Февруарският бебок скача в мама скок подскок! - XX

• 13 057
  • 296
  •   1
Отговори
# 120
Добре дошли на новите мами и от мен! Радвам се, че компанията ни се увеличава (въпреки че ми става все по-трудно да ви изчета)
carbo и аз съм ти фен Simple Smile
^desika^, много съжалявам че имаш такива проблеми! Просто не мога да проумея как е възможно хората да са толкова нетолерантни!

Някой питаше за изцеждането-цеденето след кърмене не се препоръчва при кърмене на поискване, освен ако:
-гърдите са препълнени и болезнени а бебето в този момент не желае да суче. Тогава се цеди само малко, докато почувствате облекчение.
-ако искате да излезете без бебето и да оставите кърма да го нахранят докато ви няма
-ако сте разделени с бебето (напр в болницата) и искате да запазите или увеличите лактацията
-ако кърмите под режим е възможно да има нужда от допулнителна стимулация на гърдите и дохранване (понякога може да кърмите под режим без никакъв проблем!)
-ако имате някакъв проблем с лактацията, или например бебето е малко, сънливо или не суче достатъчно ефективно
-може и да пропускам някакви специфични случаи Simple Smile

А ето и статиите които обещах Simple Smile
Тази ми е любима-много кратко и ясно е обяснено как може кърмещата майка да разбере дали бебето хапва достатъчно:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=21073

И малко информация за това как се поставя бебето на гърда:
http://www.bg-mamma.com/site/content/view/403/51
А тук може да се намерят клипчета:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=26637.0
Според мен това е достатъчно информация като начало-да знаете как се поставя бебето правилно на гърдата, да не си миете гърдите със сапуни, да можете да разберете дали бебето яде достатъчно и да го кърмите винаги, когато бебето иска. И вече, ако имате конкретни допълнителни въпроси ще можете да търсите информация по конкретния въпрос. В книжката, която Йори пусна има много, много информация, но сигурно ще ви дойде в повече да я прочетете наведнъж. По-скоро-като възникне проблем или въпрос-там ще намерите отговора Simple Smile

Аз предимно на въпросите свързани с кърменето отговарям, ама то е защото смятам че точно тук мога да съм полезна  Hug

# 121
Страхотна информация за кърменето yanast! мерси  Hug

# 122
Да, yanast ,в момента чета за кърменето и ми е страшно интересно Simple Smile Благодаря Hug

# 123
"Заразена" от yanast реших да се поразровя из нета и намерих ето този линк,който ще отговори на доста от въпросите ни :  http://karmene.start.bg/#top
Също вижте и това,ще ви хареса  Simple Smile : http://bglog.net/bebelog/20931 , http://www.youtube.com/watch?v=Zln0LTkejIs , http://www.youtube.com/watch?v=yeqnas3Uf2A

# 124
  • София
Здравейте и от мен, да се включа и аз днес най-накрая:)

Първо за тапата ме беше питала някоя мама в миналата тема: ами да, слузесто розово течение е, освен, ако не падне наведнъж, това става обикновено докато се пишка, от това което четох и после може да си продължи да си тече по малко, ако пък пада на части е точно като течение.

За хремата, atmosphere, беше казала, че нищо не помага, аз нали преди 2-3 седмици бях така, първо гърлото ме заболя, после ми мина, после дойде най-гадното - хремата и после малко кашлица, а и от вчера ме наболява гърло и снощи ми се запуши носа, та...това, което помага донякъде и е безвредно за хрема е морска вода (изотоничен разтвор) или морска сол разтворена във вода, но не знам в какво съотношение се прави, аз си купих спрей направо от аптеката - Стеримар е фирмата, пръскам си 2 пъти в 2те ноздри, сутрин и вечер и после се издухва и доста помага, дано и на вас да помогне!

Ioli, за халката да ти кажа, мама от малка ме е учила, това може да се направи и на всеки човек и да се види какви деца са му се родили или ще му се родят скоро или в далечното бъдеще, можеш да пробваш и с таткото, не казвам че е вярно, ама на мен ми позна, че ще е момченце, аз обаче не слагам халката над коремчето, а над другата ръка и ползвам косъм, а халката може да е всякаква, даже и със сребърен пръстен става, няма проблем, само да е сребро или злато де, аз така си мерих и кръвното преди да си купя сега апарата и горе - долу го познаваше +/- 5, ама то по-точно и не може да определиш с линийката, между другото при някои хора се клати / върти повече, при други по-малко, може би е добре да ти го направи някой друг, не ти сама:)

^desika^, за шефа да ти кажа, че сега е най-нужно да си максимално спокойна, така че изобщо да не ти пука, ако толкова те изнервя, взимаш си болничен от сега до термина, имаш право на 180 дни по време на цялата бременност, така че ако не си ползвала много ще ти стигнат, лекарят ти ги подновява всеки месец и после майчинството ти се изчислява на база на месеците, през които си работила 6 месеца назад, а в случая ако си вземеш болничен от 01.11, ноември, декември и януари не влизат в сметките, ще ти се смятат от октомври 6 месеца назад, така че нищо като пари няма да загубиш, само сега ще загубиш по 20% тези 3 месеца, ама все пак бебечо е по-важен и така:)

Carbo, от водата е, сигурна съм и на мен ми се подуват от време на време глезените и затова изчетох доста, пише да намалим солта, но не да я спираме съвсем и много течности, ама много, вода разбира се най-вече;)

siqnie, за бебчо, че е хоризонтално разположен, при мен мисля, че до скоро беше така, сега не знам дали се е обърнал, ама на мен никой нищо не ми е казвал,аз от прегледите си правих това заключение, защото като му гледат главичката на бебчо ме гледаха ниско долу и доста в ляво, а като му гледаха крачетата малко по-нагоре, но в дясно, аз си го обяснявах с това, че имам обърната матка (която вече поради бременността се е изправила), но ембриончето в началото се е закрепило на по-странно място и после и бебчо се е разположил по-странно, но  това са си мои догадки, сега като отида на лекар ще питам специално за разположението му, но аз съм на преглед чак на 30 или 31.10, когато успея да си запиша час и така, но ти не се притеснявай, предполагам, че наистина е нещо съвсем нормално:)

Ами това е за сега от мен мили бъдещи мами, много целувки и прегръдки и до скоро писане, а с някои от вас и виждане, ей, то наближило вече:)))

# 125
Yanast по-хубаво и изчерпателно не бих отговорила - напълно съгласна съм с теб за покупките. А колкото до кърмаческите насоки - бравоооооооооооооо, аз също искам този път да продължим по-дълго с кърменето. Преди с каката само до 4-тия месец кърмех и започна да не й стига кърмата. Сега чакам с нетърпение линковете по тази тема на готово Simple Smile.
SvetliD честито розово щъркелче,  както и на всички мами разбрали цвета на своето щъркелче.
zitka - с тенджера да ми биеш до ушите преди да родя не можеш да ме събудиш, но после всичко от самосебе си - инстинкта те кара да се будиш дори при всяко помръдване на детенце или лек звук или шум. Майката природа си знае работата Simple Smile
Много ме накарахте да се замисля за преместването на по-големите братчета и сестрички на друго легло предварително - преди раждането на бебчето. Ние от 9 месечни си спим в самостоятелна стая с включен бебефон, който спряхме да използваме доста отдавна. Сега малката ще спинка на легълце, а за бебчето остава кошарката. Честно казано не ми се иска да ги разделям, а ако каката не може да се наспива вечер временно ще я преместм с татко сигурно, но само докато поотмине ревливият период Simple Smile Никога не е спала при нас на спалнята - аааа излъгах - имаше един път когато имахме гости с малко детенце и освободихме детската за да се чувстват те по-удобно там. Тогава единствено беше при нас - но цяла вечер раздаваше шутове наляво надясно и тримата бяхме недоспали на сутринта. Всяко детенце е индивидуално, има различни потребности - затова особено в началото трябва да успеем да се нагодим един с друг.
Имам една питанка към пушештите мами - как се справяте с никотиновия глад - опитах бонбони, дъвки, други гризещи нещица и все ми е в кратуната цигарата. Припалвам по 1-2 на ден последната седмица и се чувствам ужасно виновна. Как се спират - предния път ми беше по-лесно май. Сега първия месец пуших, после 5-тия пак на няколко дни по половин цигара, ама последната седмица не се трае Sad
Албена - успех на изпита - стискаме ти палци.
ioli - благодаря за книжлето - довечера ще го разгледам подробно:)
...сега бягам да дочитам че сте изписали старата тема а искам да подкарам и новата Simple Smile

# 126
hamelionche аз срам не срам ще си кажа и дано някоя мама да не започне да ме псува Embarassed Откакто разбрах,че съм бременна-почти постоянно си пушвам.Е то е силно казано,че пуша,но си дърпам по 1-2-3 пъти на ден от на мъжо цигарите...Но пък си имам основателна причина и всички май се сещат каква е Embarassed Едно-две дърпания на ден мноооого ми помагат...Мъжа ми още ми се сърди,но като че ли в началото беше по-зле.Впоследствие като виждаме,че бебетата се развиват добре,той спря да ми се цупи всеки път като го помоля за "дръпка", а пък и аз не се чувствам толкова виновна ooooh!

# 127
Привет момичета, то докато се включа и темата ще свърши, големи писателки сте  Laughing
klawi, iliana780411, betunqa - добре дошли сред нас, леко бременеене и през февруари да гушкате здрави бебчета!
Нямах време да изчета всичко назад, но ще се върна, голяма любопитка съм.
йоли, не разбрах къде е книжлето за кърменето, явно е много полезно, благодаря! Колкото до пръстенчето и пола на бебето - ще пробвам и ще докладвам.
Янаст, идеално ни образоваш, и на теб благодарско за съветите!
ВНЛ, честито дипломиране и успешна реализация на знанията!!!

Само да кажа за срещата - и аз ще дойда със сигурност, моля някой да ме прибави на първа страничка. Не разбрах обаче последно къде ще бъде???

Предполагам, че с това темпо на четене и писане ще се "вклиня" чак в следващата темичка.
Хубава вечер! Отивам да посготвя нещо, че ще има възражения довечера иначе  Laughing

# 128
Момичета благодаря ви за подкрепата,

Иве и аз това му казах в прав текст, че мога да изляза още от утре в болничен ако искам. При което той  Shocked остана много изненадан и ме попита как, та нали по закон имам право на 45 дни преди термина.
И аз му казах, че по принцип е така, но дефактно мога да ползвам почти 6 месечен болничен преди термина ако не се чувствам добре.
И той ми казва,"ама ти засега нали се чувстваш добре" и аз си позамълчах , пък после казах засега горе - долу.

Много ме вбеси #2gunfire

Ама вече съм доста по-спокойна, и най-вече защото си тръгвам. Отивам да се видим с моето малко сладурче.

Довечера ако остане време ще докладвам, че трябва и да работя като се прибера  Sick

# 129
Привет и от мен!Днес също се радваме на особена активност!Ей,страшни сме!
Добре дошли на новите мамчета  bouquet Hug
Carbo,от водата е!Много водичка трябва да пием през бременността да изхвърляме токсините.Чувала съм,че в такива случай на оттичане те карат и да намалиш солта,но пък някъде четох, а и гледах че противно на това по време на бременността в никакъв случай не трябва да се прибягва до безсолна диета.Напротив!Затова спасението е във водата.
Гери,не се притеснявай и не чети много,много за преемламсията / май не се пише точно така /.Не те съветвам в никакъв случай да пренебрегваш проблема,но може да се окаже само моментно състояние.
^desika^, bash за шефа ти!
yanast,благодарско за съветите!
на ВНЛ
Чакаме снимки от срещата,ей  WinkДа не ни забравите!!!!!!
Забравих да ви кажа днес в новините даваха за едни тризначета в Бс.Темичката беше относно социалното подпомагане на тези семейства,но аз искам друго да ви споделя.Жената разказва,че като забременяла лекарите в града и казали,че носи един плод.Едва във втория месец и казали,че ще бъдат близнаци.А че са тризнаци лекарите,а и родителите разбират при самото раждане Shocked

# 130
Здравейте и от мен!
Много благодаря за приветствието на всички мами-много сте мили!
Благодаря и за синьото щъркелче на първата страница.

Наистина сте много бързи в писането и има инфо почти по всички въпроси.
Аз да ви кажа, първото дете ми е вече на шест години и имам чувство, че никога не е бил бебе. Забравя се бебешкия период, а най-хубавото е ,че и безсънието се забравя! Когато малкия беше бебе си мислех, че надали ще се навием за второ, пък ето че стана  Laughing.
Така че сега с удоволствие си припомням бебешките теми, но все пак да успокоя девойките, на които им е за първи път: нещото наречено "майчински инстинкт" наистина го има и той се активира много бързо, така че дори и да не знаете нещо по някой въпрос няма страшно-инстиктивно се усеща кое е най-добро за твоето бебе!

Моля, ако някоя от вас има време да ми пусне паролата за албумчето, че още не съм го разглеждала.
За съжаление няма да мога да дойда на срещата, защото сме на сватба извън София, но после ще разказвате!

Приятен и слънчев след обяд и без да се ядосвате, че малките усещат всичко!

# 131
Iliana780411 готова си Wink и ти ще си от мамите, които ще дават съвети  Simple Smile

# 132
Здравейте, мами .
За помпите и изцеждането реших да ви разкажа . Като родих каката и на втория ден още такава кърма тръгна такова чудо- на всеки два часа изцеждах, защото като при кравите Simple Smile направо боли и като си махнех блузката млякото пръскаше като фонтан в плътна струя поне на половин метър напред самичко без да пипам Simple Smile))
И тогава педиатъра ме посъветва да го събирам- пълнех го в бурканчета от пюре-с надписи на какпачката с датата на изцеждането и го слагах във един малък фризер, който взехме назаем само за тази цел. По някое време го напълних целия. Но после като спря кърмата имах за още два месеца.
Иве не се губят 20% като си в болничен май. Те ти плащат 80 % от цялата заплата , а не от чистата. Аз вземах чисто 550 а сега вземам с 10 лв повече.

# 133
Naiema, вчера доста се бях притеснила. Сутринта рано занесох урина за изследване и всички компоненти са -, което е страхотно, сега малко се поуспокоих, а другата седмица съм на доктор и ще видим каква е цялата тази работа  newsm78
А относно водата - аз никога не съм пиела много вода, а сега съм като жаба, не може съпругът ми да свари да купува вода, 10 л я изпивам за отрицателно време, но и много ходя да пишкам, особено вечер  Peace
Iliana780411, някой май е роден на 11 април, аз съм на 10-ти  Wink

# 134
Привет,

Доста теми сте подхванали, а аз нали съм подробна, все страдам, че пропускам нещо  Blush
Деска, добре си му го казала на шефа и ако питаш мен, ако продължава да не те разбира, вземи болничен. Аз също бях против болничния дори и само по финансови причини, но признавам, че откакто съм вкъщи ми е много по-спокойно  bowuu

Да не пропусна да поздравя и новите мами с добре дошли и успех   bouquet

Пък за галенето на коремите нали знаете приказката, че матката е като патката   Mr. Green колкото повече я пипаш, толкова по-твърда става  Joy затова мамите с контракции е добре да не пипат много много тумбаците  Wink

За стерилизаторите аз ползвах на Авент за микровълнова - добра работа ми вършеше, но всъщност принципа е толкова прост, че не знам дали марката е от значение  newsm78. Съвсем спокойно може да се почне с варене в тенджера и ако се наложи да минете на АМ да си вземете и стерилизатор. Пък има и едни таблетки за студена стерилизация, удобни при пътуване. Аз спрях да стерилизирам около 6-тия месец, само обливах шишетата с вряла вода след измиване.

За помпата пак Авент. Наистина е много щадяща и удобна. Не виждам причина да не се ползва втора употреба, защото и тя като шишетата се стерилизира непрекъснато. Аз ползвах втора употреба от приятелка. Сега пак май ще ползвам една назаем. Янаст много добре е обяснила в кои случаи е необходима. А пък в моя случай беше необходима непрекъснато, защото моето маймунче, беше на кърма, ама от шише  Crazy В тая връзка - шишетата Авент са необходими за помпата. Иначе всички уж са против колики, и няма спасение от коликите, ако ги има. Обикновено са по-силни при кърмените бебоци, защото кърмата се "газира" в стомахчето, подсича се и предизвиква газове. И това пак не е правило. Просто има едни бебенца с по-добре работещи чревца и такива с по-неопитни още стомахчета.

Емим, изследвания на изпражнения ли са ти правили. ТОва, доколкото ми е известно, е бактерия, която е причинител на ентероколитни заболявания и не е толкова трудно да се изтреби, така че споко, просто трябва компетентен лекар да прецени какво да те прави.

За подръпванията мен пък ме подръпва вляво и не мога да се изправя. Оставам неподвижна няколко минути и после ме отпуска. Странна болка, все едно ще се скъса нещо. Ама че работа, все едно не съм била бременна никога, всичко ми изглежда като за първи път  Embarassed      

Фокси, аз също бих те посъветвала да се сдобиеш с по-голяма част от нещата през продавалника или от приятели и тн. Имам предвид количка, стерилизатор, помпа, кошници и тн. аксесоари. Аз на дрехите гледам предимно материите, а не толкова вида. Например защо като нашите бебета ще са зимни, да се харчим за разни ефектни бодита, при положение, че това е долно бельо все пак. Какво пък ако са просто 100% памук и белички или някакви леко щамповани, както и бели ританки. Пък лятото, когато често бодито е едновременно долна и горна дреха си струва да се изкефиш с нещо по-джиджи-биджи  newsm78  

За цигарите естествено е, че най-добре хич да не се пуфти, но е ясно, че е трудно. Аз като преритам си подръпвам от цигарата на мъжа ми веднъж. Просто това си е наркомания, избива те абстиненция и, ако не задоволиш глада в такъв момент, организмът сам започва да отделя от складирания никотин, който пак отива в кръвта и оттам всички знаем накъде. Така че, по-добре едно дръпване, отколкото шок за организма, колкото и тъпо да звучи  Confused По време на бременността плодът все пак защитен, но трябва да сме много сериозни при кърменето, защото тогава никотинът отива директно в кърмата и наистина е лошо Rolling Eyes на мен лично ми беше много трудно първия път, удържах фронта и пропуших в момента, в който спрях кърменето (на 8,5 месеца) и много съжалявам, че така стана. Дано този път удържа да не ги почвам пак  ooooh!  

Малеее, поразписах се, ама то сърце не трае след толкова много четене  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт