Примерна схема на захранване (10)

• 70 968
  • 661
  •   1
Отговори
# 90
Косе Босе, до кога детето трябва да приема мляко сутрин(след сън) и вечер(преди сън)? Ако чрез  4-те основни хранения се покриват дневните нужди от мляко и млечни продукти може ли например последното хранене да бъде вечеря в 20:00 часа и преди сън (около 22:00часа) да не се предлага нищо. А прясното мляко може ли да бъде домашно или по-добре пастьоризирано?

# 91
... не е добре всеки ден банан. Но продължавам да се чудя колко често да й давам, примерно през ден?

Може през ден. Няма точни правила.

Хистаминът сам по себе си не е проблем, напротив – но при евентуална алергична реакция той 'усилва' тази реакция. Затова с продуктите с високо съдържание на хистамин (такива са също доматите, ягодите и др.) се внимава с количеството и честотата най-вече при алергични или склонни към алергии деца.

Доста се преувеличава проблемът с хистамина в бананите при захранването, но поне заради разнообразието и доброто храносмилане е добре бананът да се редува през ден с друг плод.

# 92
Косе Босе, искам да те питам какво сирене може да се дава на бебе? Чела съм за даването на обикновено българско сирене от 7-8 месец. А какво ще кажеш за разните други видове сирене - като моцарела и т.н.

Първото и най-важно условие е да бъде от пастьоризирано мляко.
От тази гледна точка безопасните сирена са: рикота, пармезан, чедар, моцарела, едам, вариантите на крема-сирене, топените сирена, разновидностите на котидж чийз, свежите сирена (които са смес от 2-3 вида млечни продукти).

Другите критерии са съдържанието на мазнини (поне 25-30%) и сол (възможно най-малко). Нискомаслените млечни продукти като някои видове извара стават за захранване, но не и за всеки ден. Сирената с прекалено голяма масленост (някои са с над 50-60% мазнини) също не са подходящи за храносмилането.

Моцарелата обикновено се въвежда като втори-трети вид сирене, след изварата или други не много твърди сирена като чедар и пармезан. Има и официални мнения, че може да бъде първи вид сирене след киселото мляко, най-вече заради съдържанието на сол и консистенцията. В доста европейски страни се препоръчва някое детско сирене (кири или подобно), но както при детските йогурти, не е задължително да се предлагат обогатени млечни детски продукти при нормално захранване.

# 93
Косе Босе, много, много благодарности! Hug
Не бях се замисляла за съдържанието на сол и мазнини. Embarassed Embarassed
За българското сирене е ясно как се изкисва - във вода, ами тези видове, за които споменаваш ти? newsm78
Какво мислиш за гаудата и фетата?? newsm78
Само още едно допълващо въпросче - кога е удачно да се въведе сиренето? Предполагам, че алергия към белтъка на кравето мляко не може да се отключи със сирене?? newsm78

Ама аз наистина не знам вече как да ти се отблагодарявам за отговорите ти!! Наистина даваш безценна информация Peace.
Благодаря ти от сърце Heart Eyes Hug

Последна редакция: ср, 05 ное 2008, 23:28 от ЛУРДЕС

# 94
Косе Босе,за това че не се уморяваш да повтаряш едно и също  bouquet

# 95

Сирене = най-рано на 8 м.

За начало (около 8-10 м.) са подходящи сирената от типа на изварата, чедар, моцарела, някои свежи несолени сирена.
След това (около 11-13 м.) са подходящи топените сирена, твърдите жълти сирена и т.н.

Сирене и алергия
- Вероятността сиренето да отключи алергия към белтъка на кравето мляко е по-малка (в сравнение с прясното мляко), защото белтъкът му е пресечен от сирната мая и се обработва по-лесно от стомаха. В тази категория е кашкавалът и подобните сирена, но те са за по-късен етап заради солта и твърдостта. При изварата белтъчните остатъци се разкъсват при изваряването на суроватката.
- По тази логика следващият подходящ млечен краве продукт е киселото мляко (неговият белтък е пресечен при ферментацията с помощта на млечно-киселите бактерии).
- На последно място е прясното мляко, което се въвежда задължително след 1 год. Белтъкът му попада непреработен в нежното стомахче и е тежък за него т.е. вероятността за алергия или непоносимост към него е най-голяма.
- По принцип при по-леките форми на алергия към белтъка на кравето мляко е възможно да се толерира краве масло и сирене, евентуално кисело мляко, но не и прясно мляко и сходни продукти.

Гауда е подходящо към 1 год., понеже е от типа на българския кашкавал като масленост, сол и твърдост. Повечето гореизборени сирена - също. Няма стриктни правила кога точно да се въведат, но може преди 1 год., защото са безопасни. Оттам нататък зависи от конкретната марка и местния пазар.

Фета също става – макар че в повечето схеми за захранване не се препоръчва, защото се слага в категорията на сирената от непастьоризирано мляко. Но реално не е така. От една предишна тема:

Прилики между фета и българско сирене:
= саламурено сирене
= солено сирене
= консумира се добре узряло
= от непастьоризирано мляко (в оригиналните рецепти, но промишлено обикновено се пастьоризира)

Разлики между фета и българско сирене:
# фетата е основно овче мляко и малко козе мляко (горе-долу ¾ към ¼)
# българското сирене традиционно е или краве, или овче
# маята е различна
# маслеността е различна

Наименованията:
- На етикета трябва да пише точно 'фета' и да е произведено в страна от ЕС. Това означава, че има описания по-горе състав; иначе може да няма много общо с истинското бяло сирене.
- Според актуалното европейско законодателство всяко бяло саламурено сирене има свое наименование в зависимост от състава си - например датската апетина преди се е казвало фета, но сега не може да носи това наименование и т.н.

# 96
Косе Босе, до кога детето трябва да приема мляко сутрин(след сън) и вечер(преди сън)? ...
А прясното мляко може ли да бъде домашно или по-добре пастьоризирано?

Сутрешно и вечерно мляко - докато детенцето има нужда (ако иска; ако другите хранения не осигуряват достатъчно мляко; ако така е по-удобно за режима на хранене, разходки, детска градина и т.н.). Няма проблем до 2 години да се дава мляко преди сън, особено ако е от кърмене. Само трябва да се обърне внимание при по-големите дечица върху миенето на зъбките след млякото.

Домашното мляко (собствено) е по-добър избор. Главните аргументи са, че е по-хранително и се приема по-лесно от организма, защото не е преработено. UHT-технологиите осигуряват безопасност на готовите млека, но ги отдалечават като естествен състав от истинското домашно мляко.

Педиатърката каза да въведа плодово, месо, риба и попара за един месец и аз не знам какво да правя.
Според мен това са много нови неща за стомахчето на бебчо за един месец, а аз искам  да не заменям изцяло хранене без кърма поне до годинката.
Взела съм и зел.пюре с ориз и така ще въведа ориза, но след това не знам.
Моля кажете какво е подходящо да въведа сега?

Права си, наистина са много продукти за един месец.

Следващата храна може да е плодово пюре:
- така се въвежда плавно второ хранене за деня (по принцип плодовото пюре не се предлага за основно хранене, но на тази възраст може и така)
- другият вариант е да се дава като междинно хранене
- предимството да се даде плодово пюре след зеленчуковото е, че плодовете се смесват успешно със зърнените храни и така кашата се въвежда постепенно и лесно

Следващата храна може да е оризова каша:
- въвежда се постепенно второ хранене за деня + кърмене към него
- след като оризът е въведен със зеленчуково пюре, стомахчето ще приеме по-лесно оризовата каша (но все пак кашата се въвежда поне за 6-7 дни, тъй като е високовъглехидратна храна т.е. доста различна от пюрето)
- след това може кафяв ориз или друга каша (на теория може каша от елда и/или царевица, но все още е малко рано за тях, най-добре след 7 м.)

Месото:
- може да се въведе в края на 6 м. или началото на 7 м. (това е подходът на повечето европейски схеми; месото е слаб алерген)
- може да се въведе през 8 м. (това е подходът на американските и някои други схеми, но този подход е доста критикуван и в момента доста схеми вече въвеждат месото по-рано)

Попарата:
- това означава въвеждане на сирене и масло, не е задължително въвеждането на глутен със сухар (т.е. пшеничните сухари или хляб могат да се заменят с елда, просо или други зърна)
- може да се въведат сирене, масло и глутен, но не заедно като попара (например сиренето може да се добавя в пюрето, след седмица-две се включва маслото, след седмица глутен или в друг ред по преценка)
- глутен може да се въведе и в края на 6 м., и през 7 м., и през 8 м. (зависи как е най-удобно спрямо другите нови храни)

Примерен вариант на последователност на храните:
1) зеленчуково пюре –-> плодово пюре (2-3 вида) –-> оризова каша с плод –-> друга каша с плод –-> месо (1-2 вида в рамките на 2 седмици) –-> глутен –-> масло –-> сирене
или
2) зеленчуково пюре с ориз –-> оризова каша –-> плодово пюре –-> месо –-> глутен –-> масло –-> сирене

# 97
Косе Босе, хиляди благодарности  Hug

# 98
един с морков, друг с банан. а мен ме е страх да не прекалявам със сиренето. никола ужасно много го обича и сигурно яде около 50 гр средно на ден. дали да го намаля?

почнах да изцеждам и да го храня с шише преди заспиване. яде час и половина-два след кашата (около 180-200гр) и изпива понякога само 170мл, а понякога 240мл. и винаги се буди най-късно към 4-4.30. не знам какво да направя и какво да променя, за да започне да спи най-после. отказвам му кърма в 4 и само се гушкаме или по - скоро той се катери в/у мен. но към 5.30 вече не минава номера и го кърмя имам чувството до сутринта. той доста силно подръпва и аз не бих казала, че спя през това време. някой има ли идеи? извинете за лекото отклонение

# 99
  • Варна
Косе Босе голямо Благодаря  bouquet  bouquet Hug Hug Hug

# 100
Отново си повтарям питането към Косе Босе-при склонност към алергии кога и как да се въведе пшеницата? Ние сме на девет месеца и двадесет дни, кърмим се 4-5 пъти на ден и имаме три твърди хранения. За закуска сега давам последователно овесени, ечемичени и ръжени ядки, понякога елда, всички с плод-пресни банани, ябълки или круши. Сложих няколко зрънца пшенични ядки, но май се изрина и аз спрях. Сега не знам кога да опитам пак-ако пробвам със сухар или евентуално кус-кус, или попара- дали е добра идея? Да чакам ли месец или до годинката?
Смятам да въвеждам и по малко козе сирене-как е добре във времето (съотнесено към пшеницата) при тази ситуация да го направя?
И последно-купихме си просо, амарант и киноа-и те ли се въвеждат толкова внимателно и алергени ли се водят. Мога ли да ги "вмъкна" някак със сиренето и пшеницата?

# 101
Косе Босе, благодаря ти за включването!   bouquet

Не успях да намеря, беше дала табличка с теобходимото количество месо което трябва да приемат децата по възраст. Дали някой не я е запазил и да я пейстне.

И си мислех дали количеството се смята на ден или на седмица примерно.

# 102
Косе Босе, благодаря ти за включването!   bouquet

Не успях да намеря, беше дала табличка с теобходимото количество месо което трябва да приемат децата по възраст. Дали някой не я е запазил и да я пейстне.

И си мислех дали количеството се смята на ден или на седмица примерно.
Количество месо по месеци
Зависи от педиатричната школа.
Зависи кога се въвежда месо (на 6 или 8 м.)
Зависи дали се предлага всеки ден.

Формула за количество месо
- започва се с 10 или 15 г
- всеки месец се увеличава с 5 или 10 г
- на 1 год. се достига количество между 30 и 80 г

Количество месо на 1 год.
Няколко примера за количество месо, което трябва да се достигне на 1 год. - най-често срещаната препоръка в различните схеми:
- българските: около 50-60 г
- руските: 70-80 г
- френските: 30 г
- испаноезични: 40-50 г или повече
- американските, канадските: 50-80 г
  и т.н.

Месото се предлага всеки ден. Количествата в различните схеми на захранване по принцип се препоръчват на базата на всекидневен прием на месо, не редуване през ден със зеленчуково пюре.

В месните пюрета месото е както съвсем точно дозирано, така и недостатъчно – зависи от стандарта, спрямо който се сравнява.

Не знам дали за това говориш. Дано ти свърши работа. Инфото е от Косе Босе.

# 103
Здравейте! HugИмам едно питане относно прясното мляко...
моите още мнооого АМ пият/ към700-800мл./
отделно я карат на млечна диета почти през ден/ на обяд не искат друго освен кисело мляко и сирене или кашкавал/,
въвела съм им прясно мляко с разни застройки на супа или в домашен кекс

доки преди дни ме посъветва да им давам вече и за пиене прясно мляко,но понеже те са много против всичко ново, ...та да им го смесвам по малко с АМ newsm78
какво мислите? ясно ми е какво пише по кутиите- но нали пък е все на основата на краве мляко това адапте- това беше доводът на доки Rolling Eyes

# 104
Ellpi, благодаря ти ! Да, това е което питах. Значи на 10 м, въвели сме месо на 8.5 м трябва да яде към 25-30 г дневно. Е, как да го набавя като в пюретата има само 12.5 г.

Вие как правите? Освен да започна да готвя месо и да добавям към зеленчуковите пюрета?

Общи условия

Активация на акаунт