КОЛЕДА и НОВА ГОДИНА

  • 88 346
  • 475
  •   1
Отговори
# 75
  • варна
  • Мнения: 263
може ли рецептата за меденките

# 76
  • София
  • Мнения: 62
Ще следя и аз с интерес темичката. Само да ви кажа, че миналата година правих меденките на Джули и те станаха страхотни, омекнаха за ден-два и нямаше нужда въобще да се приготвят предварително.

# 77
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Добро утро мили майсторици!

Гледам вече се подготвяте за зимните празници!
Ако сте решили да правите "Меденките на Джули"[/b], няма нужда да ги правите още от сега, защото стават мекички веднага. За други меденки е добре да започнете от сега, защото по принцип стават твърди.

Съвети за всички видове меденки, за да станат меки:

1. Не разточвайте тънко тестото - 5-7мм па дори и повече ако се страхувате.
2. Не ги препичайте - достатъчно е да порозовеят равномерно и изваждайте от фурната.
3. Ако все пак се случи така, че меденките са ви твърди, сложете ги в метална или пластмасова добре затваряща се кутия на хладно(та дори и на терасата) с четвърт ябълка, която сменяте през ден. За една седмица, трябва да са омекнали!

Успех на всички в приготовленията!   bouquet

# 78
  • Банкя
  • Мнения: 1 292
Меденките винаги омекват.За една нощ- затворени.
Аз ги правя и на топчета, като гъбки.

# 79
  • Мнения: 2 708
Момичета, снощи четох 100 часа миналогодишната тема, че гледам тук се споменават сладки от миналата година и съм си извадила някои неща, и сега тук си позволявам да постна част от най-търсените/дискутираните, за да не се затруднявате да ровите и вие. Ееее ако искате нещо друго – вече си е ваша работа. Може и ако темата е още редактируема, авторка яницацв да ги сложи на първа страница, заедно с линковете на старите теми.

Ето избраното от мен, на миналогодишните майсторки:


Джинджифиловите сладки на Зори
Продукти :

85 гр. масло
3 с.л. захар
100 гр. мед
1 яйце
350 гр. брашно
1/2 каф. л. сода бикарбонат
1 с.л. джинджифил на прах
2 к.л. канела
2 с.л. настъргани лимонови и портокалови корички
 В дълбок съд се разтопява маслото със захарта и меда. като изстине, към сместа се добавя яйцето. Отделно се разбърква брашното със содата и подправките и се добавя към маслената смес. Прибавят се и цитрусовите корички и тестото се омесва на ръка. Оставя се на хладно за около час, след това се разточва и се изрязват формички по желание. Нареждат се върху хартия за печене, намазват се с разбит белтък и се украсяват със стафиди, сушени плодове и цитрусови кори. Пекат се 6-8 мин. във загрята на 200 гр. фурна.
Много са ароматни.



Кардамонови сладки на Джемма
150 гр брашно
150 гр захар
100 г  масло
1/2 ч.л. смлян кардамон
1 жълтък
сок от 1 лимон
Омесва се тесто,правят се топчета колкото орех и се сплескват с чукче за пържоли (получава се релефна повърхност), поръсват се със захар и се пекат.В оригиналната рецепта се казваше,че се разточва тестото с дебелина 0,5 см и се изрязват кръгчета, но на мен повече ми харесва с релефна повърхност (за съжаление снимката не е активна)



Английски коледен кекс (Джемма)
Кекса се приготвя сега,защото е необходимо поне 6 седмици да престои!

Продукти:
За тестото:
6яйца
350гр масло
200гр кафява захар
150гр бяла захар
3с.л мед
1бакпулвер
350гр брашно
100гр смлени бадеми

За накисване:
500гр стафиди
100гр сушени кайсии-нарязани
150гр сушени череши-нарязани(не намерих и не сложих)
100гр орехи-нарязани
100гр бадеми-нарязани
75гр портокалови кори
кората(настъргана) и сока от 1 лимон
4с.л портокалов сок
100мл коняк
1с.л канела
1с.л смлян карамфил
малко джинджифил
Тази смес се обърква и се оставя под похлупак да престои една нощ.
На другия ден:
В купа се слага маслото,кафявата и бялата захар и меда.Разбива се.
Добавят се яйцата,но едно по едно,като след всяко яйце се добавя по 1с.л от брашното и се разбърква с миксер.
Към сместа се добавят смлените бадеми,половината от брашното и бакпулвера.

Добавя се сместа с ядките и сушените плодове.Разбърква се и се добавя и останалото брашно.
Съда,в който ще се пече се намазнява и се облепва с пекарска хартия.
Висока тенджера. примерно
Фурната се загрява на 150гр.Сместа се изсипва в съда и се заравнява.
janeta* ,съхранява се някъде на хладно,но не в хладилник.Аз миналата година го правих и го държах увит първо с готварска хартия,а след това в алуминиево фолио и сложен в една кутия с капак на терасата.Но терасата ми не е открита и не мръзне.А и трябва да ти е удобно,за да можеш от време на време да го поливаш с малко ром разреден с портокалов сок или захарен сироп. 3-4 с л е за поливането



Коледна елхичка от
сладки

За Медената елха са ти необходими 7 звезди с различна големина, като диаметъра на най-голямата е около 13 см.  а всяка следваща е с 1,5 см по-малка, така че най-малката е около 4 см. Освен това са нужни и две къгчета с диаметър 4 см за подпора на елхичката.

Хапки от шоколадов чийзкейк със украса от захарни бонбонки / Chocolate Cheesecake Candy Cane Bars  (Rumya)
Основа:
20 шоколадови чаени бисквити
3 с. л. разтопено масло
1 с.л. захар
1/2 ч.л. смляно кафе
1/4 ч.л. сол

Пълнеж:
8 унции /=240 гр./ полусладък шоколад (натурален, с невисока стойност на какао примерно на Своге), разтопен
8 унции /=240 гр./ крема сирене на стайна температура
2/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. заквасена сметана
2 големи яйца на стайна температура

Глазура:
4 унции /120 гр./ горчив шоколад /натурален с високо съдържание на какао – 90%/, нарязан на парченца
2 с.л. /=30 гр./ масло
1 ч.л. царевичен сироп (corn syrup) - заменяме с глюкоза
2 с.л. заквасена сметана, на стайна темепратура
1/2 ч.ч. натрошени захарни бонбонки

Загрейте фурната на 160 градуса. Застелете тавата си /20 см. квадратна/ с хартия за печене.

За основата: В кухненския робот смелете бисквитките и ги смесете с останалите продукти. Разпределете равномерно върху дъното на тавата. Запечете за около 15 мин.

За пълнежа: Разтопете шоколада. Разбийте крема сиренето, захарта и заквасената сметана до гладкост. Добавете яйцата и разбийте отново. По малко добавете и шоколада и отново разбийте до еднородна смес.
Изсипете пълнежа върху основата, разпределете равномерно и печете около 25-30 мин. – краищата да се отделят от тавата, а центърът все още да е леко отпуснат. Охладете леко.

За глазурата: Разтопете шоколада, маслото и глюкозата на водна баня или в микорвълновата печка. Добавете заквасената сметана и разбъркайте. Разпределете равномерно върху все още топлия сладкиш и поръсете с натрошени захарни бонбонки. Охладете напълно и после поставете в хладилника до следващия ден.

Нарежете на малки квадратни хапки и сервирайте на стайна температура.
Може да съхранявате до 5 дни в хладилни
Източник http://www.foodnetwork.com/recipes/food-network-kitchens/chocola … ecipe2/index.html



Маслени лимонови бисквитки (Танита)

120г меко масло
½ ч.чаша захар
1 яйце
2 ч.чаши брашно
2 супени лъжици(2tbsp) изцеден сок от лимон
1 ч.л. (1tsp)  настъргана кора от лимон
1 ч.л. (1tsp)   бакпулвер
1/8 ч.л.(1tsp)  сол
(1 ч.чаша = 240мл)

С миксер се разбива маслото със захарта, прибавя се яйцето и се бие докато сместта стане на пухкав крем. Прибавят се брaшното, лимоновия сок, лимоновата кора, бакпулвера и солта и се омесва много меко тесто. Покрива се и се слага в хладилника за около 30 минути.

Разточва се кора с дебелина около 5мм и се изрязват фигурки. Нареждат се в леко намаслена тава за печене. Поръсват се със захар.  Пекът се 10-12 минути на 175°С (350°F) Преместват се на решетка до пълното изстиване. Танита




Плодови парченца от портокал лимон
Orangeat / zitronat

взимат се няколко необработени портокала/лимона.
от кората се маха бялата част, защото е горчива. корите се режат на парчета и се слагат за няколко дена в купа с вода, като водата се сменя 2-3 пъти.

След това парченцата кора се варят до омекване в подсолена вода (на 2л. вода се слага 1 ч.л. сол).
след като се омекнали коричките се прецеждат и се претеглят. взима се същото количество като теглото им захар и се сварява с минималното възможно количество вода. От сиропът трябва да се точат конци, когато е готов.

добавят се коричките и се варят със сиропа. после се махат с решетъчна лъжица, сиропът продължава да се вари, докато се посгъсти.
вече охладените корички пак се слагат в сиропа и се варят около 5 мин.
махат се от сиропа, отцеждат се добре и се поръсват дебело със захар.

след охлаждане могат да се нарежат като фигури, на кубчета или на лентички.




Наталина – на 02 декември го е написала - Момичета, влизам само да кажа на всички решили да правят меденки тази година, че сега е точно времето, за да омекнат до Коледа!

Аз правих днес по нова рецепта и съм много доволна от нея .

Ето рецептата:

Меденките на Джули (публикувани от Наталина)
Джули е една страхотна майсторка на меденки, която е мулатка - това обаче не и пречи да е една от най-добрите майсторки на меденки в Чехия, където приготвянето и украсата им е издигнато в изкуство!

Продукти:
800г брашно
280г пудра захар
120г твърд маргарин или масло(но имайте предвид, че с масло стават по-твърди)
5 с.л разтопен мед
2 яйца
2 жълтъка (белтъците запазваме за глазурата)
2 ч.л сода за хляб
2 ч.л подправка за меденки, ако не намерите - смес от смлени джинджифил, канела, щипка кардамом, звездовиден анасон.

Приготвяне:
Размесваме добре сухите продукти, правим кладенче и чукаме яйцата, меда(не трябва да е горещ, само леко топъл) и накрая нарязваме на късчета мекото масло(маргарин). Месим до образуването на меко и гладко тесто ( В началото може да ви се струва, че има нужда от още течност, но н еправете грешка да слагате - след известно време, брашното усвоява мазнината и става чудесно тесто, което не лепи. Хубавото на това тесто е, че веднага може да се работи с него!. Разточвате кора тънка около 5-7 мм и изрязвате фигурки. Пекат се около 10-15 мин. на 150-160 ˚С Изваждайте веднака след като забележите, че краищата започват да почервеняват. За да се получи хубава кафява глазура отгоре, е нужно да се намажат още топлите меденки с разбито яйце + 1ч.л вода и 1-2 ч.л какао (непременно прецедете сместа). После леко с четка се намазват топлите меденки, като внимаваме да не оставяме следи. Осавят се да изсъхат и се украсяват по желание - най-добре с гллазура от останалите 2 белтъка!

За глазурата съм писала много пъти, но пак да кажа. Ако искате глазурата ви да е гладка и с с нея да се правят многхо тънки линии, трябва да пресеете пудрата захар 2 пъти. Освен това може да прецедите белтъка през парче дамски чорапогащник, за да е гладък. На един белтък слагаме няколко капки лимон и около 150-200г пудра захар (според големината и гъстотата му). Ако ви се стори рядко, прибавяте захар, ако е гъсто още няколко капки лимон. Най-добре се прави глазурата на ръка, защото с миксер влиза въздух в глазурата и после стават балончета и неравности. Ако обаче не ви се играе ръчно, направете я с миксерра. Започнете да разбивате белтъците с лим. сок на най-ниската степен до образуването на пяна. После увеличете оборотите, като прибавяте захарта на няколко пъти. Глазурата трябва да е гладка и като я сложите във фунийка и отрежете около 1 мм отвор, трябва да оставя тънка, дълга, непрекъсваща линия, която да не се разлива. Пудрата захар пресята 2 пъти.
(5 яйца - 2 цели + 2 жълтъка за тестото, 1 цяло за намазването и 2 белтъка за глазурата)
От това количество – 70-80 бройки.


глазурата е белтъчна и нанасям с фунийка направена от хартия. Отворчето е 1 мм.
С никоя друга глазура не може да се постигне този ефект за съжаление! още топли меденките се мажат с разбито яйце+какао за да станат лъскави. Иначе са матови и светли. Трябва да са още горещи, за да се получи ефекта.
След като изстинат се украсяват с белтъчна, ледена глазура или шоколад.
http://www.n-vcelari.cz/clanek-medove-perniky.htm тук е стъпка по стъпка как да си направя фунийка за украсяването.

Ванилени кравайчета Наталина (ванилови рохлички)
 
Продукти за една доза(една тава, защото са малки и не се надуват):

150г брашно
70г готварско нишесте(без други примеси)
70г пудра захар
80г орехи или лешници - смилат се
150г масло със стайна температура
1-2 жълтъка(зависи от големината)

За след изпичането, си пригответе една купа с около 150 - 200г пудра захар, в която сте сложили 2-3 пакетчета със ванилова захар.

Приготвяне:

На дъската за месене пресяваме брашното, прибавяме нишестето и захарта, смлените орехи. Отгоре нарязваме на късчета маслото и прибавяме жълтъците. започваме да месим, докато тестото стане гладко. Оставяме тестото за една вечер на хладно място да отпочине. На другият ден правим от тестото цилиндър и режем еднакви по големина колелца, които правим на пръчици 6-7 см. дълги и 1 см дебели и завиваме на кравайчета (под формата на буквата С). Печем върху ненамаслена тава, на умерена температура до порозовяване (не ги правете много кафяви, за да не се втвърдят). Още докато са горещи ги овалваме в предварително приготвената пудра захар с ванилия.
Съхраняват се в картонена кутия, на хладно място. Издържат поне месец, месец и половина. Могат и да се з&

Последна редакция: нд, 02 ное 2008, 14:53 от Krische

# 80
  • Мнения: 539
Благодаря за рецептата за питката - елха.  HugИмах я тази рецепта изрязана от вестник с много хубава снимка,но преди години я загубих.Само по памет да кажа ,че елхичката беше украсена с  разбити на твърд сняг белтъци ,оцветени с различни боички във вид на гирлянди.За играчки-нарязани захаросани портокалови корички и коктейлни черешки.  Grinning

# 81
  • София
  • Мнения: 6 601
Искам да ви питам от къде да намеря захаросани портокалови корички, аи дали има от тези лимонови и портокалови корички за Джинджифиловите сладки на Зори? Миналата година си стъргах аз коричките, но портокаловите станаха малко по-едрички и ми "разрошваха" сладките. Преровила съм целия щанд за подправки в Била и Хит, но не намирам. Продават ли се изобщо готови такива корички или да си ги стържа от пресни плодове?

Krische , страхотен подбор си направила. Харесаха ми кардамоновите сладки на Джема (не ми се отваря снимката обаче). Те също ли се правят няколко седмици предварително?

Ванилените кравайчета на Наталина са божествени, тази година пак ще ги направя в двойна доза.


Замислям се и за медените елхички обаче - как се слепват?

И мисля и тези меденки да направя пак, страхотни са, много ароматни (не знам обаче на кой е рецептата, моля да каже, че да си отбележа):

Коледни сладки /меденки/
(немска рецепта и държи се тестото в хладилника 3 дни, за да поеме подправките)

150гр захар; 100гр вода, 1 яйце, 150гр масло, 2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 3-4 с.л. мед
Подправки: 1 зърно кардамом, 1/2 к.л. млян анасон, 1к.л. канела, 1-2 ванилии, 1-2 зърна черен пипер, 1 малко зърно бахар, 4бр карамфил, по 1к.л. майоран, инд. орех4е, джинджифил   

Захарта се карамелизира до по-тъмен цвят, изсипват се 100-те гр вода. В по-голямата част брашно / да кажем 1 1/2 ч.ч. / пресята с бакпулвер се слагат всички смлени подправки, стопеното масло, яйцето, карамелизираната захар; след което се меси с лъжица до меко тесто и се оставя в хладилника, където може да седи 2 дни или по-дълго за поемане на миризмите. След което се прибавя и останалата част брашно и се точи на кора около 1см. Реже се с формички и пече на умерена фурна. Много бързо се изпичат, внимава се да не изгорят,  да не потъмнеят. Тавата да е намазана с масло. Аз ги махам като станат златисти.

# 82
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
  • Мнения: 978
Вярно,че до Коледа има време,но който е решил да прави Английски коледен кекс вече му е време да започва  Wink .
Давам този линк,защото снимките в личната темичка на Джема липсват.

за миналата Коледа и аз това правих,
- станаха два поради ограничени размери съдове, и единия се попрепече, но другият биваше

мисля и тази година да го повторя, но ще видим, на съпруга ми му беше по-сухичък, вкусът с многото сушени плодове и подправки му хареса, но му беше сухичък, така че ако някоя от вас има рецепта за по-сиропиран коледен сладкиш ще съм много благодарна

основно мисля да заложа на коледни сладки, обаче

# 83
  • Мнения: 3 034
айде и аз да се цопна, че то пак време не остана!  Crazy
на Бъдни вечер по традиция си правя содена питка - аз й слагам паричка и дрян; боб чорба по манастирски; сърми постни от кисело зеле, но тази година мисля да са червени чушки за разнообразие; разядка с орехи и чесън; сухи плодове, пресни плодове и мед.

за Коледа задължително ще направя пак щолена на Джемма, че открай време съм пристрастена и без щолен не мирясвам  Laughing също меденки, миналата година направих някаква компилация от рецепти, много хубави станаха  Grinning болярската питка на Биляна - миналогодишната беше убийствена! сърми от кисело зеле, мезета и ядки, че няма кой да изяде всичко  Crazy

както винаги, Новата година най-ме гложди. ще повторя баклавата на Тина-Рина, защото по-вкусна баклава не съм яла, пък правих за пръв път в живота си! иска ми се и някакви сладки, може би лимоновите на Танита ще пробвам и аз  newsm78 обаче със солените ястия винаги се повтарям и взе да ми омръзва. все руска салата, Снежанка, свинско... ще търся из старите теми някакви по-други неща. миналата година правих една свежа салата, да ме извини авторката, че не мога да отворя в момента темата и да я цитирам - беше много приятна, който иска да иде да провери.

много ми се прави киевски котлет, обожаваме го всички вкъщи, аз и миналата година май дуднах за него, но ме надви страха, че ще се проваля и само с дудненето си останах  Laughing за тази година, мисля да направя една репетиция и ако стане да се върна към детските години с един сочен киевски котлет със забоден бенгалски огън в него  Mr. Green

това всичкото вместо запис  Joy

# 84
  • Мнения: 1 494
Аз направих капамата за проба. Стана. Grinning Истината е, че наистина всичко добива по-богат вкус, но си остава месо със зеле. Сложих кисело зеле отдолу, после сармите в кръг, а посредата свински пържоли, отгоре пилешки бутчета, а най-отгоре сурова хубава наденица. 3 часа го пекох от завирането. Всичко се свари, но ми се наложи към края да долея вода-гореща, че да не спукам гювеча- защото беше поизсъхнало.  По тази причина мисял, че има логика най-отдолу да са сармите, за да не изсъхне ориза.
За Коледа става, ако нямаш време, иначе аз бих си поиграла с няколко отделни госби.

# 85
  • сред люляците
  • Мнения: 767
Хайде да се включа и аз с нещо сладко.Бисквитки и Линцери





Ето и eдна рецепта за Орехови бисквитки. Аз не ги правих за Коледа, но пък нищо не пречи да им се направи коледна украса. Както и тези Бисквитки с кокос.

Последна редакция: пн, 03 ное 2008, 10:43 от ilrai78

# 86
  • Мнения: 11 607
защото беше поизсъхнало. 

Слагаш ли някаква течност в капамата?

Да питам.....коледният английски кекс - не се ли разваля 6 седмииц????????

# 87
  • Мнения: 2 708
А аз за кекса искам да питам Мириам, защо да е сух? В смисъл, не че съм го правила, ама нали уж се напоява на всеки 3-4 дни. Затова ми е странно, че казваш че е сух. А пък съм намислила да го правя и сега като каза това за сухото малко почвам да чеша тиква newsm78

# 88
  • Мнения: 1 494
защото беше поизсъхнало.

Слагаш ли някаква течност в капамата?


Сложих вода и зелев сок до около 3/4 от съда. Но е добре да уточня, че гювеча ми дойде малко малък и вероятно не е останало много място за водата. Обаче този проблем вече е решен- вчера си купих почти двойно по-голям гювеч. Laughing Наистина се оказа вярно предположението, че няма да стигне за повече от 4 човека в предишния ми. Влязоха 6 по-едри сарми, 2 свински пържоли, 4 долни бутчета и 2 наденици всичко на всичко. Та сега си навбавих един 8 литров гювеч. И друг път стария ми е бил малък, така че излезе в пенсия.

# 89
  • Плевен
  • Мнения: 1 738
А аз за кекса искам да питам Мириам, защо да е сух? В смисъл, не че съм го правила, ама нали уж се напоява на всеки 3-4 дни. Затова ми е странно, че казваш че е сух. А пък съм намислила да го правя и сега като каза това за сухото малко почвам да чеша тиква newsm78
И аз се замислих дали да го правя ,след като прочетох,че е сух, а бях решила да го почвам тзи дни.

Общи условия

Активация на акаунт