Израел 14

• 30 270
  • 287
  •   1
Отговори
# 135
ехееее,Плюшка,бях се затъжила за теб!А ти виж каква информация спускаш...опасна си!

# 136
Миши   bouquet имаш си мейл от мен
Не питай,имах бая да  smile3529,по едно време исках да изям моливите.
Това за Мадагаскар го четох преди време,авторите се обосноваваха с архиви от нацисткото управление,които са запазени и до днес.Показваха различни чертежи и текстове на немски,планове по заселването на евреите от лагерите на острова.Не помня как е било планирано да бъдат превозени до Мадагаскар.
Ако са били заселени там,"евреите сами и със собствени средства да изградят жилищни пространства,обществени заведения и болници,да развият икономиката и законодателството на новото си място за живеене под контрола на....". Местното население на Мадагаскар е щяло да бъде взето като работна ръка.

Ментичка,какви вкусноизглеждащи неща си пуснала.Утре ще ям мармалад,няма мърдане вече.
Ходи пази диети после.Ох... smile3508 Идвай Утре най-накрая. Embarassed

Лека нощ!

# 137
Привет на всички знайни и незнайни Hug

Я кажете  , че се зачудих нещо- правя си аз  зелен чай и гледам на опаковка, сертификат за Кошер. - Certified Kosher by Orthodox Union(OU)   Ясно за храната , ама чай ... Simple Smile newsm78

пак вкусни неща при вас, ами тъй- хубави хора ...хубава храна  Wink

eli6eva - здравей !Разбрах ,че съпрузите ни са сънародници. Най -накрая и мен да ме огрее  Laughing

# 138
Скица! Хубаво , че  се мерна и тука .С тая нова къща сега нямаш време за нищо  Grinning ...Ми то КАШЕР пише и на прахове за пране  Simple Smile  ....  не само на храни демеК с главно К

Например по Песах , когато се почиства къщата от всичко "хамец" (брашно, хлебно грубоказано) ...тогава се обръща внимание и на разни препарати с какво съдържание са например ... Това се прави от религиозните евреи ...масово не се издребнява толкова.Аз чистя само хамец храната , не  чета по праховете  за пране и препаратите да пише "кашер" .... Маса хора не пазят дори Песах ...Но принципно мисля , че отговорих  набързо да се разясни леко така !

Hug

# 139
Бих искал да науча повече за възможността за емиграция в Израел. Skype: blagorodnik

# 140
  • T"A
Harriet, колко време не сме те засичали при нас  ooooh! Петя за праха за пране се е сетила, а аз директно за дрехите - най-религиозните държат и дрехите да им са кашерни, т.е. да няма shatnez, което е смесване на лен и вълна в нишките на плата:
http://www.aish.com/literacy/mitzvahs/Wool_and_Linen_=_Shatnez.asp
Но това е наистина за най-силно религиозните  Peace

Друг пример са лекарствата - и те са кашерни! Въпреки че, тъй като човешкият живот е над всичко в религията, е допустимо и прием на лекарства, в които се съдържат вещества, извлечени от прасета... Но за неща, които могат да се избягват - напр. желатин от животински произход и лактози, избягват ги  Peace

А относно растенията, те трябва да са чисти от всякакви буболечки, за да са кашерни... Напр. като си избирахме менюто в ресторанта за сватбата и ни казаха да имаме предвид, че махат всички порции с броколи, защото Рабанута ги кара да преваряват броколите и те се разпадат - нямат вид, а и вкусът им се променя, и главният им готвач се отказал да се занимава с този продукт изобщо.
Предполагам и за чая това следят  Thinking

При виното нещата са още по-сложни, защото в производството му има определени етапи, в които само евреин, спазващ мицвот може да пипа продуктите  ooooh! Изобщо кашрутът е най-сложният закон за спазване, най-комплексният  Rolling Eyes

adi72 , каква емиграция? Гражданство се дава на евреи и семействата им... на някои бежанци или на хора, които са родени тук, но родителите им са дошли в Израел с трудови визи (ама и за тях е много сложно). Или трябва да намериш някоя баба еврейка или да се омъжиш/ожениш за евреин/еврейка. Горе-долу това е!

плюшено мече,   bouquet Тук, много е странно, но масово препоръчват фурмите и продуктите им за ДИЕТА. И аз не знам как, защо, нали съдържат толкова много захари, ама...

# 141
Изумена съм от всичко това относно кашрута...сложна работа.Сетих се,че някой беше споменал избори при вас-11.11 ако не бъркам.Какво ще избирате?
И още нещо-марката Sano предпочитана ли е на местния пазар?Аз съм много доволна от някои техни продукти,надявам се вноса в БГ да е със същтото качество както в Израел.

# 142
  • T"A
На 11/11 са местните избори - за кметове и кметски настоятелства (брей, какъв превод направих  ooooh!)
В по-големите градове има ясни приоритети - напр. в Тел Авив проблемът с паркирането всеки обещава да го разреши, в Ерусалим - привличане на млади хора и пр.; в по-малките градове е каша - при нас в Рамат Ган екологичните проблеми много ги застъпват, но не достатъчно според моите критерии, и друг проблем, който често засягат е центрове за забавление и нощен живот, които липсват на младите и те пътуват до Т"А (не е болка за умиране, но все пак....)

На Сано продуктите са No 1 тук  Peace Не само прах за пране, всякакви битови препарати.
Аз ползвам веро само на Сано - другите ми причиняват кожни проблеми (особено Палмолив!); и прочие - наистина всякакви препарати произвеждат Peace

# 143
Ади,в сайта на посолството на Израел е описано подробно. Simple Smile

Ментичка,в Рамат Ган ли сте?
Орен Кадош е от Рамат Ган.Размечтах се.  mrstraetz

# 144
  • T"A
Орен Кадош, а  Wink Все светли личности сме в Рамат Ган  Joy

Четох в сайта му, че е учил в гимназия Блих - да знаеш, че това е едно от най-престижните училища в Израел  Peace
Снимки тук: http://picasaweb.google.com/blich.site
Въпреки че той е учил в магама=насоченост, специалност, която не е май на отличниците - Икономика и социология...

В това училище преди изборите за Кнесет правят своеобразни "училищни" избори и твърдят, че по резултатите на учениците могат да се предвидят изборните резултати, нещо такова. Ще я видим тази работа, защото и парламентарни избори ще има скоро в Израел...

# 145
Петя , Ментичка...мерси, че обяснихте. Аз наистина досега си мислех ,че  само за храната се отнася това ''кашерство'' Simple Smile Ясно вече... Peace

...Какви са тези разкопчани ризи бе... Mr. Green

Мента как върви семейния живот?Wink

# 146
  • T"A
Harriet, много ми е добре, но така си ми беше и преди сватбата  Grinning нали си живяхме заедно, разликата не е голяма, докато нямаме деца няма да усещаме големи промени. Е, смених си здравната каса, добавих си фамилно име, такива бюрократични процедури...

Снежана
, как се сетих за теб - гледах сайта на Националния Статистически Институт, дали ти бяхме давали линка или не  Thinking
http://www1.cbs.gov.il/reader/ Можеш да намериш интересни неща за тезата си там. За Тайбе не знам много, само че е част от т.нар. Триъгълник (това са селища, които са наредени във формата на триъгълник), там има един град Гат ли се произнася, Джат ли  newsm78 Пише се جت на арабски и ג'ת на иврит, имах дружка в университета от това място, но не сме запазили връзка...

Иначе някои интересни статистики преведох от този сайт:
  • Израелското население е младо в сравнение с повечето западни държави. През 2007 год.процентът на деца на възраст между 0-14 години е 28.4% в сравнение със 17% , което е средна стойност в други западни държави; процентът на хора над 65 год. възраст е бил 9.8% в сравнение с 15% в останалите държави
  • Продължава тенденцията за повишаване процента на нежените и неомъжените сред евреите във всички възрастови групи, особено сред младите. През 2006 г. 76% от мъжете-евреи на възраст 20-29 години са били неженени (през 2000 год. процентът е бил 73%), и 60% от жените в тази възрастова група са били неомъжени (през 2000 са били 54%). Основната причина за повишаването на процентите е отлагане на женитбата за по-късна възраст.
  • Най-гъсто населеният градски район е на Метрополин Тел Авив. Средната гъстота на населението в този район  за 2007 г. е била 2085 човека на кв.км. На територията на метрополина градът Тел Авив-Яфо е най-гъсто населен - 7530 души на кв. км и от там нататък колкото повече градът се отдалечава от центъра, толкова гъстотата на населението намалява. В най-близките градове с непосредствени граници с Т"А гъстотата е 6864 души/км2, докато в околните градове е 3394 души/км2, а във външните градове - 906 души
  • Средната възраст за първи брак е 27.3 за мъжете срещу 24.2 за жените (европейските евреи се женят по-късно, а азиатски и северно африкански - по-рано). За сравнение през 1999 год. тези две средни възрасти са били съоветно 26.2 и 23.4 за първи брак.
  • През 2007 са се родили 151679 новородени, покачване с 2.4% в сравнение с 2006 година.
  • Средният брой деца на жена в Израел е 2.9 деца за 2007 год.
    При еврейките има покачване на 2.8 деца (2007) в сравнение с предишната година, когато е имала 2.75 деца
    Сред останалите групи има спад в раждането, напр. средният брой деца на жена мюсюлманка е достигнал 3.9 деца през 2007 година, в сравнение с 3.97 през 2006
  • Продължителността на живота (сметната към момента на раждането) през 2007 год. е била 78.8 за мъжете и 82.5 за жените
  • Главните причини за смъртността в Израел са ракови болести 24.5% от починалите, сърдечни проблеми 18.6%, болести на кръвоносните съдове в мозъка 6.8%. От външни причини (които не са свързани със заболявания) смъртните случаи са 5.4%

Лека вечер на всички
  Hug

# 147
  Скици, цял ден съм навънка ....много готино времето бе ..малките ще спят довечера като къпани!  Crazy

Снежана , къде си бе сладурка? Хич да не ти пука ! Hug  Simple Smile

И тазива работи - демек нищо ама  приказка да става - интелигентен спам  Joy Да не кажете , че не ви обичам  Joy

До скоро!  Peace Wink

# 148
  • T"A
  И тазива работи - демек нищо ама  приказка да става - интелигентен спам  Joy
hahaha "интелигентен спам"  Joy ама, и ти си една скица  Grinning
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Аз се включвам по повод ацерет Рабин - това е честването на годишнината от убийството на Рабин. То е на 4 ноември според грегорианския календар (04.11.1995), но според еврейския календар е на юд"бет(=12) от месец хешван, което тази година се пада на 10 ноември.
На площад "Рабин" в Тел Авив (това е площадът на кметството), на който е убит Ицхак Рабин, всяка година се събират стотици хора, за да отдадат почит на паметта му, като винаги идват и изявени хора на изкуството. На този линк е откриването от Сарит Хадад миналата година:
http://www.youtube.com/watch?v=KeuxLHsJjp4

Това е мястото на убийството, на което поднасят цветя и палят свещ за помен (нер зикарон):
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%AA%D7%9E%D7%95%D7%A0%D7%94:Kikar_rabin.jpg
(графитито отзад е надпис "Прости")

Всяка година това събитие на площада се организира на изхода от съботата, която е най-близка до датата 4 ноември. Тази година това се пада утре, от 20:00, ще се открие от президента Шимон Перес - 13 години от убийството...

Тази година водещите телевизионни канали избраха да не излъчват интервю или каквото и да е предаване за Игал Амир - убиецът на Рабин, знак на протест срещу това да се отделя толкова много внимание на един убиец...

Това е от мен!
И вечна му памет: http://www.amit.org.il/musagim/zionut/zionut_29/rabin2.jpg

# 149
Шабат Шалом , кукли !

Бягам на семейна вечеря у единия брат на мъжа ми - времето е хубавко, сигурно и на двора ще можем да поседим, щото комари няма .... Купила съм един страшен кекс да ги преметна с него.Ха да видим кой какво е донесъл ..... Кучето им било пораснало,а Саги се кефи да го гушкал ...ми то по-голямо от него сигурно е станало  Joy

Весела вечер и лека почивка ! Краката - нагоре вдигнати за почивка демек , не нещо друго ....кой к'вото ще да си мисли де  Joy

Айде , чао ви!  Peace

Общи условия

Активация на акаунт