Холандска тема - 27

• 21 657
  • 282
  •   1
Отговори
# 180
Привет, девойки Hug

Всичко мина и замина, слава богу Praynig. Колкото и незначителна процедура да беше, доста емоции и напрежение ми костваше.
Но аз съм безкрайно възхитена и благодарна на персонала. Невероятно човешко отношение и грижа за дете и родители. До сега винаги съм срещала само такова отношение, но за пореден ме възхитиха с търпение и всеотдайност.
Малко изнервящо беше само 2 1/2 ч. чакане, но отделиха на всяко дете, толкова време, колкото му беше нужно. По едно време дори ми донесоха парацетамол, че съм им се видяла бледичка. А като видях Алекс как безжизнено се отпусна след като го упоиха ми текноха сълзите. Анестезиологът и сестрите ме запрегръщаха, взеха да ме успокояват и уверяват, че Алекс е в сигурни ръце и ще се погрижат добре за него Shocked
Сега сме в нещо като хотел към болницата и утре вече се прибираме. И тук само положителни впечатления. В такива моменти забравям всичко неприятно, което ми се е наложило да преживея тук за последните години Blush

wildity, общините организират по принцип разни безплатни курсове. Виж в общината по местоживеене дали не могат да ти предложат нещо Thinking

Картинка, кога ти изпита? А за фризьор- ходим до Харлем, където една българка си отвори салон. А преди това беше драма всеки път едно такова посещение ooooh!
Тоя салон Краси на мен нищо не ми говори, да не е нещо отскоро Confused

Мопси, вие много тънко минавате с водата Thinking Ние плащаме 3х повече, и здравните ни осигуровки са по- скъпи. За телефон, дигитална и интернет също плащаме повече. А за данъците- вода, смет и общински не ми се говори Crossing Arms
Маскирахте ли дупката в стената? А интернета тръгна ли ви по вода? Отдавна не си писала как е свеки Thinking Hug

виртуална, това, което пише на страницата на данъчните се отнася за хора, регистрирани тук т.е. ще се водят резидънт на Холандия и се ползват с правата на останали холандци. Но ако аз живея тук в къща и си купя втора в чужбина, не ми се връщат тези 30% от втората ипотека. За това е по- добре да се пита за уточнение в данъчното.
За 2009 година се гласува вече, че българи и румънци нямат право да работят тук. За това писах, че поне до 2010 година българи няма да получават право на работа, с изключение на случаите, когато става дума за 'ценни специалисти'. Това, че сме станали член на ЕС тях (холандците) не ги касае. Опариха се достатъчно с поляците.
Колкото до разходи- приходи и как се живее със заплата от 2500Е на месец. Лесно- без излишни разходи. Холандците са много практични хора и не си позволяват кой знае какъв лукс.
Колкото до обявите за работа- пита се какво ти предлагат и да ти се изчисли нетната заплата за месеца. Може да се пазариш за заплата ако си голям специалист в областта си. В началото ти се дава временен трудов договор и ако ти предложат вече постоянен такъв, може да се пазариш за по- високо заплата.
Кой какво предлага зависи от работодателя. За това винаги се пита колко ти остава накрая на месеца след като ти се приспаднат всички удръжки.

# 181
Този Краси -стил да не се намира случайно в Кунфуто Wink.Много ми е познато ..,ама а ooooh!,като не мога да се сетя,за кое става въпрос.... newsm78
Миленка,бързо оздравяване  Hug...представям си какво ти е било.На мен ми се насълзяват очите от ваксините,а да ги  гледам така упоени Shocked...предоперационно..ох не ми се замисля,че ми се разтуптява сърцето.

# 182
Здравейте на всички!

Милена- радвам се,че всичко е минало благополучно. HugМного добре те разбирам как си се чувствала.Майките винаги усещат болките на децата Heart EyesКогато Себастиан получи гърччи аз ревах, но потвърждавам,че тук медицинската помощ е на много високо ниво,особено,когато става дума за деца.Бързо възстановяване и много целувки на Алекс. Hug

Като сме се разприказвали на тема здравеопазване-днес изписаха моя свекър от болницата.Влезе почти умрял,сега си стои у дома и даже преди малко ни се обади по телефона.Много добре се грижиха за него,направиха му всякакви изследвания,назначиха му лечение и следващата седмица ще дойдат у дома да го прегледат.дори са обучили свекито как да го обгрижва с уговорката ,че ако не може сама да се справя ще и изпратят помощ.
Като си помисля колко хора в Бг си отиват просто от липса на медицинска помощ...

Салонът се казва Красенстил,не знам къде се намира точно, не познавам Варна, но видях резултата-моя много близка приятелка,която е фото-модел ходи при него и е много доволна.

Имам две дати- на 26 ноември спрекен и лейзен и на 4 декември лаустерен и шрайфен.( на кирилица едвам ги написах без грешка,ама не ми се сменя кредора сега).

Курсове по холандски има много, някои са на символични цени(20 евро за три месеца-2 пъти седмично),други са си доста пари.В кварталните центрове има със сигурност,в общината могат да ти дадат информация за всички възможности в Утрехт и региона,някои библиотеки също организират курсове по холандски.
От опит да ти кажа,че наистина има значение какъв курс посещаваш-аз бях научила холандски с много грешна граматика,защото никой не ме корегираше-учителката нямаше интерес и общо взето гледаше да ни научи толкова,колкото да разбереш къде да изчистиш и по кое време и кой ден да дойдеш #CrazyА и аз бях единствената не-мароканка,вероятността да науча арабски беше много по-голяма, отколкото да науча холандски- те си приказваха през цялото време някакви си техни неща и ученето вървеше....трудно.
Но в Утрехт има и намаления за студенти, попитай в общината, те би трябвало да имат и някакъв сайт с инфо.

http://www.utrecht.nl/

# 183
Миленски
радвам се, че всичко е минало добре -  бързо възстановяване и утре, ако имаш възможност пак пиши Hug Heart Eyes

Мопси
 искаме снимки на тапасчетата ти, нали? Hug

Калинка
 браво за бързото оздравяване Hug

картинка
 успех с изпита -  аз съм сигурна, че ще се справиш блестящо Hug Hug
и аз не съм чувала за този салон Thinking

да ви кажа какво мис е случи тази вечер:

стоя си сама в къщи и съм си надула компютъра с бг реч.( къщата ни е "обърната" и градината е отпред към главната улица, с 1м оградка и вратичка)и чувам аз някакави стъпки и викове в градина, а аз съм сама в момента. скачам аз отварям вратата и почвам да крещя " объркахте се това не е улица, а моята градина" и в този момент виждам , че са деца и омекотих тона" объркали сте се се, това е градина, хей там отидете да играете" . пък те" ами ние за спнупита' и аз нямам "снупита...", ама в този момент се сетих, че имам стафидки( в много готини кутийки и добре,ч е бяха достаъчно) и така....
ама така се стрснах , чак сърцебиене получих Joy
викам си направиха ми хелуина
 и псоле ме доядя, че не се сетих да ги накарам да пеят Crazy
размина им се само аз да им викам Mr. Green Mr. Green

# 184
Звезди, много се смях за тия снупита Mr. Green Предполагам обаче как си се стреснала Hug А дали ще те навестят и на 11/11 за Синт Маартен?
Мерси за пожеланието Hug

Аз пък забравих да похваля половинката. Взех си компа като се надявах да се закача за някой безжичен Интернет. Да, ама не. Иначе долу има два компа за общо ползване. Гледам по едно време половинката под масата. След малко изчезна и се връща за да ми заяви доволно, че имам интернет в стаята Shocked Той бил изкарал кабела на единия компютър за да ми пусне интернет на моя комп в стаята ooooh! За пореден път се усъмних, че има българска жилка Thinking Mr. Green

# 185
Сара, Hug със закъснение, но от сърце Честит Рожден Дена на Дани!
Да се радва на щастливо детство и да ви носи много радост! Hug

# 186
  • NL
Миленка радвам се,че всичко е минало добре.Бързо възстановяване на Алекс Hug.Добре е направил половинката ти за кънекшъна,така поне и ние знаем как сте.
Картинка и при вас има хубави новини за свекър ти.Успех на изпита и да се похвалиш после.За гореща ножица и аз не бях чувала,но тук освен за подстрижка,за друго не ходя.Иначе е холандка фризьорката,доволна съм.Местните манджи най-вкусно ги приготвя мъжът ми но и аз покрай него се научих.Общо взето комбинираме поравно холандско с българско меню и някой път нещо различно.
Звезди хаха сладурковци са малките,само където са ти изкарали акъла.
Сара Честит Рожден Ден на Дани и от мен(със закъснение Blush). TadaМного здраве и прекрасно детство  ura.
Мопси какъв е този тапас уъркшоп?От дегустациите отказа ли се?Там ще тръшнеш вируса на втората бутилка,полезен за зимния период Wink.
Ние в Понеделник имаме среща за хастаудер опванг.Да видим какво ще излезе.Водят се към една детска градина в което поне ми е надеждата,че имат наблюдение как работят тези хора,сигурно и препоръки ще могат да дадат.
Лека вечер на всички.

# 187
http://www.krasenstyle.com/5.php3

Най-макрая намерих линка Peace

Сара- и от мен най-хубави пожелания послучай Рождения ден!Пожелавам на всички у вас много здраве,късмет и незабравими мигове заедно!

Звезди-най-интересните неща все се случват,когато не ги очакваш.Сега децата като те запомнят и няма да ти е скучно:)

Утре отивам да видя едно легло на два етажа и ако не е по-зле отколкото в брошурата го купувам.Себастиан е почти 1 метър и детското креватче вече му е тясно.Тъкмо ако имаме легло за второ дете няма да се налага да се местим,когато то се появи newsm78.А и до тогава може да си кани приятелчета на гости с преспиване.

Милика-успех с хастаудерсите,дано са хора, на които да се довериш без страх.  bouquet

Мопси,кажи как върви курса.Имам някакви пдарени прибори за тапас, но нямам спомен да съм яла такова нещо и не ги използвам,понеже нямам идея как се готви.

Аз откакто трябва да съм на диета готвя често със стомкоок-машината.Най-голямото удобство е,че като я нагласиш  на определено време,после сама се изключва.Варените моркови стават страхотни.Обаче детето напоследък нещо почна да се инати на храната-иска само месо и картофено пюре,пиле с ориз или сух хляб без нищо по него.Ако продължава с това темпо да расте скоро ще трябва да пробием дупка на покрива.На две години и три месеца е, а ми стига до кръста.Вече стига до всички забранени места,взема си каквото му хареса и се чудя какво да направя с прозорците,за да не се покатери ( на 7 етаж сме).

Утре било Голяма задушница.Раздавате ли за Бог да прости на хората около вас?Аз много бих искала, но няма на кого.Като обясня защо и не искат да си вземат.Мислят си,че е като пожелание да умреш.На такива дни много ми иска да съм някъде в Русия или на село в Бг.

Меги,децата и двете в една стая ли ги слагаш да спят или са отделно?

# 188
Здравейте на всички!

Имам две дати- на 26 ноември спрекен и лейзен и на 4 декември лаустерен и шрайфен.( на кирилица едвам ги написах без грешка,ама не ми се сменя кредора сега).
Добре, че прочетох лейзен та да се сетя за какво говориш... Laughing ...аз като ви казвам, че не се разбират хората тук само, защото ги делят 20км - не ми вярвате ...   Grinning

Стискам палци!

# 189
Сара, честит ти Рожденик  Дани -  да ит е здрав, усмихнат и само радост да ви носи! Hug Hug Hug Hug
със огромно закъснение Embarassed

Милен@
браво на мъжа ти- страшен е Party Party Party
добре , че ми каза за 11/11 - да се подготвя  - а песни трябва ли да пеят Thinking

Milika
стискам ти палци Hug

kartinka
мерси за линк-а не бях гочувала, ама не ми е и в района поместоживеене Thinking
хаха Ерик е вече 85 см ( Мопси а малката красавица колко е?) за 4 месеца израстна с 10 см #Crazy

windy [YES]
кажи как сте вие? Hug

# 190

Меги,децата и двете в една стая ли ги слагаш да спят или са отделно?

Ами до преди 2 седмици,Емма спеше при нас в спалнята,ама хич не беше удобно ooooh! ,щото нямаше място да се минава.После сложихме креватчето в детската,ама то е от подвижните. Peace..Но живот и здраве,като си влезем в новата къща,там ще са в отделни стай. Laughing
Линка на фризёрския салон ми излиза със странни букви,но по снимките,не е за този който си мислех.Това за което казах е квартално студио,където пак има постригване с гореща ножица(в интерес на истината си мислех,че във всички салони вече може и така да те подстрижат newsm78)
Сарче,честит ти рожденник Hug Hug....хич не влизаш вече при нас.Драсни някое редче Wink

# 191
Сара, честит ти роженник! Да е здрав и щастлив!   bouquet
Все забравям да гледам на първа страница.  Blush
Милена, насълзиха ми се очите като слушах за Алекс.  Cry
Хайде скоро да сте си вкъщи. Мъжа ти верно да няма бг жилка.  Wink
Вода, плащаме малко, защото топлкова са плащали предишните собственици на къщата. Като дойде изравняването ще видим.  Crazy А като се замисля, те ни поляна са имали, ни са поливали.
Тука пък има някакъв стилист дето стриже къдрици в косата.  Flutter МОже би ще се ще се пробвам. И без това си търся оправдание да се подстрижа много късо,та ако ме оризили ще мога.  Mr. Green Иначе в общи линии съм доволна от фризьорите (като изключим последния път арабина, който се представше за италианец  hahaha , а италианците са добри коафьори).
За тапаса- още не съм ходила. С едни девойки се огранизираме. Ще е само един път 3 часа.
Милика, като науча тапаса, на винодегустация. Да не се опия, че нали няма да плюя да не ходи зиян  hahaha .
Калинка, от къде се снабдяваш с Феврвекс. Питам, защото си мъкна всеки път от Бг.Само не казвай, че и тук има.
Звезди, много се смях на случката, но сигурно доста си се стреснала. И при нас снощи минаваха. Раздадох на половинката снупа. Той първо гледаше много стреснато, докато зацепи, че е Хелоуин. Софи не знам колко е точно. На консултации сме чак януари. Според мъжа ми е 90 см (мери я с рулетка  Joy ) .
Весела събота и неделя.

Последна редакция: сб, 01 ное 2008, 10:09 от Мопси

# 192
  • северно море
Милена,радвам се,4е вси4ко е наред с Алекс Hug
Като имаш време,кажи къде се намира този салон,мен нещо не
могат да ме подстригват.
Лека събота и неделя на вси4ки Hug

# 193
Здравейте момичета, да се запиша за форума. За сыжаление не сым чела сыобщенията последният месец (беше много натоварено в работата а и всичките бяхме бони от грип 3 седмици). Така че набырзо прегледах няколко сыобщения и ми стана много драго че форума си е все така активен.
Картинка - радвам се че свекырыт ти е по-добре!
Миленка - добре че мина манипулацийката и вече може да се успокоите с този нос.
Някой да е раждал, забременявал напоследык?Simple Smile

# 194
  • Там,където се събуждам щастлива.
kartinka,
аз сега тръгвам за нашето манастирче, където ще отбележим Задушница. Нямам жито, обаче, и ме е много яд ( имах едно отворено от преди 5 дена и са го нападнали някакви гадини. Не знаех, че е възможно....).

Общи условия

Активация на акаунт