Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да поговорим за коликите и петте правила на д-р Карп!

 • 65 056
 • 192
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 2 887
Знам, че теми за коликите са пускани стотици пъти, но в случая бих искала да поговорим за алтернативните методи на д-р Карп, за които прочетох ето тук. Съвсем накратко ще предам същността на метода на д-р Карп. Според него бебешкият плач през първите три месеца, или т. нар колики, не се дължат толкова на газовете и болките в червата, а  поради общата незрялост на развитието им. Той смята, че е открил "успокоителен рефлекс", който според него се задейства през последните седмици в утробата на майката, за да предпази плода от прекомерно движение и заемане на неблагоприятна позиция.

След раждането този успокоителен рефлекс може да се задейства, като се приложат петте правила:

- повиване (не бабешкото повиване за изправяне на крачетата, а прибиране на ръчичките плътно до тялото на детенцето и ограничаване на неговите движения)

- носене на ръце в странично положение или по корем

- силен бял шум ( прахосмукачка, сешоар, всякакъв еднообразен шум)

- люшкане

- сукане

От няколко дни прилагам тези техники с доста голям успех. Бих искала да обменя мнения и съвети с други майки, които ги прилагат или биха ги прилагали.

Отново линк към статията:

http://xedra.wordpress.com/Животът-с-бебето/Да-излекуваме-коликите-четвъртият-тр/#comment-771

# 1
 • Мнения: 699
Здравей от мен!
За съжаление не мога да говоря от личен опит, защото моята хубавица трябва да постои още малко в коремчето на мама - чакаме я на 11 Януари.
Преди време в блога на хедра прочетох за методите на д-р Карп и доста ми заприличаха на това, което някои наричат "привързано родителство". Показателно е, че повечето от родителите, които отглеждат децата си по този начин - с много грижа и себеотдаване, любов и своевременно отликване на нуждата на малките същества, споделят, че децата им са много по-спокойни, плачат по-рядко и предполагам това може да бъде обяснено и по този начин.
При носенето на бебето в слинг се покриват носенето на ръце и полюшкването, така също се ограничават движенията му както и при повиването. Кърменето при поискване е от особена важност, за да може детенцето да се чувства сигурно, че нуждите му ще бъдат задоволени своевременно (все пак при мама няма режими - детенце получава денонощно хранителни вещества от плацентата). Единственото ново за мен беше белият шум, но има много логика в прилагането му.
Като се замисля, че така наречените "модерни" методи са всъщност най-естествените за една майка и нейното бебе, ми става тъжно за децата, заобиколени от пластмасови играчки или високотехнологични джаджи, при условие че всичко, от което имат нужда са една любяща майка и грижовен баща, които прекарват малко повече време общувайки с детето си, отколкото в магазините, за да набавят поредната новост.
Пожелавам ти много успех с отглеждането на детенцето ти и след 3 месеца ще разказвам дали прилагаме успешно тези пет правила.   bouquet

# 2
 • Мнения: 3 034
д-р Карп не съм го чела, но всичко, което си нааписала е официално препоръчвано от педиатрите тук и аз така съм си гледала бебето. мога да кажа, че мина през коликите мнооого леко. той винаги е бил на АМ, но това не се отчита като разлика тук.

задължително се хранят на поискване всички бебета, това изключително облекчава стомаха (противно на разпространяваното от български педиатри), тъй като бебето хапва само колкото може (а не някакви спуснати отгоре количества) и само когато е гладно. тоест, стомахчето не стои празно, за да се дразни и не се препълва.

още от родилния дом се повиват лекичко в пелена, която никога не притиска, но създава усещане за комфорт, подобно на това в маткаата, където бебето е свикнало да усеща стените около себе си и се чувства спокойно и защитено.

носенето е ясно, въобще допира с мама е номер едно в средствата за успокоение. също лежане по корем върху мама или в скута й.

белият шум - също.

люшкането на мен не ми се наложи, просто защото синът ми мина много леко през това, главно заради спазването на останалите неща. но шезлонгът с вибрацията вършеше работа и сега продължава да върши.

# 3
 • София
 • Мнения: 2 887
Пожелавам ти много успех с отглеждането на детенцето ти и след 3 месеца ще разказвам дали прилагаме успешно тези пет правила.   bouquet
На теб желая едно здраво и спокойно бебче!  Hug

# 4
 • Sofia
 • Мнения: 17 212
Оооооо....
Изпитвам силни негативни чувства към доктори - многознайници, които не са разнасяли по цели нощи - а после и дни - бебе насам - натам, не са носели порасналите и натежали бебета на ръце, не са се превръщали в залъгалки, не са... абе, изобщо, наблюдавали са от страни цялата работа, а само дават съвети.

# 5
 • Мнения: 3 869
Имам книгите на Карп. Номерът не е в петте правила, а в правилното им прилагане и комбиниране. Точно заради това някои родители твърдят, че не работят. Напротив, работят и още как! Grinning Аз си ползвам слинга вместо повиване и странично положнеие, люшкането и тръскането се получават съвсем естествено в него, черещката на тортата е съкането естествено Simple Smile шумове използвам само за да извадя бебето от състояние на рев - шъшкам му силно до ухото. При нас работи безотказно, няколко шъшкания и вместо рев се появява чаровна усмивка и започваме да си гукаме Simple Smile За съжаление в БГ не знам колко педиатри могат да покажат на родителите как да повият бебето стегнато, как да го държат, оригват, кое точно люшкане и тръскане помага, кои технически средства могат да се ползва за улеснение. Масове се изписват капки и чайчета с временно действие....
Просто правило е че колкото по силно плаче бебето, толкова повече от тези пет неща трябва да бъдат вкарани в действие и толкова по енергично.
Освен, че методът на Карп работи безотказно, това, което ме накара да се доверя е че е посветил 20 години на коликите и е бил част от работна група по проблемите на насилието над бебета. Човекът откровенно признава че силният бебешки плач може да доведе до отчаяни постъпки и най-хрисимите и любвеобилни родители, така че много добре знае за какво става дума.

# 6
 • Мнения: 1 763
Аз нямам голям опит с коликите, защото моят син имаше съвсем слаби колики, давах му капки Еспумизан и му действаха. Пикът на коликите продължи точно три дни, по-точно три нощи. Единственият начин да се успокои беше да го държа гушнат в мен в легнало положение,"като бебе", не знам как по-точно да го обясня. Така някак си му свивах и затоплях коремчето  и се успокояваше. Залъгалката също помагаше, но аз не се справих с кърменето, сигурно ако бях успяла да кърмя, щеше да е още по-лесно. Дълго време го приспивах с люшкане в кошарата, но се съмнявам това да е облекчавало коликите.  Важното е, че го приспиваше успешно.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 887
Номерът не е в петте правила, а в правилното им прилагане и комбиниране. Точно заради това някои родители твърдят, че не работят.
......За съжаление в БГ не знам колко педиатри могат да покажат на родителите как да повият бебето стегнато, как да го държат, оригват, кое точно люшкане и тръскане помага, кои технически средства могат да се ползва за улеснение. 

Да, права си, че има нужда да се покаже точно какво да се прави. Ако пък родителят е достатъчно мотивиран и иска да излезе от затворения кръг на чайчета-капки-безсилие, ще търси по метода на пробата и грешката и ще намери кое и как действа на неговото бебе. Аз успокоявам моята беба вече по няколко пъти на ден, и всеки път се получава....така че вече се убеждавам, че не е случайно. Понякога не става веднага и тогава сменям посоката и начина на люшкане, докато намеря този, който ще й хареса най-много.  Simple Smile

Надявам се поне чрез тази темичка повече родители да узнаят за съществуването на тези методи- макар и предадени набързо и накратко, може би ще помогнат на някои от тях, както помагат и на мен.  Peace

# 8
 • Мнения: 925
Имам книгите на д-р Карп благодарение на Mег1  Hug Моят син е вече малко големичък и много по-спокоен от преди месец-два, за да има нужда да се прилагат този метод. Обаче го намирам за много логичен и естествен и при следващите деца, дай Боже, ще го прилагам и още как! А в книгите на Карп има още една камара полезни неща за родители, така че напоително си ги чета  Grinning
Но за коликите, съветвам всички бъдещи майки или такива с малки бебенца, които в момента имат колики, да се поинтересуват и да прилагат метода на Карп!  Peace

# 9
 • Мнения: 3 869
Може би още едно-две неща да кажем, които ги намя в статията в блога, и биха били полезни на който не може да се сдобие с книгите:
- рефлекса на Моро - бебетата се стряскат и разтварят ръчички все едно искат да сграбчат нещо - много е неприятно за тях и ги вкарва в ужасен рев. За да се избегне именно това естествено стряскане, което бебето свързва с падане по гръб, бебето се поставя настрани или по коремче (никога да не се слага да спи по корем, освен ако не лежи върху вас и вие сте будни и можете да го следите).
- психиката на бебета - трудно преминават от едно състояние в друго (не всички, но повечето) - спокойно будуване, хленчене-рев, сън- затова се налага да им помагаме при преминаването към сън и при излизането от рева. Влязат ли обаче в състояние на рев, се получава като затворен кръг, разстройват се още повече от това че са разстроени. Координация на ръцете и краката още няма и махането насам-натам само ги раздразва още повече - затова е стегнатото повиване в одеалце.
Системата не е само за бебета с колики, а за всички бебета под 3-4 месеца. Дори за тези родители, които се притесняват, че децата им ще свикнат да бъдат приспивани по определен начин Карп описва как да "отучат" децата от 5-те "успокоителни". Препоръчва използването на биберон-залъгалка, който обаче трябва да се махне в 4-ти или 5-ти месец, защото след 6-тия децата развиват пристрастеност към него.
И както някой вече каза, в нея намя абсолютон нищо ново (може би само помощтта от технически джаджи) - техниките са известни от каменната ера, само малко са забравени в последните 60-70 години  Wink
Но е много хубаво, когато човек усвои изкусвото да успокоява и приспива бебе (а това може да стане много бързо) - околните си мисят че или имаш талант и или магическа пръчка  Grinning А най-хубавото е че помагаш на детет си, както и на себе си Simple Smile

# 10
 • Мнения: 4 556
Четох тази статия като бях беременна и приложих каквото бях запомнила от нея. Калина почти нямаше колики, а когато се разплакаше, използвах някои от тези методи и се успокояваше веднага. Не сме имали нито една безсънна нощ с плачове и каквото и да било.
От това, което съм чела, съм останала с впечатлението, че коликите нямат нищо общо със стомашни неразположения. Исках да разбера дали е вярно това за претоварването на нервната система и дали ще мога да предотвратя появата на "колики", знаейки това. Наблюдавах детето и при най-малкия признак на умора, махах играчката/шума/дразнителя и тя си беше спокойна.

# 11
 • Мнения: 2 567
И двете ми деца не са имали колики, или поне не са били силни. Повиването при малката се отразяваше много добре на съня й, в смисъл спеше по=дълго и по-спокойно. Peace

# 12
 • Мнения: 5 940
От изброеното, само белият шум помагаше. За кратко. Всичко друго е изпробвано, без ефект. Просто чакаш да минат.

# 13
 • Мнения: 925
От изброеното, само белият шум помагаше. За кратко. Всичко друго е изпробвано, без ефект. Просто чакаш да минат.
Valerie, номерът е да прилагаш всички 5 неща едновременно. Д-р Карп го описва като торта с блатове (layer cake) - първо е повиването (само да се приберат ръчичките към тялото, не да пристягаме и изпъваме крачетата), второто е слагането по коремче върху ръката на мама/татко, третата е шъшкането (белият шум), четвъртата е люлеенето и подрусването и петата е сукането (може и пръст или залъгалка да суче). Прилагайки всичките едновременно, наподобяваш това състояние в утробата, което е задействало успокоителния рефлекс при децата и вс е наред! Опитай!

# 14
 • Мнения: 666
Аз попаднах на д-р Карп за съжаление след като вече бяхме минали периода на коликите. Заедно с книгата намерих и ДВД където много нагледно показва как да се повива бебето, как да се държи и всичко останало. Сега това ДВД е на ценно място и със сигурност ще опитам да приложа съветите при следващо бебе. В момента чета книгата на същия д-р - The Happiest Toddler on the Block, за справяне с тантруми и много ми помага. Има много полезни съвети относно възпитанието на деца от 1-3 годишна възраст, полезни методи как да се справим с избухванията на децата си. Харесват ми книгите на този лекар именно, защото е много напредничав и повечето техники, които предлага наистина действат.

Общи условия

Активация на акаунт