Израел 14

• 30 898
  • 287
  •   1
Отговори
# 75
  • T"A
1) Времето в края на ноември е като в началото на есента в България. На север е по-студено, в Ерусалим - също, на юг и по крайбрежието е меко. Необходими ще са ти дрехи за дъжд, тениски с дълъг ръкав, някой друг пуловер, но по това време аз ходя с памучни пуловери и все още си намятам някакви жакети, не истинско яке... След България ще ти се стори топло  Peace Темперетурите в Тел Авив не падат под 16 градуса по това време, в Ерусалим - под 10 е рядкост.
http://www.israel-travel-tips.com/en/39/Israel%20Travel/Israel%20Weather
Преди пътуването провери седмичната прогноза, защото е сезон на промени...

2) Шекели Grinning Извън националната валута, можеш да обменяш и долари и евро; най-добрият курс е в пощенската банка, централните клонове на града обменят. Ако ли не - всяка друга банка  Peace

3) Вероятно ще има условия да се понамокрите, освен ако няма дъжд или не е особено студен ден. За плаж се съмнявам да има условия обаче. Плажуването ще ви остане за Еилат, там е топло  Peace

4) От Интернет: http://www.mfa.bg/tel-aviv/index.php?option=com_content&task … 12&Itemid=326

5) Какви подаръци - сувенири разни, козметика? Те са скъпи, аз имах гости септември, на повечето места избягваха сувенирите... Храна в суперите ли или в заведения? Минералната вода е около 3 шекела и половина - 4 за 1.5л, но като взимаш стек излиза по -евтино, съответно малките шишенца са по-скъпи (2-3 шекела едното, 500 мл). Питка с фалафел на улицата е около 10 шекела.

6) Тези роби май не са задължителни  newsm78 Бяла дреха, която обличаш за потапянето, можеш да наемеш или да купиш, но приятелка ми каза, че разликата в цените не е толкова голяма и тя предпочете да си купи новичка, която после и остана за спомен...

# 76
  • T"A
Ами не Ментичка не сме готови още защото говедото(мъжо ми) прави всичко по интернет и ще отнеме време но поне е пратил документите и утре щял да ходи до нотаруис,но докум ента за семейно състояние ще отнеме време,после незнам тук колко време ще отнеме да го преведат и легализират а той иска да лети на втори декември.Подлудява ме вече само иска ама не иска да потича малко че шкембето е много важно...Съдба, ще видим какво и кога ще стане..Надявам се да  е бързо и безпроблемно  Praynig
  • Документът за семейно положение на нас ни отне точно 2 седмици да го получим, също по Интернет го поръчахме  Peace
  • Апостилът е работа за половин ден - само пътуването до Ерусалим отнема време, иначе го слагат на място веднага, без да те карат да чакаш и минута  Hug
  • Вторият документ в нашия случай го позабавиха, така че да действа от сега мъжът ти с нотариус  Wink
  • Това, което ти можеш да направиш, е да се свържеш с агенция за преводи и да ги питаш колко дни ще им трябват за превод от иврит на 2-3 странички. Подготви ги от сега, за да не губиш време после.
  • Когато документите на мъжа ти са готови, нека да ти ги прати с EMS поща - това е експресната услуга, получават се за 3 дни и ще ти донесат пакета вкъщи Grinning

Един месец не е много време, но, според мен, е възможен срок да подготвите документите  Hug Той защо иска да дойде на 02/12? И за колко време ще е в България? Там трябва около две седмици, нали знаеш?! За да можете да се върнете в Израел заедно...
Не му се ядосвай   bouquet Вероятно и на него не му се занимава с тези бюрократични процедури, разбираемо е  Rolling Eyes

# 77
  • T"A
Цени на хранителни продукти от супера:
(пускам сметката от последното пазаруване за ориентация в някои от цените)

Френски "лек" хляб 15.99
бисквити 11.99
Петорка пити 5.49
Галета "Грисини" 6.49
Лазаня "Барила" 19.99
Сирене "Фета" овче - 22.88
Кашкавал за печене (настърган, 500 гр) 30.06
Инстант пудинг (крем на прах) 4.69
Прясно мляко в кутии 2 Х 8.24 = 16.48
Магданоз вр. 3.99
Мащерка кут. 3.99
Тиквички 1.48 кг Х 8.99 = 13.31
Краставици 1.17 кг Х 7.99 = 9.35

Няма да продължавам, защото, мисля, това е достатъчно, за да се добие представа за цените. То е ясно, че това не е меню на туристи в Израел, но колкото за сравнение да се прецени скъпо ли е - евтино ли е.... Peace Обаче в ресторантите цените са много по-различни  Confused

beti nova, питай каквото те интересува  Grinning

# 78
Monsoon_rain  ,    hahaha скица! Я , разкажи за  еврейските квартали (как да ги нарека) там в Лондон ..... Интересно разказваш иначе  за религиозните евреи там.Кажи на народа да се посмее с лампите и телевизията  през  събота.Ще се радваме и друго да разкажеш.

Тоя курс (гиур) само аз май съм го карала.Всички сме тук по някаква линия - по брак, по право на пребиваване ззради родители евреи (или 1 родител) и какво ли още не .... затова темата е по-шарена и интересна .Иначе курса си е баш сериозен и бая нерви и време отнема , но не  е задължителен , нито са се  ешнали да се напъват хората .....

Снежана,  ти си в Израел ?Така си отбелязана в арабската тема.Интересно.Ако искаш кажи си без бой  Mr. Green

Тигре, ти пък .....!Скица и ти!  hahaha Добре , че не отцепи до петнаЙската.

Ехе , моите смяни , преводи и тям подобни неща по документите ми се виждат така далече .....Хубаво , че Мента има по-пресен пример и информация.

Какво слънце напича днеска при нас ! Пуснах детето с дълъг ръкав на градина и ще се пукна да го мисля !Майчински му работи  Crazy

# 79
Тигърчо,защо бе?  Shocked
Аз съм общителна и дружелюбна малка мечка! Mr. Green и с време да вися на комп

# 80
Боряна,включвам се  с "морална подкрепа" Simple SmileВярно,че подготовката на докуметите и прочие бюрократщина си е хабене на нерви,но в крайна сметка всичко излиза ОК.На нас 1 седмица преди датата на сватбата ни казаха,че е невъзможно да слючим брак,въпреки,че исканите документи бяха налице-преведени,всичко топ,,но точно дамата дето ни отказа след 7 дена води ритуала и се усмихваще шастливо.В нашия случаи страната не е Израел и документи необходими за там,така че-без подробности. Това е само пример,че всичко се оправя и отминава по реда си.Карай я по-спокойно Simple Smile,ще успеете с всичко  bouquet

# 81
  • Някъде там...
Благодаря на всички за подкрепата и помоща,за апостила той го върна документа също по интернет та за това и там ще отнеме време.Иска да лети за Бг на 02.12 за да сключим брак на 04.12 понеже тогава му е рождения ден и щяло да бъде най-големия му подарък...Ама не мисли че то ей така не става,а заради това фамилно име може и да не летим заедно защото за него е много важно да му приема името(пръдльо) абе лудница е тоя човек а не мисли че мен живота ми вече е с 10 год. по къс...Като забременея мога да си представя какъв психопат ще е  Joy ама иначе хубаво ми е момчето  Simple Smile Благодаря ви милички мнооооооогооооооооо  bouquet

# 82
 JoyБорянкееееее,голяма си скица Joy.Разсмя ме,пръдльо а?Ама си луда по него,хахаха.Давай момиче!!!

# 83
varnah se ot Italia no sam umorena,akto se4 osvestia hte piha

# 84
  • T"A
Боряна, ама той с добри намерения - да е на рождения му ден  Heart Eyes
Ти намери ли мед. лаборатория - ние "изследванията" ги правихме в понеделник, а сватбата ни беше в неделя. Изследванията са фалшиви, само парите ти взимат. Confused

Ще имате време да си смениш името, нали ти казвам - един-два дни. Тъкмо ще си направите екскурзия, малко да се разходите из България, че после не се знае колко време ще мине до следващата ви ваканция там  Peace

Анди, добре, че сега не ти се налага да търсиш Интернет кафета, но иначе имаше на пл. Гарибалди едно симпатично... Тук също няма, обаче във всяко заведение почти има wi fi. Даже има хора, които така си работят - от кафенетата, нямат офис, а ходят с лаптоп и си бачкат от някое бистро в Тел Авив   Wink

Снежана, нищо не казваш за дипломната работа, предполагам, че си я оставила да почива  Wink  И шарената торта не видях, явно е била вкусна и бързо са я изяли децата, за това няма снимки  Mr. Green

eli6eva, и ти, значи, си с чуждоземски мъж  Flutter От къде е?

Криси, къде пътешествахте в Италия? Във Венеция бяхте ли? Добре си се завърнала   bouquet

Хайде, поздрави на всички  Hug

# 85
Цитат
Da biah v Venecia ,kupih si damska 4anta ot edin butik,za ceni niama da govorim,predpolagam 4e znaeh sa kakvo govoria,no ne mojahme dosta nehta da vidim.A Milano tolkova mrasen grad ne o4akavh da vidia,Sofia e nihto pred tazi gadoria koiato vidiahme.

Да бях в Венеция ,купих си дамска чанта от един бутик,за цени няма да говорим,предполагам че знаех са какво говоря,но не можахме доста нехта да видим.А Милано толкова мръсен град не очакавх да видя,София е нихто пред тази гадоря която видяхме.

-------------------
Пиши на кирилица!

Последна редакция: вт, 04 ное 2008, 10:19 от Доня Туфиня

# 86
Мента,ние крепим българо-нигерийския мир Simple SmileМъжа ми е роден там,ама от майка българка-пловдивска хубавица и тамошен татко.
Криси,разказвай,Италия е романтично място Simple Smile

# 87
Monsoon_rain  ,    hahaha скица! Я , разкажи за  еврейските квартали (как да ги нарека) там в Лондон ..... Интересно разказваш иначе  за религиозните евреи там.Кажи на народа да се посмее с лампите и телевизията  през  събота.Ще се радваме и друго да разкажеш.

Ах Петя, Петя...Майтап  си търсиш, ама аз не искам да се веселим за сметка на традициите на хората Naughty Не ми е смешно, по-скоро съм изумена от постоянството им, да ги спазват толкова стриктно ВСЯКА събота. Ами ще пейстна разказчето, което ти бях пратила на лични.

В Лондон има цели квартали с ортодоксални евреи, в един оттях освен евреите са концентрирани и мюсюлмани от Гуджарат -Индия, чиито жени ходят в черно с покрити лица. (Много живописен квартал). Една позната гуджаратка ми разказва, за съседите им евреи. Когато спазват шабата нали не трябва да използват електроуреди, но понякога малките деца като включат телевизора или нещо друго родителите им отивали пред прозореца на съседите си мюсюлмани и чакали там докато някой ги забележи (май няямали право да натискат и звънеца) та молели съседите си да им изключват включените от децата уреди.

Била съм в два такива квартала с ултра православни евреи, иначе на дрейделчета съм играла със секуларни евреи, които празнуват всички възможни празници -еврейски, християнски, национални...От тях научих доста за хануката, та една вечер се разхождах по тъмно из техния квартал и на всички прозорци имаше сложена менора, а аз самодоволно си мислех, че зная какво е това  bowuu

# 88
"Докато някой ги забележи..." hahaha
Леле,Монсуун,дар слово имаш,наистина! Mr. Green

Да подчертая,че не ми е забавно заради традициите им,всеки си има различни,така че. Flutter
Просто какво чувство вкарваш,не е истина  Joy

Hug

# 89
С 14 страници закъснение изказвам благодарности на Петя за чудесната идея да започне тази интересна и информативна тема за Израел.....Почетох малко от първата тема и вече определено се чувствам обогатена откъм обща култура...Не че не мога да се разровя в нета и да намеря тонове информация, но така е къде, къде по-интересно и най-важното запомнящо се - информация изровена, синтезирана, цензурирана и подправена с личните впечатления на някоя симпатична съфорумка.

Инфото, което намерих тук толкова ми стимулира мисловния процес, че изненадващо за мен ми изплува една фраза в съзнанието, фраза, която някой някога, много отдавна ми е пожелавал в някой чат...а именно:

лайла тов.

Тази вечер заспивам с мисълта с Израел.

Последна редакция: вт, 04 ное 2008, 08:40 от Monsoon_rain

Общи условия

Активация на акаунт