Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво представлява червената юница и как се използва за ритуално пречистване?
Как се използва прахът от червената юница в ритуалното пречистване?
Какво означава „портокал“ в контекста на разговора?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво представлява червената юница и как се използва за ритуално пречистване?
Червената юница (פרה אדמה - пара адума) е млада, чисто рижава крава, която се принася в жертва и изгаря. Прахът й се използва за ритуално пречистване на осквернени места, хора, съдове и други. За да се пречисти човек, който е имал контакт с труп, той трябва да бъде поръсен с клонче исоп и вода на третия и седмия ден. Червената юница е биологична аномалия и изключително рядко събитие. Според древноеврейската книга „Мишна“, от Моисей до събарянето на Втория храм от император Тит, първосвещениците на Йерусалим са принесли девет червени крави в жертва. Оттогава насам, близо две хиляди години, не се е родила нито една перфектна рижа юница. Някои равини вярват, че раждането на червена крава ще бъде знак за появата на юдейския Месия.
-
Как се използва прахът от червената юница в ритуалното пречистване?
-
Какво означава „портокал“ в контекста на разговора?
-
Какво представлява „бащинската бременност“ според разговора?
-
Какъв е методът за изучаване на иврит, обсъден в разговора?
Честито и на Мента тя се ожени 2 пъти докато мене ме няма бе
... Мента страхотна Булка си , страхотни сватби ... пожелавам на всеки такава приказка ! Честито и на Криси , пожелавам ти лека бременност и сладко здраво бебче ... Добре дошли на всички нови членове
те не ме знаят де ама аз съм си старо куче в Израел ... Ама вече май - не съм най -маленкото
Плюшено Мече ти на колко си (сори ако си писала но още първите 2 страници не съм ги прочела а и някой от последните на 13 ) Айде за сега чао , че направо съм на седмото небе , ще ходя да прочета малко назад , да си опресня нещата 

От къщи в Бг получих един компютър, а от любимия - чанта за него и още някои дребни неща... + един урок, за него ще разказвам като го взема 

Боряна, не може в паспорта и в брачното да си с различни имена. Или сменяш във всички документи, или в нито един

Скоро -на 20 ноември ще пътувам на екскурзия в Израел. Една моя много съкровенна мечта. Маршрутът е Тел-Авив -Нетания-Назарет-Кана Галилейска-Табха-Капернаум-Йерусалим-Витлеем-Мъртво море- -Ейлат-Петра-Телавив. От един месец непрекъснато чета вашия форум и съм силно впечатлена.Най-накрая се престраших и ще ви задам няколко въпроса.Може би не съм точно в темата която сте подхванали, но нямам друг избор.Не се страхувам,че било размирно защото знам,че ако нещо трябва да се случи на човек то ще стане независимо къде. И така моите въпроси: 1 Какво е времето в този годишен сезон?Чудя се какви дрехи ще ми трябват. 2.Каква валута се използва-долари или евро и как се обменят? 3.В този сезон ще се потапяме ли в Мъртво море? 4.Какъв е адреса и телефона на БГ посолството/при нужда/? 5 Какви са цените-за подаръци,храна,мин.вода? 6 Какви са тези роби които трябва да се обличат за кръщението? Ох, имаше още ,но сега изключих.Ще съм благодарна ,ако получа отговор,пък и друго което се сетите. Чакам!