Стигат ли ви парите дотолкова, че да не ги чувствате като проблем

• 16 471
  • 204
  •   1
Отговори
# 150
И не знам все още ли учудва някого, че в България може да се живее по-добре, отколкото в чужбина? Какво му е толкова странното?

Доста хора ги учудва - основно живеещи в БГ. Все си мислят, че в чужбина е супер, царски направо, че хората изобщо нямат грижи. А всъщност и те живеят съвсем нормално, като среден европеец.
 Това мнение у българите им е насадено от някои хора, живеещи в чужбина. Една моя добра позната тук живее с майка си и работи в Макдоналдс 2 дни и чисти 2 къщи. Тя е вечната студентка, майка и я издържа (нейните си пари са за дрехи и гримове), като в момента майката взима помощи за безработна, не живеят кой знае как - и кола не могат да си позволят и почти никъде не излизат, да не говорим за почивки и екскурзии. В банката е минус 5000 евро.  Но да я видиш в малкия и роден град в БГ! - Тя е най-преуспялата и живее охоооолно в чужбина и грижи няма!  Tired

А аз като се опитвам да обясня на някой, че стандарта на повечето хора в БГ всъщност е нормален, се стига до големи спорове.  А ако спомена, че искаме да се връщаме в БГ с малко дете, живот и здраве, направо ме обявяват за луда.  Rolling Eyes

10cent's , имам същите наблюдения.  Peace

Мисис Т, така е наистина. Другият момент, обаче е, условията на живот. Вярно е, че имат доста гета, които в БГ тотално ги няма, но например откъм инфраструктура са много добре (говоря за традиционно спряганите чужбини Simple Smile). Смятам, че в БГ човек може да си намери добре платена работа, стига да е достатъчно мотивиран и все пак - образован. Не мога да разбера и да приема, обаче, някои БГ-та, които бачкат в чужбина на 100 места, а като са в БГ, се оплакват, че парите не им стигат. Ами бачкайте и тук на 100 места, пък да видим дали парите няма да ви стигат. По-скоро, психиатрите тук няма да ви достигат, щото в чужбина за видели че от много бачкане леко се изкрейзва и съвсем логично на всеки метър - психиатър.

# 151
Но май нямаме спирачки - я телевизора смениш , я колата , някой парцал те изкуши - искаш и детето ти нормално да е облечено .... колкото повече имаш толкова повече ти трябват  Sad
Нормално е с увеличаване на възможностите стандартът на живот да се подобрява.
Peace

Спокойно, тепърва възможностите на масите ще намаляват и стандарта ще се влошава.

# 152
  • София
Стигат ни, но готвя, а не ядем по ресторанти. От скъпи дрехи не се интересуваме, купувам евтини, например дънки от 17 лв. Или от моловете - стоки на промоция, но от марки не разбирам. Например в момента има чудесни мъжки тениски от 9.90 лв. През лятото често излизаме на заведение с приятели, един път годишно ходим на планина. Родителите ми живеят на 10 км от нас в къща с двор и от там си вземаме домашно произведени домати, краставици, картофи, грозде и др.
NikiFin, напълно те разбирам какво искаш да кажеш. На глезлите парите никога не достигат - "алчният вечно е в нужда".
Ако живеехме с 1000лв месечно , нямаше да ни стигнат. Като сложим сметките, за храна няма да остане.
Слава Богу, стигат ни. Не купувам излишни неща, сладко не се яде, газирано не пием. Но както знаем, здравословната храна излиза по-скъпа.

Същото е и моето мнение. Бих добавила само, че живеем далече от родителите си и не може да разчитаме на тях за гледане на детето. За дрехи, купуваме главно на дъщеря ми, като и умалеят, ние на 2-3 години си купуваме и дрехи и обувки. Със съпругът ми работим в бюджетната сфера, всеки един от нас получава заплата по-малка от 1000 лв. месечно, изплащаме по 600 лв. месечно за ипотека на апартамент, отделно сметките.  Храним се рационално, бедна щях да се чувствам, ако се лишавах от храна и не можех да си плащам сметките. Не се оплакваме, има семейства, в които ситуацията е много по-зле, хората са на ръба на оцеляването. Трудностите идват, когато малката се разболее - първо, лекарствата за деца са скъпи и второ веднага те удря болничният в заплатата (знаете как е). Но ми е някак си смешно да чета постинги от сорта, мисля че преди около 2 години беше, "ох, тази година по Коледа ще съм по-скромна отделила съм само по 150 лв. за подаръци на човек"   Shocked. Какво да кажем ние простосмъртните, просто без коментар!

# 153
Но май нямаме спирачки - я телевизора смениш , я колата , някой парцал те изкуши - искаш и детето ти нормално да е облечено .... колкото повече имаш толкова повече ти трябват  Sad
Нормално е с увеличаване на възможностите стандартът на живот да се подобрява.
Peace

Спокойно, тепърва възможностите на масите ще намаляват и стандарта ще се влошава.
Гаден си ,но за съжаление ма прав Close

# 154
Знам  Mr. Green

Но както каза mmz, винаги ще има и по-зле, с което може да се утешавате  Mr. Green Мъка.

# 155
Пресни и качествени продукти (не е задължително да са био) - зеленчуци, плодове, сурово месо, риба, морски деликатеси, разнообразие от сирена, кисело мляко, сметана, пресни подправки, маслини, зехтин, вино (не енотечно, разбира се)....хайде не ми говорете глупости, и в чужбина и у нас храненето си е скъпо занимание, дори за заможните хорица...Иначе много лесно - полуфабрикати, джънк фуд, сладки изделия, безалкохолна пикня и тестени лайна...сигурно и почти за без пари можеш да изкараш...Наздраве!

# 156
  • София - Бургас
Не, не ми стигат и сигурно никога няма да ми стигнат.... Thinking
Колкото повече имаш, толкова приоритетите ти се променят, нарастват и т.н.
Ще дам пример, разбира се  със себи си.До преди 1 година живеехме в София, аз забременях, останах вкъщи, детето се роди и само съпругът ми работеше ( това все още е така ), тогава парите ни стигаха, толкова докалкото хладилника да е пълен, детето облечено, но пари за ресторанти, екскурзии и глезориики липсваха...Така се стекоха нещата в нашият живот, че се преместихме да живеем в Бургас, нещата ни потръгнаха доста добре, финансово, спокойно и помощ от родители получихме, тъй като моите живеят в Ахтопол...Въобще отвсякъде нещата се наредиха.Аз все още не работя, хладилникът е все така пълен, облечени сме добре, но започнахме да се глезим - ходихме до Гърция, сега през ноември на 22 - ри ни предстои Египет ит.н...да не изпадам в подрабности.Та, моята слабост са екскурзиите и посещавам под форума - на море, почивка, екск.....Там има в момента тема за Домениканска република, Пунта кана....еми, благородно завиждам на хората, които пък това могат да си позвалят и мечтая за там...Така, че парите на този етап не ми стигат да отделя 10 000 лв. за 7 дни, за да видя тази красива страна на света.....

# 157
  • София
И стигат, и не стигат. Нареждам си приоритетите. Скъпи дрехи не купувам, но пък стоя цяло лято на морето. Поради което банята примерно плаче за ремонт, но не ми дреме. Джънк не ядем вкъщи, но и деликатеси  купуваме рядко.Теглихме заем за кола, радваме й се и си я караме. Ако имах повече, за други неща нямаше да ми стигат. Не се оплаквам. Това с парите е доста относително.

Абе, какво му трябва на човек - коричка хляб и 15-метрова яхта...

# 158
Ами зависи кой какво разбира под проблем.
Ние имаме достатъчно високи приходи,за да живеем добре.Това включва всякакви стоки и услуги.
Но за мен примерно е проблем,че живея в апартамент.Искам да имам повече деца,а няма как да ги отглеждам в двустаен апартамент с кухня.Но парите не ни стигат за къща.
Така че,колкото относително е дали на едни им стигат 1000 лв за храна,толкова относително е кой какво усеща за паричен проблем.

# 159
Парите ни са абсолютно адекватни на жертвите, които правим заради тях. Това ми е напълно достатъчно на този етап.

# 160
  • на брега на морето

Абе, какво му трябва на човек - коричка хляб и 15-метрова яхта...               
newsm62 newsm62 newsm62 newsm62

Да не забравиш ПАЗАРУВКИТЕ, на яхтата не приляга да гризеш корички newsm62 newsm62 newsm62

# 161
  • София
Стигат ми  Hug Не се оплаквам  Hug
Щом можах да си подменя изцяло гардероба - от-до
без това да се отрази на семейния бюджет + 3-те
кредита, които изплащаме, значи сме ОК  Hug

# 162
И на мен ми стигат. Не се оплаквам, не че не може повече... Mr. Green

# 163
Стигат ми

# 164
Не,не ми стигат!Живеем на квартира,имаме малко дете,т.е. работи само мъжът ми.На море не съм била от незапомнени времена...,но колкото толкова Whistling

Общи условия

Активация на акаунт