Работна тема за кандидатстване за детска градина София- 3

• 55 136
  • 1 136
  •   1
Отговори
# 330
Искам да попитам активно участващите мами има ли някъде публикуван поректо - регламент за кандидатстване за ДГ за 2009-2010г?
Защото от ИСОДГ ме препращат към някакви 200-300 страници чесане на езици предимно и нищо не схващам...Само около 10% са конструктивните идеи ( не че аз съм дала такава), но все пак, докога ще ни държат в неведение?
Само отделни идеи се коментират - работещи родители, местоживеене и т.н. , а като цяло откъде ще дойдат тия точки толкова, че да не е критерий времето? Кажете ми къде да го видя този проекто - регламент от който се коментират отделни точки?

# 331
Намерих някакъв протокол N11 от 23.07.2008г - там има някакво инфо....
Горе долу ми стана ясно, ако това е засега ....

# 332
  • София
Lovi - татко.

mmaria - на стр.16 има линкове към сайта за записване и там има описани как да се формират точките. Това са само предложения. Протокол 11 е много стар и не е вече много актуален.

blanc - учудваш ме. Поне си наясно с проблемите, а и тук се изписа много. Ще продължа да си пиша едно и също. При прием за група с 25 деца се заделят 7-8 места за деца с предимство, останалите са за деца без предимство. Това е при съотношение 30/70 %. Това се отнася за всяка една група във всяка една ДГ.

# 333
  • София
Е нали деца, не внуци  newsm78
В градината, където беше приета дъщеря ми, директорката каза, че е взела внуче на служителка, защото иначе щяла да напусне и да си го гледа, а тя не може да остави 25 деца без учителка. Не знам дали е ясно за всички колко е трудно да се намери КАЧЕСТВЕН и ПОДХОДЯЩ човек да гледа деца. И за какви заплати става въпрос. Струва ми се, че все по-често от безизходица се взема който и да е. И е за сметка на децата.
Като се има предвид средната възраст на кадрите в ДЗ, ясно е, че повечето са с внучета, а не с деца за детска градина.
Не съм съгласна да става въпрос за всички от Просветата Naughty

# 334
А иначе като се замисля, за да се осигури равнопоставеност на семействата е по-логично при две деца, кандидатстващи в ДЗ едновременно, да се даде предимство за приемане на едното, а второто да кандидатства на общо основание (с опция за преместване). Тогава, след приемане на първото дете, семейството става в равностойно положение с всяко друго семейство с едно дете, което не посещава ДЗ. Но тази логика е съвсем обратна на критерия брат/сестра, въпреки че за мен звучи по-справедливо.

Абсолютно подкрепям. Всъщност и аз дадох подобно предложение предната тема.
И не мисля, че логиката е обратна на критерия брат/сестра, по-скоро са съвсем различни неща. Но действително ако има предимство за едното дете, това много ще улесни живота на родители с две едновременно кандидатстващи за ДЗ деца.

# 335
  • София
А как ще се определи кое е с предимство? По-голямото или по-малкото? Или говорите за деца, кандидатстващи за една и съща група ?
Защото може две деца да кандидатстват заедно- едното за втори път, а другото за първи.
Малко не ми е ясна идеята   Embarassed

# 336
  • гр.София
Лови,не съм проспала темата. Че е справедливо,справедливо е това,за което настояваш.
 Не разбрах,защо спориш с Анаид,която казва,че местата за деца без предимство в рамките на един натоварен район ще са смешни като бройка.И шансът -и той смешен .Някакво процентче.
 Искам да се закове един солиден,( не)справедлив процент за деца без предимства-поне 50%. Въвеждат се нови и нови предимства,те ще влязат в официалните бройки и ще глътнат още много от процентите на обикновените деца.

Lovi - татко.

При прием за група с 25 деца се заделят 7-8 места за деца с предимство, останалите са за деца без предимство. Това е при съотношение 30/70 %. Това се отнася за всяка една група във всяка една ДГ.

# 337
  • София
Lovi - татко.

светлапетла - не се отнема предимството на децата, които са заявили такова. При процентното съотношение всички деца с предимство ще бъдат приети, както и досега. Единственно може да се получи дете заявило предимство да не бъде класирано в ДГ по първо желание, а да е класирано в ДГ второ или трето желание.

Целта на това процентно съотношение е да се осигури прием във всяка една ДГ и на двете категории деца - без предимство и с предимство.

Тази година има много ДГ в които приемът на деца е изцяло зает от децата с предимство.

Трябва да се осигури шанс и на децата без предимство.

Lovi - татко.

Многократно в тази тема си пишем едни и същи неща. Необходимо е по-голяма заинтересованост на пишещите родители тук. Трябва да се прочете темата и да се вникне в съдържанието й, а после да се правят изводи.

Анаид, какви са част от изводите направени след кандидатстването тази година.

1. Разбра се огромният брой недостигащи места - 8500, като това не е точната цифра, понеже има и некандидатствали деца.

2. В определени градини се приеха само деца с предимство:

3. Има огромни опашки образувани на входа на ДГ от чакащи деца, както с предимство, така и без предимство.

4. Деца с предимство постоянно изместват другите деца чакащи на опашките, като по този начин им отнемат възможността за класиране в избраната ДГ.

5. Родителите са направили заявки в голям брой ДГ, което води до създаване на опашките от чакащи, и постоянното пренареждане на същите тези опашки, в зависимост от активирани (деактивирани) желания.

6. И т.н.

Затова идеята е да се даде еднакъв шанс на всички категории деца за всяка една ДГ.

И още едно предложение:
Да се регламентира при успешно класиране в избрано от родителите ДЗ, задължително да бъде записано детето, независимо дали това ДЗ е по първо, второ и т.н. желания. По този начин ще намалеят опашките пред ДЗ и родителите ще избират умерен брой детски градини.
След записване на детето може да се използва опция "преместване", ако това е удачно.

Lovi - татко.

Това е част от обясненията ми в темата. И за да има процент за всички деца разработих така наречения квотен принцип:
http://kg.sofia.bg/?page=news_wrk&id=118 - тук е публикувана частта от него касаеща децата без предимства. Там съм написал процентното съотношение да не надвишава 50/50 %.

# 338
  • София
Lovi - татко.
Добавям и:
Колкото и официални предимства да се добавят, те трябва да влязат в квотата за деца с предимства, и съответно ще се вместят в нейния процент. Така че, крайния резултат да бъде примерно: 30% деца с предимство срещу 70 % деца без предимство, за всяка една ДГ, за всяка една група, за всеки един ненатоварен квартал, за всеки един натоварен квартал и т.н.

# 339
  • София
Лови, това е хубаво предложение. Води след себе си най-предимство, по-предимство и просто предимство. Дано децата на хора работещи в Просветата не изместят деца инвалиди или такива, с родители инвалиди  Confused

И в тази връзка да кажа, че не ми харесва предимството на всички работещи Просветата  ooooh! Пълно безумие.

# 340
  • Върху лъчите на Слънцето.
Лови-татко,не те разбирам,но това си е мой проблем. Ти искаш равномерно разпределение на деца с предимства по градините. Толкова ще е равномерно,че при многото деца с предимство, всички групи ще са заети от такива деца и ще остане по 1-2 местенца на група за обикновените деца.
 Смятам,че процентът 30 за предимствата от тази година няма да се запази, а ще е по-висок.
Тази година за набор 2006 от 91 ОДЗ в 28 са приети само деца с предимства. Затова е правилно да се иска разпределението им в различни градини, за да не се съсредоточат само в една. Вярно, че ще е трудно, защото в този случай най-масово е предимството брат(сестра), но иначе няма как да се даде шанс на семействата с едно дете или семействата с деца с голяма разлика във възрастта.

А относно плавното въвеждане на новият регламент, мисля, че е рано да оплюваме. Защото г-н Джонев уточни, че още не е ясно точно как ще стане и е необходимо време, за да се осмислят и доуточнят нещата. Струва ми се, че не е невъзможно да се запазят настоящите позиции на чакащите, като в същото време да се комбинират с (може би) част от новите критерии. Но все пак предполагам, че това ще доведе до малки раздвижвания в опашките. Но има шанс поне да спре появата на нови деца с предимства на челните позичии! Нека видим какво ще предложат от kg.sofia и след това ще коментираме. В същото време се надявам те скоро да се включат в темата!

Последна редакция: пт, 07 ное 2008, 14:13 от Гневна

# 341
Въпрос: Какво мислите за плавното въвеждане на точковата система за наборите след 2008 г

Как да го тълкуваме - за наборите, които са родени след 2008 година; за тези, които ще кандидатстват за първи път; или за тези, които вече са кандидатствали?
Може би имаш предвид тези, които вече са в опашките на чакащите...

# 342
  • София
Аз лично разбрах, че става въпрос за второто.

За хората от просветата - въведоха си го и чакай да им го отнемеш! Това е като да си гласуваш сам заплатата, както правят народните представители!

За внуците има резон, точно както е обяснено по-горе - лелите в яслите масово са възрастни, стари кадри/ марак че при нас не са, в другата група са/ и е важно да останат, за да има кой да гледа децата ни.

ИваСЛ, можеш спокойно да се възползваш от майчето си начална учителка и за ДГ - така се оказва!

Няма още регламент уточнен и приет за догодина!

# 343
А иначе директорите подкрепят критерия брат/сестра по същата причина поради която и деца и внучета на служители в Просветата - трудно им е да откажат. По-добре да е регламентирано.

Последния аргумент ЗА този критерий, който чух от директор на работната група беше "Аз съм водила две деца в различни ДГ. Вие знаете ли колко е трудно?".

Тук не става въпрос за това колко е лесно или труно. Както и по-назад в темата казах, не говорим за удобства! Знаете ли какъв е процента на децата, приети с предимство брат(сестра)? Това са почти всички приети деца с предимство! Правилно е да се дава точка за всяко дете в семейството, но не и да има гарантиран прием за второ дете (трето и т.н. вече спадат към многодетно семейство).

# 344
Вени*  - няма да се възползвам, защото е унизително и супер некоректно спрямо всички ни.... също толкова, колкото и за внучетата ... напомня ми за едно време, когато имаше "активни борци"... и тогава е имало привилегии - за деца и внуци, но моите родители /баща ми/ никога не се е възползвал от това /възможности не са липсвали/ - така съм научена и няма да престъпя принципите си... но всеки сам избира.

Всеки има някакви точици и се стреми да прибави и още и още .... но нека това да не бъде толкова нагло и унизяващо за останалите кандидатстващи - и стига с това на кой колко му е трудно и колко му е малка заплатата.... всеки сам е избрал какво да работи, да работи ли въобще и за колко пари.... А и въпросните лелки от ДГ - масова практика е да постъпват на работа само за да уредят въпросните внучета и после "довиждане" - може би няма да има ползващи  подобно предимство, ако се изисква лелките да са работили като такива през последните 5 години ....Това са условията, трудно е за всички... Трудно е и на тези, които са по майчинство с малко дете и чакат ред за градинарчето... - те по-малко важни ли са от внучетата на Просвета и ДГ персонал ??? Не мисля....

Hug

Последна редакция: пт, 07 ное 2008, 15:21 от ivasl

Общи условия

Активация на акаунт