Работна тема за кандидатстване за детска градина София- 3

• 53 703
  • 1 136
  •   1
Отговори
# 420
  • гр.София
Галя,нали точно това писа Лови-татко.
 Има нещо в системата,което ние не виждаме,но общинарите и директорите-да.

И още-тези 20 деца в 129 ЦДГ съм сигурна,че са спуснати от Общината.
 А конкретно,можеш ли да ми кажеш нещо. В сайта  пише,че в тази градина предвиждат отваряне на 2 нови групи с 40 деца -за 2008 година. Има ли такова нещо-нови помещения? Явно имат капацитет. Ама защо не приемат от чакащите опашки?

# 421
Бланк, всъщност всичките над 60 деца от набор 2005 правят две групи, една от които се води новосформирана. Има още една новосформирана група, но не разбрах за кой набор е. На практика обаче детската градина не може да ги поеме, защото трябва да се ремонтират два филиала в съседни блокове. Преди ок. две седмици говорих с директорката и тя самата не беше наясно кога точно ще започнат ремонтите. Поради тази причина не работят пълноценно новите групи. Например от 60 деца в първа група, ходят ок. 35 за които се счита, че родителите нямат възможност да ги гледат по друг начин. Всички останали са помолени да чакат. Моето дете е у дома, той е роден в края на годината и още няма навършени 3години, затова предпочитам да не е в препълнената група.
За тази група специално имаше пусната тема от една майка - rosina или нещо подобно й беше ника. Тя беше написала как децата не ги извеждат по цял ден, защото били много и освен това са малки и не могат да ги обслужват.

# 422
Горното твърдение не е вярно. Документът бе обновен със следната точка:

"21. Системата дава възможност за записване на деца по изключение - т.нар. специални случаи. Изключения се правят предимно за деца в тежко социално положение и деца на служители на детските градини. Други възможни изключения са близнаци на вече класирани деца и деца със специални образователни потребности. Те се записват на отговорност на директорите в допълнение на обявената бройка свободни места. За всеки специален случай се въвежда обяснение. Отдел „Образование" упражнява контрол на специалните случаи."

http://kg.sofia.bg/?page=red_zapisvane

Екип на кг.софия.бг

Аз нещо не разбирам. Близнаците от една страна са с предимство като близнаци - не като многодетни семейства, а от друга страна са специален случай в случай че единият близнак е класиран. Последно имат ли предимство или са специален случай?
Ако нямат - защо масово застават начело на опашките. Не че имам нещо против близнаците, но ако имат предимство те си влизат в обявената бройка и не е редно да служат и като оправдание за големия брой специални случаи.

# 423
  • гр.София
 Ели(Хриса) ,има случаи,в които е приет само единия близнак,за втория (втори и по време) вече няма свободно място. Та ето ти един спец. случай-отварят му доп. място.
 И друг случай,тук сме коментирали-имаше родители,които кандидатстват с единия близнак в една градина, а с другия-в друга, с идеята да си увеличат шансовете-та и там се оказват разделени и ако приемат едното -веднага при него ще отворят място и за другото.

# 424
  • Върху лъчите на Слънцето.

40%+40%+10%=90%
А останалите 10%?!?

Добър въпрос!!

Цитат
Цитат на: kg.sofia.bg
Колкото до въпросните 10%, те тябва да се анализират. Ще се опитаме да отделим време за подробен анализ на всички специални случаи - точните проценти ще станат видни тогава. Не забравяйте, че това са около 10% от общо 14% от всички записани деца. С други думи, нещата не са ясни само за около 1.4% от всички записани деца. Според мен, ако сме успели да ограничим неясния прием до 2-3%, сме постигнали много голям успех за първа година на внедряване.

# 425

Документът бе обновен със следната точка:

"21. Системата дава възможност за записване на деца по изключение - т.нар. специални случаи. Изключения се правят предимно за деца в тежко социално положение и деца на служители на детските градини. Други възможни изключения са близнаци на вече класирани деца и деца със специални образователни потребности. Те се записват на отговорност на директорите в допълнение на обявената бройка свободни места. За всеки специален случай се въвежда обяснение. Отдел „Образование" упражнява контрол на специалните случаи."

http://kg.sofia.bg/?page=red_zapisvane

Екип на кг.софия.бг
  Много ме интересува отговора на следния въпрос - Известно ли е на въвеждащите СПЕЦИАЛНИ случаи , че когато в групата ИМА дете със СОП тя не трябва да е от 22 деца.Специалните грижи към тези деца изискват групата,в която те са записани да е с брой 13??? На какво основание вие искате да се приемат тези деца над бройката 22?

Lovi - татко, като чета коментара след твоя отговор ,за който ти благодаря оставам,че не само аз не съм го прочела. Laughing и не само аз трябва  Embarassed тъй като съм далеч по информирана от доста хора тук.

# 426
Май напоследък всички сме толкова разочаровани и обезверени , че не ни се занимава с темата, а?

# 427
             Фейчке,напълно си права  Peace Човек започва вече да се чуди какво ще "роди планината" .....и май .......мишка ще бъде! Laughing

# 428
  • София
На мен лично ми е много любопитно  кога ще ни информират за решенията от Петък.   Thinking

# 429
  • гр.София
На мен лично ми е много любопитно  кога ще ни информират за решенията от Петък.   Thinking
И аз чакам с нетърпение.

Плодова,хем съм обезверена,хем го очаквах. Пречкат им се там някакви родители на срещите, я по-добре сами на спокойствие да си решат нещата (че сигурно и политика се намесва в цялата работа).

Дидиа поне ме разсмя.

Ели(Хриса), Ч Р Д !

Последна редакция: нд, 16 ное 2008, 11:28 от blanc

# 430

Продължаваме към завършено предложение на Работната група

Здравейте,

Разговорите в Столична община бяха конструктивни. Продължаваме да работим към завършено предложение от Работната група.

Основните параметри на решението зе запазват: точки за социални критерии, допълнителни точки за избор на градина (райониране), евентуално допълнителни точки за постоянен софийски адрес, прозрачен и сигурен жребии само за избор между деца с еднакъв брой точки, евентуален баланс момчета/момичета, обща комисия за предварително определяна на точки по социалните критерии. Няма да има фактор 'време'.

Новата система ще се прилага за първа яслена (род. 2008) и първа градинска (род. 2006) група с прием от септември 2009 г. Кандидатурите за тези групи няма да зависят от времето на кандидатстване. Крайният срок за регистрация и кандидатстване ще бъде ден преди първото класиране - най-вероятно 31.05.2009 г.

За групите с текущ прием ще запазят сегашните опашки и алгоритъм за класиране до септември 2009 г. За тях няма да има пренареждане на опашките.

Внимание! Завършеното предложение от Работната група ще подлежи на юридически и други проверки за приложимост. Например, може да се потърси мнението на Комисията за защита от дискриминация, Комисията за защита на личните данни, Агенцията за закрила на детето и т.н. Може да се окаже, че някои социални или други критерии (напр. постоянен адрес) не са законни. Следователно, трябва да очакваме корекции на предложението на Работната група от юридическа гледна точка.

След това предложението може да бъде допълнително коригирано на ниво зам. кмет/кмет преди да бъде внесено в Столичния общински съвет (СОС) за гласуване. Там също може да претърпи корекции.

Резонно е да изчакаме крайното решение, утвърдено от СОС, преди да започнем да отговаряме на въпроси. За целта ще е добре да се отвори нова тема.

За да не се създават очаквания, които в последствие могат да не се оправдаят, бяхме помолени да ограничим дискусията в рамките на Работната група. Ще се съобразим с това искане. Разбира се, протоколите и завършеното предложение на Работната група ще бъдат публикувани.

Събрахме и обобщихме въпросите и мненията ви. Стремяхме се да се съобразим с тях. Наистина помогнахте, за да направим възможно най-балансирано и справедливо предложение за нов регламент.

Надяваме се, че на следващата среща на Работната група (вероятно след две седмици) ще успеем да завършим предложението към Столична община.

Благодаря на всички участници в темата!

Явор Джонев
Ръководител екип кг.софия.бг

П.С. С този постинг приключваме нашето участие в темата. Ще продължим в друга тема за кандидатстването през 2009 г., когато новия регламент бъде утвърден от СОС.

# 431
  • София
Lovi - татко.
Нищо не се променя. Това което го решиха Сирма, това си остава. Нищо от предложенията на всички участници в този форум не е запазено.

Отново питам - Коя работна група (в какъв състав) обсъди и прие това което публикувате тук, г-н Джонев?

Последна редакция: нд, 16 ное 2008, 19:15 от Lovi

# 432
Lovi - татко.
Нищо не се променя. Това което го решиха Сирма, това си остава. Нищо от предложенията на всички участници в този форум не е запазено.

Отново питам - Коя работна група (в какъв състав) обсъди и прие това което публикувате тук, г-н Джонев?

Да, и на мен ми е интересно.

# 433
        Lovi  и Фея,не бяхте ли и вие в работната група?До колкото знам взимате активно участие.

# 434
  • гр.София
 То и Директорките бяха в Работната група , и СНБМ , и Пълна къща...

Общи условия

Активация на акаунт