Работна тема за кандидатстване за детска градина София- 3

• 55 117
  • 1 136
  •   1
Отговори
# 360
  • Върху лъчите на Слънцето.
Дидиа, какъв аргумент е-че нещо е било и винаги ще бъде? За брат(сестра) иде реч.

Ако внимателно си чела аз не съм изтъкнала подобен аргумент,а се учудвам защо така остро се атакува.Това правило е съществувало и не само 2008 година е имало недостиг на места,но никога не е оспорвано.Ако се направи анализ на приетите групи ще се установи,че с това предимство са около 30 % от децата посещаващи ДЗ.Не зная дали има хора,които са си го написали без да го притежават / предимството брат/сестра/ но със сигурност знам точно колко са приети по това предимство  и изобщо не са 100 % както се изтъква в повечето мнения.Не говоря за цяла София , а за определени райони.
                 Не съм фен на идеята децата с равен брой точки да се разиграват на лотария за свободните места.Просто ми е ясна лотарията в родната ни страна. Mr. Green

Много от нещата, които съществуват от години, бяха оплюти и отхвърлени, макар и да са били добри. По същият начин отхвърляме и предимството брат(сестра). Защо ли? Защото за набор 2006 ( извинете ме, че го повтарям за N - ти път, но явно се налага!) от 91 ОДЗ в 28 са приети само деца с предимство , а пак за същият този набор 90.5% от приетите с предимство деца са именно с предимсвото брат(сестра). Дано вече да е станало ясно!

# 361
  • София
А как ще се определи кое е с предимство? По-голямото или по-малкото? Или говорите за деца, кандидатстващи за една и съща група ?
Защото може две деца да кандидатстват заедно- едното за втори път, а другото за първи.
Малко не ми е ясна идеята   Embarassed

...Възможно е обаче да има и случай, при който две деца кандидатстват за ясла и ДГ или за различни групи на ДГ, за такива случаи говоря аз. Практически няма значение за кой път кандидатстват децата, важното в случая е, че са две едновременно.
...

Има значение и точно това не ми е ясно.
Двете деца кандидастват в ЦДГ. Едното кандидатства за 1-ва група и шансът му да бъде прието с предимство го има, има и място. Но в такъв случай какво става с по-голямото, което ще кандидатства за втора група и няма да има бройка. Това не ми е ясно. Когато ги приемат и двете, по-голямото ще го вкарат допълнително ли, как...

Лови татко, още няколко такива мнения и съвсем ще загубя вяра. Напоследък отвсякъде ме карат да се чуствам виновна, че гледам две породени деца. Простата аритметика, че една неработеща майка с две деца е по-добре, отколкото две неработещи с по едно е много стимулираща. Също проста математика е, че двамата родители имат две деца. И от това едно семейство излизат двама бъдещи данъкоплатци. А пък, ако и родителите им имат възможност да работят и ги образоват- с един удар два заека, наистина ще са достойни граждани. Това е моята аритметика. И е важно да гледаме в бъдещето- в едно семейство да има положителен прираст, и по-малко гладни деца, а не колко майки ще работят. И тези многодетни майки трябва да се стимулират. Пък белким останалите видят, че не е толкова зле да си с две деца и че така трябва да бъде, ако искаме бъдеще за държавата.

Гневна, ето пък в нашата ЦДГ да видиш колко са ВСИЧКИ деца с предимства. Като в тази бройка има и деца, за които са ми казвали, че нямат такова, но са приети.  Confused

# 362
  • Върху лъчите на Слънцето.
Гневна, ето пък в нашата ЦДГ да видиш колко са ВСИЧКИ деца с предимства. Като в тази бройка има и деца, за които са ми казвали, че нямат такова, но са приети.  Confused
Този пример, който съм посочила, се отнася за набор 2006! Мисля, е добре съм се изразила! Кажи ми, ти ако си на мое място и на мястото на останалите родители като мен, къде щи видиш справедливост в това?! И нали осъзнаваш, че при това положение единственият ни шанс детето ни да бъде прието е да си родим още не едно, а две наведнъж, за да станем многодетни?!

# 363
  • София
Лови татко, още няколко такива мнения и съвсем ще загубя вяра. Напоследък отвсякъде ме карат да се чуствам виновна, че гледам две породени деца. Простата аритметика, че една неработеща майка с две деца е по-добре, отколкото две неработещи с по едно е много стимулираща. Също проста математика е, че двамата родители имат две деца. И от това едно семейство излизат двама бъдещи данъкоплатци. А пък, ако и родителите им имат възможност да работят и ги образоват- с един удар два заека, наистина ще са достойни граждани. Това е моята аритметика. И е важно да гледаме в бъдещето- в едно семейство да има положителен прираст, и по-малко гладни деца, а не колко майки ще работят. И тези многодетни майки трябва да се стимулират. Пък белким останалите видят, че не е толкова зле да си с две деца и че така трябва да бъде, ако искаме бъдеще за държавата.

Не е задължително ако от едно семейство кандидатства едно дете, то да е и единствено такова. Примери много, малко по-големи деца (като моето), или пък бебета. Така че, това за двамата данъкоплатци не е съвсем така.
Колкото до втората част съм съгласна-много деца има и с фалшиво предимство, лично познавам едно.

# 364
  • София
Не е задължително ако от едно семейство кандидатства едно дете, то да е и единствено такова. Примери много, малко по-големи деца (като моето), или пък бебета. Така че, това за двамата данъкоплатци не е съвсем така.
Анна и твоите две деца, и моите две деца ще са двама бъдещи данъкоплатци. Rolling Eyes И ако една майка на две и повече деца остане безработна, то драмата е много по-голяма, отколкото ако една майка има едно дете.  Не виждам с кое не си съгласна.

# 365
  • София
Анна и твоите две деца, и моите две деца ще са двама бъдещи данъкоплатци. Rolling Eyes И ако една майка на две и повече деца остане безработна, то драмата е много по-голяма, отколкото ако една майка има едно дете.  Не виждам с кое не си съгласна.

Не съм казала, че съм несъгласна с нещо. Просто давам пример за това, че понякога това, че само едно дете от семейството кандидатства, не означава, че това семейство е с едно дете. А сега в моят случай, приемат детето ми точно по този начин. Затова смятам, че точки трябва да има за броя на децата и да не зависят толкова от разликата във възрастта им. Пък предимството брат/сестра в същото заведение хич не го приемам, особено при големият недостиг на места.

# 366
  • гр.София
 Нероден Петко. Хич не се знае,дали децата ни няма да данъкоплатстват в чужда държава (не си го пожелавам,де).

По повод евентуален прием с предимство на две едновременно кандидатстващи деца- ако са над яслена възраст-добре,ама така ще се юрнат да кандидатстват и всички 10-месечни бебета-само заради едното предимство. Пък като приемат по-голямото дете-хоп, и се оттеглят.

# 367
Мили майки, чакащи ред за прием в детска градина,
Вчера си направих труда да преброя свободните места в детските градини, за които не чака никой..т.е има свободни места, но няма чакащи за тях. Използвах информация от сайта http://kg.sofia.bg/.
Резултата е следния:
род. 2002 г. - 249 свободни места
род. 2003 - 170
род. 2004 - 72
род. 2005 - 141
Мисълта ми е, че явно не достигат места единствено в яслите. При това положение, дали няма начин в детските градини, където така или иначе има свободни места, да се разкрият малки яслени групи?  newsm78

# 368
Има значение и точно това не ми е ясно.
Двете деца кандидастват в ЦДГ. Едното кандидатства за 1-ва група и шансът му да бъде прието с предимство го има, има и място. Но в такъв случай какво става с по-голямото, което ще кандидатства за втора група и няма да има бройка. Това не ми е ясно. Когато ги приемат и двете, по-голямото ще го вкарат допълнително ли, как...

Ако няма място, няма как да го приемат. И в момента на опашките чакат деца с предимство. Видях при едно от класиранията даже как първо е приет един близнак, а вторият е приет чак на следващото класиране.
А и моето предложение не е за предимство на двете деца - само за едното, описала съм как да стане.

# 369
  • София
Lovi - татко.
В тази тема се изписа толкова мастило....

rreni - при липсата на места е абсолютно вярно, че ще има много деца и родители които ще останат извън ДГ. Идеята на тази тема е, ако може да се разпределят дефицитните места сравнително справедливо. Което е много трудно. Наистина всеки дърпа чергата към себе си.

Доколкото до неработещите майки, няма значение дали майката няма да работи заради неприетото й второ дете, или майката няма да работи заради неприетото й единствено дете. Резултата  е - една неработеща майка.

Виж другото е гадно - една неработеща майка заради неприети и двете й деца. Тогава тя освобождава две места за майки с по едно дете.

Но това е само математиката в разпределението на местата, а ние не трябва да гледаме само нея.

Винаги съм казвал и продължавам да твърдя, че най важното е детето в случая. Независимо дали то е само в семейството, или има братче или сестра, то има нужда от ДГ.

diana_t - малко си ме извадила от контекста на моят пост. Аз не обичам математиката, особено когато става дума за жив човек. И продължавам да твърдя, че най-важното е детето.

А доколкото за броя на децата в моето предложение е оформено за всяко дете по една точка, т.е.  колкото повече деца, толкова по-добре.

# 370
Да би било чудесно, но за целта трябва да се назначи медицински персонал за яслите.

# 371
  • Sofia
А защо се съобщаваше, че не достигат хиляди места по детските градини? А щом в яслите има голям наплив да приемат повече деца, но къде ще ги настанят се пита в задачата? А и персонал май няма достатъчно...

# 372
  • София
Около 2 седмици ми трябваше да прочета 2-рата тема и тази до тук. Вярвайте ми, главата ми пламти, но ще се опитам да изкажа какво мисля до момента.
Моята дъщеря е на година и 7 месеца. Не кандидатства тази година, защото не намерих човек които да се заеме да я гледа. Ние работим до късно и двамата с извънредни повиквания на работа. Съседката, която сега се наема да я гледа, тогава смяташе, че детето е много малко и я беше страх да я гледа. Права си е жената, когато си гледал дете преди 30 години някак ти е трудно да поемеш чуждо бебе. Сега се разбират, детето с удоволствие ходи при нея, но жената работи, тя може да я поеме, когато ние я предупредим предварително да излезе от работа. Вярвам, че проблема с кандидатствалите деца по-късно ще се реши. Не е възможно да съм наказана със липса на шанс заради това, че не сме кандидатствали миналата година, когато детето е било крайно малко. Аз съм поела негативите върху себе си. Лишила съм себе си и семейството си от доходите си в името на това детето да е по-добре, да се развива добре, да е здраво. В края на краищата държавата ми дава право да изляза з майчинство точно за да си гледам детето. Мисля, че аз съм направила каквото се е искало от мен като съм работила по ТД и съм се осигурявала на цялата заплата, а не на МРЗ.
Сега аз ще кандидатсват със сигурност защото детето е по-голямо и ако се наложи да се вземе от градината, защото ние закъсняваме, съседката може да го направи вместо нас. Ето по тази причина аз съм съгласна да има райониране. Дори и това да не стане, с точките за различните желания подред също съм съгласна, но според мен трябва да има по-голяма разлика между тях. Например по 5 точки, за да може първото желание да е с по-голяма тежест от другите предимства.
Отностно предимството брат/сестра имам някои забележки. Неработещ родител е неработещ родител. Дали няма да може да се върне на работа заради 1 или 2 деца, той все е на улицата. И дали след като сега моето дете не е прието означава, че ако имам други деца и те няма да са приети? Съгласна съм, че ако има брат или сестра прието в детско заведение и приемат и това дете, то те трябва да са в една детска градина, за тяхно добро, а и за удобство на родителите, но нека това не става за сметка на другите деца. Всички деца са равни за нашата държава или поне така трябва да бъде. изключения трябва да правят само децата които са неравнопоставени от съдбата, т.е. сираци, инвалиди, деца на инвалиди и др. подобни.
Мисля, че предложението на Лови-татко е много добро, просто трябва да се увеличат точките за предимство на поредност на желание според мен.
И още нещо. В При нас усилено се говори за нови ясленски групи в нашата детска градина. Но в системата такива за сега няма. Кога ще се появят евентуалните групи, които щели да функционират от септември за да може да кандидаттсваме за тях?

Последна редакция: пн, 10 ное 2008, 20:13 от 450

# 373
Този пример, който съм посочила, се отнася за набор 2006! Мисля, е добре съм се изразила! Кажи ми, ти ако си на мое място и на мястото на останалите родители като мен, къде щи видиш справедливост в това?! И нали осъзнаваш, че при това положение единственият ни шанс детето ни да бъде прието е да си родим още не едно, а две наведнъж, за да станем многодетни?!
http://kg.sofia.bg/?page=stat-rating&stat=YTo1OntzOjk6InJhdG … 0IjtzOjA6IiI7fQ==Тука се вижда - не заблуждавайте хората!

# 374
Lovi - татко.
В тази тема се изписа толкова мастило....

rreni - при липсата на места е абсолютно вярно, че ще има много деца и родители които ще останат извън ДГ. Идеята на тази тема е, ако може да се разпределят дефицитните места сравнително справедливо. Което е много трудно. Наистина всеки дърпа чергата към себе си.

Доколкото до неработещите майки, няма значение дали майката няма да работи заради неприетото й второ дете, или майката няма да работи заради неприетото й единствено дете. Резултата  е - една неработеща майка.

Виж другото е гадно - една неработеща майка заради неприети и двете й деца. Тогава тя освобождава две места за майки с по едно дете.

Но това е само математиката в разпределението на местата, а ние не трябва да гледаме само нея.

Винаги съм казвал и продължавам да твърдя, че най важното е детето в случая. Независимо дали то е само в семейството, или има братче или сестра, то има нужда от ДГ.

diana_t - малко си ме извадила от контекста на моят пост. Аз не обичам математиката, особено когато става дума за жив човек. И продължавам да твърдя, че най-важното е детето.

А доколкото за броя на децата в моето предложение е оформено за всяко дете по една точка, т.е.  колкото повече деца, толкова по-добре.

Според мен централизираното кандидатстване и класиране трябва да става на 2 етапа, за да се осигури равен старт за децата, които не са посещавали яслена група, както и за тези, които нямат брат/сестра посещаващи детската градина.
Класирането на първия етап да става по райони за общия брой места налични във всички детски заведения в района - напр. в район А има 10 детски градини с общо 500 места и се класират 500 деца. На втори етап, за разпределението на приетите 500 деца по градините в района, да се вземат предвид критерии като: желана детска градина, посещавало е яслата в същото ОДЗ, има брат/сестра в същото детско заведение, майка/баба работещи в същото детско заведение. По този начин ще се избегне дублирането на кандидатури в един и същ район, ще може да се следи по-лесно колко деца кандидатстват, колко са наличните места и какъв е дефицитът по райони. Освен това, дори и всички свободни места в желаната детска градина да се заемат от деца с предимство, приетото на първи етап дете без тези предимства пак ще получи място в същия район, макар и в друго заведение.

Ако фактът, че детето е посещавало ясла, отпадне като предимство за класирането на първи етап и всички кандидатстват на общо основание за 1 група, тогава никой директор няма да може да обяви, че всички деца от яслата преминават в първа група и следователно няма нито едно място за прием.

Не по-малко важно е да се осъществява контрол върху работата на директорите на детските заведения. Докато те имат право сами  да решават дали да обявят свободно място или не, и след като не го обявят в системата също сами да решават дали да го запълнят и кого точно да  запишат, голяма част от усилия ще са напразни. А това се постига само ако се приеме официален правилник и се правят редовни проверки за посещаемостта и движението на децата (отписани, попълнени места, кога са попълнени).

Общи условия

Активация на акаунт