Израел 14

• 30 897
  • 287
  •   1
Отговори
# 60
Дзак  Laughing Здравейте кукли , ей преди малко видях че ги няма онези гадни червени букви дето ми показваха че ми е блокнато Ай ПИ -ТО  и бързам да цамбурна в най-новата тема ! Леле не  съм писала от 5 теми .. мн съм щастлива !  Едно голямо ЧЕСТИТО на всички - на всички рожденници Честито и на Мента  тя се ожени 2 пъти докато мене ме няма бе  Wink  ... Мента  страхотна Булка си  , страхотни сватби ... пожелавам на всеки такава приказка !  Честито и на Криси , пожелавам ти лека бременност и  сладко здраво бебче ...  Добре дошли на всички нови членове  Hug те не ме знаят де ама аз съм си старо куче в Израел ...   Ама вече май - не съм най -маленкото  Joy Плюшено Мече ти на колко си (сори ако си писала но още първите 2 страници не съм ги прочела а и някой от последните на 13 )  Айде за сега чао , че направо съм на седмото небе , ще ходя да прочета малко назад , да си опресня нещата   

# 61
Мерси, Monsoon_rain !

snejana haj , здрасти и на теб!

На въпросите вече  гледам е отговорено, но винаги сте добре дошли с други  или просто с мнения или каквото и да било .

Божието име  -  да го цъкна така , за да се намира по-лесно после ако търсим по темите къде е   Simple Smile

Та така .... иначе  като се говори за Бог се казва не името му Й-ва (не се и изписва) , а - "а-шем" (значещо "името") , Адонай , Елоим , аЕль (все значещи Бог) , аКадош Барух У (Святия = кадош , слава на него) ,  и т.н.

Адонай се използва само в молитва като пряко обръщение.Ако искаш да кажеш , за да научиш някой на дадена молитва , но всъщност не се молиш , а показваш се замества Адонай с аШем .

Хайде да е  дълбаем .Интересен въпрос иначе.  Simple Smile

*hard_defence* , здрасти сладурка,  бе !Къде се губиш ?  Hug

Ето и за пумпалите / дрейдел :
http://www.myisraeligift.com/russian/handler.php?path=for-kids/9899/

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%80%D0%B5%D0%B9%D0%B4%D0%BB 

снимки:
http://search.aol.com/aol/image?query=%D7%A1%D7%91%D7%99%D7%91%D7%95%D7%9F

До скоро, кукли!

Тигре , тук ли си !?  newsm78 Simple Smile

# 62
*hard_defence*,на 16 съм. Mr. Green
Ще поразкажеш ли нещичко,за първи път се засичаме с теб.
Радвам се да се запознаем!  Hug

Издирвам Мишимади!

Ментичка,похвали се с подаръците!

Пете,как ти е Мики Маус? Clown

Гледам урока по английски на Военния Канал.Леличка на около 65г. говори за спасяване на катапултирали пилоти в плитки морски води. Joy След това ще ни запознае с подготовката на частите за бързо реагиране.
Сигурно е някоя стара командирка. hahaha

Hug   bouquet

# 63
  • T"A
Анди, къде се губиш, какъв бан си имала пак Confused
Така, де, знам, че вече си *hard_defence*, но на мен все Анди ми идва да ти казвам  Hug
плюшено меченце, аз тази година не си празнувах рождения ден по мои си причини, и хич не ми беше до подаръци  ooooh! От къщи в Бг получих един компютър, а от любимия - чанта за него и още някои дребни неща... + един урок, за него ще разказвам като го взема  Party

За играта с пумпала - той има четири букви и в зависимост от това коя буква се пада или даваш бонбон, или взимаш, или пропускаш ход и т.н. Играят или с бонбони, или с монети от шоколад.
http://www.youtube.com/watch?v=1rD3La8lV2w
Интересното е, че в Диаспора буквите на пумпала са нун (=נ), гимел (=ג), хей(=ה) и шин (=ש), а в Израел вместо шин е пей(=פ). В първия случай акронимът е на изречението "Голямо чудо имаше там", а във втория - "голямо чудо имаше тук"  Wink   Моят първи пумпал за Ханука е от България и беше с първата комбинация от букви Peace

Ще дам два-три линка с детски песнички за Ханука, просто попаднах на някакво много сладко детенце, което ги пее и не се сдържах да ги пусна тук. И трите песнички няма дете в Израел, което да не ги знае  Hug

http://www.youtube.com/watch?v=LEdmi35HxPE&feature=related
Тази е любима на фъстъците в семейството на мъжа ми, голямо шоу правят като я пеят: http://www.youtube.com/watch?v=BIOeezGV2NY
http://www.youtube.com/watch?v=M6n3sqKtiWo

Днес, както е видно, ми е много активен форумски ден  Mr. Green Но вече се отеглям в кухнята, че там ме чакат тиквички за готвене  Whistling

Тали, колко предмета учат второкласниците? Те още четат с точки, нали?

# 64
Ей меченце , ами какво да ти кажа - аз съм    родена в края на 90та и вървя с набор 91 по принцип !  Иначе съм завършила училище защото не ми се учеше хич , ама до болка ти казвам , взех се в ръце и взех 3 години за една ! Интересувам се от политика , военни неща , полицейски неща (нашите са куки та от там някво такова изкривяване хах )   и си имам слабост към Израел  не само във връзка с интересите ми !  Пиша тук защото нямаш все още рег.  иначе на лична да не занимаваме всички ! Ако искаш дай скайп може там да си пишем ! Ти от Сф ли си и свързва ли те нещо с Израел освен интерес  Wink Пете тука съм я намерих се и аз .. иначе насам натам  , като не можех да си пиша от моето Пи Си и беше неудобно ,че трябва иначе в нет клуб .. и става една..  Специално мн. целувки на твоите две сладки бонбончета ! Как им се видя Бг .. те мънички още де ама все пак ..    Grinning Hug

# 65
  • Някъде там...
Здравйте мацки,
Много мило ми стана че се сещате за мен Simple Smile Аз все още не съм госпожа,живот и здраве декември месец ще е...Та нали всички ми знаят неволи да си пиша аз на обща и да си попитам Ментичка мъжо иска да м,у приема фамилията обаче аз няма да имам време да си сменя документите та как ще декларирам че сме женени след като в брачното свидетелство пише едно име а в документите друго???-или трябва да сменя и документите също преди да тръгна обратно към Израел???Аз ходих до ритуалната зала и викам на женичката там:Госпожо гърми тртещи трябва да сключа брак декември ама няма как да стане да запазя дата от сега че незнам колко ще се забави моя с документите че ги прави по интернет та жената ме успокои декември нямало много сватби щели да ме омъжат да не се плаша  JoyДано всичко да мине лесно и безпроблемнно че много се плаша  Peace...Много искам да се върна в Израел момичета липсва ми........
Ох аз с мойте проблеми забравих да честитя рожденниците,да са живи и здрави,с много късмет родени и от любовта да не успеят да се скрият.Целувки   bouquet

# 66
  • T"A
Ментичка мъжо иска да м,у приема фамилията обаче аз няма да имам време да си сменя документите та как ще декларирам че сме женени след като в брачното свидетелство пише едно име а в документите друго???-или трябва да сменя и документите също преди да тръгна обратно към Израел???

Ако съпругът държи на това да си смениш фамилното име, тук каквото и да си говорим, нищо няма да променим  Simple Smile Иначе няма проблеми - в Израел не се задължава жената да приеме името на съпруга, може да си остане с нейната фамилия, а да не ти пускам муха в главата, но може и той да приеме твоето име (законно е в Израел)  Mr. Green А съм с тире и две фамилни имена  Wink
Най-важното е да си извадите и легализирате свидетелство за брак - това ще ви е документът, който доказва пред израелските власти, че сте съпруг и съпруга  Peace

Смяната на името и после на документите в България отнема една седмица (в паспортното си плащаш за експресна услуга просто) - така че това да не те плаши, бързо е!
Не се шашкай, стъпка по стъпка всичко ще се нареди  Hug Вторият документ поръчахте ли го (от нотариуската)? А с апостила какво стана?

П.П. Отне ми време да схвана  Blush Боряна, не може в паспорта и в брачното да си с различни имена. Или сменяш във всички документи, или в нито един  Peace

Последна редакция: нд, 02 ное 2008, 18:56 от Mentha

# 67
Плюшка засилих се да ти пиша на лични ,а то нямааа!Татяна съм.СОУ 'СВ .св.Кирил и Методий" гр.Видин - випуск 1994.

ох,МИши ме нАПАДА И НЕ МОГА ДА ПИШААА

# 68
Ей ментичка  Hug я ме и мене тука , пърхам пърхам . Анди мн. ясно , то това *hard_defence* от зор стана хах .. Еми тоя бан дето си го имах на Анди ,май и сега си го имам .. но въпроса е че вече мога да влизам от моя си компютър , иначе самото ми ай пи беше болкирано и трябваше да търся нет клуб . Тук вече са рядкост нет клубовете , онези малките кварталните( то всеки почти има компютър , явно са на загуба )  Има големи  примерно- зоната , матрицата .. но мъничките са по изчезнали  и около нас няма .  Та беше кофти , ама сега съм много щастлива ! Много сте готини с мъжа ти , много свежарска двойка ,ей тва си мислех докато гледах снимките  ама пусто му лудо не можех да пиша .. та сега да ти кажа ,то стана тривиално де  ама  аз да си кажа, да ми падне камък от сърцето  хах  Wink Ей някой ден ми се иска да се съберем всички в Израел на среща , всички сте големи сладури , ще е мн приятно да се видим  на живо! Ех .......  Чакай ,че аз вече полетях в облаците ! Айде после пак ще дойда че днеска ми е мн емоционално , като малко дете на шоколад съм се радвала че ги няма ония гадни червени букви ..  Wink

# 69
Ментичка,честит нов компютър! Grinning

Миши,ще те намеря и ще пиша ЛС. Hug

Хард,от София съм,да.С Израел не ме свързва произход,просто я чувствам много близо до себе си и искам да науча много повече за страната.Защо не и да я посетя,или някой ден да заживея там.Голяма слабост ми е и на мен! Heart
И аз се увличам от полицейски и военни неща,гледам всички предавания на такава тематика.какви снимки трябва да ти пратя  Crazy

Ще оставя мейл,че там проверявам всеки ден,който иска да пише!хард задължително  Naughty   sayah@mail.bg

bouquet

# 70
  • Някъде там...
Ами не Ментичка не сме готови още защото говедото(мъжо ми) прави всичко по интернет и ще отнеме време но поне е пратил документите и утре щял да ходи до нотаруис,но докум ента за семейно състояние ще отнеме време,после незнам тук колко време ще отнеме да го преведат и легализират а той иска да лети на втори декември.Подлудява ме вече само иска ама не иска да потича малко че шкембето е много важно...Съдба, ще видим какво и кога ще стане..Надявам се да  е бързо и безпроблемно  Praynig

# 71
  • София-България, Израел - където си поискам
Борянче, по повод името зълва ми например преди година като сключи брак си остана с нейната фамилия, а мъжът и с неговата. Така не се наложи да сменя личните си документи. На нея  не и се занимаваше с смяна на документи, а и нямаше време бяха си дошли само за седмица в България сключиха брак и пак се върнаха в Америка.

# 72
Момичета, благодаря ви за интересните и информативни отговори. Те провокираха нови въпроси, но ще се въздържам да питам преди да съм изчела другите теми, че да не ви карам да  се повтаряте.

Честно казано юдаизма ми се вижда ужасно сложна религия. Идеята за този курс на обучение е чудесна (четох историята на Петя ). Вярно, че е доста интензивничък, но пък смятам, че ако човек смята да свърже живота си  с дадена страна трябва да е добре информиран за оновните неща в нея. Вярата е нещо индивидуално, никой не може да бъде накаран да вярва и да практикува насила след курса , но поне ви остават солидни познания от автентични източници.

Веднъж играх на дрейдел у едно американско еврейско семейство, с шоколадови монети, а дрейделчето беше с буквата шин. Извод: не съм го играла в Израел, а някъде другаде JoyВижте, вече прилагам на практика наученото тук.

Снежана хадж, ама как ме спипа наистина, мислех че се измъквам незабелязано  Laughing
Работих известно време с аутистици в Лондон, но бяха възрастни, не деца. Там  базата също е добра, настаняват ги в къщи, които по нищо не напомнят болница или каквото и да било здравно заведение. Пазарува им се обилно, има персонал денонощно, организират им се най-различни забавления и дейности. За базите в Изрел не съм чувала, всъщност аз случайно започнах работа там и не съм кой знае колко навътре с материала за аутистиците, но като цяло работата е интересна.

Последна редакция: нд, 02 ное 2008, 22:54 от Monsoon_rain

# 73
  • На дивана, под юргана
Ай, как съм ви изпуснал... цели 4 страници! Седя си аз в "Ябълките и меда" и съвсем съм пропуснал препратката насам...
Чудех се как може да се стърпите толкова време да не драснете нито ред (особено "мечето"  Laughing ), а то - вие се скъсвате си общувате... за 4-5 дни сте изписали 4 страници...
Добре, че ви усетих преди "Израел 15" да се появи! Joy

# 74
Здравейте от Стара Загора. Stop    Скоро  -на 20 ноември ще пътувам на екскурзия в Израел. Една моя много съкровенна мечта. Маршрутът е Тел-Авив   -Нетания-Назарет-Кана Галилейска-Табха-Капернаум-Йерусалим-Витлеем-Мъртво море- -Ейлат-Петра-Телавив.      От един месец непрекъснато чета вашия форум и съм силно впечатлена.Най-накрая се престраших  и ще ви задам няколко въпроса.Може би не съм точно в темата която сте подхванали, но нямам друг избор.Не се страхувам,че било размирно  защото знам,че ако нещо трябва да се случи на човек то ще стане независимо къде. И така моите въпроси: 1 Какво е времето в този годишен сезон?Чудя се какви дрехи ще ми трябват.     2.Каква валута се използва-долари  или евро  и как се обменят? 3.В този сезон  ще се потапяме ли в Мъртво  море? 4.Какъв е адреса и телефона на БГ посолството/при нужда/? 5 Какви са  цените-за подаръци,храна,мин.вода? 6 Какви са тези роби  които трябва да се обличат за кръщението?         Ох, имаше още ,но сега изключих.Ще съм благодарна ,ако получа отговор,пък и друго което се сетите. Чакам!  Praynig Rolling Eyes Shocked

Общи условия

Активация на акаунт