерката в болницата!! Имам много приятни спомени, не беше травмиращо и акушерката беше страхотна  Peace И беше активно естествено раждане, без упойки и системи  Peace А и по принцип цялата ми бременност беше следена само от акушерки, при лекар се ходи ако имаш някакъв по-сериозен проблем. Подкрепям петицията и се надявам жените в България да имат възможност да раждат по този начин и в България  Peace

# 3 091
Country life, ще подкрепя Meq в това да говориш с местните лекари. Не се притеснявай от реакциите им. Очаквай лошата реакция та дори подигравка. Все ще има някой разсъждаващ и четящ лекар. Въоръжи се с препоръките на СЗО и със списък от изискванията си, подредени по важност (най-накрая да са тези, които можеш да пренебрегнеш) и действай!!! Успех!!! Не се отказвай!!! Аз имах подготвен такъв списък, бях извадила и 2-3 точки от Хартата за правата на пациента. Срам ме е от мен, че не ги използвах. Разчитах много на това, че знам какво искам, че ще им го казвам поетапно, че съм избрала болница"приятел" на бебето и кърменето - 2-ра градска в София. Сложих кавички на "приятел", защото това не е вярно за съжаление. За съжаление не мога да те насоча към никой (освен, ако Пазарджик не ти е удобно). Страшно много четох преди да се роди бебето ми и ето, вече една година след това продължавам да чета, но пак не мога да препоръчам никой. Само не се отказвай от това, което смяташ, че е добро за теб и бебето ти!!! Имам такава тема тук - "Обръщение-молба към бъдещите майки". На добър час!

# 3 092
Подписах!

# 3 093
Country life, ще подкрепя Meq в това да говориш с местните лекари. Не се притеснявай от реакциите им. Очаквай лошата реакция та дори подигравка. Все ще има някой разсъждаващ и четящ лекар. Въоръжи се с препоръките на СЗО и със списък от изискванията си, подредени по важност (най-накрая да са тези, които можеш да пренебрегнеш) и действай!!! Успех!!! Не се отказвай!!! Аз имах подготвен такъв списък, бях извадила и 2-3 точки от Хартата за правата на пациента. Срам ме е от мен, че не ги използвах. Разчитах много на това, че знам какво искам, че ще им го казвам поетапно, че съм избрала болница"приятел" на бебето и кърменето - 2-ра градска в София. Сложих кавички на "приятел", защото това не е вярно за съжаление. За съжаление не мога да те насоча към никой (освен, ако Пазарджик не ти е удобно). Страшно много четох преди да се роди бебето ми и ето, вече една година след това продължавам да чета, но пак не мога да препоръчам никой. Само не се отказвай от това, което смяташ, че е добро за теб и бебето ти!!! Имам такава тема тук - "Обръщение-молба към бъдещите майки". На добър час!

Diken, защо казваш, че не си доволна от 2ра градска. Аз започнах да се замислям за нея, защото е от т.нар. "болници - приятел на бебето". Мен ме интересува най-вече след раждането бебето да може да е при мен през цялото време, и да не му дават АМ и вода, а да го кърмя. Да ме уведомяват и питат за всичко, което ще се прави на бебето и т.н.

Живея до Костинброд, за съжаление в района не знам за провинциално АГ с родилно, и затова остава София. Има родилно в Своге, но пътя до там е с мнооого завои и това е сложно като вариант (току виж родя по пътя, ако тръгнем след появата на контракции Simple Smile)
 В 17 седмица съм и имам още време да мисля.

# 3 094
Diken, защо казваш, че не си доволна от 2ра градска. Аз започнах да се замислям за нея, защото е от т.нар. "болници - приятел на бебето". Мен ме интересува най-вече след раждането бебето да може да е при мен през цялото време, и да не му дават АМ и вода, а да го кърмя. Да ме уведомяват и питат за всичко, което ще се прави на бебето и т.н.

Живея до Костинброд, за съжаление в района не знам за провинциално АГ с родилно, и затова остава София. Има родилно в Своге, но пътя до там е с мнооого завои и това е сложно като вариант (току виж родя по пътя, ако тръгнем след появата на контракции Simple Smile)

Да те питат?!  Laughing
Където и да било в държавна болница ми звучи невъзможно, а пък за Втора Градска, направо сюрреалистично.
И като не се сещаш за Родилно в Костинброд, а до Своге са ти много завоите, давай все направо по Околовръстното, след това малко вдясно и си точно в Първа Частна АГ "Райна Княгиня".  Wink
И бебето ще е нон стоп с теб, и вариантът някой да те пита какво искаш, е в пъти по- голям.
Успех!

# 3 095
  • София

И аз там родих. Единственото, което ми хареса, е, че бебето си беше при мен и дори ваксините му биха пред мен. (та му оставиха една игла до очите #Cussing out). Иначе - пукане на води, система, монитор, лежане по гръб, епизиотомия, крясъци, че не напъвам, след като окситоцина ме изтощи от болка... пълна програма. Confused

# 3 096

Да те питат?!  Laughing
Където и да било в държавна болница ми звучи невъзможно, а пък за Втора Градска, направо сюрреалистично.
И като не се сещаш за Родилно в Костинброд, а до Своге са ти много завоите, давай все направо по Околовръстното, след това малко вдясно и си точно в Първа Частна АГ "Райна Княгиня".  Wink
И бебето ще е нон стоп с теб, и вариантът някой да те пита какво искаш, е в пъти по- голям.
Успех!

о, не, мерси, предния път като щях да раждам ги бях избрала тях (АГ "Райна Княгиня") първоначално, обаче като отидох да се запознаем и така нататък, ми казаха няма начин, ти си за секцио, бебето е странично, това няколко седмици преди термина. Искаха още тогава да определим дата за секциото. И ние бегом, да ни няма. Родих в друга болница нормално, бебето все пак се намести до термина.

# 3 097
о, не, мерси, предния път като щях да раждам ги бях избрала тях (АГ "Райна Княгиня") първоначално, обаче като отидох да се запознаем и така нататък, ми казаха няма начин, ти си за секцио, бебето е странично, това няколко седмици преди термина. Искаха още тогава да определим дата за секциото. И ние бегом, да ни няма. Родих в друга болница нормално, бебето все пак се намести до термина.

Ами, в такъв случай съжалявам, но пък и Втора Градска определено не е болницата, в която ще ти позволят да предявяваш претенции.

# 3 098

Ами, в такъв случай съжалявам, но пък и Втора Градска определено не е болницата, в която ще ти позволят да предявяваш претенции.

е, поне е хубаво, че правят секцио само в краен случай, доколкото прочетох поне от няколко места.

Иначе в БГ сме на това дередже, понеже масово и лекари и пациенти си мислят, че това да взимаш решения за здравето си, и за раждането, е проява на "претенции". Това го казвам за случаите, когато нещата протичат нормално и без проблеми. Още по-малко бих нарекла това да искаш да избегнеш (ако е възможно) секциото проява на претенция.

# 3 099
Иначе в БГ сме на това дередже, понеже масово и лекари и пациенти си мислят, че това да взимаш решения за здравето си, и за раждането, е проява на "претенции". Това го казвам за случаите, когато нещата протичат нормално и без проблеми. Още по-малко бих нарекла това да искаш да избегнеш (ако е възможно) секциото проява на претенция.

Не става дума за това, как би го нарекла ти или как бих го нарекла аз.
Казвам ти какво ще получиш там, като отношение, ако искаш това или онова.
С две думи: "Претенциите у вас, вдигай краката и напъвай!"
Сега разбра ли ме?

# 3 100
Да. Във 2-ра градска подкрепят естественото раждане - причина 1-ва за избора ми. 2-ра причина - приза "Приятел на бебето и кърменето". 3-та - бебето е при мен през цялото време. 4-та - най-близо ми е. Това бяха достатъчни причини, за да избера тази болница. Ще разкажа накратко всичко: Изчакаха ме 11 дена да пренося (май не навсякъде биха чакали толкова). Искат пробно да ми пуснат окситоцин. Аз го отказвам. Завеждащия патол. бремен. д-р Угрински ми крещя в коридора (докато се хранихме всички жени там) като полудял. Изобщо не ме остави да аргументирам отказа си. После акушерка ми каза, добронамерено: "Като си дошла тук, ще спазваш нашите правила!". Приех. 3 ч. вървя системата. Раждането започна на другия ден. Крещя ми после в предродилна една акушерка като отказах да подпиша информираното съгласие. Държа да подчертая, че поведението ми беше през цялото време повече от примерно. Страхувах се от тях та, затова бях много, много внимателна. Подписах. Крещяха ми да напъвам, а аз исках да изчакам естествения напън след като вече главичката беше навън. Абсурд. Та напънах по тяхна воля. Бебчето изплака, а те взеха да му бъркат с гадния маркуч в устичката и да й пречат да си плаче. Добре, де, аспирация нали се налага, ако не е изплакало?! Не се замислят май. Нищо не казах. Помолих ги - "Дайте ми я" - "Ама, как ще ти я дам??? Виж я каква е мръсна!!!" Настоявах. Подадоха ми я за секунда -две (напълно недостатъчно, за да я почувствам и тя мен). Увиха я. "Дайте ми я да засуче" - "Не може. В отделението ще ти я дадем". Та две прекрасни момичета, стажантки тайно ми я подадоха в еднин кратък момент, докато в залата нямаше никой друг. Преди това - д-р Христов с погнусата му към " мръсните ми кървави" ръце, които неволно го докоснаха вгорчи тежко този толкова красив момент в живота ми. И сега изпитвам силна болка като се сетя. Глупаво е, ама ... на. Иска ми се някой ден да го разбере той това. После разбрах и други лоши неща за него. Д-р Миков се държа през цялото време добре с мен освен, когато цялата ми мускулатура инстиктивно се сви от болката, причинена от неговия бод без упойка, без предупреждение. Каза, че ще направи един шев (после станаха два) без упойка, но не ме предупреди в момента, за да избегна свиването. Развика ми се грозно, че иглата му щяла да остане вътре. Изведоха ме в коридора. Чувам бебето ми плаче. Молех ги, ревах като магаре " Дайте ми я" - "А, след 6 часа, като си починеш ще ти я дадем". Плудях. Наистина. Побърках ги и тях, та ми я дадоха след 3 ч. и половина. По време на престоя ми беше кошмар: условията, арогантността им (че и на санитарките), кърмата ми не слиза (веднага като се прибрах тръгна) 4 дена, държат ме там "насила", защото касата нямало да им изплати грижите по нас, ако стоя по-малко. Леле, как ги молих... Всяка сутрин вземаха бебчетата да ги изкъпят и ги водиха с бутилка вода. Аз не й давах от нея и никой не ми е настоявал. АМ нямаше.
Та, това е. Но искам да ти кажа, Country life, че в крайна сметка, слушайки/четейки как е по другите болници - явно е бил най-подходящия избор. Сега е ремонтирано цялото отделение. Ако преди да започне раждането им кажеш колко държиш на това или онова, но спокойно и твърдо, мисля, че няма да има проблем. Аз бях питала няколко дена преди раждането (ходих 2 пъти на тонове там нарочно, да ги видя и екип, и обстановка - хареса ми всичко) един доктор там (много симпатичен със сини очи, някъде 65-ти набор - Недков, Ненков май нещо подобно) и той ми каза, че да, бебето го подават веднага да засуче, да, бебето е през цялото време с майката (не ми спомена за тези пусти 6 часа). Май той е свестния там. Интересен факт е, че преди седмица се запознах с докторката, която е издействала приза за приятел на бебето. Но сега не е в родилно. Усетих ясно, че я заболя като й казах, че не са ми я дали да засуче. Пак ти казвам, ако категорично им кажеш, че го искаш веднага след раждането и за това си избрала тази болница, мисля, че ще се съобразят. За тези 6 часа, които съм абсолютно убедена, че са сташно важни за бебето - не знам дали ще се споразумееш. Първите две бебечета ми се се родиха в Щатите. Не бяха отделяни от мен и за минута. Повярвай ми!!! "Трябва да си починеш" ми казват тук. Аз знам как се чувствам, нали?! Опитай, защо не. Иначе гледах предаване, в което една родилка е родила дори активно в Токуда при д-р Попова. Токуда и ми е скъпа и далече.

Последна редакция: вт, 18 май 2010, 03:38 от diken

# 3 101
diken, много тъжно ми стана от разказа ти... вече дори не ме впечатлява неимоверната грубост на персонала на болниците към най-уязвимите - родилки и бебета - просто ми е гадно... много, много гадно... но и съм щастлива, че винаги има и друг избор, колкото и невзрачен и невъзможен да изглежда - все пак го има... Вече нямам надежда за промяна в болниците, но тази ми за промяната извън болниците расте със всеки изминал ден!

# 3 102
И преди съм го казвала, и пак ще го кажа - тая тъпа, загубена болница - Втора Градска, си "живее" в началото на миналия век и май никога няма да мръдне от там!  Tired

# 3 103
  • София
diken, много тъжно ми стана от разказа ти... вече дори не ме впечатлява неимоверната грубост на персонала на болниците към най-уязвимите - родилки и бебета - просто ми е гадно... много, много гадно... но и съм щастлива, че винаги има и друг избор, колкото и невзрачен и невъзможен да изглежда - все пак го има... Вече нямам надежда за промяна в болниците, но тази ми за промяната извън болниците расте със всеки изминал ден!

Означава ли това, че има надежда скоро да се открие нормален родилен дом извън системата на инквизицията?

# 3 104

Meg!, нещо не те разбрах, какво имаш предвид под друг избор? За домашно раждане ли говориш? Защото при условие, че е незаконно акушерка да участва и да ти помага, това ми се вижда твърде сложен и деликатен избор, който не знам дали е разумно да се направи в България, на сегашния етап.
Но никак не съм против на домашно раждане в условията, за които сме чели в чужбина - където това се прави напълно планирано с акушерка, която те е наблюдавала, наясно е, че няма проблеми. И разбира се има и измислен вариант за "ако нещо тръгне на зле", да те закарат в болницата и т.н. Даже звучи страхотно как го правят там - в чужбина ...

Общи условия

Активация на акаунт