Холандска тема - 27

• 21 264
  • 282
  •   1
Отговори
# 135
Малина-не всички холандки са "бели".А и проблемите на мароканците в Холандия са толкова,колкото и на холандците в Холандия.Интеграцията се постига с усилия от двете страни.За съжаление много малко хора в Холандия имат представа що е то културни различия и как се работи и живее в мултикултурна среда.Но дори и да се въведе като предмед в училищата проблеми винаги ще има-хората са различни.Не националността е проблем, а възпитанието и домашната среда.
П.С.Аз познавам много интелигентни мароканци,които не създават никакви проблеми с поведението си в Холандия.Но определено страдат от предразсъдъците към марокаците.

# 136
  • Варна
Точно така е, затова се интересувам какво в домашната среда и възпитанието на мароканците (в случая) влиза в такъв неразрешим конфликт за тях (разбира се, не при всички). С "не всички холандки са "бели" " искаш да кажеш, че, примерно, източноевропейките също имат проблеми или нещо друго?
Да, хората са различни и проблеми винаги има, но вие, българите в Холандия не ги разрешавате по същия наин, нали Simple Smile

# 137
Мога да ти дам един пресен пример от днес.Водя детето си в кварталния клуб, където се събират майки от различни страни,пият кафе,говорят си, а децата си играят.Две холандки, които са доброволки,се заемат с организирането на тези сбирки ,приготвянето на кефе или чай и подреждането на помещението след това.В общи линии всичко е приятно и аз лично имам много хубави контакти от там.
Обаче
Вече два пъти се засичам с една майка с детенце(момче),което е изключително агресивно спрямо останалите деца. Повечето от тях се страхуват да го доближат, а когато никой не иска да стане жертва на ритниците му ,детето изпада в истерия.Майката никак не реагира-според нея той си е такъв и тя нищо не може да направи.
Аз винаги съм до моето дете,за да предотвратя инцидент,понеже миналия път буйното дете го блъсна така,че сина ми за малко не си разби главата в радиатора.Скарах му се така, както бих се скарала и на сина ми,ако блъска децата.Майката на детето ме изгледа много изненадано,че изобщо съм реагирала,че съм му направила забележка.
Днес бях в стаята за игра с още една майка,нейното дете,моето и още едно момиченце.В момента, в който майката на момиченцето отиде до тоалетната,буйното дете се втурна към нея и я удари доста силно.Тя се разплака, аз я прегърнах и казах на виновника,че момиченцето плаче,защото я боли,че не е хубаво да прави така и т.н.Той започна да пищи сякаш го дерат жив и хукна при майка си.Аз и обясних какво е направил и че няма никаква причина да пищи.Тя го прегърна с думите "Ела тук,мама няма да ти се кара Shocked"
Аз съм отгледана от баба ми, която е от Южен Кавказ.Там на момчетата забележки не се правят, независимо какво са направили.Ако някой си позволи да коригира поведението им, това обикновено е бащата, но никога майката.За сметка на това момичетата биват строявани доста строго.Това са културни различия.Ако не ги познаваш няма как да си ги обясниш,защото в друга среда те са нелогични и безумни.Моят братовчед,който е расъл с мен, никога не е бил наказван,никога не са му се карали,никога не са го критикували, а ако евентуално някой се  осмели да му корегира поведението бива наказван....Братовчед ми и до днес не може да общува с хора, ако те не са съгласни с него или не удобряват неговите действия.За мен това е много пагубно за него, но за него си е в реда на нещата.Расли сме заедно до 8 годишна възраст.Просто различните очаквания във възпитанието си казват думата рано или късно.
Тук,в Холадия бях на един курс по детско възпитание и лекторката беше иранка,която от 25 години живее в Холандия.Самата тя ни сподели,че в работата си с други мюсюлмани среща много повече трудности,отколкото с европейци,защото колкото и д аговори с родителите на нечие дете,ако бабата и дядото не са съгласни с нейните методи-няма никакъв резултат от работата и.Родовото общество има друга йерархия и отговорността,както и правата са разпределени другояче.

Но има и доста европеизирани марокански семейства,които са променили доста от семейната си култура,за да се интегрират в холандското общество.

# 138
Каквото и да се каже по темата за мароканците, няма да се доближи до относителната истина.
Всеки от нас има своя интерпретация, пречупена през личните ни преживявания.
И аз познавам доста мароканци (няма начин, има ги много тук Grinning) и имам доста противоречиви впечатления.
Не мога да кажа, че Холандия е виновна за провалената интеграция. Това е най- толерантната страна в Европа. Такива права каквито имат тук друговерци, в Германия и Франция могат само да мечтаят.
А между другото и за нас българите не е особено добро, но това как се отнасят към всеки един от нас се определя от толкова много неща- до колко добре владееш езика, образование, семейна среда, външен вид, та дори и социалния статут на съпругът ти (за омъжени/женени за холандци).
Мда, всеки си има неговата истина Thinking

# 139
megan79
честитооооооооо Party Party много хубава новина, само акто знам как се мести къща, наптраво те съжалявам Rolling Eyes ама поне ще е ч път Hug

Мопси

аз да бързам да излизам един път в БГ за детската кухня излязох нарисувана Rolling Eyes... а тук ерик успя да подпише няколко оъти хладилника и стената Whistling

Милен@

може и да се стеснявме в момента, ама ще вземеш да ни станеш личната сладкарка Hug

# 140
malina_m
не разбрах защо искаш да четеш книга.... все пак от книга едва ли би могла да усетиш истинските настроения спрямо мароканците и тн.
 Въпроса е ,ч е когато има толкова много народности в една страна, в даден момент вече не се чувстваш добре у дома си... това е Peace

kartinka
  това е много сложен и многопластов проблем - всеки  гледа преди всичко семейството му да е наред. и тук се опира до култура и
 дори до религия....

# 141

Милен@

може и да се стеснявме в момента, ама ще вземеш да ни станеш личната сладкарка Hug
Супер! Идеалният вариант- пека, декорирам и го изнасям от нас, така че да не ям Crazy В моят случай наистина ще е 'хем вълкът сит, хем агнето цяло' Joy

# 142

Милен@

Супер! Идеалният вариант- пека, декорирам и го изнасям от нас, така че да не ям Crazy В моят случай наистина ще е 'хем вълкът сит, хем агнето цяло' Joy
да му мислят мъжете ти Mr. Green
ама ти въобще ли не ядеш сладко? newsm78

# 143
Уф и още как  Hamburger. По принцип такива тестени сладки не ме изкушаваха много до сега. Но нали като съм го направила, трябва и да го опитам Blush И то хапка по хапка badscale ooooh!
Сладкишите от днес са вече опаковани и утре половинката ги носи на работа smile3513
Като никой от вас не иска да ми дойде на гости Crossing Arms

# 144
  • Варна
Kartinka, не знаех за тези обичаи във възпитанието, за които разказваш. Сигурна съм, че всеки народ може да даде основание за навиците си. Да, разбира се, намесва се религията, културата и т.н. Агресивните деца, за които говориш, мароканчета ли бяха? Защото и в България по детските площадки се намират такива, а родителите им считат, че така ги възпитават за борбата за оцеляване.
Това, което искам да разбера, е точно гледната точка на мароканците (в случая), реакцията на холандците ми е по-ясна - все пак, сме европейци, християни и културите ни не са толкова далечни. Звездичка, затова искам да прочета книга, написана от мароканец - предполагам, че чрез художествената литература могат да се предадат много неща, които не се виждат на повърхността при ежедневното общуване. (А и не познавам никакви мароканци.) Още веднъж - наясно съм, че мароканците в Холандия не са хомогенна маса и не може да се генерализира за всички.
Според мен, ако човек познава корените на агресията, е спечелил наполовина борбата с нея, най-малкото като промени себе си и подхода си.
Това, че Холандия е (била) свръх-толерантна към мароканците (и не само), явно е било бомба със закъснител, но, от друга страна, е израз и доразвиване на холандските разбирания за правата на другите да са такива, каквито искат да бъдат.

# 145

ъхъм, аз дето имам да свалям половина от моментното си тегло искаш да ме изкушиш с торти, да ти дойда на гости - не си познала smile3534

malina_m

мен ако питаш си е религиозна гледна точка Peace
 и не само това, а когато Холндия си отваря граница, не идват най големите интелектуалци тук Peace

Последна редакция: ср, 29 окт 2008, 00:08 от звездичка

# 146

ъхъм, аз дето имам да свалям половина от моментното си тегло искаш да ме изкушиш с торти, да ти дойда на гости - не си познала smile3534

Ама ти ела и само ще ги миришем заедно и ще се пляскаме през ръцете smile3534

# 147
Честита Първа Годинка на Ариенка!
Да расте здрава, обичана и щастлива за радост на мама и татко!

Весело изкарване на празника!
 lovekiss

# 148

Ама ти ела и само ще ги миришем заедно и ще се пляскаме през ръцете smile3534
значи казваш да си сложа по дебели... ръкавички Mr. Green

# 149
Милика,

честита ти рожденичка  bouquet Нека да ти е здрава, усмихната и само радост да ти носи! Hug Hug Hug

Весели игри и много желани подаръци на малката красавица Hug Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт