4-та магрибска естетско - любопитна и ежедне&

• 19 793
  • 301
  •   1
Отговори
# 225
Момичета, как сте? Добро утро!

Докато наваксам с материала - да понапиша, ето пускам едни интересни снимки - на занятия в училища по изкуства за марокански младежи. Това са бъдещите занаятчии.

Има интересни и красиви изделия.

http://www.galenfrysinger.com/maroc_chefchaouen_arts_school.htm

Аз имам още 2 поръчки, но е невъзможно просто да ги взема - знам, че им е много вкусно. Конникът само това ядеше: е не само това, но нали така се казва - катък и хайвер с къри - фабрично е така - бяхме купили и оттогава ...все го споменава. Катък с печени картофи....Ама как се носи това нещо? Другото интересно е: как не е стигнало още до Мароко - ролца от раци - ето каква е схемата - реже се хляба с чашка - на кръгче, в катъка се слага малко ким или копър на ситно. Лимон се реше на тънки филийки. Рулцата от раци - на кръгчета или на цилиндърчета. И така се правят хапки - сандвичи. И се яде доста.... А копър - нарязани връхчета - има в пакетчета, купила съм 10 пакета, че в Мароко няма копър. Не расте.

Още нещо ... като има дълъг престой на летището, пращам сандвич с риба тон, зелена салата и хайвер, декорирам с лимон - и е красиво, и на вкус е добре- и това- в една франзелка, увито във фолио. И сега да нося сандвич и да му го дам на летището.  Heart Eyes Heart Eyes Милият конник, какви подробности помни... толкова време далеч един от друг, пък и както казва рачето - младоженците!     Joy

Катъка .... няма как обаче - дори и една кофа да взема - от половин кило - и да я увия с найлони, ако го извадя от камерата, и във фолио и с найлони, и после пак в найлони и в някоя хавлия... и в куфара? Не е нужно да казвам, че пак тръгвам без много мои дрехи. Само 20 кила багаж! 

Светле /свеар/, искаш ли 3 в 1? Шам-фъстък и кашу някой да иска?     

# 226
В Мароко вече изобилстват рекламите за заеми за Аид Ал-Адха, който предстои на 8 декември. Много семейства са задължени за вземат заем, за да могат да посрещнат празника добре. Някои мароканци още не са върнали парите, които дължат за Рамадан и за началото на новата учебна година.
Някои взимат заем всяка година, за да могат да купят агне и изплащат инвестицията в продължение на 9 месеца. Вярват, че по този начин са в състояние да създадат добра празнична атмосфера за семейството си, дори когато доходите им са ограничени.

Някой държавни и частни фирми дават заеми на служителите с. Някои фирми дават премия от 1000 дирхама = 100 Евро и предоставят възможност за тегленето на заем в размер на 2000 дирхама – 200 Евро, които се изплащат на по 200 евро за месец.

Дори и най-бедните семейства решават да купят агне – за тях това е задължение. Някои си продават покъщнината, за да спазят традицията. Това обаче е по-скоро социо-културен феномен.

Жертвоприношението е религиозен ритуал, но с течение на времето, в съзнанието на хората, е станало социо-културна норма. Някои млади хора вече не спазват този ритуал, но ние не сме от тях.... 2 агнета – едното сега, другото – по-късно в месеца. По принцип, коленето на агне не е задължение. В Исляма, този ритуал трябва да правят само онези, които имат достатъчно средства. Смисълът на принасянето на агнето в жертва е нямащите за получат подаяние от богатите.
Независимо от това, бедни и богати тръгват да избират агнета. В работническите квартали, продавачите наемат гаражи и животните са набутани там.
Цените вече се качиха главоломно и мнозина казват, че прекупвачите са виновни за това.
Само за ден, прекупвачите печелят толкова, колкото животновъдите за година, при това без да полагат много усилия.
На пазара има към 7 милиона животни за продан, цената варира между 35 и 45 дирхама за кило, в зависимост от качеството на животното.

# 227
  • Paris, France
Здравейте,

Кате, много багаж, много чудо, бе човек! Ти ще си скъсаш ръцете и нервите с тези шоколади, хайвери и катъци. Сега да минем на практическата част:

За хайвера и катъка - няма никакъв смисъл да носиш. Те се правят лесно с местни продукти там. Баба ми, Бог да я прости, каква тарама и катък спретваше за нула време с тамошни продукти. За тези деликатеси нищо особено не ти трябва и не са трудоемки. Единствено за катъка ти трябва едно парче овче сирене и това е. Искаш ли подробни рецепти?

За шоколадите - те там си имат и даже по-хубави от нашите. Не зная дали е на сметка да ги купуваш в БГ и пращаш или мъкнеш.

За парфюмите - наистина там марковите парфюми са много по-скъпи от България и дори Франция. Те обожават парфюми и това е много добър подарък. Имам въпрос : при получаването на колета облагат ли ги с мито? Зависи ли от количеството. Моят съвет е да ги поръчваш от американски сайтове с директна доставка до там. Например този сайт доставят безплатно по цял свят и за 15-20 евра твоите получават марков парфюм:

http://www.fragrancex.com/

Здравна застраховка - разбирам, че ще прекараш дълго време там и те съветвам да не разчиташ на застраховката от кредитната карта или самолетната компания. Ако се случи нещо, не дай си Боже, се оказваш в дълг към клиниката или болницата който може да достигне стотици хиляди евра и дори не можеш да напуснеш Мароко до изплащането му. Не можеш да разчиташ на помощ от посолството, това го знаеш.

Билета - аз бих си взела отворен. Тези с фиксирани дати са удобни за кратко пътуване, но ако ти се наложи да се върнеш по-рано или да останеш губиш билета, а в твоя случай има доста неизвестни - кога и дали ще вземете виза, дали няма да пожелаеш да останете там и да се наложи да се върнеш бързо за да приключиш с битовизмите в БГ итн.

Вълнената пелерина е достатъчна за там. Аз лично не се виждам с по-малко от дълъг кожух, шапка и ботуши на -15. Понеже за дълъг период ще носиш доста дрехи ти препоръчвам да облечеш за пътуването тежките дрехи, поне три жилетки (едната вързана през кръста) и най-тежките боти или обувки, които носиш. Всеки грам мерят, гадините на летището! Също вземи тежки неща в ръчния. За парфюмите вече се разбрахме - на прекачването не жали тестерите Laughing!

За сиренето - в кутии ли ще носиш или сухо, без саламура?

ОК, спирам и после ще продължим с практическите дилеми

# 228
Питам се и аз най-вече за хайвера ... на Атлантика отивам, къри има, а за катъка – не става да взимам. А и половин кило, за кого да стигне по-напред.
Шоколади ... никак не съм възхитена аз от това, което хапнах в Мароко. Никак. Откакто се знаем, натам – и от тук, и от Белгия, когато сме пътували, и в Швейцария имаме колега .... се носят шоколади като за зареждане на магазин. И над 30 шоколади – малки и големи, бонбони, свършват за ДЕН! За ден! То е ходене, примъкване и ядене. Каквито шоколади има, не е да са само ЛИНД!

Знаеш ли с колетите какво направих? Пратих по пощата, не по митница, до 2 кила = 26 лева. Пуснах ги на 15.11, вчера са пристигнали. Така и така, за 2 кила се пише „сувенири” и не се облага и дирхам дори!! Донесли са ги на място. Ако можех и още парфюми щях да сложа. Писах, че струва до 25 Евра.

Да, в Мароко парфюмите са много скъпи и са по-скоро като масло. За мен беше странно какво купуване на парфюми отпочна мъжа ми – първият път като отидохме заедно на пазар, и той каза „има спирт, но няма да ги пия, ще се парфюмирам!”
Сиренето – във вакуумни опаковки.

Застраховка – заради церебралната парализа и заради работата си – с многото пътувания, съм много чувствителна на тази тема и винаги си правя и допълнителна застраховка.
За билетите – ами какво да кажа, взех до 3.03. Живот и здраве, всичко да е наред, а междувременно – през януари ще се наложи да ида до Белгия, така че ще съм излизала от Кралството.
Наемът си тук съм предплатила. Надявам се всичко да е наред, както си беше – да е радост и усмивки, и неща от живота разбира се.... да е нормално и да си се върна навреме. Както е по билет.

Вярно е, че мерят всеки грам. Аз ще си взема лека пелерина – камилската вълна! Ботите мисля да оставя тук. Това са най-омразните обувки – според мъжа ми. Моите боти са черни, с връзки, дебели подметки, съвсем неугледни, ужас, но не се хлъзгат.

Там ме хваща корема от водата, и от емоциите, от всичкото,

Ох, аз такава дреха като жилетка в гардероба си нямам!

Днес заужат Ахял /съпругата на Ахял/ - тоест аз се къноса.... бегъл опит, че бретона ми е съвсем бял и хората щели да мисля, че съм стара. От месец май имах къна, оттам, но нали пораства косата и от корените, колкото е растяла, като бяла черта. Затова, моят мъж реши да се вапцам /дойде на скайпа да види/, че съм се вапцала – показах се със шапчица и една дебела хавлия, и сега се измих.

Показах и къната, която съм забъркала... от невена знам, че няма черна къна, ама аз пък точно с черна се омазах. Понеже не ползвам ръкавици, пръстите ми са очарователни, една тениска – за тази цел, е за хвърляне, кърпата – също е с уникален дизайн.

Като ида в Мароко, ще ми дооправят косата майка и сестрите.

Най-накрая ще взема каквото побера в куфара. Каквото ще зарадва някой, ще го пратя в кутии по изпитания начин.                   

# 229
Има една швейцарска напитка - CAOTINA - тя е в 2 разновидности - бял шоколад и черен черен шоколад, и мисля, че вече има натурален, но не съм много сигурна. Разтваря се в мляко - може топло, може и студено, но е особено вкусна, когато изстине млякото. Аз нося и това - много ще ме обичат. Понеже е един цилиндър от 500 грама, ще взима да ги сложа в торбички с лайсни "ziplock". Да не говорим за дяволските нокти - балсамите за ревматизъм - те са в обемни кутии, за ръчен багаж не стават. Имам едно хубаво килимче - не е за молитва, просто ми хареса.... с пискюли е по края, има и ресни, както се казва - всички можем да седнем на него.... ама обемно, мога да измисля как да го нося в ръчния багаж, нали?

Има и доста фишеци мултивитамини .... не питайте защо.... поръчка. Има и калций, магнезий и цинк - не могат ли да разберат, че "анемията" - т.е "по-рядката кръв, е начин да се преживява горещината лесно там и е начин да се предпази от малария организма.... и някъде даже хишат за "средиземноморска анемия"... ама и калций, магнезий и цинк има и поне 30 ампули аргинин - и то за моето бельо място не остана!

Не мисля, че ще взема всичко. То е невъзможно.
Да не забравим и другата поръчка - някой-друг пакет кашу и шам-фъстък и corny - това са десертчета с осевени ядки, сушени плодове, ядки, шоколад.               

# 230
  • по пътеката
кате, ти карго да сложиш в самолета е най-добре! много нещо е ,ще мине20 кг!а ръ4ния ни го мериха и тъй като последният път бяхме с  56 кг багаж за тримата искаха да го пуснат като багаж да не тежи и се мота из ръцете, но аз не линда пак ще ходи до тоалетна, ще яде без мокрите кърпи и тн!та моят не каза нищо и си го мъкна като бял роб!а бяха там заветните шокита!ами не знам каква е тази мания за шокита ,те в живота си не ядат, тоест това не е приоритет в бюджета както в бг, всеки ден да има по един за  мозъка!много дори сладкоши не ядат, 4е пазят захарта и да не би да им ферментират 4ервата,хахаха! затуй си ходят кисели и недотреснати! а виж хубавите хора  си оби4ат и си подслаждат живота!но кафето, с 3 захар4ета го перкат, мене ме гледат все едно ям лимон като им кажа да си ги приберат!големи парадокси! а да вси4ки имат мания за хемоглобина, ама  като не ги у4ат в даскалото за техните им характерни болести и да им кажат да са споко, 4е това им е в генния фонд! били бледи, били без кръв, нямали 4ервени бузки, еййййййййй! ами то и не се из4ервяват като те метнат на пазара, ама ти ако кажеш нещо не на таман и светваш като 4ервен фенер!  Mr. Green
моите -лютеници , баници и сирене не ги блазнят! саламите не успяха да ги впе4атлят, сухи им били, солени, нам си какво ,мазни! виж бг кашкавал и накрая едно хайдар сирене най-после угодиха на мъжа ми! с линда  го хапваха като ябълка кашкавала!много капризни са ги направили родителите, тоест не са ги нау4или да ядат вси4ко ,ами настроили са ги ,4е само това ,което е в къщи е хубаво, другото е гадно и вредно! линда, 3 г отказва бозата,тази година я откри и искаше! всяка година по нещо ново #Crazy Crossing Arms!

# 231
О да, за соленото и за това, че техните неща са най-хубави - все едно, че марси, у нас си била на гости! Аз едно нещо помня до днес.... още в Белгия, моят мъж за пръв път излиза от Мароко, друга храна не е ял.... както той си каза. В семейството са готвачки големи, не мога да не им призная. И имаше нещо като коктейл.... с каквото се сетиш по масата, но всякакви храни, в смисъл - не определена кухня и всеки си яде, говори си.... По едно време, моят бъдещ мъж хванал едни коктейлни клечки и рови из хапките в чинията си. Отивам аз да питам какво става... и той.... "не обичам българска кухня?" .... логиката е, че понеже аз съм питала, значи е българска кухня. Много се зарадвах на тази забележка. Няма що.

По едно време - вече живеем заедно, и аз наготвих нещо - едни картофи - до днес ги помня, но внимавам вече какво да е... тогава де, че си мислеше, че всичко, което направя е българска кухня... и той казва "чудесни картофи - приличат на мароканска кухня!" После той правеше закуската, а заедно - вечерята. После се научи да яде и някои наши ястия.

За соленото "аз като биохимик ти казвам, че соленото не е полезно и вреди на вниманието!" и аз казвам "Ами нали си лягаш сега, закъде ще внимаваш?
А същевременно - аминокиселините и протеина са на огромна почит, и аргинина също! За аргинин стени се събарят! Ама понеже бързо се усвоява и дава много енергия, това е направо супер стока.     

# 232

Дадоха сега по ТВ, утре в сградата на ИНТЕРПРЕД, ще има коледен базар, съпруги на дипломати щели да представят традиционни за  страните си продукти, дрехи, храна...   Запомних само МАРОКО< ИТАЛИЯ и ЛИВАН и оше 10тина страни.

Кате, как е арабското название на прочутото арганово масло? А ценичката как ли върви, сред най-скъпите казват.

Това намерих в мрежата, 200мл масло за 27лв, обаче ме съмнява.  Дано утре да намеря на мароканския щанд  Praynig

http://www.vivasan.bg/index.php?page=series&cat_id=34

# 233
زيت الأركان

Има и такива шампоани ....чудни ....Тази  фирма дали изнася за БГ  newsm78 ... http://www.purus.bz/arganshampoo.htm

# 234
  • T"A
кате, ти карго да сложиш в самолета е най-добре!

Joy
Марси, можеш да се окажеш права, Катето само добавя багаж, не вади нищо  Grinning

Аз само минавам да ви кажа, че снощи гледах много интересен документален филм за един белгиец, който е отишъл да живее в Мароко. На английски заглавието е Where is the love in the palm grove? (на иврит го бяха превели като "Любов между палмите"), давали са го и по белгийската телевизия  Peace френското заглавие е Où est l'amour dans la palmeraie?

На мен ми беше много интересно, защото разкрива погледа на един западен човек към културата на Мароко, в южните части на Мароко, конкретно за отношенията между мъжа и жената. А и имаше красиви кадри от самата страна. За съжаление не го изгледах - даваха го късно и съм заспала пред телевизора  Blush Ако го сте го гледали или го засечете в бъдеще, ще ми бъде интересно да споделите мнения  Hug   bouquet

Кате, изпуснала съм те през деня  Sad  Мисля, че можеш да вземеш килимчето в ръчния багаж, но няма ли да ти пречи? Аз съм пътувала с едно семейство, които си бяха взели от тези олекотените завивки, които продават в найлонови чантички с дръжка - пътуваха с 3 такива!

# 235
Да, Коледният базар на Международния Женски Клуб е днес, но аз няма да ходя - много работа имам, главата ми пуши, там винаги харча много.
Малкото си е арганово масло. Има и щанд на Българо-Мароканската Асоциация. Там има и мароканци, които говорят български много добре.

За масло от арган - много е хубаво. Аз отивам точно там... В този регион, в който растат. За мен има вкус на нещо средно между лешник и орех. Мароканци  - най-вече мароканки го ползват за готвене, масаж, козметика, за естествен бронзант.

За готвене - зависи много откъде се купува. В Мароко от кооператива, в който работят жените може да купи за около 9 евро за 750 грама, в пластмасова бутилка, която естествено после трябва да се смени с хубава. На пазара вече достига до 10-12 евро за половинка - последно така беше, особено на щандовете, на които ходят чужденците. Във Франция, Белгия, Англия вече това кулинарното масро достига във хубав търговски вид - етикети, бутилка, може да е от 25 до 30 Евро за 250 - 300 грама.

# 236
http://www.youtube.com/watch?v=wv2_lQWUtgI&feature=related

В този филм много реалистично се показва как се получава аргановото олио. В частта от клипа /4.53/ можете да видите как жените правят твърдите остатъци от ядките на питки - олиото се изсипва в бутилки. Този остатък от ядките се яде с хляб - на закуска главно, когато се прави, въпросният сладък чай от мента ... според мене се прави захар с чай, а не чай със захар, тази паста се загребва с хляба. Още нещо ... аз нося мед или като се затръгва към Мароко се взима мед. И се смесва меда с тази паста и с хляб... става поредната енегрийна и калорийна бомба и после семейство Ахял щурее.  Embarassed

http://www.youtube.com/watch?v=AQBq3lRFKr8&feature=related   

Ето и музика от "моя" регион!

Като казах музика, аз и мъжът ми, в кратките периоди, в които сме били сами, пеем песни, които харесват и на двамата. Той слуша доста музика и разпознава успешно Ани Ленъкс, Secret Garden, Vaya Con Dios и сега не знам, милите хора у нас как ще траят. Освен да пеем тихо.

http://www.youtube.com/watch?v=LPt827Bs1vA&feature=related

Ето и този прелюбопитен шикхат. На моменти все едно свирят българско хоро.

С нетърпение чакам да тръгна. Толкова се измъчихме, че в последните 5 дни - от утре до петък, ще постя. Дала съм дума.   

http://www.youtube.com/watch?v=Q69sORVW3UY

http://www.youtube.com/watch?v=BG2frtydy1E&feature=related

# 237
Цитат
Малкото си е арганово масло.

Искам да кажа, че си е малко вероятно да се намери там арганово масло, понеже който си донесе лятото от Мароко, го раздаде, продаде на приятели, по току-виж има някой продукт на базара в Интерпред! Който ходи, голяма шарения ще види! Ехххх.   Hug Grinning   

# 238
Тисбах ал хаир  Hug
Леле, Кате А като гледам как се подготвяш, чак аз започнах да се вълнувам. Laughing Със сигурност си много обичана леля, колко подаръци им носиш ! Party Ние оттук сме накупували само дубайски сувенири - пепелници, камили, чашки,тениски и пр. Най-интересния сувенир е матрьошка - емирати, облечен в дишдаша. Вътре в него се намират емиратчанка, с абая и никаб, а по-навътре - момиченце и момченце облечени традиционно за ОАЕ  Joy Най-малкия член на семейството е ... камила  Joy
Други подаръци ще се купуват на място, че и без това сме с много парцали  Simple Smile И ние летим на 5 Декември  Hug После ще постоим и в Йордания.
Браво на тебе, че си решила да постиш, машалла.  Heart EyesТо си е вид молитва, да те възнагради Бог с най-хубавия престой  Hug Много трудно постя извън Рамадана...Взела съм си бяла плетена шапка с козирка от Алдо, и няколко поло блузи по врата. Косата се побира вътре, ще я прибера с шапка боне и отгоре готината шапка. Закрива ушите,а козирката ще я врътна назад да закрие напълно врата. Шофьорите може да се поучудят защо не си махам шапката дори в колата ... колко пари струва, как да я махне човек?!  Joy
Добра идея, да се къносаш. Мойта свекърва ми намекна миналия път, че трябва да си махам мустаците  Shocked И мъжа ми отначало ме тормозеше по този въпрос, та ги махах ама после като забременях станах по-хубава и мустаците станаха незабележими  Laughing
Невена, добре че ме подсети за застраховката. Съпруга ми има Меднет застраховка, покриваща целия свят без САЩ и Канада,надявам се това е достатъчно за в България?
Прегръдки на всички в навечерието на пътно-празничната еуфория   bouquet

# 239
Яшби, а аз се вълнувам за вас и малкият-голям пътешественик Яхия, че и татко му ще види България за пръв път!

Подаръкът - матрьошка е невероятен! Представям си какви са кукличките, че и камила да си имат у дома!  Joy

Тениските също, че и чашите - много се харесват, да. но ти носиш най-любимият подарък и чакан - бебето и Мони и таткото и ти....каква радост!

Тук ще им се радват. Аз от Мароко съм решила магнити да взема, макар че е безполезна вещ, но ще видя де, да ида първо.

Ще постя, че много е чакано това пътуване и знам, че Бог ще ме възнагради и ще ни даде мечтаното време заедно, че и по аид-а няма университет, туристите още не са заидвали. Аз си мисля, че ако се хвана в някой хотел, и пари мога да изкарам. Каква съм спастрена булка. Пък ако има и японски туристи или руснаци ...  smile3540, ще съм много желан кадър!
 kiss       

За шапката и бонето - не се притеснявай! Поне във София ще бъдеш гледана съвсем нормално.
Вече има много арабкини, с класически фулари, виждам доста, а и ти дори и с гол врат да си - с поло де, или със закрит - с козирката на шапката, никой няма да се впечатли и да очаква да си махаш шапката. Поне такива са моите впечатления - хората свикват.

Миналата седмица изпращах приятелка на автогарата в София и аз бях със забрадка - като шапка я нося, а тя - със една плетена шапчица, но за красота - косите й бяха пуснати. Минаваме покрай паспортна служба. Едни араби - на възраст бяха, ама голямо гледане ни гледаха! И се смеят. Чак се обръщаха, по-нататъка - още един ценител като се загледал...Викам си, ще се контузи този човек!

Посланикът на Мароко, г-н Длими си тръгва от страната - мандатът му приключва. Кой ли ще дойде? Новият аташе на културата е жена, от династията на Алауитите - управляващите сега.

Общи условия

Активация на акаунт