Евичка,добре дошла в МАРТенската ни тайфа!

• 26 587
  • 286
  •   1
Отговори
# 150
Наде, миналата година зимата малкия много боледуваше. Много се пених по темата за недоизлекуваните деца в детската градина, но е факт, че приятелско детенце беше в същата група и му нямаше нищо. След операцията на иван до ден днешен нямаме и сопол, а децата са същите, родителите им и тяхната здравна култура също. Авно причината не е била в недоизлекуваните деца и техните кашлици наистина са били чистещи и т.н. Факт е обаче, че (лекарите така казват), че след третия ден от приема на антибьотик слюнката вече не е заразна и не може да се предаде по въздушно-капков път болестта, а детето продължава да е с остатъчна хрема или кашлица... Тоест детето ако е в кондиция и има тонус може дори да се среща с деца без да представлява заплаха за тяхното здраве. Може случая да е бил такъв и неизказаните тогава неща да се превръщат в някакъв проблем за теб сега. А и в крайна сметка всеки си преценява колко и къде да води децата си.

# 151
Наде, аз знам за случаите с Яна, и не го пожелавам на никого повече. Сега разбрах и какво е детето да ти е болно, и честно казано никой да не знае защо още вдига Т. Не съм искала да те засегна, ако е така извинявай, просто изразих мнение. Знам че си медицински работник и по-добре от мен знаеш, но на мен лекари са ми казвали, че детето просто трябва само да изболедува този период и да изгради имунитет, дали в ясла, градина или училище, това е неминуемо (разболяването, имам предвид). Повярвай ми и аз като всяка майка, много се страхувам за детето си, но се моля само Господ да я пази, пък аз правя каквото мога. Но аз съм на мнение, че едно дете трябва да расте сред деца, знам, че там не я гледат както ние в къщи, но... моето дете за две седмици израстна много и в говор и в поведение, като изключим това, че спря да казва, кога й се ходи по някаква нужда, но се надявам това да е период.

# 152
Да,съгласна съм,че едни деца боледуват повече,други по-малко.При вас,Герчо, дори си имаше причина.Но,и това,че се пускат на градина недоизлекувани деца,че даже и болни наистина е факт.Сестра ми е педагог и преди да излезе в отпуск по майчинство работеше в детска градина,частна.Доуточнявам го,защото ми е казвала как са й носели шишето с АБ да го дава на дете...и шефката на градината приема това за нормално.Всичко това важи както за държавните,така и за частните градини.
Това за кашлицата ,също е вярно...по принцип.НО...примерно след прекарана вирусна инфекция с кашлица,Т спада,но кашлицата продължава....кой може да ми гарантира,че това е остатъчна кашлица,а не вторична бактериална инфекция???Аз не държа детето си в изолатор-по цял ден сме заедно,по детски площадки,магазини,пазари т.н....,но я пазя от очевадно болни хора.А това дали хрема или кашлица в даден момент е заразна е трудно да се определи.Един влажен бял дроб дори с остатъчна кашлица е добра среда за развитие на микроорганизми,особено при спад в имунната защита.За това е по-добре такова детенце да стои настрана...за самото дете е по-добре,остави моето.А аз наистина съм чувствителна на тази тема и реагирам...още повече ,че съм се нагледала на такива безумия в болницата и сега в аптеката,чеее....очаквам всичко от всеки и не се учудвам на нищо.Ако за вас е странно някой да си заведе болното дете на парти и ми се обиждате,е...за мен не е...аз не бих си завела моето,но има хора,които го правят.Това е.
Силве,аз съм с две ръце ЗА детските градини.В това спор няма.Просто за момента нямам друг избор.Искрено се надявам тази зима Яна да боледува без екстри и напролет и ние да тръгнем на детска.
Всъщност, наистина не разбрах защо се обидихте и защо така реагирахте... newsm78Да,всеки решава къде да води децата си,но и има свободата да изказва мнението си.

Последна редакция: пт, 07 ное 2008, 16:06 от nadeto7

# 153
Наде, така е, права си. В темата за детските градини го бяхме коментирали. Наистина децата се пускат недоизлекувани и тези, които по една или друга причина са с по-слаба имунна с-ма към момента, веднага прихващат. Онзи ден ходихме на лекар, че Криси кашля и има задна хрема. Гледа я, слуша й гърдите, гледа й ушите, опипва около тях и около врата. Всичко беше ОК, единствено гърлото било "леко набъбнало" (така се изрази) и каза, ако можем да я задържим вкъщи, понеже и най-слабия вирус ако мине покрай нея, ще го лепне (това също е цитат). Та мисълта ми е, че както аз мога да оставя детето си вкъщи, така би трябвало и другите родители да могат. Друг е въпросът, че повечето не обръщат внимание на тези симптоми. Да не говорим, че май съм една от малкото, която след боледуване, първо води детето си при педиатърката и тогава на ДГ, ако тя даде зелена светлина  (въпреки ранното ставане, което това налага). Еми, сори, ама щом аз мога, значи не е невъзможно. В групата на Кристина масово децата кашлят и точат сополи, колкото пръст дебели  #Cussing out

# 154
....За Коледното парти:не знам дали е добра идея да се плаща предварително,зимен период е,никой не знае дали ще му е здраво детето точно на тази дата.И честно казано,предпочитам да дам 50 лв.,но да има само здрави деца,а не 15 лв. и някое да се изкашля в лицето на детето ми...както се случи миналата година...
Наде, предполагам това обиди момичетата, а лично мен ме и ядоса. Редно е, след като ще сме толерантни едни към други, да бъдем такива докрай. След като има да се плаща предварително за едно такова парти, не е нормално едни хора да дават толкова много пари, а други да се "скатаят" в последния момент. В крайна сметка риск винаги има, но извинението, че е валял дъжд и в неделя следобед много хора ги е примързяло да дойдат на организирано мероприятие в последния момент, не мисля че е извинение. Затова подкрепям идеята да се съберат предварително пари, и лично ти гарантирам, че предпочитам да изгубя 15 лева, за това че няма да дойда, отколкото да ми се вгорчи тържеството, че 20 човека ги е примързяло в последния момент, след като е имало седмични уговорки и съобразявания с желанието на всички и на мен ми се е наложило да дам 50 лв за няма нищо. Нищо лично, само коментар. Не на последно място, аз лично ще предпочета да не дойда с Кати, отколкото да рискувам отново с едно такова "ВИП парти".

А за болестите, темата е много болна на всички ни по една или друга причина. Аз от сега се "надъхвам" за разговори с персонала в градината Laughing, защото цяла седмица държа Катето у дома, след боледуването й и сега е идеално здрава. И в групата на Катето се дават сиропи за кашлица, капки за нос. Аз самата в началото бях подлъгана от сестрите да им занеса капки и сироп, но много бързо се осъзнах, че си правя "мечешка услуга".
П.С. И още нещо, ако продължаваме да се мотаем, много скоро тези разговори ще се окажат безсмислени, защото отново ще е заето навсякъде.

Хубав ден!

Последна редакция: пт, 07 ное 2008, 15:41 от lily_b

# 155
Вчера оставих малкия за 10 минути да гледа детско, докато направя нещо за хапване. Чу сеп страшен трясък и хлипане на малкия. Като видях кво е станало ми се изправи косата - телевизора и шкафа за телевизор на земята, а малкия отдолу. Незнам кво е станало и как е успял да събори това уж стабилно чудо, но добре че всичко мина без травми, а само с 3 минутен рев и горди разкази как счупил телевизора... Та мисълта ми е, че дари и вкъщи няма как да сме сигурни, че няма да стане някоя простотия (да си кажа, че къщата ми е добре обезопасена)...
А иначе се обидих лично аз, защото смятам себе си за интелигентен човек и призиви от типа не бъркай в контакта и не си води болното дете при здрави деца ми идват в повече. Ако някоя мама си е завела детето болно някъде, то тя няма да се засегне от призива ти и отново ще го доведе болно, а на мен ми е малко в повече. Може би е моя грешката - извинявай. И второ - ние ангажираме някакво клубче, някаква програма, някаква храна и т.н. и това струва пари. Редно е всички, които са пожелали това да се случи да дадат пари за него, независимо дали ще дойдат или не. То е като с подаръците на рождените дни - ако уважаваш родженника обикновенно му вземаш нещо от сърце, а не щото си поканен/отишън в ресторанта да се насвиниш за негова сметка. То е въпрос до разбирания... Моите явно са доста по-различни...

Симба, писали сме едновременно. Да ти кажа по повот твоите писаници, че всяко дете минава през педиатър, които освен че го преглежда издава и бележка, с която удостоверяваш в дг, че детето ти може да я посещава. То по дифолт се разбира, че детето минава през лекар. Та колкото и странно да ти звучи - всички го правят... Тук вече е въпрос на лекар какво пише и дали си вярва... Но това е друга тема. Аз лично съм представяла такива бележки дори и когато детето е отсъствало от ДГ по домашни причини, защото в противен случай не е бил допускан в градината. Та и аз ставам рано, както и ти и както всички останали  родители... За радост или съжаление...

# 156
Ger4o, на теория е както казваш, обаче на практика става така, че като си заведеш детето на лекар, за да го прегледа, предпише лечение и пр. сестрата ти издава тази бележка за периода, за който решават, че детето ще оздравее. Т.е. при първото посещение си вземаш бележката. Така става при нашата, така става и при повечето педиатри на мои познати. Така че спокойно на първия ден, за който нямаш бележка, си водиш детето на ДГ и даваш бележката, която са ти дали при предишното посещение. това, че ти и аз ставаме рано (нашата е от 7.30), не значи че всички го правят, дори мога да те уврея, че почти никой не го прави.
Друг е въпросът обаче, дали това дете наистина е оздравяло за "написания" в бележката период и дали отива здраво или болно в ДГ.

Последна редакция: пт, 07 ное 2008, 15:58 от simba21

# 157
Започва да ми става смешно,че пиша толкова много и че последните постове са адресирани към мен. Laughing
Да бе,Лили,и на мен не би ми било приятно,то е ясно.Аз лично се записах за Коледното парти,бяхме здрави с Яна и дойдохме.За общия рожден ден не съм се записвала и не изпитвам никакво чувство на вина.Съжалявам,че така се е получило с някои от вас...честно казано сега го разбирам.Нека да разчитаме на думата си все пак,големи хора сме.Аз не съм за 15 лв. също,но ми се струва загуба на време да събираме предварително пари...И друго-аз лично незнам как ще ви ги платя предварително,нямам лични контакти с никого от форума,през седмицата няма на кого да оставя Яна,трябва да я влача с мен,вие работите почти всички,т.е. евентуална среща в по-късен час,събота-неделя-аз работя и не мога да дойда на сбирките ви.Мога да кажа само,че ако сме здрави с Янето,ще дойдем на Коледното парти.За мен е важно до края на месеца да уточните датата.
Аааа,Калаза...ако ходите с Ники на партито,мини през аптеката да ти дам парите...плийз./нека се уточним кога и колко де/ Heart Eyes
Аз се извинявам,че предизвиках отново поредния спор,ама поне се разписахте повечко. Mr. Green

# 158
Ger4o, на теория е както казваш, обаче на практика става така, че като си заведеш детето на лекар, за да го прегледа, предпише лечение и пр. сестрата ти издава тази бележка за периода, за който решават, че детето ще оздравее. Т.е. при първото посещение си вземаш бележката. Така става при нашата, така става и при повечето педиатри на мои познати. Така че спокойно на първия ден, за който нямаш бележка, си водиш детето на ДГ и даваш бележката, която са ти дали при предишното посещение. това, че ти и аз ставаме рано (нашата е от 7.30), не значи че всички го правят, дори мога да те уврея, че почти никой не го прави.
#Crazy  - ами сменете я като я знаете, че е толкова безотговорна. Значи не тук в темата трябва да се размахва този пръст, а пред педитата, които правят така. Щото тук и да размахваме пръст поучително е все тая.

# 159
#Crazy  - ами сменете я като я знаете, че е толкова безотговорна. Значи не тук в темата трябва да се размахва този пръст, а пред педитата, които правят така. Щото тук и да размахваме пръст поучително е все тая.

И като я сменим, какво точно ще постигнем? Нали тя ще продължи да прави така, както и други нейни колеги, защото аз знам за повече такива педиатри! Имам колеги, чиито педиатри правят така, приятелки, роднини. Не са в един град и в една поликлиника. Какво да направим? Да ги уволним всичките ли? Точно за това родителите трябва да проявяват малко повече отговорност. Не размахвам пръст срещу никой, просто казах, че много добре знам защо Надето написа това, от което всички се обидихте.

# 160
мда, аз имам ясна позиция по темата - тези родители, за които говорите няма да си вземат поука от размахването на пръст, другите няма нужда да ги поучавате, защото отдавна са минали тази възраст. Аз лично съм си чиста пред съвестта, че детето ми е било здраво по моите разбирания винаги, когато съм го срещала с деца. А иначе твоето за мен е грешна позиция - ами ще постигнеш, че тя ще има 1 пациент по-малко. Ако има още 50 като теб, ще има 51 пациента по-малко... Защото като знаеш за тази практика и нищо не правиш просто стимулираш въпросната да го прави пак и пак. Пък после можем да изпишем 560  страници по темата как учителките допускали болни деца. Ами как да не ги попускат като децата си идватс бележка, че са здрави? Не те разбирам, ама никак - ако наистина държиш на принципите, които изтъкваш - ами бори се да се спазват...
Всичко в тая държава опира само до едно - ами кво мога да направя, то от мен нищо не зависи, какво ще променя като го правя само аз, ама що да го правя като другите не го правят... И върха на айзберга е да се напише поредната петиция, която да се депозира в нечия министерска кофа. И да - трябва да се уволнят всичките. Този някой носи отговорност за лечението, което поставя на твоето дете и ти знаеш, че е абсолютно безотговорен, защото както не му пука колко деца ще зарази твоето дете отивайки болно в детската градина така и не му пука за твоето дете. Тогава за какви по призиви говорим родителите да бъдат отговорни. Съжалявам, че съм толкова рязка, но ми идват в повече призивите  oops.

# 161
Нарочно си погледнах старите публикации около общия рожден ден да видя аз от кои съм била.5-6 дена преди партито съм закудкудякала, че Алис се разболява. И в крайна сметка не сме дошли / нарочно проверих, че вече забравям и по-важни неща, случили се по-скоро/.

Още откакто Калина ми каза колко конфузно се е получило на общия рожден ден със завишената сметка си помислих да се извиня, тъй като клуба е както всички знаете на мои близки приятели. Факт е, че не го направих и се извинявам и за това. Извинявам се и ако с първоначалното си потвърждение и последвалия отказ съм допринесла за утежняването на ситуацията. Предлагам с оглед на общите неприятни спомени от този клуб в никой случай нито това, нито друго парти да не е там. Ако все пак има Коледно празненство, защото зле започваме.

Наде, незнам кое дете се е изкашляло в лицето на Янето. Силно се надявам да не е била Али. Разбирам позицията ти и я приемам.

И Герчо Winkнищо, че не траеш призивите, мисля да призова да не спорим за неща, които няма ние да решим. Знаем се не от вчера и съвсем искрено ще ви призная /макар и да е егоистично/, че не ми се иска никой повече да напуска темата / а това неминуемо се случва като има спор/. И без това е все взела-дала тая тема и почти никой не пише.

# 162
Герчо,кой от квото се е опарил за това сега ще си реве.Изгоряли са мами с по 50 лв...лошо...и сега искате предварителна сума.ОК.
Аз съвсем не призовавам никого...това е чиста човешка молба.Или може би заедно с предварителната сума,трябва да поискам и аз сега чиста микробиология на всички видове секрети от дих. пътища на децата ви.... Joy и бележка от кадърен педиатър. hahaha
Аз спирам да пиша по темата.
Хубава вечер ви желая. Laughing

# 163

И Герчо Winkнищо, че не траеш призивите, мисля да призова да не спорим за неща, които няма ние да решим. Знаем се не от вчера и съвсем искрено ще ви призная /макар и да е егоистично/, че не ми се иска никой повече да напуска темата / а това неминуемо се случва като има спор/. И без това е все взела-дала тая тема и почти никой не пише.
  202uu .

# 164
  • София
nadeto7 Мерси за темата, тъкмо се ровех  Heart Eyes

П.п. На Коледното парти със сигурност не сме били ние кашлящите, защото си спомням, че някой ми направи впечатление, че е болен, но убии ме не се сещам кой Thinking...................но пък за сметка на това почти ви отхапахме пръста си спомням   ooooh! и пак ти се извинявам Embarassed Пукнах от срам тогава, идваше ми да избягам Embarassed Май нямате много добри спомени от там, а  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт