За първа година в детската градина! - 9 част

• 16 924
  • 301
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Момичета кажете ми моля ви за колко време се адаптираха децата ви в детската градина.Моето ходи от 2 дни и страшно плаче сутрин ,още със ставането ,че не иска да ходи и т.н.Направо се чувствам смазана.
Благодаря ви.  bouquet

Ще взема да пусна 1 анкета в темата с опции "не е плакал", "по-малко от седмица", "около 2 седмици", "около месец", "между месец и два", "повече" и "така и не се адаптира".  Peace

# 241
Момичета кажете ми моля ви за колко време се адаптираха децата ви в детската градина.Моето ходи от 2 дни и страшно плаче сутрин ,още със ставането ,че не иска да ходи и т.н.Направо се чувствам смазана.
Благодаря ви.  bouquet
Ами ние ходим от месец.Първата седмица бяха писъци,после преминаха в ревове...Понякога има по-ревливи дни сутрин,понякога спокойни..Бих казала с 2 думи,че още не се е адаптирала съвсем.
Въоръжи се с търпение и здрави нерви ...

# 242
  • София
2 дни е хипер малко време според мен.
Нормално е да плаче, имай повече търпение. Някои деца наистина се адаптират адски бързо, но на други им трябва повече време.
Ивайла понякога е много спокойна и добра, друг път е страшен инат. Една сутрин баща и я облече даже насила и я занесе до градината деряща се.
Там разбира се веднага протегнала ръчички към госпожата, гушнала я и млъкнала.

Нещо изпуснах темата, а се чувствах съпричастна. Ще се опитам да наваксам.

Моята се разбуха зловещо в събота сутрин, май татко и я зарази. Сега е с една бухаща кашлица и сополи, а тъкмо бяхме направили 2 и половина седмици детска градина, но здраве да е. Знам си, че ще е по-трудно първата година.

# 243
  • София
simba21 , злояд е и в къщи. Случвало се е примерно да не иска да хапне, дори да опита нещо за обяд, слагала съм го да спи гладен, но когато се събуди сам си иска храна. Аз точно затова се притеснявам, че сега не действа инстинктът му , че е гладен.
За сега не се включвам в анкетата, тъй като със сигурност още не се е адаптирал, но пък ходи от скоро така че има време.

# 244
За съжаление и аз ще пропусна анкетата. Не мога да кажа, че имаме цялостен  успех с адаптацията. Надявам се скоро  Grinning

simba21 , злояд е и в къщи. Случвало се е примерно да не иска да хапне, дори да опита нещо за обяд, слагала съм го да спи гладен, но когато се събуди сам си иска храна. Аз точно затова се притеснявам, че сега не действа инстинктът му , че е гладен.
За сега не се включвам в анкетата, тъй като със сигурност още не се е адаптирал, но пък ходи от скоро така че има време.

Дано да е период. Питай го поне вкъщи какво му се яде. Аз преди време дори не съм се сещала за ядене. Баща ми е карал майка ми да ме остави да огладнея и "да видиш как ще прояде детето". Е да, да, ама не! По цял ден съм седяла гладна, нарочно са ме оставяли 1-2 пъти, едва ли не да стане чудо и да огладнея .... Ох, нашите как ли са ме изтърпяли не знам  ooooh! На никой не пожелавам такова чудо като моя милост на "млади" години  Mr. Green  Joy

# 245
  • София
...

Peace Опцията "така и не се адаптира" съм я сложила за деца, които така и не са се адаптирали за два месеца.  Hug Толкова е и според повечето педагози, с които съм разговаря по въпроса, максималният период на адаптация.

P. S. Такава анкета може би била по-подходяща в тема "За втора година в детската градина!". Laughing Шегата на страна, мисля, че ще е полезна, защото това е един от най-често задаваните въпроси в темата.  Peace 

# 246
За яденето в ДГ. Аз започнах да следя менюто и комбинациите м/у супата, основното ястие и десерта. Опитах се да сготвя някои от нещата, които по принцип не бих приготвила вкъщи за да опита и да види, че и това трябва да се яде. Не постигнах почти нищо и сега не съм сигурна какво изяжда в ДГ. Например кашата от овесени ядки аз не мога да я ям, а децата като я видят се молят "Може ли само три лъжички." Как да ги караш насила. Не става. Три лъжици пак е добре, но съвсем гладни не трябва да остават.

# 247
Относно анкетата,не  знам как да отговоря.
Първите дни не е плакала,после се разболя и когато тръгна отново плака три-четири дена,сега пак е болна и очаквам в понеделник отново рев,впредвид че сега е постоянно лепната за мен.

# 248
Сетих се да питам.  Thinking Има ли психолози в детските ви градини? При нас няма, а си мисля, че би било доре да има. Съвместната работа с родители, деца, учители или индивидуално може да се отрази положително на този зловещ период на адаптация. То си е един кошмар. Така се изнервят и деца и родители, че да те е яд да тръгнеш на градина.

Последна редакция: вт, 28 окт 2008, 17:35 от mimitops

# 249
  • Варна
Сетих се да питам.  ThinkingИма ли психолози в детските ви градини? При нас няма, а си мисля, че би било доре да има. Съвместната работа с родители, деца, учители или индивидуално може да се отрази положително на този зловещ период на адаптация. То си е един кошмар. Така се изнервят и деца и родители, че да те е яд да тръгнеш на градина.
Ей това за психолог в ДГ може би е добра идея - както има и в училищата - но с делегираните бюджети, и намалението изцяло на персонала едва ли ще е приложимо Confused. Те не наемат допълнителна лелка поне за първа група, а  да плащат заплата на психолог? Thinking...
.

# 250
  За анкетата - плака само два дни, като се има предвид, че не е ходил на ясла изобщо.
   Знаете ли , понякога си мисля , че и ние като родители влияем върху процеса на адаптация. С големия ми син адаптацията продължи дълго и в последствие все се опитваше да ни манипулира. Не мога да отрека ,че и аз не съм се притеснявала и е възможно по  някакъв подсъзнателен начин да съм му предавала това и той така да е реагирал. С малкия съм спокойна, знам какво е, знам режима, знам че ще боледува, и той може би усеща това и затова е спокоен.  Във всеки случай ние с мъжа ми не сме очаквали толкова бърза и безпроблемна адаптация, но факт. Може пък и детето да си е такова... newsm78
   Мисля ,че и в нашата градина няма психолог, но би било хубаво да има. То пък кой ли ни пита нас?...С тези делегирани бюджети как ли пък ще ни назначат психолози? Tired

# 251
ДюДю, моето дете е злоядо и също не се храни в градината. Днес е хапнала коричка хляб. Отказва ядене и в нас Sad

# 252
  • София
ДюДю, моето дете е злоядо и също не се храни в градината. Днес е хапнала коричка хляб. Отказва ядене и в нас Sad
Ох дано да е само период на адаптация. Калоян поне в къщи след градина яде. Днес пак нищо не е ял. Дано да е от стреса. На мен като ми е притеснено от нещо също не ми се яде и мога да не хапна цял ден. Дано да е това и като се успокоят да проядат Praynig

# 253
  • София
Най-после от този понеделник и моята дъщеря тръгна на градина.
Вчера луд ентусиазъм (то толкова изчакване беше). Била е спокойна през деня, но не е спала само се е правила както ми каза. За яденето малко се съмнявам, че е яла, защото като я взех, предвидливо и носех кюфтенца и мушна 3 още в колата, в къщи още 2 с филия хляб и голяма чаша мляко с какао  (а е злояда по принцип) Rolling Eyes

Днес пак отиде спокойна. Като си я взехме отново хапна доста добре, но се и похвали, че е яла розово кремче. Май само това е изяла за целия ден  Wink

Друго ме притеснява и искам да питам при вашите деца как е. Касто я взимам следобед е една умърлушена, унила, тъжна, едва се влачи. Като я гушна и хапне малко, се развеселява и почва да подскача около мен. Питам я: "харесва ли ти в детската градина" и тя отговаря ДА. Но днес имах чуството, че едвам се сдържа да не ревне като я взимах.

Чудя се дали е от умора, дали е от глад или са и се скарали, или тепърва ще осъзнава че не е толкова хубаво, колкото си го е мислила и тепърва ще плаче newsm78

# 254
  • Mediterraneo
Тази седмица сме пас, детето си е вкъщи. След като изкара три дни с Т, гъбичната инфекция поотшумя, сега е добре. Но предпочитам да се позакрепи още някой ден.
Аз от утре тръгвам на нова работа. В четвъртък заминавам три дни в командировка. Баба й ще я гледа, какво да правим  Confused
От понеделник, живи и здрави, отново на линия.
Относно анкетата- гласувах с две седмици

Общи условия

Активация на акаунт