Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 146 767
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 690
Подкрепих петицията отдавна, но едва сега прочетох темата. Много време ми отне, но я прочетох цялата и ми беше истински интересно. Зарадвах се, че противниците (които даже не са и истински противници, а по-скоро нежелаещи да се задълбочат в същината на проблема), писали в темата, не са толкова много, колкото очаквах. Това означава, че или на останалите не им се пише, или пък (дай, Боже) петицията е дала повод за размисъл у тях.Simple Smile
Родих и двете си деца "нормално". Ако под "нормално" има предвид предизвиканото ми първо раждане и издирижираното ми второ раждане (което имаше голям шанс да е истински нормално, но не би...). С първата ми бременност нищо не беше нормално, така че накрая, когато трябваше преждевременно да се роди бебето, нямах време да обмислям тактики и стратегии как да родя, но слава Богу, макар и предизвикано, не беше твърде измъчено. С второто ми раждане обаче много исках нещата да са по-спокойни. Затова и много държах съпругът ми да е с мен. За съжаление обаче, лекарката, която избрах да наблюдава бременността ми, беше стажант и твърде малко зависеше от нея в родилна зала. Въпреки това в предварителните ни разговори за раждането, я бях предупредила, че не искам индукция и по възможност искам колкото се може по-малко интервенции. Тя наистина се постара да ми спести каквото може, но въпреки всичко нищо активно нямаше в раждането ми.Sad Това, което ми спести най-много, беше отиването ми с почти пълно разкритие в болницата. Просто си стоях почти до последно у дома. Не, че това ми спести клизмата или нещо от подготвителните процедури, но заедно с подкрепата от лекарката ми, окситоцинът ми го сложиха наистина съвсем съвсем накрая. А защо беше нужен, нямам никакво обяснение - силни, чести контракции, напъни и т.н. и все пак - окситоцин!  #Crazy После вече стана гадно - дойдоха купища хора, всеки даваше акъл, няма какво да ви обяснявам - ясна ви е картинката. И наистина, единственото нещо, което ми помогна да не припадна от хипервентилация, заради 3-те напъна на контракция, които ТРЯБВАШЕ да правя ooooh!, беше присъствието на мъжа ми. Никога няма да се съглася, че той няма място там! За сведение на katiABV, ражданията, на които присъства бащата, се водят в отделни родилни зали (т. нар. VIP). Те се стерилизират преди и след раждане и рискът от инфекция си е само за нас и нашето бебе. Останалите хора там са с маски и ръкавици - вярвам, че са направили необходимото да предпазят себе си от радиоактивния татко. Laughing Слава Богу, за нас всичко свърши добре, макар че бебето цели 4 дни не беше при мен (зелени води, кувьоз, антибиотик ooooh!) и въпреки страховете ми дали ще се справим с кърменето. Но може да се каже, че аз през цялата бременност се готвех да издържа психически на дирижираното раждане, престоят в болницата и всички съпътстващи ги неприятности. Мога да кажа, че това, че знаех какво ме чака, ми помогна да не откача. Tired Но далеч, далеч не мисля, че това е нормално и трябва да продължава. Подкрепям ви и ви се радвам! Успех!  bouquet

# 691
  • София
И наистина, единственото нещо, което ми помогна да не припадна от хипервентилация, заради 3-те напъна на контракция, които ТРЯБВАШЕ да правя ooooh!, беше присъствието на мъжа ми. Никога няма да се съглася, че той няма място там! За сведение на katiABV, ражданията, на които присъства бащата, се водят в отделни родилни зали (т. нар. VIP). Те се стерилизират преди и след раждане и рискът от инфекция си е само за нас и нашето бебе. Останалите хора там са с маски и ръкавици - вярвам, че са направили необходимото да предпазят себе си от радиоактивния татко. Laughing

Да, и за тях - за VIP - залите, де - е редно да се плати от онези, които имат желание да ги използват. Както "наемът" им - инак биха се използвали за друго, така и препаратите, ръкавиците, персоналът, който обезпаразитява... защо аз да плащам за този лукс, който ти избираш? Не е логично - както и не е логично ти да плащаш за моя избор. Разликата е, че не съм го искала от теб. Нещо повече, не съм се и опитала да си "издействам" секцио по мед. причини - при все, че ги имах в изобилие и можех. Не виждах смисъл да изопачавам истината - знаех, че това е мое решение. Както твое е било желанието за присъствието на бащата. Вярвай ми, ако и да го нямаше, лекарският екип щеше да се погрижи да не "губиш съзнание от хипервентилацията при напъните". Така, както се случва с всички останали жени, които са избрали вагинално раждане или просто не са имали средства за да направят избор.

# 692
Разбира се, Кати, така е, защото сега в БГ присъствието на бащата се води за "екстра". Но ако всичко останало беше съобразено с желанието на всяка раждаща жена да е в максимално спокойна и дискретна обстановка (за това поне вярвам, че няма две мнения), нямаше да има такива огромни предродилни и родилни зали, и съответно - нямаше да е необходимо да се нарича ВИП нещо, което се полага на всеки. Така и присъствието на бащата няма да е във ВИП категорията (кой го измисли това ВИП изобщо!!! ooooh!)

Колкото до хипервентилацията - а защо е нужно изобщо да има определен брой напъни на контракция? Това да не е норматив на раждащата жена? 3 напъна на контракция да не е мерна единица за кадърна родилка?  Tired

# 693
Кати а ти защо не поиска да си платиш всичко за секциото по "твое усмотрение"  Rolling Eyes тези 2 хиляди едва ли са достатъчни  Peace
И откъде въобще ти хрумнаха тези глупости  ooooh! какво да правят хората, които нямат възможност да си платят ...

# 694
  • София
Shada явно там някъде е цената на секциото, защото и аз платих 1800лв. Говоря за частни болници, естествено, където в цената са калкулирани и доста повече есктри за родилката, отколкото в държавните болници.
А иначе Кати я разбрах какво иска да каже и не мисля, че са глупости, просто тона и е много остър.

# 695
Глупости са, разбира се. Макар че човек може и да си помисли обратното, ако не се е задълбочил в проблема. Така се получава, когато някой просто нахлуе в някоя тема, без дори да си е направил труда да прочете нещо повече от заглавието. Активното раждане в самостоятелна родилна зала и присъствието на таткото не е по-скъпо от всички излишни медикаменти и процедури, които се извършват в момента върху горките раждащи и новородените им бебета, плюс грижите за усложненията настъпили в следствие на тези интервенции, които понякога продължават с години, да не кажа до живот. Нещо повече, реално ще спести пари. Да не говорим, че в момента дори и да искам да дам пари за нещо такова, просто няма къде да ги дам, НЯМА. И създаването на такива възможности в специализирани центрове например е също в исканията на тази петиция. Но няма как да го знае човек, прочел само заглавието.

# 696
  • В заешката дупка
Нещо се обърках. Само ВИП ли е самостоятелна стая за раждане? В "обикновените" зали по няколко родилки ли раждат?

Простете за глупавия въпрос, но не съм раждала в Бг.

# 697
  • София
Да не говорим, че в момента дори и да искам да дам пари за нещо такова, просто няма къде да ги дам, НЯМА. И създаването на такива възможности в специализирани центрове например е също в исканията на тази петиция. Но няма как да го знае човек, прочел само заглавието.
Как да НЯМА? Можеш да родиш както си пожелаеш в частна болница. Т.е. да си платиш, точно както ни пращате нас със секциото да си плащаме, щом решаваме, че ще раждаме така.
А създаването на въпросните специализирани центрове кой ще го плати? Нали пак от и моите осигуровки ще се построи, поддържа и издържа?

# 698
Нещо се обърках. Само ВИП ли е самостоятелна стая за раждане? В "обикновените" зали по няколко родилки ли раждат?

Да, по няколко- в някои болници 5-6 в предродилна, а в родилна (където е напъването) 2-3 (а може и повече да са). Всичко се вижда и чува от всички. А приемните кабинети в определени моменти са си направо като поточна линия - докато една е разкрачена на магарето за преглед или за клизма, отсреща и се пули друга, на която и мерят тоновете на бебето, на трета и попълват документите, четвърта наднича през вратата да пита нещо си и т.н.

Можеш да родиш както си пожелаеш в частна болница.

Ники., ето моите искания:

- самостоятелна стая, присъствие на таткото от - до, вкл. ако се наложи операция
- никакви намеси по време на раждането, освен ако не е да спасят живот, моя или на бебето (окситоцин, упойки, епизиотимия и т.н.) без мое съгласие, независимо от продължителността на раждането
- да родя в желаната от мене поза (не с крака на магарето)
- да ми дадат бебето веднага след раждането, да не го докосват без мое разрешение и да не го отнасят извън погледа ми
- да изчакат плацентата да излезе сама
- да не му правят никакви манипулации, освен ако аз изрично не поискам

Намери болница, която е готова да ги удовлетвори, дори да е срещу заплащане и после може пак да си поговорим. Дотогава нямам желание да си чеша клавиатурата, тъпчейки на едно място, щото на някой не му се чете, пък много държи да пише.

# 699
  • София
На първо време се сещам за Св. Лазар и Вита. Но, предполагам, че навсякъде биха настоявали бременността да се проследи от израждащия лекар.

# 700
Ами представи си, НЯМА! Живея във Варна, не е малък град все пак, не е някое забутано село. Тук има всичко на всичко три родилни отделения, едното, от които е частно и точно там раждах аз защото единствено там се надявах да получа поне донякъде активно раждане. В крайна сметка родих със секцио и не съм настоявала за кой знае какво, но от наблюденията ми съм почти сигурна, че нямаше да ми изпълнят всички изискваня за активно раждане. А ако бяха удовлетворили някои от тях кой знае колко щеше да ми се наложи да се карам с тях. И все пак, едно нещо, което не ми позволиха беше присъствието на бащата по време на раждането, на което много държах. Това, че си плащаш изобщо не значи, че всичко ти е позволено. А аз в случая наистина не исках кой знае колко.

# 701
  • В заешката дупка
Все успявам да науча по нещо, което в моите очи и на базата на това, което имам тук, ми изглежда - меко ще го кажа - странно. Това, с пелената между майката и бебето, също сега го разбрах.

Т.е. да си платиш, точно както ни пращате нас със секциото да си плащаме, щом решаваме, че ще раждаме така.

А защо трябва да се плаща за нещо, което е нормалната практика в много развити страни, подкрепено със съвременни научни изследвания и доказани резултати?

Да си платиш да НЕ ти направят клизма, да НЕ ти слагат рутинно окситоцин, да НЕ ти взимат бебето след раждане, да НЕ изкъпват бебето веднага след раждане, да НЕ гладуваш и да НЕ те уморяват от жажда, да НЕ те приковават към леглото докато раждаш, да ТИ КАЗВАТ какво правят с теб и бебето, да се държат с детето ти като с ТВОЕ, а не като с тяхно и т.н. и т.н., простете, но това е абсурд.

# 702
  • В заешката дупка
Да попитам още нещо. А колко и какъв мед. персонал присъства на раждането? Имам предвид нормално и безпроблемно протичащо раждане. Тук, Исландия, примерно, е само 1 акушерка. В самият край, точно на изгонването, се вика още една.

# 703
  • София
Че Ка, така, както си ме цитирала си ми извадила думите от контекста и въобще думите са от диалог с Мария, смисъла на който е друг.
Естествено, че не е нормално и е абсурдно това, което си изброила като рутинна практика в нашите държавни родилни отделения. Аз затова си го спестих това преживяване като си платих. В София има къде, не се бях замисляла, че в повечето малки градове всъщност няма.

# 704
На първо време се сещам за Св. Лазар и Вита. Но, предполагам, че навсякъде биха настоявали бременността да се проследи от израждащия лекар.

Не съм раждала във Вита, но от нашата отчетна знам, че делят бебетата от майките. Тц, не става.
Освен това не е зле да се информираш какво означава активно раждане и какви са практиките в БГ, ако искаш да участваш в дискусията.
Аз не искам да се налага да ми правят ОПЕРАЦИЯ, за да избегна "рутинната практика". Не ме устройва.

Иначе, Че Ка,   202uu

Общи условия

Активация на акаунт