Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 149 822
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 480
Ех, браво момичета. Може би има шанс нещата да се променят като има толкова жени които са надъхани за подобряване на ситуацията. Продължавайте, и не се съмнявайте че си струва и ще има ефект рано или късно.

Цитат на: dune
Kоя от вас дами реШи и по какъв на4ин, 4е това са "ненормални" интервенции: окситоцин, епизиотомия и т.н
Те не са го решили, а е ДОКАЗАНО, че епизиотомите не са нужни, а окситоцина трябва да се избягва освен в отделни случаи когато е животоспасяващ. Проучванията са дадени в края на петицията.

просто навън този манталитет се изпарява като забременееш още, защото лекарите те поставят на точното място още в зародиш - това може, това не. и толкоз. ако не ми е харесвало, самолети - бол.
В моят "навън" това не е ситуацията. Лекарите като цяло имат уважение към пациентите си и в никакъв случай не са ме слагали на мястото ми. И хората са свободни да отказват процедури. Както казах преди, това не е докарало до какафонии по болниците или някаква си анархия.

Но хайде да стигнем до момента в който Българската жена има прекалено много права за себе си и децата си, пък тогава ще го мислим. Няма такава държава още, та със сигурност не е проблем с който ще се сблъскваме в близкото бъдеще.

# 481
А вие какво точно целяхте? Да си пуснете петиция и да си я подписвате тихо ли? Наистина ли това е целта?

Ами не, никой не е очаквал и искал това. Но аз лично, а и още няколко човека около няколко десетки пъти пишем едни и същи неща. Ти стигна до прозрението за секциото по избор някъде на миналата страница, пък то е подробно дискутирано още в началото на темата... Това малко разсейва и създава усещането, че се въртим в кръг...
Та в този смисъл това, което става в темата аз не бих го нарекла дискусия. В дискусията има различни гледни точки и факти! Това рядко се вижда тук, в тази тема.
И да, няколко човека в темата казват, че всичко си е наред  ooooh!

# 482
Това, че всичко НЕ е наред е направо очевадно и ако някой не го разбира, е защото не иска да го разбере.

Ако нашият опит се приема от някои като субективен, частен случай или изключение, то поне да си направи труда да следи новите по темата и тогава да се притеснява какво ще се случи, ако ...

# 483
  • София
Искам да кажа, че от петицията и темата има особено голям смисъл за българките въобще!
Преди да прочета тук, си мислех, че всички отвратителни процедури, приложени на мен и на моето дете са нормални и професионални!
Но благодаря на Форума, петицията и момичетата, че ми отвориха очите!
Всяко човешко същество има право на достъп до информация, още повече, когато се касае за здравето ни и здравето на децата ни!
Не трябва да позволяваме да се отнасят с нас, родилките, като с безсловесен добитък!
Всъщност, като гледам по Дискавъри, с раждащите крави се отнасят по-добре!

# 484
Те не са го решили, а е ДОКАЗАНО, че епизиотомите не са нужни, 
Е, стига сега...
Това, че се правят когато трябва и когато не трябва е неоспорим факт. Но това съвсем не означава, че в редки случаи не е по - добре да те резнат, отколкото да се разцепиш неконтролируемо. В това пък можеш да си убедена. Но, пак казвам - само в редки случаи.  Peace

# 485
Смисълът на занятието е изобщо да не се цепиш или това да е по-скоро изключение.

# 486
   Ами да, има техники за еластичност на перинеума, освен това,
по-лесно зараства разкъсана, а не срязана плът. Техниките са
изпитани от мен лично и със стопроцентов ефект. Simple Smile

# 487
Смисълът на занятието е изобщо да не се цепиш или това да е по-скоро изключение.
Именно! И работата на ЖК е да те научат какво да правиш за този ефект преди раждането, а работата на акушерките е да направят каквото е необходимо (пр. поддържане с топли компреси) по време на раждането. Аз сама си свъших тази работа и си седнах спокойно на д-то веднага след като бебето излезе от мен.
Но с крясъци "НАПЪВАЙ", "скачане" по корема и пр. няма как да не се получи разкъсване... И да, доказано е от изследвания (мисля, че петицията цитира някои от тях), ако не аз лично ще "бръкна" в събраните от Хенси Гоър (който се съмнява дали дамата е достатъчно компетентна, да пусне Гугъл Wink)източници, за да цитирам изследванията, че разкъсванията са за предпочитане пред рязането от гледна точка на степента на нараняване, скоростта на зарастване и общия предизвикан дискомфорт за майката. ЕПЗ има едно единствено предимство и това е  когато бебето трябва да излезе възможно най-скоро. Предимството е само по отношение на детето и то в доказани с изследвания 5% от всички вагинални раждания (тук се включват и такива с форцепс и вакум); за майката предимства няма! Дори твърденията, че така се предпазва жената от пролапс на тазово дъно бяха опровергани след като поколението преди нас (т.е. нашите майки) всички носят белези от ЕПЗ, но промяна в ръска от пролапс няма!

# 488
..... (който се съмнява дали дамата е достатъчно компетентна, да пусне Гугъл Wink ....
Коя дама имаш предвид, извинявай ?

# 489
# 490
Подписах Simple Smile

# 491
...Но с крясъци "НАПЪВАЙ", "скачане" по корема и пр. няма как да не се получи разкъсване...   
Ще ти кажа, че и двамата ми сина ги раждах при една и съща жена - "моята си акушерка". Първият път родих само в присъствието на нея и на една нейна приятелка - акушерка. Докторката хич не я интересуваше, че аз съм се сетила да раждам в 02.00ч. през нощта. Това за нея не беше повод да си наруши съня. От което аз, разбира се съм изключително доволна. Няма "Напъвай", няма скачане по корема. Видях как синът ми излезе от мен, после как излезе и плацентата и въобще всичко, което една жена може да иска от раждането. Като през цялото време имах до себе си една повече приятелка,  отколкото акушерка. Да не ви занимавам с подробности, но във връзка с темата да кажа - нямах нито един шев.  Сега, с третото ми дете, естествено, че пак раждах при "моята си акушерка", само с тази разлика, че навръх Нова Година се изсипа едва ли не цялото отделение да види коя е тази лудата, дето пристига с пълно разкритие и ще роди бебето, още преди да са я приели. Та родих си аз пак по същия начин, без викове, без тормоз - все едно, че раждаш с помощта на най - близката ти приятелка. Е, да, но този път бебето беше по - голямо и мааалко ме разкъса. Докторът (прави му чест) каза:"Предпочитам да зашия една разкъсана л...я, отколкото един грозно срязан белег". В крайна сметка реши, че имам нужда от 2 шева, не само от един, защото "ТЯ" трябвало да изглежда добре като я погледне човек.  hahaha
Все едно аз заставам на Лъвов мост и я предлагам на минувачите да й се насладят колко е красива...  Whistling
Както и да е, стана дълго, но исках да ви кажа, че всичко си зависи от ситуацията и от нищо друго. Каквото е писано, това ще стане....

# 492
Те не са го решили, а е ДОКАЗАНО, че епизиотомите не са нужни, а окситоцина трябва да се избягва освен в отделни случаи когато е животоспасяващ. Проучванията са дадени в края на петицията.

Дори смея да твърдя, че окситоцинът точно почти никога не е животоспасяващ, защото стигне ли се до такава спешност, окситоцинът няма да ти свърши работа. Понякога се налага и се прилага и в други държави, но след внимателно обмисляне и претегляне на про/контра. Освен това за индукция на раждане простагландинът е по-щадящ и води до по-малко секции в последствие. В общи линии (особено в родната действителност) окситоцинът води до много повече оперативни интервенции, отколкото до нормални родоразрешения в крайна сметка.

Джуличка, не виждаш ли, че си по-скоро изключението от правилото? А и за благото на българските родилки, би могла да споделиш коя е "твоята акушерка", за да имат повече майки възможност да раждат човешки.

Иначе аз смятам, че най-доброто, което може да се направи, е да пристигнеш с пълно разкритие, ако ти стиска.

# 493
  • София
И да, доказано е от изследвания (мисля, че петицията цитира някои от тях), ако не аз лично ще "бръкна" в събраните от Хенси Гоър (който се съмнява дали дамата е достатъчно компетентна, да пусне Гугъл Wink)източници, за да цитирам изследванията, че разкъсванията са за предпочитане пред рязането от гледна точка на степента на нараняване, скоростта на зарастване и общия предизвикан дискомфорт за майката....
Точно така! Още нещо - епизиотомията по дефолт е 2-ра степен разрез (включва разрез на мускула), a много от спонтанните разкъсвания засягат само кожата. Д-р Сиърс добре го описва: " Кога е по-вероятно разкъсването на един плат да е по-голямо при опиване- когато сме направили малък разрез или когато платът е цял?"
Личен опит:
1во бебе 2950 + епизиотомия - много кофти възстановителен период
2ро бебе 4150 без епи - 2 шева, на 2-рия ден не ги усещах.

# 494
Коте, аз малко след като родих ми се дигна зверски кръвното. Измериха ми го след като мина пристъпа -15, не ми се мисли колко е било преди това.
Все си мисля, че е от окситоцина. Възможно ли е това ?

Общи условия

Активация на акаунт