Холандска тема - 27

• 21 658
  • 282
  •   1
Отговори
# 165
Милен@ мерси за отговора и разясненията  Peace
и за кирилицата Simple Smile
Исках актуална информация за момента и затова питах. А и дост ахора явно се интересуват за различни държави  и се сещаме за чужбинските мами   bouquet Исках информация за заплати предимно в ИТ областта - компютърните специалисти. Едно 4-5 членно семейство с колко пари би се издържало нормално там без да се свива? Ако в БГ взимаш 2000 евро, там колко трябва да взимаш за да се чувстваш по същия начин, с парите с които живееш в БГ ?

# 166
а и не ми стана ясно как се плаща 1200 за детска градина и 1000 за разходи с заплата от 2500 ??? ами наема, лекарства, дрехи, играчки, домакински неща и т.н. те с какви пари се купуват ?????

# 167
виртуална, ИТ специалистите са по принцип добре платени, но пак зависи в кой бранш се работи. Познавам ИТ специалисти, които работят за около 35000- 40000Е годишно и такива, които работят за много повече. По принцип ако се дойде на работа тук със статут на "рядък" специалист, облагаемия данък е тогава 30%. В Холандия данъците са много високи и се достига до 52% в зависимост от годишния доход.
На вторият ти въпрос трудно мога да отговаря. 2000 Е определено не са достатъчни. Тук се живее практично, разбирай държиш си сметка на разходите. При положение, че само за разходи (без храна) ти отиват на месец около 800- 1000Е, добавяме наем около 1000Е (зависи къде, разбира се), храна около 500Е (ние сме трима и това пак не ни стига). Отделно вече разходи за покриване на други нужди- дрехи, обувки и развлечения...
За това казвам, че е индивидуално разбиране какво наричаме 'нормално заплащане'.

# 168
Аз писах, че родителите плащат 1/3 от разходите за детска градина.
И почти няма деца, които ходят 5 пъти в седмицата на детска градина. Стандартно ходят 2- 3 дена. Родителите работят или на 4 дневна седмица, или баби помагат. Както има и доста майки, които или не работят или работят на непълна работна седмица. Децата са включени към мед. осигуровка на родителите- за преглед и лекарства не се плаща, т.е. покриват се от застраховката.

# 169
Milen@,благодаря, ще потърсим и предишната тема да видим какво са писали там хората, но все пак актуалната информация си е най-ценна.
Малко съм объркана, 1000Е за разходи без храна е малко странно, но ти си права както казваме на БГ "Дупе знае и 2 и 200" но общо взето за другите държави в западна европа най големия разход е наема 500 - и нагоре, за храна 500-800, други разходи включващи ток, газ, интернет, кабелна казват хората 200 - 250 Е на месец , така че ако се страсирах от това което казваш.
Ами то май тези 30% се дават не само на рядък специалист ами също и на чужденци работещи там, дори и за местни  който прекарват много време извън страната, но не съм сигурна.

Нищо не казваш за детските, дават ли се детски, кой ги дава, в какъв размер?

Между другото чува ли се нещо там за разрешителните за работа, дали ще отпаднат от 01.01.2009 или ще ги удължат с още 3г. както е опцията в договора за присъединяване на БГ към ЕС?

Разбрахме също че връщат данъци за семейства /семейно даначъно облагане като сумират общите доходи/ а също така и когато изплащаш кредит дори да е в друга държава когато той е за жилище.

Има ли и данъчни облекчения ако подпомагаш семейството си в източна Европа, в някой страни /Германя/ има такова?

# 170
виртуална, за детските също писах- на първата страница на темата ни е линка кум данъчните. Там се подава декларация и в зависимост от възрастта на детето се изплащат всеки 3 месеца. Не са много, има и таблица на страницата и може да избереш на какъв език да ти се отвори страницата им (немски, английски).
Наем 500Е е много оптимистично. Това може да е само в село и няма да е много голямо жилище. В големите градове не може да намериш нещо свястно в хубав квартал под 1000Е.
Не всички чужденци, работещи тук заплащат 30% данък. Това, че си чужденец не означава автоматично, че плащаш по- нисък данък. В крайна сметка зависи от договарянето с работодателят.
За българи и румънци все още не се дава разрешение за работа поне до 2010 г.
В Холандия данъците са по- високи сравнено с други европейски страни и цените са по- високи.
Няма данъчни облекчения за тези, които помагат на семействата си.

Данъци се връщат, определя се от годишния доход на семейството. Същото се отнася и за ипотеката, 30% от рентата ти се връща. Последното се касае само ако закупената къща е в Холандия.

# 171
Честит ви Хелоуин, тикви!  Mr. Green

Нещо съм изкукала рано заран. Днес ще идва свеки за дълъг уикенд.Аз пък точно довечера съм се уговорила да ходя навън с едни девойки.  Crossing Arms
За ипотеките -връща се и ако къщите са закупени в пограничните район (Германия, Белгия) и ако този, кокто плаща ипотеката работи в Холандия. Обаче не знам дали трябва да живеят в тези имоти (но мисля, че да). Имаме близки на мъжа ми, които живеят в Гронау (Германия), работят в Холандия и им връщат 30 %.
За наема подкрепям Милена- 500 евро ще е най-вероятно за малък апартамент с 1 спалня.
Уфф, ние случихме на доктор, но асистенката му е такава коза. То всички се вживяват в  ролята на лекар, но тази е просто уникална.  Crossing Arms
Милена, безболезнена операция на Алекс и лека ръка на доктора. Да не забравиш да се запасиш със сладолед за следоперативния период.  Grinning

# 172
Честит ви Хелоуин, тикви!  Mr. Green
и на теб,тиквичке! Heart Eyes Hug

Миленски

стискам палци всичко да мине много леко  Hug Hug Hug

# 173
Здравейте,

Благодаря за разясненията.
Не сте ме разбрали като писах за наемите, ставаше въпрос за други страни в ЕС не за Холандия точно, но за 1000Е мисля може да се намери нещо прилично дори и при вас. Разбира се като изключим Амстердам Wink

Погледнете тук ако имате време "http://www.belastingdienst.nl/variabel/buitenland/en/private_tax … 2.html#P172_16536", звучи сякаш би трябвало да получиш данъчно облекчение за закупен ипотекиран имот без ограничение дали живееш там или е в близост до Холандия.

Това за разрешителните за работа до 2010 къде го чухте? По договора за присъединяването на БГ към ЕС отганиченията за работа могат да се налагат от съответното правителство по схемата 2+3+2 г. Първите две години изтичат на 01.01.2009 и държави като Белгия например не смятат да го подновят с нови три години. Но ако не го направят изрично ограничението отпада.

Значи ако само единият работи накрая на годината най вероятно ще се върнат данъци?

Прегледахме и предишните теми, но все пак малко сме объркани с мъжът ми относно някакви среди разходи за храна или тези за ток, вода , газ , ТВ, Интернет без да включваме наема.
А за медицинските който ти си плащаш над това което имаш от работодателя те много ли са месечно или не е някаква фрапираща сума.

Доколкото разбираме там има добър транспорт, влакове и т.н. някой знае ли дали са скъпи или са на нормални цени ако решиш да пътуваш с тях на работа?

А как е прието в Холандия да се договаря заплащането, месечната сума или годишната.
На някой обяви са обявени годишните суми, предполагам са бруто, има ли нещо специфично там за да се изчисли месечно колко се пада. Например в Белгия са задължени да дават 13-та заплата + 0.8 за отпуска , някаква странна схема , така че годишното бруто се дели на 13.8 а не на 12. В холандия как е?

Честити ви Хелоуин. Wink

Поздрави

# 174
  • Там,където се събуждам щастлива.
Витруална,
по принцип много зависи къде ще отидеш под наем. Дали ще е село, град, Рандстад и т.н. При нас сумата за наем е много по-ниска от 1000 евро.
Транспорт: аз го намирам за скъп. 4 години пътувах безплатно и сега всеки път съм  ooooh!, защото пътувам много. За разстояние от 30 км плащам около 8 евро с влак. От тук до Утрехт (2 часа влак) е 40 евро. Има карти за намаление 40%, но са след 9 часа.

Когато само единият работи: ако нямаш доходи получаваш обратно 1800 евро (може да е по-висока сума сега). До 6200 евро: имаш също право за връщане на пари, но е по-малка сума.

За ток, вода и газ: ние плащаме дадена сума и накрая на годината ни връщат пари, ако сме предплатили. Мисля, че плащаме към 300 евро за двете.
За Интернет: делим със съседа и е към 25 евро.
Кабел; 12 евро.

# 175
Здравна застраховка- около 100 евро на човек. До 18 години е безплатна.
Интернет, телефон, телевизия (пакет) ~70 евро
Мобилен (абонамент)~20 евро
Вода- около 30евро
Газ+ток ~300 евро
Застраховка автомобил + пътен данък ~80-100 евро
Отделно застраховка на дома,вещи, отговорност ~ 70 евро
Има и някакви общински данъци и такси, но не помя колко беше май към 250 евро на  година.
Влака е скъп, както Калинка е писала. Работодателя обаче обикновено плаща някаква сума за месечен транспорт. Мисля, че е около 130 евро, а някои поемат и карта за жп транспорт.
Мен ме тръшна някакъв вирус и съм като дрогирана.
Милена, чакаме новини как се е справил малкия мъж.
Записах се на тапас уъркшоп.
Весел уикенд.

# 176
И аз бях с вирус (или настинка от 20 градусова разлика), но трябваше да работя, та се спасих с БГ боров мед, Фервекс и Рикола бонбони. За 1 ден се оправих, без да си оставам в къщи.

# 177
Има някакъв кофти вирус-ние и тримата го изкарахме един след друг преди две седмици.Ама сега сме здрави.Затова пък много деца от групите по гимнастика и музика сега са болни.

Аз днес бях на пруфекзамен.Бях единствената без забрадка.Сега съм по-спокойна за голямата дата.

Момичета,готвите ли някои от местните манджи?Харесвате ли ги?Аз до сега каквото съм опитвала не ме е впечатлявало,обаче мъжа ми няколко пъти готви някакъв зюекоолсхотел,от които всички си облизваме пръстите.То вярно,че си зависи от готвача,бях много приятно изненадана. Hug
Аз все го хваля,много вкусно готви,даже и бг мусака,сармички,таратор и гювечета докарва доста добре.

Исках да попитам ходили ли сте тук на фризъор и доволни ли сте?Аз съм направо възмутена,а няма как да си ходя всеки път в Бг само,за да се подкъся.Като се прибирам това ми е първата работа-на фризъор..Хлапето и мъжа ми ги подстригвам аз,че много неравно накълцани ги правят тукашните.

За варненки-имате си страхотен салон Краси-стил,подстригва даже с гореща ножица.Тук не са чували за такава. Crazy

# 178
здравейте мили мами Simple Smile
Искам да ви попитам дали знаете ако се предлагат безплатни курсове по холандски в холандия и по точно в Утрехт? Тъй като университета ми предлага само платени, а те не са ми по студентския, все още неработещ джоб, се чудя дали няма нещо безплатно - например църква, пенсионерски клуб  Laughing Simple Smile
Благодаря ви предварително и весел weekend Simple Smile

# 179
kartinka,
аз имам румънка за фризьорка. Много е добра и не взима въобще скъпо. Една разходка до Frielsand?

wildity,
при нас има безплатни курсове към една църква. Доброволките са предимно пенсионирани учителки по холандски. Може би, трябва да потърсиш някъде, където помагат на бежанци и да питаш. Една колежка ми сподели, че ходещите на тези курсове ( включително българи) си пазят информацията за тях, което доста ме озадачи... Rolling Eyes
Какво учиш? Туризъм?

Аз бях два дена на Панаир на Образованието в Zwolle и дочух БГ реч от съседният университет ( в нашият град). Невероятно е, че има към 70-80 българи там...

Общи условия

Активация на акаунт