Работна тема за кандидатстване за детска градина София- 3

• 55 121
  • 1 136
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Искам да попитам ще се вземат ли мерки срещу доста често срещаната практика да се записват децата на по 10-11м на ясла и да си пазят мястото до другата година? Реално те не посещават ОДЗ цяла година, но и друго дете реално нуждаещо се чака на опашката. Това става със знанието и одобрението на директорите и персонала-мога да дам поне 3 примера!!!
И това се случва по-повод на така обсъжданото предимство брат/сетра!!!
Има ли статистика колко е присъствието в ясленските групи? Дали са повече от 7-8 деца?
Едва ли.. Нека ние си чакаме и си чешем езиците ...
И още нещо за предимството за служители на ДГ-Не мисля, че е чак толкова несправедливо. Ако вербуваш въпросния служител на ДГ да ти гледа детето за напр.600лв, дори и да не ти е майка/свекърва , тя/той ще напусне работа не за друго ами защото ще взима двойна заплата, а пък и ще гледа само 1, а не 20 деца. По този начин Общината или който и да е там се опитват да запазят тези хора.
Само някой да ми каже кой ще се навие да гледа 20бр. едвам проходили за 350лв, ако аз накарам майка ми да напусне работа за да ми гледа детето вкъщи?

Последна редакция: пт, 07 ное 2008, 15:42 от taniatd

# 346
А как ще се определи кое е с предимство? По-голямото или по-малкото? Или говорите за деца, кандидатстващи за една и съща група ?
Защото може две деца да кандидатстват заедно- едното за втори път, а другото за първи.
Малко не ми е ясна идеята   Embarassed

Две деца, кандидатстващи за една и съща група, са или близнаци (които вече попадат в специален праграф), или породени в две съседни години.
Възможно е обаче да има и случай, при който две деца кандидатстват за ясла и ДГ или за различни групи на ДГ, за такива случаи говоря аз. Практически няма значение за кой път кандидатстват децата, важното в случая е, че са две едновременно.
Всъщност така ще отпадне критерият за породени деца и оттам и проблемът с разликата във възрастта. ПОне доколкото разбрах, идеята е породените в последователни години да са заедно в ясла, но това е и малко безмислено, защото след 1 година те така или иначе ще са в различни градински групи.

Точките може да се уредят по два начина:
1. Родителят определя кое дете ще получи повече точки.
2. Двете деца получават равен брой точки, но при прием на едното дете, системата автоматично отнема допълнителните точки на другото дете (това се реализира лесно по програмен път, без да налага участие на родителя).

# 347
Аз предлагам щом за просветата има предимство, да има и за тези от сферата на здравеопазването и на културата.... Rolling Eyes И на тях заплатите са им ниски и ще вземат да напускат и те за да си гледат децата и внучетата.... Wink

# 348
Не знам защо има хора, които са против предимството за приемане на второ дете в същата градина?! Нали освен социализацията на децата, нуждата от детски ясли и градини е породена от това, майката да може да работи. А ако първото дете е прието, а второто не първото ще заема място в детското заведение, а майката пак ще си стои в къщи да гледа второто. Така ще се увеличи броят на неработещите майки, а първите деца ще продължат да заемат места. И нека майките с 1дете не забравят, че и те  един ден могат да се озоват с 2 и да имат този проблем.
Предимство за породени деца до 2г.? Нещо не мога да разбера логиката. А ако разликата им е 2г. и 10дни? Или 3г? Те по-малко нуждаещи ли са?
За предимство за многодетни майки съм "за" Действително трябва да се поощряват предвид все още не достатъчно високата раждаемост. Да не говорим колко е трудно да се отглеждат повече деца.
За предимство за работещи родители- коя майка има възможност да започне работа преди детето и да започне да посещава детско заведение? Или ще се насърчава фиктивното назначаване и даване осигуровките от джоба на майката, само и само да се трупат точки?
"Плавно въвеждане на точковата система"- според мен проблемът е в справедливостта и, а не дали ще се въведе от следващата година или постепенно.
Хареса ми и идеята, която прочетох във форума приемът в ОДЗ да става не след 9м., а след 2г. възраст. Така ще се освободят малко места за останалите, а до 2г. майките все пак са обезпечени от държавата за разлика от другите. Да не говорим, че дете до 2г. според мен е по-добре да се гледа от майката. За крайно нуждаещите се да остане приемът след 9м. възраст в яслите, които са към МЗ.
И не на последно място да не се забравя основния проблем- липсата на места и нуждата от откриване на нови ОДЗ-та! Всичко останало /не че не е важно-трябва да се прецени справедливостта на всяко предимство/ но като чета форума е просто борба между отделни групи родители с различни "предимства", като всяка защитава своите. Това ще доведе само до промяна на предимствата, а като бройка неприетите деца и неработещите майки ще останат същите, като последните както писах по-горе може и да се увеличат.

# 349
  • София
Lovi - татко.
В тази тема се изписа толкова мастило....

rreni - при липсата на места е абсолютно вярно, че ще има много деца и родители които ще останат извън ДГ. Идеята на тази тема е, ако може да се разпределят дефицитните места сравнително справедливо. Което е много трудно. Наистина всеки дърпа чергата към себе си.

Доколкото до неработещите майки, няма значение дали майката няма да работи заради неприетото й второ дете, или майката няма да работи заради неприетото й единствено дете. Резултата  е - една неработеща майка.

Виж другото е гадно - една неработеща майка заради неприети и двете й деца. Тогава тя освобождава две места за майки с по едно дете.

Но това е само математиката в разпределението на местата, а ние не трябва да гледаме само нея.

Винаги съм казвал и продължавам да твърдя, че най важното е детето в случая. Независимо дали то е само в семейството, или има братче или сестра, то има нужда от ДГ.

# 350
  • Върху лъчите на Слънцето.
Не знам защо има хора, които са против предимството за приемане на второ дете в същата градина?!
Веднага ще ти отговря! Защото тази година за набор 2006 от приетите деца с предимство 90% са именно с предимството брат(сестра)!
Нали освен социализацията на децата, нуждата от детски ясли и градини е породена от това, майката да може да работи.
Да, но не мисля, че само майката на две деца има тази нужда!
А ако първото дете е прието, а второто не първото ще заема място в детското заведение, а майката пак ще си стои в къщи да гледа второто. Така ще се увеличи броят на неработещите майки, а първите деца ще продължат да заемат места. И нека майките с 1дете не забравят, че и те  един ден могат да се озоват с 2 и да имат този проблем.
Тогава майката ще има избор - дали да гледа и двете си деца у дома, или едното да ходи на градина. И в никакъв случай не забравям, че може да имам и още (поне) едно дете. Дори се надявам да имам! Но първото ми като не е прието, то и второто няма да бъде.
За предимство за работещи родители- коя майка има възможност да започне работа преди детето и да започне да посещава детско заведение? Или ще се насърчава фиктивното назначаване и даване осигуровките от джоба на майката, само и само да се трупат точки?
Да. Ето това е още един довод против този критерии!

# 351
  • София
Да. Ето това е още един довод против този критерии!

Не е довод, защото повечето майки са работили преди да родят и колкото и да ви се струва невероятно им се пази мястото. Така че, въпрос само на време е те да започнат работа (или в случая на възможност, след като си дадат детето на градина). Пък и доста майки предпочитат да плащат на гледачака или ЧДГ, само и само да си запазят работата. Така че, това хич не е довод.

# 352
Аз предлагам щом за просветата има предимство, да има и за тези от сферата на здравеопазването и на културата.... Rolling Eyes И на тях заплатите са им ниски и ще вземат да напускат и те за да си гледат децата и внучетата.... Wink
Ако не знаете ДО СЕГА децата на служителите в здравеопазването имаха предимство при приема в детска ясла респективно в ясли-ОДЗ.Докато служителите в просветата разчитаха на разбиране от страна  на директора на ДЗ , в което работят.Официално предимство не са имали.
              Е,сега мога и да ви възмутя,но държа да знаете и едно друго мнение.Работя в ДГ и съм баба.За мен дилема  няма - ако внуците ми не са на ДГ аз оставам да си ги гледам и то не поради заплати или други условия,а по най- елементарното човешко правило - как да работя спокойно и  ума ми да е у дома,какво става с моите.Съжалявам ,но във всички мнения,които прочетох до тук всеки тегли чергата към себе си и бърза да оплюе всички други мотиви.Ясно ми е защо става това - основно -поради липса на места.Далеч съм от мисълта,че някой има по-различни мотиви.
              Цитирате САМО помощния персонал ,който иска да набута внуците си , но мога да ви кажа , че дори да има ОФИЦИАЛНО предимство за тях пак липсата на 300 жени няма да се заличи.Аз поне не познавам нито един човек,който е започнал работа като пом.възпитател или учител САМО да си уреди детето в ДЗ.Все по-често вече има и липса на учители /за София 100 /,а ако не са пенсионерите учители е невъзможно да се намерят кандидати за заместване.Не,че за постоянни места има.Състава на учителите в ДЗ гони средна възраст 45-50.След десетина години или по-малко липсата на учители ще се усети по-остро от липсата на места в ДЗ.Разбира се ,ако не се променят условията на работа.

# 353
Дидиа, този критерий сме го обсъждали доста. Въпроса е в това, че системата на просветата е доста общо понятие и вкл. доста хора...не само персонала(целия)на съответната ДГ. И още нещо- тези деца досега влизаха над бройката, като спец. случаи. Ние искаме да влизат във бройката. Демек да не ти се налага да работиш с 35-40 деца и да няма къде да спят.
Какво мислиш за другите критерии?

# 354
                      Мисля,че търпението и упоритостта ви заслужават постигане на успех.За съжаление както и да се мотивират критерийте все ще има недоволни и все още групите ще бъдат препълнени.Аз коментирах този критерий защото някъде прочетох , че е голям процент което не отговаря на истината /говорим само за работещи в съответното заведение/.По принцип определените от вас  критерии на практика се припокриват със съществуващото положение.Когато се разгледа състава на децата в едно ДЗ ще се установи,че най-големия процент от посещаващите живеят в района на ДЗ,много по-малка част-работят в района.Има доста голям процент неработещи родители /един от двамата/ В интерес на истината доста малка част от тях изобщо си търсят работа,най-често ги виждаме в кафетата и то по всяко време.Така ,че може да има критерии работещи родители./както и да ви звучи така мисля аз/
За предимствата-учудва ме атаката на братчета/сестричета.Така е бил приема от години и не е имало спорове.За близнаци- навсякъде ,ако приемат единия ,другия влиза независимо от бройката,но никъде близнаците нямат предимство само защото са близнаци.Кандидатстват по общия ред и ако един се класира,втория влиза по право.Вярно,че трудно се гледат,но на кого не му е трудно да гледа две деца,породени напр.а и с по-голяма разлика,ако няма кой да помага в днешно време е трудно.Радсъждавам от собствен опит. Sick От работа тичам да ги взимам от ДГ и докато си дойдат родителите на линия са баба и дядо. LaughingАко ни няма направо трябва да стоят до 20 часа в ДЗ.По рано не става.При това моите тапи са влезли в ДЗ по общия ред и са в бройката,така е и с децата на колегите.А за парашутистите винаги се намира терен за скок.И няма значение колко е бройката. Peace
              В момента не се сещам за другите критерии,а пиша и на скайпа.Така,че ако има нещо пиши на ЛС. Peace

# 355
  • София
Няма нормален човек, който да не разбира необходимостта от това двете деца да посещават едно ОДЗ/ДГ. Проблемът е, че няма достатъчно места и единственните които се уреждат са или с предимство брат/сетра или с "дарение".
Та проблемът си остава липсата на места ама никой не виждам да прави нещо по въпроса.
Една мама беше писала, че има близо година и може да се построят цели градини.
Но се дискутират само критериите. Те няма да решат проблема...

# 356
В ТАЗИ ТЕМА СЕ ДИСУКТИРАТ САМО КРИТЕРИИТЕ, ДА!

# 357
  • София
За близнаци- навсякъде ,ако приемат единия ,другия влиза независимо от бройката,но никъде близнаците нямат предимство само защото са близнаци.Кандидатстват по общия ред и ако един се класира,втория влиза по право.
Имат, имат предимство ooooh! До другия септември списъкът ще е още по-дълъг Rolling Eyes
Някой знае ли какво стана след обещанията на Б. Борисов за дървени градини? newsm78 Нещо няма новини май #Cussing out

# 358
  • гр.София

Хареса ми и идеята, която прочетох във форума приемът в ОДЗ да става не след 9м., а след 2г. възраст. Така ще се освободят малко места за останалите, а до 2г. майките все пак са обезпечени от държавата за разлика от другите. Да не говорим, че дете до 2г. според мен е по-добре да се гледа от майката. За крайно нуждаещите се да остане приемът след 9м. възраст в яслите, които са към МЗ.

И аз писах,че ми харесва идеята,но не съобразих нещо ! Ако в ОДЗ-то има 2 яслени групи и 2 Първи-да речем. Махаме яслените и правим 4 Първи групи. Да ама на следващата година няма къде да ги поместят тези 4 групи. Няма да има помещения.

Дидиа, какъв аргумент е-че нещо е било и винаги ще бъде? За брат(сестра) иде реч.

Лови-татко, краткият ти пост за процентите 30 на 70 ми стига Peace.
    Но съм скептик-Джонев писа,че така е било тази година и само пожелателно-че ще се запази. Пък и тук половината са против.

# 359
Дидиа, какъв аргумент е-че нещо е било и винаги ще бъде? За брат(сестра) иде реч.

Ако внимателно си чела аз не съм изтъкнала подобен аргумент,а се учудвам защо така остро се атакува.Това правило е съществувало и не само 2008 година е имало недостиг на места,но никога не е оспорвано.Ако се направи анализ на приетите групи ще се установи,че с това предимство са около 30 % от децата посещаващи ДЗ.Не зная дали има хора,които са си го написали без да го притежават / предимството брат/сестра/ но със сигурност знам точно колко са приети по това предимство  и изобщо не са 100 % както се изтъква в повечето мнения.Не говоря за цяла София , а за определени райони.
                 Не съм фен на идеята децата с равен брой точки да се разиграват на лотария за свободните места.Просто ми е ясна лотарията в родната ни страна. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт