КОЛЕДА и НОВА ГОДИНА

  • 88 352
  • 475
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 2 144
Тъкмо се чудех, как да споделя рецептата за празеник, който направих преди няколко дни. Подходящ е за Бъдни вечер, дори и за Коледа и Нова година вместо хляб.  Wink

Приготвяте си тестото на пица Верди. Повечето го знаят, но го поствам и тук. http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=124295.120  Аз добавям и сол.

Отделно си запържвате в повечко олио 2 -3 големи/обичаме с повечко праз/ стръка праз /нарязан на ситно/. След като поизстине сместта, разточвате тестото на правоъгълник и го намазвате със сместта /олиото и праза/ по цялата му повърхност. Навивате на руло и режете на шайби. Слагате ги в намазнена тавичка, да легнат, едно до друго и оставяте да втаса. Печете на около 230 градуса, полвин час.

Става разкошен! Благодарение на мазнината се отделят едно от друго и стои много красиво /като охлювчета/. Не съм го снимала, но ако искате, следващия път, когато го приготвям, ще ви постна и снимки.  

# 121
  • Плевен
  • Мнения: 974
Миналата година правих Английския коледен кейк...стана супер и не беше никак сух, даже беше сочен.Изяде се целия.Може би, ако се пече в плитък съд изсъхва, но в дълбок става Ок.Не се развля за 6 седмици, защото ромът, с който се сиропира му действа като консервант.

При мен се получи по същия начин. Кейка въобще не стана сух. Много го харесаха всички, които го опитаха, даже вече започнаха да ме питат тази Коледа дали ще го правя пак Grinning.
 Кейка задължително ще го приготвя, също и меденки, джинджифиловите сладки. Тази година мисля да направя и ваниловите рохлички.

Голямо удоволствие е за мен да приготвям трапезата за Бъдни вечер и Коледа, а за ароматите, които се носят от кухнята по това време на годината нямам думи... Ще следя с интерес темата за нови идеи от вас както винаги  Grinning

# 122
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
  • Мнения: 978
А аз за кекса искам да питам Мириам, защо да е сух? В смисъл, не че съм го правила, ама нали уж се напоява на всеки 3-4 дни. Затова ми е странно, че казваш че е сух. А пък съм намислила да го правя и сега като каза това за сухото малко почвам да чеша тиква newsm78
И аз се замислих дали да го правя ,след като прочетох,че е сух, а бях решила да го почвам тзи дни.

извинявайте, момичета, подвела съм ви, аз бях забравила да го поливам начесто а само няколко пъти и явно заради това е останал така

# 123
  • Мнения: X
Ех, колко е при ятно човек да се приюти в тази празнична и ароматна тема  Laughing!
Аз тази година ща не ща трябва да правя къщичката, че съм обещала най-тържествено на дъщеричката, а тя обещаното си го търси като завещано и отсега ми напомня. Моля, тези, които са я правили, да ми дадат точната рецепта, стъпка по стъпка хилядите сложности по направата й и да започвам отсега да се потя и чудя как ще се справя.
Направих си отделна папка за коледни рецепти и стриктно си записвам!
Та за къщичката-моля ви помагайте-да не се изложим пред чавето.

# 124
  • Мнения: 1 461
аз също ще следя темата с голям интерес миналата година с епредставих добре благодарение на вас  Hug

# 125
  • Мнения: 7 947
Ma4o,ето ти една идейка.Аз я правих миналата година за собствен кеф (моите деца вече са големи  Wink ).Тестото си е за меденки,някой по преди в темата беше дал такава.Правиш си шаблончета (или си сваляш от нет-а),режеш,печеш и сглобяваш.Аз я лепих с карамел и стоя два месеца (преди да я изхвърля) без да се разглоби.


Съжалявам,че снимката е кофти,но е правена с телефон.

Последна редакция: ср, 05 ное 2008, 23:55 от 2в1

# 126
  • Мнения: 3 034
2в1 , къщичката ти е просто фантастична!!! ех, че уютно ми стана  Hug кажи какво е това отгоре - глазура, сметана? шприц ли ползва, за да стане толкова истинско? чак и шушулки има по стрехата, поздравления!   bouquet

# 127
  • Мнения: 111
Записвам се и аз, това е любимата ми тема, всяка година я очаквам с нетърпение.
Аз правя къщичка - тя стана задължителен елемент на коледната трапеза, всички много я обичат. Само че аз ги правя малко по-големи, височка около 35 см, и правя отворче отзад, слагам свещички и ги паля, а през прозорчетата и вратичката свети. Много хубаво става. Ето снимка на една от миналогодишните (тогава направих три такива):



Ще направя и английският коледен кекс, само че мисля да е след седмица.  Hug
За останалите сладки и ястия още не съм решила.  Peace

# 128
  • Мнения: 7 947
....кажи какво е това отгоре - глазура, сметана? шприц ли ползва, .......
Всичко е направено с белтъчна глазура и фунийка от хартия  Simple Smile .

# 129
  • Мнения: 3 034
браво! супер е  Grinning

# 130
  • Мнения: 1 271
2в1, имам и аз една питанка, за тая къщичка.Самите шушулки, които висят от стряхата как са направени, ако може да обясниш като за първолак...  Embarassed

# 131
  • Мнения: 2 803
Браво, много са хубави къщичките.  bouquet

# 132
  • Мнения: 978
Записче  Mr. Green
Миналата година уж да направя къщичката,ама нещо не можах де се оправя с шаблоните. Моля, някоя мама, която е ползвала шаблони изтеглени от нета да ми даде линк. Praynig

# 133
  • Мнения: 7 947
...Самите шушулки, които висят от стряхата как са направени, ако може да обясниш ......
Като минаваш с фунийката,по стряхата го правиш няколко пъти,за да стане по дебело.След това с връхчето на фунийката или с клечка за зъби просто съвсем леко бутваш надолу,докато сместа още не е втвърдила (все едно се мъчиш много внимателно да махнеш някакво боклуче ).

# 134
  • Мнения: 236
Ау, страхотна къщичка!

Някой да е готвил пуйка по интересна рецепта?

Общи условия

Активация на акаунт