Примерна схема на захранване (10)

• 71 080
  • 661
  •   1
Отговори
# 480

Целите зърна и пълнозърнестите ядки са много добър избор – независимо от възрастта. В началото няма как да се дават освен на каша от брашно, но след 8-10 м. могат да се включат цели или пасирани зърна. Не е задължително да се дават бебешки каши нито в началото, нито след това.

Предимството на целите зърна е, че витамините и минералите се усвояват по-добре, за разлика от брашното за хляб. Освен това няма добавки като сол, набухватели и подобни, което допълнително прави зърната по-здравословен избор за деца под 1 год. И още една разлика – хлябът е по-трудносмилаем, ако се предложи директно (за разлика от сухарите примерно). Дори има теории, че консумацията само на пълнозърнест хляб при деца води до анемия.

Накисването подобрява усвояването на минералните елементи, но не е задължително. Идеята е да се усвоят възможно най-пълно полезните минерали, тъй като едно детенце под 1 год. не поема нито голямо количество, нито безкрайно разнообразна храна. Ядките и зърната обикновено са изсушени по различни технологии, за да могат да имат трайност в търговската мрежа, и това възпрепятства в известна степен накисването и увеличаването на хранителната им стойност, но въпреки това при желание и възможност накисването е добра техника. Освен това, едно дете на 1-1.5 год. може да консумира само накиснати овесени ядки, без варене, което е далеч по-добър вариант от готова каша.

Пълнозърнестият хляб се въвежда след 1-1.5 год. като основна храна т.е. вече се дават 30-60 г дневно, и то към основното хранене. В случая има значение вида и хранителната ценност на хляба. Няма проблем и преди тази възраст да се предлагат корички за гризане или да се сгъсти супа например, но при редовна употреба на по-голямо количество е желателно след 1 год.

Следобедната закуска от сварени цели зърна е отличен вариант. След като се редуват 5-6 вида зърна, това е напълно достатъчно. Комбинациите са според вкуса на детето и режима му – с плод, с масло и сирене, с мляко.

Възрастта е  напълно подходяща за ядки, след 10-11 м. спокойно могат да се дават всички видове ядки. А дали ще бъдат фино пасирани, намачкани или цели зависи изцяло от предпочитанията и дъвкателните умения на детето. Ако се понасят добре от стомахчето – спокойно може да има едно хранене на ден с ядки или зърна.

Просото се приготвя и комбинира като елдата и ядките. Може с накисване. Изисква малко повече време за варене. Има доста специфичен, дори неприятен аормат при варене, но след като е готово е вкусно и сравнително неутрално като аромат и вкус.

# 481
Косе Босе, благодаря!

При спазване на корекциите на схемата, може ли да въведа така храните:

Морков
Круша
Ябълка
тези трите ги имам домашни

Картоф
Тиква
Тиквичка /или друг зеленчук/
само тиквата имам домашна

Още веднъж много благодаря за коментара  bouquet  bouquet  bouquet

# 482
  • София
И ние трябва да почваме захранването вече. Нашата педиатърка е фен на сокчетата след 40-я ден и нищо не я питам по въпроса за захранването. Косе Босе, прочетох отговора ти за Гали80. Не съм решила дали да почна първо с плодово или зеленчуково пюре. Четох статии и какво ли не и вече съвсем се обърках.  Crazy

# 483
може ли да въведа така храните (...)

Тази последователност е подходяща.

Евентуално може да се размени мястото на ябълката и крушата. Ако първата храна е морков, към него може постепенно да се прибавя ябълка и така да се въведе ябълката. Обикновено така най-лесно се възприема нова храна. Морков и круша не изглежда удачна комбинация, но пък всеки от тези продукти може да се въведе отделно.

Картофите събират нитрати и ако не са домашни, желателно е да се обработят предварително срещу нитратите. След като се обелят се разрязват на 4 части и се накисват в студена вода. Тъй като нитратите се разтварят във вода и се натрупват в сърцевината на картофа, по този начин се махат голяма част от тях. При варенето също се унищожават част от нитратите.

Не съм решила дали да почна първо с плодово или зеленчуково пюре.
Четох статии и какво ли не и вече съвсем се обърках. 

Първата храна зависи от:
- твоя избор
- детето (дали има чувствително стомахче, дали е склонно към запек и др.)
- дали ще се дават готови или домашни пюрета (напр. готови чисти пюрета от картоф почти няма и не са никак вкусни)

Няма определящо значение с какво се започва.
Всеки подход си има предимства и недостатъци.
Сборна информация:
Каша, плодово или зеленчкуково пюре?
Коя да е първата храна и защо?

Най-важното е захранването да започне на подходящата възраст – поне 4 месеца, в идеалния случай след 5-6 м. От гледна точка на детската физиология няма решаващо значение коя е първата храна. Затова педиатричните организации препоръчват както оризова каша, така и плодови или зеленчукови пюрета. И са прави във всеки случай.

# 484
Благодаря, Косе Босе! Утре започваме Wink

# 485
Косе Босе   bouquet

# 486
  • София
Косе Босе - мерси за отговора. Ами, през последния месец се запича. Пътувахме насам-натам, но вече 3 седмици сме си вкъщи и пак акането е проблем. С каша със сигурност няма да почна. Морковът запичал, доколкото прочетох. Видях и аз, че готови пюрета само от картоф няма - или поне аз не открих. С плодове ли тогава да почна???  newsm78

# 487
Момичета какво ще ме посъветвате- Искам вече да имаме 3то хранене с твърда храна. За сега се храним в 12 и в 4-4.30. Тези дни обаче става към 10 часа и се чудя кога да ни е третото хранене. Закуска ли трябва да е? Ако е така , то тогава сигурно трябва да изтегля обяда и следобедното по-късно, защото ако яде в 10 -10.30  до 12 ще са минали само 2 часа. Колко часа трябва да има между основните хранения?
Освен това давате ли на обяд нещо друго освен основното - десерт например? Май не беше много добре да се смесват зеленчуци и плодове на едно хранене или няма проблем?
 Simple Smile

# 488
Косе Босе, да се наредя на опашката и аз с въпрос  Grinning.

Започнах захранването от 5-ти навършен месец със оризова каша. Давах я една седмица, след нея на Нестле ориз и царевица още една седмица. След това въведох круша, ябълка и банан, всеки плод по 3 дена.

Педиатърката тук ме съветва да давам зеленчуци от 7-ми месец чак, а до тогава да продължавам с което съм въвела (нищо друго да не въвеждам ново). Което значи цял месец да яде горе изброеното, преди да въведа зеленчуците ( не знам добре ли е, не е ли  Thinking).

С какъв плод мога да продължа от тук нататък или е по-добре вече да въведа и някой зеленчук?

Ако съм давала само плодове трябва да изчакам един месец за да започна със зеленчуците, или няма такова нещо?

# 489
Здравейте, схемата за захранване на моята педиатърка е за 2 седмици да въведа зеленчуково пюре на ХИП на обед, след което следобедна каша и след още две седмици - плод като десерт на обед и в кашата следобед. Ние сме на 6 навършени месеца, кърмени на поискване, досега сме опитвали само варена домашна тиква с цел запознаване.

Мисля да продължа с тиквата на обед, след което да въведа картоф и морков.

Но не трябва ли да изчакам със следобедната каша повече от две седмици и колко максимално мога да изчакам?

Освен това не ми се струва удачно да давам две твърди храни в такива близки интервали - 12,00 и 15 ч., не е ли по-добре да дам кашата в 18?

Не искам и да давам плод за десерт, а като отделно хранене. В такъв случай кога ще ми препоръчате да го въведа и по кое време на деня е удачно да давам плод като отделно хранене? Преди или след кърмене?

Колко дълго мога да продължа да кърмя, без да замествам цяло хранене при даването на зеленчуково пюре?

Когато започна да давам каша, мога ли също да кърмя или тогава няма да има нужда?

Съжалявам, ако въпросите ми ви се струват много и объркани въпроси, но ми се иска да сме на максимално количество кърма по-дълго, тъй като имахме проблеми с детенцето, а и като го гледам няма желание да се откаже от цокането.

# 490
И мен сън не ме лови Simple Smile Нещо съвсем го обърках с това захранване Confused От утре спирам пюрето моркови с картофи на Хип и ще пробвам само морков за няколко дни, а след това и с някой плод (круша, тиква, банан и ябълка). До колкото разбирам, през първия месец от захранването трябва да се дават постепенно до 10-ина лъжички пюре, като на 3-4 дни го сменям, с цел запознаване с вкуса и привикване на стомахчето, а не както педито казва - до цяло бурканче Ранни моркови с картофи на Хип?! Правилно ли съм разбрала, или пак съм в грешка? Моля ви за съвет как да продължа със захранването! И, например, като съм давала няколко дни морков, следващите дни като въвеждам плодове трябва ли да ги съчетавам с моркова и с другите въведени плодове и|или зеленчуци? Може да ви звуча тъпо, ама нещо не ми е ясно в това захранване, а изчетох почти целия форум newsm78 newsm78

# 491
Косе Босе, да се наредя на опашката и аз с въпрос  ...

Може да продължиш още седмица с трите въведени плодове, за да посвикне стомахчето с тях. Могат да се редуват в различни дни - не е нужно да се смесват засега, за да не товарят стомахчето. Така се получава един месец от началото на захранването, в който са включени 2 вида каши и 3 вида плодове – умерено и разумно начало.

Следващите подходящи плодове са авокадо, пюре от праскови, пюре от кайсии или пюре от сливи. В някои схеми се препоръчва от 6 м. нататък манго (но е доста целулозно), пъпеш (сега не е сезона) или грозде (може да предизвика колики). Тиквата може да се брои и за плод, и за зеленчук. Така че тя също може да се вмести сред плодовете или с нея да се направи преход от плодове към зеленчуци. След като са въведени 3 вида плодове за 9 дни и се редуват още 5-6 дни, стават около 2 седмици; след това могат да се включат още 2-3 вида плодове за 10-15 дни, така че реално се получава около месец въвеждане на плодове. Междувременно между плодовете може да се вкара още един вид каша. Това е единият възможен сценарий, ако следваш препоръките на педиатъра.

Другият вариант са зеленчуци оттук нататък. Въвеждането на зеленчуци на 7 м. може би е хипотеза при захранване на 6 м.? Има доста такива схеми на захранване, в които през първия месец се дават само 1-3 вида каша, после някои плодове и най-рано месец след захранването или по-късно се вкарват зеленчуците. Но във вашия случай се получават 2 месеца само каши и плодове - доста ограничено меню. В други схеми на захранване се дават само каши и плодове между 4 и 6 м. или реално 2 месеца, но това е само за да се изчака навършване на 6 м. и оттук нататък зеленчуците спокойно могат да се включат.

# 492
Здравейте, схемата за захранване на моята педиатърка е за 2 седмици да въведа зеленчуково пюре на ХИП на обед, след което следобедна каша и след още две седмици - плод като десерт на обед и в кашата следобед. Ние сме на 6 навършени месеца, кърмени на поискване, досега сме опитвали само варена домашна тиква с цел запознаване.

Мисля да продължа с тиквата на обед, след което да въведа картоф и морков.

Но не трябва ли да изчакам със следобедната каша повече от две седмици и колко максимално мога да изчакам? - Най-добре е второто хранене за деня да се включи 1 месец след началото на захранването

Освен това не ми се струва удачно да давам две твърди храни в такива близки интервали - 12,00 и 15 ч., не е ли по-добре да дам кашата в 18? - Аз кашата я давам към 4-5 за да има достатъчно време да си почина коремчето преди сън

Колко дълго мога да продължа да кърмя, без да замествам цяло хранене при даването на зеленчуково пюре? -До 1 годинка препоръките са да не се замества хранене. Аз кърмя 30-40мин преди да дам другата храна

Когато започна да давам каша, мога ли също да кърмя или тогава няма да има нужда? -Може. Лично аз кърмя преди да дам каша, а кашата правя с вода

# 493
И мен сън не ме лови Simple Smile Нещо съвсем го обърках с това захранване Confused От утре спирам пюрето моркови с картофи на Хип и ще пробвам само морков за няколко дни, а след това и с някой плод (круша, тиква, банан и ябълка). До колкото разбирам, през първия месец от захранването трябва да се дават постепенно до 10-ина лъжички пюре, като на 3-4 дни го сменям, с цел запознаване с вкуса и привикване на стомахчето, а не както педито казва - до цяло бурканче Ранни моркови с картофи на Хип?! Правилно ли съм разбрала, или пак съм в грешка? Моля ви за съвет как да продължа със захранването! И, например, като съм давала няколко дни морков, следващите дни като въвеждам плодове трябва ли да ги съчетавам с моркова и с другите въведени плодове и|или зеленчуци? Може да ви звуча тъпо, ама нещо не ми е ясно в това захранване, а изчетох почти целия форум newsm78 newsm78

Най-добре е да не предлагаш 2 неща непознати на детето на един път. Ако нямате реакция до сега от морков и картоф значи няма проблем да даваш и двете неща, но следващия път въвеждай по един нов продукт Wink Почва се с 1-2 лъжички и всеки ден увеличаваш количеството. Аз не ограничавам количеството, което изяжда детето но примерно на 4-5ти ден от въвеждането на дадено нещо. Първите дни давам по няколко лъжички и следя за реакция. Ако си в началото на захранването въведи сега първо няколко зеленчука, за да може коремчето на детето да свикне с тях. Може да даваш още няколко дни моркови и картофи, после може тиква, пъщърнак. Плодовете остави след още малко време, защото те се обработват по различен начин от зеленчуците и е добре първо коремчето на детето да свикне със зеленчуците.

# 494
Много благодаря Косе Босе за изчерпателния отговор   bouquet Сега ми е по-спокойно  Grinning. Ще продължа с плодовете, а иначе това от 7-мия месец ми го каза онзи ден заместничката на педиатърката. Прозвуча ми странно, защото педиатърката ми беше дала един лист с инструкции и там пишеше, че от 6м може да се започне с морков, картоф, а тиквичките са от 7-ми.
Вече съм на ясно. Благодаря   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт