В кухнята на педагогически захранващите - част 3

• 19 771
  • 287
  •   1
Отговори
# 30
А аз искам да знам как се правят кюфтета от нахут? И дали нахутът е подходящ за консумация (пък макар и в микродозички) от бебе на 6-7 месеца?
Меги, къде си, да кажеш за кюфтетата? Знам, че ти можеш да ги правиш Simple Smile

# 31
  • София
Ако са микродозички е ок, ама ако се разяде ще има проблем после, все пак нахута е трудносмилаема храна - от рода на боба и лещата, мисля, че е рано за 6-7 м. Grinning

# 32
Лош навик ли е когато не е на масата детето, да похапва бисквитки или парче хляб например? Извинете за тъпия въпрос.  Blush

# 33
  • София
Ами според мен да, основно, защото такова малко дете ще се нахрани от хляб и бисквити, вместо от нещо по-здравослвно, в хляба и особено в бисквитите няма нещо особено полезно за дете на 7 м., по-добре му дай плод/зеленчук. Всъщност за твоето дете /на 7 м./ ли става въпрос или за друго - по-голямо. Не че, по-голямото ще извлече особена полза от хляб/бисквити.

# 34
Да за моето питах  Simple Smile
И точно за това питам. Дали ще му се наруши хранителния режим. Не че има такъв  Crazy  И още един въпрос. Кога се увеличават микро дозите? Той вече е на 8м. (почти) По колко да му давам да хапва?

# 35
Евридика,аз мисля,че дори да прекали на 6-7 месеца не разгражда нищо-ще се види после в легенчето.
мушмороче,аз съм давала да си хапва така от малка също като теб и няма проблем,но наистина после не само няма да има интерес към основната храна,но и ще се затрудни изхождането на детето-ще се позапече.А за дозичките-моята дъщеря е мног невъздържана и оставих на нейната преценка какво и колко да опитва-само гледах да е по неповече от 5-6 дозички от вид храна (примерно 3 дози картоф,3-морков,3-бобчета от едно и също ядене) и гледах да разнообразя.Все пак има опасност след първоначалния бум на интерес да последва от абсолютен спад и да се чудиш защо си седи само на кърма после.
Else ,гледам зеле си готвила-моята дъщеря нещо хич не го понася май (яде го,но после имаме проблеми).Как го готвиш?Да не е проблемът в мен....

# 36
Евридика, нахутът е от сем.бобови и май е малко по-тежичка храна за малки бебоци. Но наистина, ако са няколко микродозички няма проблем. Това му е хубавото на ПЗ - храната не е за наяждане, а за опитване. Аз в началото се съобразявах не толкова каква точно храна ще дам, а да е подходяща за възрастта консистенция от гледна точка на дъвченето.

Последна редакция: пт, 02 яну 2009, 23:53 от Grace'

# 37
Да, благодаря ви за отговорите за нахута. Аз не че съм се завтекла да правя кюфтета от нахут и да давам на Млечко, ама се сетих просто и реших, че тук е подходящо да попитам за рецепта  Blush
Още не съм започнала захранване, но според мен е готов синът ми и мисля от края на другата седмица да започвам. Имам идея вече и какво ще сготвя и така Simple Smile Да ви попитам за водата - веднага след началото на захранването ли започнахте да давате вода на бебетата? Ако да, в какво?

# 38
  • на плажа
За да не съм Оф ще дам една рецепта - не е много диетична или пък особено полезна, но пък от време на време може да прегрешаваме.
 Солен кекс:
2 1/2- брашно
1 1/3 кофичка кисело мляко
2/3 ч.ч. олио
2 яйца
1 ч.ч. натрошено сирене ( може и допълнително задушен спанак или друга плънка по желание)
1 бакпулвер
щипка сол
 В брашното с бакпулвера и солта се слага натрошеното сирене или друга плънка и се обърква с вилица. В отделен съд се разбиват яйцата с олиото и се добавя киселото мляко. После сместта се добавя към брашното и се разбърква с вилицата, за да се поомешат съставките. Пече се при 180-200гр. Става страхотно, а и на дребния му харесва. Следващия път мисля да пробвам с пълнозърнесто брашно.

# 39
Else ,гледам зеле си готвила-моята дъщеря нещо хич не го понася май (яде го,но после имаме проблеми).Как го готвиш?Да не е проблемът в мен....

dimitriana, прясно зеле с домати готвя по следния начин: в тенджера слагам да заври около 0,5 л вода. Нарязвам 1 зелка и я изсипвам при врящата вода. Слагам капака на тенджерата и оставям зелето да се задушава докато омекне. После добавям 1 глава ситно нарязан лук, 3-4 настъргани пресни домата (става и със замразени или стерилизирани), олио, листа от целина (пресни или сушени), червен пипер и малко сол. Малката не е имала проблеми след като е яла зеле, но мисля че това си е индивидуално  Peace

Евридик@, вода предлагах в началото на захранването, но в първия месец нямаше особен интерес към нея  Peace Предлагах да пие от малка чашка.

# 40
Ми явно проблемът е в коремчето и,защото и аз го готвя по подобен начин зелето...

Евридика,аз вода не исках да и предлагам,но тя прояви супер силен интерес.Та водата я предлагах от чашка (първото нещо,от което пропи след гърдата) и по-скоро служеше за усвояване на изкуството да пиеш без да се давиш.Започнахе пак в самото начало на захранването.По едвно време дори имаше по-силен интерес към чашката,отколкото към храната. Wink
Предполагам,че ако не пиеш вода и бебето не те вижда,та не се сети да поиска-ще си навакса всикчо от сукането,така че няма за какво да му мислиш толкова.

# 41
Да, не съм се притеснила, че няма течности, само като го гледам как пишка ми е ясно, че си е предоволно хидратиран Crazy
Ама все пак, нали с въвеждането на твърда храна се въвеждала вода, казват, та затова се информирам Simple Smile
Айде, от петък почвам захранване. Днес ядох пред него едни печени зеленчуци, щеше да ме убие с поглед, как мога да ям, а да не давам на него. Ама имаха зехтин и соев сос и не исках да му давам.

# 42
  • на плажа
 Не готвите ли вече? Аз се побърках вече. Нищо не иска - само плодове и кисело мляко и сирене. Дано е само период, че вече незнам. Притеснявам се дали си набавя всичко, каквото му е нужно( а какво е то дори не знам). Ще ми дадете ли инфо какви вещества трябва да приемат децата, за да растат здрави и жизнени?

# 43
Здравейте мами сега ви намерих и много се радвам да видя и мами от дългокърмещите тука, та аз практикувам педагогическо захранване от скоро и то по изключителното желание на дъщеря ми щото така най добре се храни т.е. когато аз ям се качва върху масата и ми бърка в чинията и заедно ядем общо взето сега да ви питам мамите с по голям опит, тъй като вече я подкарах давам и каквото ми падне и си готвя както преди обаче се притесних защото и сготвих телешко варено много и хареса обаче сложих малко черен пипер , тя и друг път е яла неща в които има подправки обаче снощи доста рита ма може да е имала и колики щото пък аз ядох кисело зеленце, а още я кърмя та мисълта ми е дали много съм и раздразнила корема и с кое по точно

# 44
sofi82, определено черния пепер не е за деца  Peace Пикантните подправки и повечето сол не са подходящи за мъниците  Peace
И за да не е само спам менюто: закуска: кус-кус; обяд: пастет от авокадо и маслини с многозърнест хляб; вечеря: прясно зеле с домати. + портокали и ябълки през деня

Общи условия

Активация на акаунт