Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 149 849
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 330
  • Sofia
Извинявам се! Промених си поста Peace

# 331
Всъщност, наясно или не, човек няма шанс да се откаже от именно тези две конкретни манипулации в така поднесеното информирано съгласие.

NBM, това

Именно, нали и аз това казвам. 99% процента не са лекари и ако предварително не са говорили с лекар и обсъдили всички казуси просто не мога да си представя как това ще стане когато отиват за раждане

е една от причините да имаме точка 3 в петицията, а именно:

Цитат
3. План за раждане и информирано съгласие. Да бъде възприета практиката за изготвяне на план за раждането, в който родителите да вземат решения по редица въпроси още преди постъпване в родилното отделение. Информираното съгласие да стане част от документите за постъпване в родилно отделение, издавани от лекаря, следил бременността, така че родилката да се е запознала задълбочено и спокойно с него. Всички отклонения от нормалния процес на бременността, раждането и следродилния период, необходимостта и рисковете на предлаганите медицински интервенции (вкл. тестове и наблюдение) да бъдат подробно разяснявани, за да могат бъдещите родители да бъдат активна страна във взимането на решенията, които ги касаят и да могат информирано да поемат отговорността за тях [1],[6],[20]. Всички процедури (ваксини, антибиотици, вземане на кръв за различни тестове и др.), които трябва да се направят на бебето, да бъдат разяснявани на майката и да не бъдат извършвани без нейното съгласие [1],[6].

И ако ти искаш да се довериш на лекаря си и да се оставиш изцяло в неговите ръце, не виждам какво ти пречи да го направиш, нито в момента, нито ако някога се изпълнят нашите искания. Почна да ми се губи нишката какво точно се опитваш да кажеш и покажеш.

# 332
Някой попита в кои страни е разрешено домашното раждане  Laughing
Объркана е формулировката - май има няколко страни където е забранено, НО, кажете ми моля как естествен процес като раждането или смъртта може да се планира?!?!? Това е като да е забранено да умреш на обществено място - просто не е изпълнимо! В България домашното раждане е не само разрешено, но сперед сега действащия Закон за гражданската регистрация и формуляра "Съобщение за раждане", първата опция е именно раждането в дома  Laughing
Това обаче няма нищо общо с петицията - и сега можеш да си родиш у дома без грам проблем, петицията просто иска да се попълнят законовите дупки, които в момента пречат на акушерки да присъстват.

# 333
као цяло ми хареса идеята ама ако имам нужда от секцио и доктора да ми каже съжалявам ама сме надвишили 15те% някак не се вързва
Ами по-вероятно е сега да ти се случи такова нещо, защото министерството на здраеопазването спуска ограничение от някакви проценти, които са различни за различните болници, НО нищо не споменава за промяна на лекарските практики в аг-отделенията. Което за пореден път показва какви идоти взимат решения вместо нас.
пп: доста жени избират секцио, тъкмо защото се опасяват, че иначе ще им направят епизотомия и ще вадят бебето с форцепс или вакуум. От познатите ми, които са раждали естествено в последните 10 години, само на една не са и приложили нито едно от тия неща, но пък са и слагали система за ускоряване на процеса. Не познавам жена, която да е родила без никаква намеса.

Последна редакция: пт, 31 окт 2008, 13:51 от Янечек

# 334
... петицията просто иска да се попълнят законовите дупки, които в момента пречат на акушерки да присъстват.
   Мисля, че освен това, пречат и дупки в квалификацията - просто акушерката в България
не е това, което е акушерката в Холандия или Германия - различават се по умения и права.
   Проверих за неасистираното домашно раждане в Германия - законово носиш наказателна
отговорност, ако бебето има увреждания или почине вследствие на това (формуляри не се
подписват). Но едва ли са много жените, които ще го направят, при положение, че съществува
адекватна акушерска грижа.

# 335
  • Sofia
И ако ти искаш да се довериш на лекаря си и да се оставиш изцяло в неговите ръце, не виждам какво ти пречи да го направиш, нито в момента, нито ако някога се изпълнят нашите искания. Почна да ми се губи нишката какво точно се опитваш да кажеш и покажеш.

Ами ето, дано стане по-ясно:
1. Не виждам какъв е проблема и в момента да обсъдиш раждането предварително с лекаря си. Какво значение има, че няма писмен план по въпроса, на мен и устен такъв ми е достатъчен. Обаче виждам проблем тези обсъждания да са задължителни при постъпване за раждане. Една раждаща жена в общия случай не може да възприеме и направи обективно решение в такъв момент. Информацията е достатъчно объркана и за тези, които имат време да помислят (като мен например), какво остава да го мислиш с контракции.
2. Точно и аз щях да напиша като по-горният пост- не виждам и какъв е проблемът да родиш вкъщи в момента. Колко родилки не успяват да стигнат до болницата? Ако някой много държи може да го реализира и сега. Кой ще знае дали умишлено не си стигнала до болницата или не? Но нямам нищо против да се разреши. Казах си и мнението за този вид раждане по-горе.
3. Ако много държиш и сега можеш да предявиш претенции към това, което подписваш. В Токуда, точно където и Котка Марта е раждала има наистина доста съгласия (отделни), които подписваш. Можеш да се поинтересуваш предварително дали можеш да откажеш някое от тях и какво следва от това.
4. Против съм дефиниране на проценти по въпроса.

В този смисъл: част от точките на петицията подкрепям (никъде не съм казала, че съм изцяло против нея). Нека има и писмен план, щом това ще успокои родилките. Част от точките ме притесняват. Споделих си притесненията по-горе.

# 336
Благодаря за пояснението. Нужно беше. Сега:

1. Пречи отношението на докторите, както и много зависи от това какво искаш да обсъждаш. Ако си на безплатна консултация, шансовете са минимални, независимо от темата. Ако си на платена - можеш да обсъждаш планиране на секцио, индуциране, упойки и други, но в момента, в който почнеш да обсъждаш, че искаш да раждаш немедикаментозно - почват да те гледат лошо и да ти обясняват как ще мъчиш бебето и себе си, което е, най-малкото некоректно.

2. Само едно от исканията в петицията касае раждането вкъщи, и то касае най-вече възможността това да става в присъствие на акушерка, което определено не е разрешено в момента.

3. Можеш да предявиш претенции, но резултатът от тези претенции е, че почват да се държат с тебе като с животно. Правото на информиран отказ означава докторите да уважат и се съобразят с решението ти, а не да те тъпчат и мачкат поради него, или да отказват да се занимават с теб.

4. Отказвам повече да коментирам процентите и 'дефинирането' им.

Това по повод притесненията ти.

# 337
Добре де, Котке Марта, ти като си лекар, представи си ситуация.Идва при тебе, да речем, информирана родилка.Чела де що чела из интернет и прочее за раждането и отказва да подписва всякакви документи за манипулации върху нея. Обаче, примерно, бебето е много голямо и настъпва някакъв проблем с излизането му. Тогава как се действа в такива случаи, ако родилката е отказала всякаква медикаментозна и инструментална намеса?

# 338
NBM, превърнах се на латерна, затова потретвам:

Разбира се, раждането може да бъде доста екстремно преживяване и затова всичко това трябва да се случи предварително, да е обсъдено и лекар и родилка да имат план за действие, с който и двамата да се чувстват уверени и спокойни. Ама това означава някой да ти отдели час-два-пет от скъпоценното си време по време на бременността още, да ти изслуша страховете и желанията и да те запомни, а не да иска да те претупа на конвейр.

и

вива–нова - нали съм обяснила, че майката се запознава с цялото протичане на раждането предварително, още на ЖК, има си birth plan, обсъжда всички евентуални усложнения/рискове с наблюдаващата акушерка/лекар.

Добре де, Котке Марта, ти като си лекар, представи си ситуация.Идва при тебе, да речем, информирана родилка.Чела де що чела из интернет и прочее за раждането и отказва да подписва всякакви документи за манипулации върху нея. Обаче, примерно, бебето е много голямо и настъпва някакъв проблем с излизането му. Тогава как се действа в такива случаи, ако родилката е отказала всякаква медикаментозна и инструментална намеса?

Ако при мен дойде родилка, нещата ще протекат по следния начин:
Ще обсъдим всичко, което се случва по време на раждането - първо физиологичния процес във всичките му фази, след това възможните усложнения, ще обсъдим нейната конкретна сируация и предпоставки за нормално или оперативно раждане. Аз ще изслушам нейните представи и желания и ще говорим за тях. След това ще й обясня какво би могло да се обърка и какви интервенции биха могли да се наложат в такъв случай. Ще я уверя, че ще действам в разрез с изричните й желания единствено и само в случай на медицинска спешност, ако няма такъв, ще обсъждаме заедно всяка евентуална интервенция. След това аз ще разпиша нейния birth plan, а тя моето информирано съгласие и те уверявам, че ще ми се наложи да прибягвам до груба намеса изключително рядко.

Това е качествено медицинско обслужване. Държавата е длъжна да го осигури. (Т.е. достатъчно персонал и достатъчно време, както и съответното обучение.)

# 339
Котката Марта , прииска ми се да родя при теб втория път  Hug  Дано петицията постигне нещо и лекарите като теб  станат повече  Simple Smile

# 340
Котката Марта , прииска ми се да родя при теб втория път  Hug  Дано петицията постигне нещо и лекарите като теб да станат повече  Simple Smile

E, аз не съм АГ и това горното е чисто хипотетично - така би трябвало да бъде Wink
Всъщност имах голямо желание за АГ, но стажът в България ме отказа...

Въпросът е, че е възможно. Виждала съм го с очите си. затова си заслужава да се борим! Simple Smile

# 341
Вярвам, че ще успеем  Simple Smile въпреки скептицизма на някой дами  Peace

# 342
И аз искрено се надявам нещата да се променят. Макар че тя цялата ни държава подлежи на ревизия Close, все отнякъде трябва да се тръгне Peace

# 343
  • Sofia
Добре де, петицията хубаво. Обаче не ви ли се струва, че има по-бърз начин нещата да се променят, ако целта е добро медицинско обслужване.
Искам да кажа първо, че аз от моята лекарка съм изключително доволна и всичко, което ме притесняваше и с което поисках да се съобрази беше изпълнено. ОБАЧЕ много внимателно си избрах лекарката.
Та хубаво, много майки явно нямат този късмет. Ето, чета дори и в темата за Токуда. Има фрапиращи разкази. За другите болници да не говорим. Всеки път като прочета такъв разказ питам - на кого се оплакахте? И нито една мама не се е оплакала никъде. Нямало смисъл. Е как всички разбраха, че няма смисъл без да пробват? И извинявам се, че ако погрешно съм разбрала, но ми се струва, че и голяма част от подкрепящите петицията също не са направили дори опит да поискат това, за което пишат. Не с петиция в нета, а с реално оплакване към ръководствата на болниците. Не ви ли се струва, че на болницата хич не и пука за някаква си петиция в нета, но ако всеки ден по 10 жени се оплакват за липсата на информираност и изискват такава на болницата все в един момент може и да хрумне да подобри нещата?

# 344
NBM, проблемът е не само, че никой не те информира. Методиката е стара, мед. практики са порочни, но продължават да се предават на поколение след поколение лекари. СССР отдавна умря, но призракът й още витае...
Но си права - трябва да валят оплаквания при шефовете на болниците!

Общи условия

Активация на акаунт