Примерна схема на захранване (10)

• 71 786
  • 661
  •   1
Отговори
# 105
Nivea, можеш да вземеш пюре с повече съдържание на месо( 40%). Виждала съм на Hipp и на Sunval. Водят се нащо като концентрат. А можеш да започнеш и да му готвиш сама.  Peace

# 106
ама концентратите са само пуешко и пилешко.

# 107
  • до една звездичка
ама концентратите са само пуешко и пилешко.

...и телешко има на хип Peace

# 108
и аз да попитам - просто проявява необикновено голям интерес към храната, едва я удържаме - давам плодови пюрета и зеленчуково /тиква с картоф/ и останалото е кърма на поискване.
1. давала съм да смуче зърна грозде /без кожата и семките/ , както и по невнимание е облизала една опаковка от бонбон  Embarassed предполагам че почти нищо не е имало по нея,но все пак...нямаше реакция и от двете неща, означава ли това че вече съм ги въвела  newsm78
2. и още нещо- давах трохички стрити между пръстите ми обикновени бисквити - въвела ли съм глутен?
3. кога да въвеждам месо?

# 109

И последно-купихме си просо, амарант и киноа-и те ли се въвеждат толкова внимателно и алергени ли се водят. Мога ли да ги "вмъкна" някак със сиренето и пшеницата?
Тези трите се водят без глутен Peace

# 110
  • Бургас
Запис и от мен Hug
Ще следя темата...Преди 4 дена запо4нах захранването с картофено пюре- общо взето мъка е.Днес изяде 3 чаени лъжици пюре,смесено с АМ за 30мин.До какво количество пюре трябва да предлагам?!Ясно ми е,че детето показва,но все пак трябва да има и горна граница newsm78

# 111
  • София
Ellpi, благодаря ти ! Да, това е което питах. Значи на 10 м, въвели сме месо на 8.5 м трябва да яде към 25-30 г дневно. Е, как да го набавя като в пюретата има само 12.5 г.

Вие как правите? Освен да започна да готвя месо и да добавям към зеленчуковите пюрета?
Не смятам, че е необходимо да добавяш още месо. В готовите пюрета има достатъчно месо. Просто вместо да редуваш един ден месно, един ден безмесно - давай 5-6 дни пюре с месо. Така ако даваш от готовите пюрета приблизително до около 10- 11 месечна възраст месото  в тях ще е  напълно достатъчно. Не трябва да се прекалява с месото, за да не се натоварят бъбреците.
А след това като започнеш да му готвиш ти ще може и по повече месо да слагаш.

# 112
Момичета, една приятелка ми каза, че броколите извеждат йода от организма и ако се дават повече от веднъж седмично трябва да се внася допълнително йод. Знаете ли нещо по въпроса? Нели много обича броколи и искам да й давам примерно два пъти в седмицата. Кои храни са източници на йод (за солта знам, но не искам да й давам сол)?.

# 113
  • София
Сега започнах да Ви чета но има страшно много инфо и ще ми отнеме доста време да вляза в час. Искам и аз да попитам за картофа - днес дадох зъ първи път картоф на семпер. ИЗобщо не го пожела, такава отврат беше, че освен, че плюеше всичко, накрая чак се потресе цялата с гримаса на отвращение. Според вас утре да дам ли пак картоф или да пробвам с нещо друго и ако пробвам с друго, тиква или морков да е? Досега не съм давала абсолютно нищо освен НА мляко. Благодаря Ви предварително  bouquet

# 114
Yoanna, благодаря, че ми напомни, бях забравила за това и давам броколи по-често. Сега въвеждам заешко, а то е с броколи и ще го давам 3 дни.

Дано да се включи и Косе Босе.

Ето какво имам по въпроса /пак е от форума, но от темата за щитовидната жлеза/:

Храни, които блокират усвояването на йода: зеле, фъстъци, соеви продукти, ряпа, броколи.

Йод, освен в орехите, се съдържа в:
Лук
Бадеми
Цвекло
Зърнени храни
Млечни продукти
Спанак
Леща
Боб
Репички
Яйца
Лимони
Чесън
Кайсии
Череши
Круши
Праскови
Вишни

Така погледнато, храните, в които има йод са много, а тези които блокират усвояването и позволени на този етап само една /броколите/. Освен това, ако детето яде готови каши, там е обозначено колко йод съдържат. Струва ми се, че няма страшно. Peace

# 115
броколите извеждат йода от организма и ако се дават повече от веднъж седмично трябва да се внася допълнително йод.

Можеш да даваш 2 седмично - по логиката, че умереното разнообразие е най-важно, не заради възможен дефицит на йод. Броколито има други безспорни предимства в детското хранене, тъй като е отличен източник на важни минерали и витамини.

Не само броколито е в категорията на зеленчуците, които блокират усвояването на йод - но и други зеленчуци и плодове, подходящи за захранване преди 1 год. Ако беше толкова опасно, щеше да бъде изрична препоръка във всяка информация за детските храни.

- Източник на минимални количества йод са повечето зеленчуци, но зависи от начина на отглеждане и съхранение. Например цвекло, лук, чесън, спанак, ягоди и др.
- Източник на добри количества йод са рибата, млечните продукти, яйцата, орехите и др.
- Безспорни източници на сол са морските храни, вкл. водораслите, но пък те не са подходящи като цяло на този етап.
- Йодираната сол също доставя доста йод дори в малко количество.

П.П. Писали сме едновременно Simple Smile

# 116
Отново си повтарям питането към Косе Босе-при склонност към алергии кога и как да се въведе пшеницата? ...

Пропуснала съм това питане, за което се извинявам.

Мненията относно възрастта за въвеждане на пшеница са доста спорни – варират от 6-7 м. до 9-10 м., дори след 1 год. Оттам - и възрастта за пшеница при алергични деца е доста спорна. Освен това има значение за какъв тип алергична обремененост става въпрос (хранителна, кожна или друга). При алергии от типа на кожните пшеницата обикновено не се изключва за разлика от други храни.

По правило проблемните храни се въвеждат отново след месец изчакване, а ако са по-особени (жълтък, риба и подобни) се пробват отново след годинката най-рано. В случая би могло да се пробва отново след 2-4 седмици, все пак предполагаемата реакция е била възможно най-леката. Най-добре с друг пшеничен продукт, да не е пълнозърнест.

Пшеницата е сред топ-алергените, но тези статистики се отнасят най-вече за американските деца. В Европа алергията не е чак с такава честота. Освен това става въпрос за около 1% деца с реакция към пшеницата, което е сравнително малка вероятност спрямо другите типични алергии в най-ранна детска възраст. Положителният момент при евентуална алергия към пшеницата е, че тя обикновено се израства до 3 год.

За сиренето и пшеницата – поне 2 седмици разлика между въвеждането на едното и другото изглежда разумно.

Просото, киноата и амаранта са слаби алергени. Около 4-5 дни въвеждане за всеки вид зърна е достатъчно. Могат да се вмъкнат между въвеждането на сиренето и пшеницата.

# 117
Ванилия Канелска, Косе Босе,
Благодаря ви за скорострелната реакция, много полезна информация ми дадохте:)

# 118
Косе Босе за пореден път-поклон за всичко, което правиш за нас!!!

# 119
1. давала съм да смуче зърна грозде ... както и по невнимание е облизала една опаковка от бонбон  ... означава ли това че вече съм ги въвела
2. давах трохички стрити между пръстите ми обикновени бисквити - въвела ли съм глутен?
3. кога да въвеждам месо?

Най-добре е една храна да се дава поне 3 дни, за да се тества реакция:
- Възможно е организмът да реагира незабавно (през първите 15 мин. или до 2 часа след приема на храната).
- Възможно е организмът да реагира след 2-3 дни (когато се натрупват повече протеини-алергени с увеличаване на количеството храна).
- Освен това, една храна се въвежда поне 3-4 дни, за да свикне стомахчето с нея, не само заради алергиите. Например детенцето може да приеме безпроблемно 2-3 зрънца грозде или малко друг плод, но когато се включи по-голямо количество, това би могло да доведе до болки в стомахчето и пр.

На тази възраст зърната от грозде трябва да са пасирани, в никакъв случай парченца, дори да са малки и почистени от семкита и ципата.

За глутена се отнася същото – еднократно инцидентно предлагане на трохички не е въвеждане на глутена. Проблемът с глутена е, че понякога не може да бъде обработен правилно от стомаха, тялото не го разпознава като храна и реагира за самозащита т.е. налице е непоносмост към глутена (не е точно алергия). Затова глутенът се въвежда постепенно за по-продължително време, като е най-добре да се започне с храни с ниско съдържание на глутен като овес. В пшеничните храни глутенът е в много голямо количество, над 80% от всички протеини. Глутенът трябва да се дава редовно в началото т.е. всеки ден или възможно най-често, за да се проследи дали наистина има реакция към него или не. Въвежда се най-рано на 6 м., може и на 8 м.

Месо = 6-7 м. (според европейските схеми на захранване)
Месо = 8 м. (според други схеми на захранване)

Отложеното въвеждане на месо е доста критикуван подход напоследък. Някои педиатрични организации, които традиционно са препоръчвали месо около 8 м., вече го включват в по-ранна възраст (около 6 м.). Освен това месото е слаб алерген. От друга страна, месото не е лека храна за крехкия организъм.

Възрастта за месо зависи и това кога и в какъв ред се включват в менюто други желязосъдържащи храни (обогатени с желязо каши, жълтък и др.)

Общи условия

Активация на акаунт