Примерна схема на захранване (10)

• 70 895
  • 661
  •   1
Отговори
# 465

За лайката не зная дали може да се пие от бебе...
Ами, ако не можеше, едва ли щеше да основна (или дори единствена съставка) в накои чайове. На ХИП, например Peace Е, друг е въпросът доколко е в чист вид там Wink
Предполагам че в готовия чай като този на Хип лайката е обработена и това е различно от приготвянето на чай в домашни условия от изсушен цвят. Колкото и да се опитвам да го прецедя пак може да остане нещо. Затова се чудя дали има изискване за възрастта на която може да се въвеждат различни билки.

# 466
  • София
Аз не ги давах тези бисквити CICIBEBE, именно заради съдържанието на яйце, което означава, че има и белтък. А за белтъка се препоръчва абсолютно след годинка да се дава. Виждала съм майки да ги дават и по- рано, така че както всяко едно нещо е въпрос на избор на майката. Laughing

# 467
  • Sofia
Аз имам поредния въпрос Simple Smile.Предстои ми да въведа глутена, решила съм това да стане с овес.Но съм затруднена какво да купя, повечето каши са пълни с пълномаслени млека и какво ли още не, аз съм малко против тези, купувала съм само Елда на Хип и Оризова на Милупа, защото са без разните му там добавки.Та мога ли да дам фини овесени ядки пасирани, вместо да купувам каши.И след това нали постепенно трябва да въведа и другите глутеносъдържащи житни.Как да стане това?Ръж, просо, пшеница?С какво да ги въведа, не знам дали ще се справя да препичам зърна у дома и да правя каши Sad.

# 468
Можеш да дадеш от фините овесени ядки за да въведеш овеса. А сънвал имат чиста каша просо. Вижадала съм и чиста каша пщеница спелта на Лактана. За ръжта обаче не знам.

# 469
  • Sofia
Можеш да дадеш от фините овесени ядки за да въведеш овеса. А сънвал имат чиста каша просо. Вижадала съм и чиста каша пщеница спелта на Лактана. За ръжта обаче не знам.
много ти благодаря, това ме устройва, за ръжта ще се прежаля да купя една комбинирана каша Simple Smile

# 470
  • Разпиляна във въображението
Защо не е добре да даваме каша с пълномаслено мляко, след като пише, че става за малки деца. Визирам кашите на "Слънчо"

# 471
Аз имам поредния въпрос Simple Smile.Предстои ми да въведа глутена, решила съм това да стане с овес.Но съм затруднена какво да купя, повечето каши са пълни с пълномаслени млека и какво ли още не, аз съм малко против тези, купувала съм само Елда на Хип и Оризова на Милупа, защото са без разните му там добавки.Та мога ли да дам фини овесени ядки пасирани, вместо да купувам каши.И след това нали постепенно трябва да въведа и другите глутеносъдържащи житни.Как да стане това?Ръж, просо, пшеница?С какво да ги въведа, не знам дали ще се справя да препичам зърна у дома и да правя каши Sad.
Hipp имат безмлечна овесена каша, аз с нея въведох глутен. Предимството пред овесените ядки е, че е Био.

# 472
  • София
yoanna, има и Био овесени ядки. Именно с такива аз въведох глутена. Впоследствие въведох ръж с каша от готово ръжено брашно (също Био), но понеже варенето и пасирането на варени зърна ми беше по-лесно в сравнение с приготвянето на домашна каша от брашна, преминах на ръжени ядки. Сега ми предстои да дам ечемичени и пшенични ядки.
Само да вметна обаче, че аз късно въведох глутена, на 10 мес. Пълнозърнестите ядки са доста тежки за храносмилането и за възраст 8 мес. е по-подходящо да се започне с глутенови каши.

# 473
Здравейте мамита!
Не знам дали съм в правилната тема,но искам да попитам и вас- може ли да се дава сокче от круша на 2-месечно бебе?Ние сме на смесено хранене-кърма +АМ,но бебчо много трудно взе да ака.Чудя се дяле дя му дам сокче от круша и дали това ще го разкаа.
Не искам още да го захранвам,но и педито препоръача да се почват соковете.Вие какво мислите?Имала ли е някоя от вас проблем със запек при бебето и как се справя с това?
Въпреки, че нямам опит с АМ предполагам, че проблема би трябвало да се реши като смените АМ, за даването на сокове на толкова малко бебе вредите са много повече от ползите, ако изобщо има такива на тази възраст! В Библиотеката също има хубави статии по този въпрос: ето една от тях тук.

# 474
Косе Босе, зачудих се след като пълнозърнест хляб е препоръчително да се въвежда след 1-1.5години дали е добре, че давам пълнозърнести пшенични, ръжени, ечемичени ядки, елда на зърна, а сега мисля да въведа просо на зърна (цели, не пасирам). Въведох ги на 11мес и 10 дни и всеки следобед редувам ядки с елда. Купувам от диетичните щандове, а не специално бебешки, ох дано да не съм убъркала нещо Praynig Бебешки каши в кутии изобщо не давам откакто съм въвела тези Blush. Подходящо ли е изобщо за тази възраст и не е ли често предлагане? Не ги накисвам директно варя 15-20 мин. Исках да попитам за просото и то ли се приготвя по същия начин? И ако може да ми дадеш съвет как да разнообразя следобедната закуска, която всъщност е и вечеря. Благодаря ти предварително.

# 475
Здравейте Simple Smile. На нас вече ни казаха да започваме със захранването, обаче схемата е много интересна: Първата седмица пюре от ябълка и морков от 1 ч.л. до 50мл между храненията. Втората седмица всеки ден различно плодово пюре на половина смесено с АМ /вече на обяд. Третата седмица пюре картоф и морков наполовина смесено с АМ. Четвъртата седмица всеки ден различно зеленчуково с АМ. Има ли други, на които да са им препоръчали подобна схема? На мен нещо не ми харесва Thinking

# 476
аз да попитам за КОПЪРА И ЦЕЛИНАТА който се съдържат в местните пюрета например в това на Гербер заешко с моркови което го дават за след 4 месеца ,мислите ли че мога да давам от него въпреки тея подправки вътре който са в много минимални количества.

# 477
аз да попитам за КОПЪРА И ЦЕЛИНАТА който се съдържат в местните пюрета например в това на Гербер заешко с моркови което го дават за след 4 месеца ,мислите ли че мога да давам от него въпреки тея подправки вътре който са в много минимални количества.

За подправките от Косе Босе в предишна тема:

Подправки (около 8 м.)
Лук, праз, чесън
- лук, праз, чесън (в много схеми не се прави разграничение между видовете лук)
- задължително термично обработени
- в символично количество (около 1-5% от общото съдържание)
- трудносмилаеми, тежки за стомахчето
- но пък слаб алерген
- целта на въвеждането преди 10-12 м. е овкусяване (в по-голямо количество - след 1 год. поради хранителната им ценност)

Магданоз, копър
- първоначално се въвеждат обработени в лека степен
- после в свеж вид
- зелените подправки се водят алерген (но алергията често не е от типа на хранителната): при липсва на алергично предразположение може около 8м.

Целина (корен)
- 7-9 м., при чувствително стомахче по-късно
- богата на фибри в суров вид (хубаво почистена и сварена се понася добре)
- етеричните масла дразнят стомшната лигавица при количество над 80-100 г
- алерген заради растителните белтъчини (но топлинно обработена не е толкова проблемна)
- листа от целина: след 8-10 м. или по-късно

Други (по преценка, в символично количество)
Червен пипер, капки лимонов сок, чубрица, розмарин, босилек.

# 478
и нашата схема ми се стори малко странна - започнахме с пюре на Хип Ранни моркови с картофи. Няколко пъти попитах педиатърката дали не бъркаме с два продукта наведнъж, но тя си държеше на това пюре. Вече 4-ти ден го давам (днес 6 лъжички) и днес все още не се е изходил. Не съобразих, че и двата продукта са запичащи. Иначе, до 10 дни трябва да стигнем цяло бурканче от 125 г?! Не грешим ли и ние някъде?

# 479
На нас вече ни казаха да започваме със захранването, обаче схемата е много интересна:
Първата седмица пюре от ябълка и морков от 1 ч.л. до 50мл между храненията.
Втората седмица всеки ден различно плодово пюре на половина смесено с АМ /вече на обяд.
Третата седмица пюре картоф и морков наполовина смесено с АМ.
Четвъртата седмица всеки ден различно зеленчуково с АМ.

Схемата може да остане като идея, но с малки промени:
1-ва седмица = 1 нов продукт (или пюре от морков, или пюре от ябълка)
2-ра седмица = 1-2 плода (поне 3-4 дни последователни дни един плод, после 3-4 дни друг плод)
3-та седмица = картоф и морков (въвежда се картоф, морковът е въведен; 1 седмица е ок, защото комбинацията е запичаща)
4-та седмица = 1-2 нови зеленчука (поне 3-4 последователни дни единия, после поне 3-4 дни другия)

В този вид се дават 3 плода един след друг + 3 зеленчука един след друг, което е най-щадящо за нежното стомахче.
Така и вкусът на детето привиква плавно – първо се изреждат 2-3 сладникави плода, после се изреждат по-неутралните като вкус зеленчуци.

Проблемите при започване с морков+ябълка са следните:
- при алергична реакция не се знае коя от двете храни е причината
- стомахчето се товари прекалено много, сблъсква се с 2 различни храни едновременно
- морковът е зеленчук и се обработва по един начин от стомашните ензими, ябълката е плод и се обработва по друг начин
- детето не свиква и не разпознава нито чистия вкус на ябълката, нито на моркова

Най-важни са първата и последната причини.
Винаги се дава по една нова храна, поне първите 1-2 месеца от захранването.
Ако детето хареса чистата ябълка например, после чрез нея лесно се вкарват други храни.

За млякото няма нужда от коментар – то си остава най-важното.
Поне през първите месеци на захранването трябва да се дава преди/след хранене или да се слага достатъчно в храната, така че за деня да се събират поне 600-700 мл.

Общи условия

Активация на акаунт