имате ли кредит?

• 71 528
  • 679
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Никой не е казал,е ще се купува на лизинг и на зелено.Ще купуват почти готов апартамент.Е,вярно че ще минат години докато им прехвърлят собствеността,но пък не може да иска човек всичко,и пари да не дава наведнъж,и собственост прехвърлена,и всичко...Все пак собственика на фирмата си е вложил парите,изплаща заеми,данъци и ние отиваме и му казваме "искам апартамент,ама ми го прехвърли и ще ти давам всеки месец вноска".А и доколкото знам те познават строителя ,е....не са близки.Аз лично също бих приела да си взема жилище "на лизинг" и обмислям варианта,но там къдети сме не се предлагат такива.Естествено бих си направила добър договор,абе има начини....

По същина лизингът е наем, макар и да съществуват разновидности. На зелено и да искаш, не можеш да купиш жилище на зелено Simple Smile За да има лизинг, трябва да има лизингов обект. При лизинга имаш някои доста съществени неизгоди - ДДС-то и собствеността. При кредит можеш и да измислиш някаква схема с ДДС-то, докато при лизинг ще си го плащаш като поп. При лизинга може да имаш и ДДС върху лихвите, зависи строителя/лизингодателя как е избрал да третира въпроса. При кредита нямаш ДДС.

Собствеността - при лизинг нямаш собственост, имаш само наемни вноски. Това оказва много съществено влияние при изпадане в неплатежоспособност: Ако жилището е твое, макар и ипотекирано, ти можеш да се разпореждаш с него. При лизинг не можеш да направиш абсолютно нищо, защото собственик е лизингодателят. При едно изпълнително производство лизингодателят ще те изхвърли като мръсно коте на улицата, защото е собственик и го прави на база неплатени вноски. За да те изкъшка, кредитодателят преминава доста по-сложна процедура, която отнема поне няколко месеца. На лизингодателят ваденето на заповед за изпълнение ще отнеме малко време, в най-лошия случай 2-3 месеца. А един ипотекарен кредитор започва с молбите, с ходене по мъките, с тръжни процедури, възлагане на имота, ако не се намерят наддавачи и т.н. При договор за кредит винаги имаш поне 7-8 месеца, в които да отреагираш, докато кредиторът намери начин да те изгони.

Не на последно място - кредиторът може да се удовлетворява до размера на непогасената си лихва, просрочени вноски, начислени наказателни лихви, като невинаги се признават в пълния им размер. При лизингодателя, платеното до момента отива като наемна вноска. При изземване на лизинговия обект, той не дължи нищо платено до момента от лизингополучателя.  

Понеже прочетох за кредитори на строителя - ако не е лизингово дружество, а директно строител, да - съществува реалната опасност в някакъв момент да тръгнете по мъките да доказвате, че всъщност имате договор за лизинг, сключен със строителя.

# 571
Ами да,че то в днешно време май много малко хора нямат  Rolling Eyes

# 572
  • София
Милинка, хАбим се ние да си пишем, да се обясняваме, но като си е решил човек да си хвърли парите на вятъра, май нищо не може да се направи....Здраве да е Simple Smile

# 573
  • Плевен
Аз мисля, че със строителя не може да се сключи договор за лизинг, тъй като е търговско дружество, а не финансова институция. Договора ще е незаконен, както и фактурите, които ще издава за вноските.
Поправете ме, ако греша, но всички подобни сделки е задължително да минават през лизинкова компания. Даже и банките си имат отделни лизингови дъщерни дружества.

# 574
  • София
Не знам Thinking По търговския закон преди нямаше такова изискване...Само за банковите сделки има особен режим и изискване към извършващите ги да имат особено качество...Но може да има и промени, не ми се е налагало да проверявам.

# 575
Аз мисля, че със строителя не може да се сключи договор за лизинг, тъй като е търговско дружество, а не финансова институция. Договора ще е незаконен, както и фактурите, които ще издава за вноските.
Поправете ме, ако греша, но всички подобни сделки е задължително да минават през лизинкова компания. Даже и банките си имат отделни лизингови дъщерни дружества.
т.е. веднъж собствеността на жилището се прехвърля на лизингодателя, втори път, след евентуалното изплащане на лизинга - на купувача - има двоен разход за прехвърляне!

# 576
Имаме, да. Потребителки - сумата е 4000 лева + една кредитна карта.
Сега мислим върху възможността да теглим ипотечен, ама само при мисълта и ми става лошо. Обаче няма накъде. Под наем е още по-зле а и като сметна парите ще са пак горе-долу същите.
Абе хора, айде кажете ми как ще спя спокойно ако изтегля 70 000 лева примерно и това за срок от 30-35 години?

# 577
Имаме, да. Потребителки - сумата е 4000 лева + една кредитна карта.
Сега мислим върху възможността да теглим ипотечен, ама само при мисълта и ми става лошо. Обаче няма накъде. Под наем е още по-зле а и като сметна парите ще са пак горе-долу същите.
Абе хора, айде кажете ми как ще спя спокойно ако изтегля 70 000 лева примерно и това за срок от 30-35 години?

Спиш си както до сега, просто не си мисли за най-лошото. Ние като теглихме първия жилищен ипотечен кредит за 5г. ми се струваха много дълъг период, а после не усетих кога се изнизаха годините. Първите 1-2 години са по-напрегнати, после парите се обезценяват и въобще не тежи. Затова сега с втория кредит избрах по-дълъг период - 15г., за да е по-малка вноската и да не я усещаме въобще, този път ще строим и днес най-после се обадиха от банката, че са се натуткали и утре подписваме при нотариус сделката.

# 578
Джей, ще спите по-спокойно отколкото ако сте на квартира .. Simple Smile

# 579
  • София
Именно,а и наема ти е почти ипотечна вноска.
Аз съм на принципа по -добре да се изгърбя и да си тегля ипотечен кредит,отколкото да пълня джоба на някой хазяин и в крайна сметка да не виждаш къде ти отиват парите.
  Нашият е почти готов и изплатен,но все още сме на квартира.Живот и здраве март съм новодомка.Преди 7 месеца ни "помолиха" учтиво от старата квартира да се изнесем.И няма да ви обяснявам как се намира спешно квартира за 1 седмица,съгласяваш се на всичко,само и само да не си на улицата.А и кой ще ти даде квартира за 8-9 месеца.Сега живеем в т.нар. ателие (таванска стая със санитарен възел),за който плащаме 400лв на месец!!!!
Така,че Джей при въможност за ипотечен кредит не се колебай.Дали ще плащаш месечни вноски към банката или наем,все трябва да имаш пари всеки месец Peace

# 580
  • София

Няма проблем да мине през строителното дружество. Лизинговите дружества в България все още са само на уведомителен режим до БНБ и не подлежат на някакъв специален регулаторен режим. В този контекст, лизинговият договор е обикновен търговски договор, както се каза вече, по същество се доближава до наемния договор. Единствената разлика е в това, ако строителят изпадне в несъстоятелност. Лизинговите дружества също работят със заемен ресурс, но обезпечават задълженията си със залог на вземания от лизингови договори. И при евентуална несъстоятелност на лизингодателя, заложният кредитор встъпва в правата на лизингодателя. Тоест той ще се удовлетворява от постъпващите вноски по лизингови договори.
При една несъстоятелност на строителя, става по-сложно. Строителите изграждат сгради най-често със строителни кредити. За целта строежите са ипотекирани, тоест възможно е това, което се купува на лизинг, да е с някакви тежести. Това е лесно проверимо в съответната служба по вписванията. Въпросът е, че собствеността е на лизингодателя, който в случая се явява строителя. При евентуална негова несъстоятелност, кредиторите имат правото да се удовлетворяват от собствеността на длъжника и тогава вече започва ходене по мъките с въпросния договор за лизинг.

# 581
Именно,а и наема ти е почти ипотечна вноска.
Аз съм на принципа по -добре да се изгърбя и да си тегля ипотечен кредит,отколкото да пълня джоба на някой хазяин и в крайна сметка да не виждаш къде ти отиват парите.
Така е. Напълно съм съгласна.
Но ние нямаме никакви заделени пари настрана, та да теглим по-малка сума примерно.
Тук става въпрос за суми около 70 000 - 80 000 лева и това само за да го купим, да не говорим, че трябва и да се обзаведе.
Сега отворих сайта на ОББ и сметнах, че ако изтеглим 70 000 лв. за 30 години, с промоционална лихва за първата година се падат по 419, 68, а за останалия срок по 622, 85. Това просто е непосилно за нас, разчитайки само на една заплата.  Confused

Кажете към кои банки са вашите кредити?
Аз изобщо не съм запозната с това къде условията са най-премливи.  Rolling Eyes

# 582
Джей, не слушай хората, а гледай собственото си положение! Кредитите са хубаво нещо, но когато можеш да си ги позволиш. Като не можеш, търсиш начини да си увеличиш дохода. Друг вариант няма.

# 583
Като не можеш, търсиш начини да си увеличиш дохода. Друг вариант няма.
Ами търся, но на тази етап няма как да стане.
В момента можем да разчитаме единствено на заплатата на мъжа ми, защото аз не работя.
Но ако ще трябва да чакам "идеалния момент" ще трябва да почакам доста.

# 584
  • София
Джей, ако не ви е спешно, по-добре не избързвайте с ипотечен заем. В момента на пазара на недвижими имоти няма никакво движение, всички са в някакво отчакване накъде ще тръгнат нещата. Вероятно цените на някои имоти ще паднат, поне такива са очакванията. Ако сте само на една заплата, става много рисково да изтеглите заем, особено както пишеш, че нямате никакви заделени пари настрана. Хубаво е, когато човек реално си преценява възможностите, защото обратното е предпоставка за много неприятности.  

Общи условия

Активация на акаунт