Работна тема за кандидатстване за детска градина София- 3

• 53 678
  • 1 136
  •   1
Отговори
# 510
Интересно,какво ще стане с децата от 2006 набор,които искат да си останат на опашките в ОДЗ-тата, а не се пренасочат към ЦДГ.
  Ами някой от тях ще бъдат приети.Давам пример: В ОДЗ има 3 първи групи и 3 яслени.В яслените децата са 2006 и 2007.Ако допуснем,че са приети 50 на 50 /както обикновено се прави/ Това значи 3х25 - 75:2  нека са 38-40 деца - 2006.Трите първи групи приемат 3х25=75 Това значи,че ще бъдат приети деца,непосещавали ДЯ на ОДЗ-то най-малко 35 като сложите и официално разрешените 10% - 8 деца станаха 43 /непосещавали ДЯ в ОДЗ-то/ Крайната сметка ще е 43 + 40 /от яслата/ = 83 Сложете и най-малко 7 "специални" случай групите стават 3х30.
               Ей,това се получава на практика.

# 511
  • гр.София
 Да,първите от опашките имат шанс да бъдат приети. И сигурно номерата там ще се запазят.

# 512
  • София
Здравейте!
Колко много сте писали и коментирали, невъзможно ми е да ви прочета. Но оттук нататък са записвам и ще чета редовно.

Въобще не знам дали ми е дошло време да се вълнувам за ясли и детски градини и се надявам да ми разясните какво да направя.
Регистрирах дъщеря ми в сайта, тя е родена януари 2008.
Имам желание септември 2009 да посещава ясла. Закъсняла ли съм с кандидатстването?
Поразгледах състоянието на заведенията в нашия район и ми направи впечатление, че в чакащите има кандидатствали тези дни. Приема не става ли само септември? Т.е. те сега и да кандидатстват пак ще тръгнат септември 2009.

Аз мога ли в този момент да си посоча желанията или трябва да дойде новата година - 2009?
Ако някой ме посъветва ще съм много благодарна   bouquet

Извинявам се ако звуча абсурдно, ама наистина ми е пълна каша всичко това.  Embarassed

# 513
  • гр.София
http://kg.sofia.bg/?page=news&id=110
 Мацата,прочети горе и виж,позволява ли ти да кандидатстваш предварително за някое ОДЗ. Трябва да си влязла в профила на детето.
 Тези,дето кандидатстват в последните дни или имат предимство и съответно шанс да бъдат приети веднага щом се освободи място, или просто се нареждат на Н-то място на опашката-за да ги има там,докато се измъдри нов регламент.

# 514
Направо не мога да повярвам, че въобще се изразяват мнения за разиграване на някой от децата на томбола и част от родителите са съгласни. На мен например ми е обидно някой да разиграва детето ми на томбола, защото нямало друг критерий.  И признаците по които ще се определи кои деца ще се разиграват, пак са мъгла, както стартирането миналата година на системата. не съм сигурна че няма да се разиграят точно определени деца. А ние без предимство и с едно дете ще си чакаме или ще плащаме за частни детски. Защо? Да са били поставени ясно критериите още миналата година със стартирането на системата, как другите страни имат ясни правила само ние нещо не правим като хората. Моето дете е в списъците на чакащите и вече сме изместени доста, заради предимства и аз не мога да се съглася, всяка година нещо да се променя докато се нагласим, така могат да минат и 5 години, да прескочим детската и направо за училище.

# 515
Моето дете е в списъците на чакащите и вече сме изместени доста, заради предимства и аз не мога да се съглася, всяка година нещо да се променя докато се нагласим, така могат да минат и 5 години, да прескочим детската и направо за училище.
Мдаааа, а разискван ли е въпроса дали тези, които ще чакат втора година записани в системата, ще имат "предимство" /любима дума/ пред новозаписали се?

# 516
Моето дете е в списъците на чакащите и вече сме изместени доста, заради предимства и аз не мога да се съглася, всяка година нещо да се променя докато се нагласим, така могат да минат и 5 години, да прескочим детската и направо за училище.
Мдаааа, а разискван ли е въпроса дали тези, които ще чакат втора година записани в системата, ще имат "предимство" /любима дума/ пред новозаписали се?
Браво!Аз щях да питам същото Thinking

# 517
Оооооо надали ще имат предимство. Все пак повечето от децата, които кандидатстват тази година ще им е за първи път, просто защото миналата година са били малки или още не са били родени. Колкото и да ви е неприятно, каквито и критерри да се въведат ще има една част от децата (доста голяма), която да се приема като се разиграе на томбола, колкото и глупаво да звучи (и аз не съм съгласна). Ама това с критерий време не е ли пак един вид томбола, само дето не ти теглят името, а ти гледаш да си го напишеш по бързо. И това няма да се оправи докато не се построят нови детски градини, а до тогава майката му е търпение, късане на нерви и ако си намериш връзки давай може и да стане. Няма ли места за всички деца в детските градини, няма да има примирие и между родителите, всеки ще е крив на другият защото неговото дете не е прието е това е. А колкото до мен аз бих се включила в един общ бойкот на системата за кандидатсване в крайна сметка ще има избори и за мен това е точният момент в който може да се използва и да се направи нещо. Ама...., знам ли кой е съгласен и кой не?!?!?!?!?!

# 518
  • Върху лъчите на Слънцето.
Браво!Аз щях да питам същото Thinking
Доста по-назад в темата бях предложила децата, кандидатствали тази година, но не приети, на следващото кандидатстване да получат поне по 1 точица. Защото щом са кандидатствали, родителите им имат по-голяма нужда да ги дадат на ДГ или ДЯ. И защото по този начин ще се намали броя (макар и малко) на децата с еднакъв брой точки. Вярно е, че има и такива, които не са искали децата им да тръгват на ясла, защото смятат, че са много малки. Но това означава, че те имат вариант (могат да си позволят единят родител да не работи или да плащат на детегледачка или каквото и да е там...) или помощ от някого (баба или дядо или нещо друго...). И това мое предложение беше оплюто и отхвърлено от повечето пишеши тук. Но все още смятам, че е справедливо! Защото най-напред трябва да си купи хляб този, който е по-отпред (и по-дълго) на опашката! А не този, който се появява в последния момент.

# 519
Да, в предложението на Гневна има логика. Защото, ако отпадне критерия време, който е предопределящ за останалите, все пак е нечестно към навреме мислилите и действали родители. Може би с една точка ще стане малко по-честно.

# 520
Да, в предложението на Гневна има логика. Защото, ако отпадне критерия време, който е предопределящ за останалите, все пак е нечестно към навреме мислилите и действали родители. Може би с една точка ще стане малко по-честно.

За мен това не е редно. защото децата, които са родени по-късно остават ощетени, не че всички не са, ама все пак...трябва да се гледа от всички страни

# 521
  • гр.София
  Пример-едно дете си ходи в чиста ясла и майка му,логично не е кандидатствала в с-мата, понеже е обявено,че кандидатстването е било за 2008-2009 година. Какво ще рече,че не е мислила, или че не е нуждаеща се от ДЗ? Сега ще кандидатства за 1-ва група. Ама сега-да вземе да нареди детето на опашките за 2-ра яслена ли,само и само за да получи заветната точица?!

# 522
  • София
И според мен това не е редно, най-малкото, защото беше обявено, че тази година се кандидатства само за прием септември 2008 г.
Сега би трябвало всички да си кандидатстват наравно. Ако евентуално се реши да се дава точка, за тези, които са кандидатствали предходни години, то това може да стане едва за прием 2010 г.

# 523
Ние сме точно от тези деца, които са родени по-късно. Само, защото сме родени 29 дни по-късно, трябваше да чакаме не 29 дни, а 7 месеца и нещо, за да можем да кандидатстваме. Заради това сме номер 100 при прием от 25 деца.  Т.е. кандидатстването ни беше предопределено. Затова не съм за критерия време. Но вече сме се записали навреме, когато имаше възможоност. А ако сега кандидатства по-голямо дете от нас, ако не получим точка, няма ли да е още по-нечестно спрямо нас?!

# 524
  • гр.София
 Приемливо ми изглежда точка да има за деца над 1-ва група-т.е за по-големите,но там така или иначе опашките ще си се запазят.

Общи условия

Активация на акаунт