Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво представлява цитонамазката (PAP тест) и как се класифицират резултатите от нея?
Как се извършва тестът за HPV и какви са неговите цели?
Какви са основните характеристики на инфекциите с човешки папиломен вирус (HPV) и как се предава вирусът?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво представлява цитонамазката (PAP тест) и как се класифицират резултатите от нея?
Цитонамазката, известна още като PAP тест, е медицинско изследване за ранно откриване и диагностициране на рак на шийката на матката при жените. Процедурата включва вземане на проби от лигавицата на шийката на матката, оцветяване и изследване под микроскоп. Резултатите се класифицират в пет групи по Папанниколау (PAP I-V), като всяка група има свои препоръки за последващи процедури или лечение.
-
Как се извършва тестът за HPV и какви са неговите цели?
HPV тестът се извършва за откриване на вируса човешки папилом (HPV) в организма. Пробата се взема от цервикалния канал и се изпраща за анализ в специализирана лаборатория. Целта на теста е да класифицира пациентите като носители на нискорискови или високорискови подтипове на HPV, което е важно за предпазване от различни заболявания, включително рак на шийката на матката.
-
Какви са основните характеристики на инфекциите с човешки папиломен вирус (HPV) и как се предава вирусът?
Инфекциите с HPV са широко разпространени и се предават предимно чрез сексуален контакт. Вирусът може да присъства в тялото години преди да бъде открит и повечето инфекции са безсимптомни. Важно е да се отбележи, че HPV не е класическа венерическа болест, но може да доведе до различни здравословни проблеми, включително рак на шийката на матката.
-
Какви са препоръките за ваксините срещу HPV и какви са техните ограничения?
-
Какви са разликите между HPV теста и типизацията и кога се препоръчва извършването на типизация?

Когато спрях да кърмя и цикълът ми се възстанови, отидох на лекар, направих си цитонамазка, която излезе пак пап2. Направих си и двата днк теста за ЧПВ - този за типове 6 и 11, и този за всички високорискови типове. От всичко ми даде положителен резултат за тип 31
Тогава гинеколожката ми направи колпоскопия, на която видя някакъв фон (не разбрах това някакво предраково състояние ли е..) и го изгори с нещо (което също не можах да разбера какво е). Каза като ми дойде и мине следващия цикъл да проведа лечение с вагинални глобули в продълженбие на 12 дни - Polygynax и Farmatex. Предложи след още 1 цикъл да ида на преглед с контролна колпоскопия и нов днк тест. просто незнам ..посъветвайте ме, дали да следвам това лечение (така мисля да направя) и после да ида освен там на контролен преглед и при още един специалист онколог, дали имам нужда от биопсия, какво да предприема? Някак си се оказах непшодготвена за това, все си мислех, че щом съм имала кондиломи, ще имам в най-лошия случай някои от нискорисковите типове. сега не съм сигурна какво да направя..а и незнам към кой специалист гинеколог-онколог да се обърна , а и кога. а на всички вас, пожелавам тези страшни неща да останат зад гърба ви и да забравите, че някога са ви мъчили
!
. Съжалявам, но тези дни (и не само) много ми липсва.
.
Честит празник на именниците!