Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са основните принципи за започване на захранването на бебета?
Какви са препоръките за въвеждане на глутен в диетата на бебета?
Какви са препоръките за въвеждане на гъби в диетата на бебета?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са основните принципи за започване на захранването на бебета?
Започването на захранването на бебета варира в зависимост от индивидуалните нужди, но общите принципи включват: започване с каша, пюре от зеленчуци или плодово пюре; избягване на алергени; предлагане на новата храна сутрин; постепенно заместване на кърменето или млечното хранене; увеличаване на количеството храна постепенно; въвеждане на нова храна с интервал от 3-5 дни, ако няма фамилна анамнеза за алергии, и 5-10 дни, ако има такава анамнеза.
-
Какви са препоръките за въвеждане на глутен в диетата на бебета?
Препоръчителната възраст за въвеждане на глутен е между 6 и 8 месеца, но не по-късно от 7-8 месеца. Въвеждането на глутен трябва да бъде постепенно и в нормално количество. Според различните схеми за захранване има различни препоръки, като европейските схеми препоръчват въвеждането на глутен по-рано, докато американските и някои други схеми го препоръчват по-късно. За въвеждане на глутен се препоръчва да се дава редовно и в голямо количество хляб, каша, пюре, сухар или бисквити като нова храна. Препоръчително е глутенът да се въведе оттук нататък с каша, пюре, сухар или бисквити, а коричките хляб могат да се дават за чесане на венеца. За деца, които започват да ядат глутен, е важно да се предлага редовно и в нормално количество след първоначалното въвеждане. Глутенът се въвежда в следния ред: овес, ръж, ечемик и пшеница. Препоръчително е да въведете глутена след вече въведените зеленчуци и плодове. Обикновено се препоръчва да въведете глутена след овес и преди ръж и ечемик.
-
Какви са препоръките за въвеждане на гъби в диетата на бебета?
-
Какви са препоръките за въвеждане на пшеница при деца с повишен риск от алергии?
-
Какви са препоръките за въвеждане на сирене в диетата на бебето?
.Изчаках търпеливо до 6-тия месец, само на кърма, без вода, без шишета, без залъгалки.Започнах с оризова каша, но храненето не се увенча с успех, опитах зеленчуци, но и тях не ги щем много много.До тук е опитала в такава последователност-оризова каша, тиква, картоф, морков и от вчера 2,3 лъжици пюре от сини сливи, защото не акаме.По принцип съм предпазлива, защото имаше дълго време слуз в изпражненията и след консултация с гастро се оказа, че е вероятна алергия към белтъка на кравето мляко, аз пазих 3 седмици диета и слузта изчезна, диетата не я пазя стриктно от доста време вече-слуз няма, но акаме малко и на 4-5 дена.Лошото е, че кърмата ми почти не слиза вече, а тя суче много често-определено е гладна, става и много често през ноща, но не ще адаптирано мляко, не иска и да се храни с пюрета, а все пак трябва да се храни, за 40 дена е наддала 150 гр., хемоглобина и е 107.
Не съм сигурна дали е от храната. По принцип от зеленчуците, които съм предлагала морковът най-много се хареса, затова реших от него да добавя, само че този път ползвах Семпер вместо Хип. Сега се чудя какво да направя... да мина само на кърма, докато се оправи подсеченото, да продължа само с оризовата каша, или да пробвам пак комбинацията с морков...
тамън потръгнат нещата и все излиза нещо

Да се отчетем: при нас захранването върви сравнително добре.Започнахме с домашно приготвено каротфено пюре 28.09.,но Боги не го хареса.Може би го бях направила и по-гъсто.Повече му допадна гототовото пюренце от тиква на Хип.Много го хареса и хапваше с удоволствие.Вече имаме въведени:тиква,картоф, морков, тиквички (тиквички с картоф на Семпер-без ориз, само тиквички, картофи, рапично олио) и от днес добавих тиквички с картофи на Хип,които съдържат ориз,за да въведа ориза.Въвели сме и каша от елда със сурова круша и ябълка.